Notulen OCMW-raad van DONDERDAG 24 FEBRUARI 2022

 

aanwezig

Pieter Smits, voorzitter

Rob Mennes, burgemeester

Geert Rottiers, Vera Goris, Axel Boen, schepenen

Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert, raadsleden

Betty Van Cauteren, algemeen directeur

verontschuldigd

Philip Lemal, raadslid

 

Overzicht punten

Nieuwe richtlijn logistieke hulp RDGAT KINA: Aanpassing. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de oprichting van de Regionale Dienst voor Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg KINA p.v. d.d. 01/01/’13, waarvan dd. 01/01/’18 OCMW Hove, Schelle, Wijnegem, Wommelgem, Nijlen en Schilde deel uitmaken;

Gelet op het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019;

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers, bijlage 2, artikel 17 §1 rond de gebruikersbijdrage voor gezinszorg en §2 rond de gebruikersbijdrage voor logistieke hulp;

Gelet op het schriftelijke advies van VVSG dd. 30/01/2019 om tot een gemeenschappelijke richtlijn voor de bijdrageberekening van de logistieke hulp binnen de RDGAT KINA te komen, ten einde te kunnen voldoen aan de wettelijke voorwaarden;

Overwegende het beleidsoverleg RDGAT dd. 25/02/2021 en 15/06/2021 met een meerderheid van de besturen een consensus heeft bereikt over een gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikersbijdrage voor logistieke hulp binnen de RDGAT KINA;

Overwegende de gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikersbijdrage voor logistieke hulp binnen de RDGAT KINA op volgende wijze wordt vastgelegd: de bijdrage per gepresteerd uur logistieke hulp is gelijk aan de bijdrage voor gezinszorg + 50%, met een maximumbijdrage die gelijk is aan het nettobedrag van de dienstencheque na fiscale aftrek (huidig bedrag = € 7,20);

Overwegende dat er bij de bijdrageberekening geen maximumgrens qua inkomsten wordt gehanteerd;

Overwegende de nieuwe gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikersbijdrage logistieke hulp zal worden toegepast binnen de zes secties van de RDGAT KINA;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts en Danny Schoonderwoert)

Artikel 1:

Geeft goedkeuring voor het vastleggen van de gebruikersbijdrage voor logistieke hulp binnen de RDGAT KINA op het bedrag van de bijdrage voor gezinszorg, vermeerderd met 50%, met een maximumbijdrage die gelijk is aan het nettobedrag van de dienstencheque na fiscale aftrek (huidig bedrag = €7,20) met ingang van 1 maart 2022.

Artikel 2:

Keurt goed dat er bij de bijdrageberekening geen maximumgrens qua inkomsten wordt gehanteerd.

 

Publicatiedatum: 06/04/2022
Overzicht punten

Huurovereenkomst Muydenhof : Aanpassing. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de schriftelijke overeenkomst voor het gebruik van de assistentiewoningen "Het Muydenhof";

Overwegende dat het energieverbruik momenteel volledig ten laste is van de verhuurder, nl. het OCMW;

Overwegende dat door de stijging van deze energieprijzen het wenselijk is een tussenkomst in het verbruik te voorzien;

Overwegende dat een nieuwe schriftelijke overeenkomst ter goedkeuring wordt voorgelegd en geldig is bij een nieuwe ingebruikname van een assistentiewoning vanaf 1 maart 2022;

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts en Danny Schoonderwoert), 2 stemmen tegen (Leo Haucourt en Myriam Baeyens)

Artikel 1:

Volgende schriftelijke overeenkomst voor het gebruik van een assistentiewoning goed te keuren :

 

Tussen het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn Schelle, Peperstraat 38 te 2627 Schelle, vertegenwoordigd door Rob Mennes, voorzitter, en Betty Van Cauteren, algemeen directeur Schelle , hierna genoemd: "het OCMW", enerzijds en 

hierna genoemd: "de bewoner", anderzijds, werd het onderstaande overeengekomen.

 

  1. Aard van de overeenkomst:

Deze overeenkomst is een schriftelijke overeenkomst voor een assistentiewoning, uitgebaat door het OCMW van Schelle. De GAW is een gebouw dat functioneel een geheel vormt, dat bestaat uit individuele woongelegenheden voor zelfstandig wonende personen van 65 jaar en ouder en waar gemeenschappelijke diensten worden georganiseerd waarop de bewoners facultatief een beroep kunnen doen.

(GAW = groep assistentiewoningen)

 

Deze overeenkomst is geen huurovereenkomst en valt als dusdanig niet onder de toepassing van de huurwetgeving, doch wel onder de toepassing van het Woonzorgdecreet van de Vlaamse Gemeenschap van 15 februari 2019 en de uitvoeringsbesluiten van de Vlaamse regering betreffende GAW van 28 juni 2019.

 

Deze overeenkomst is van onbepaalde duur en kan alleen met het akkoord van de bewoner of zijn vertegenwoordiger gewijzigd worden.

 

  1. Ter beschikking gestelde individuele woongelegenheid:

Het OCMW stelt aan de bewoner de assistentiewoning met nummer                 ter beschikking, dat onderdeel uitmaakt van de GAW Het Muydenhof, Zandstraat 1,  Schelle.

 

 

Een plaatsbeschrijving van de assistentiewoning zal worden opgesteld ten laatste wanneer de bewoner de assistentiewoning betreedt. Dit gebeurt samen met de bewoner of zijn vertegenwoordiger, op tegenspraak. Deze beschrijving zal bij de overeenkomst gevoegd worden.

 

Het OCMW verbindt er zich toe om de bewoner geen andere assistentiewoning toe te wijzen, tenzij met zijn uitdrukkelijk akkoord.

 

  1. Duur en einde van de overeenkomst:

De opnameovereenkomst wordt aangegaan voor een onbepaalde duur en neemt een aanvang op:

 

Opzegging tijdens proeftijd:

De eerste dertig dagen van het verblijf worden beschouwd als een proefperiode. Tijdens deze periode geldt een uitzonderlijke ontslagperiode van zeven dagen voor zowel de bewoner als de beheersinstantie.

 

Opzegging door de bewoner:

Het staat de bewoner vrij de overeenkomst te beëindigen rekening houdend met een opzegtermijn van minimum dertig dagen. Die termijn gaat in op de eerste dag die volgt op de ontvangst van de aangetekende opzegbrief of de dag van afgifte van de opzegbrief tegen ontvangstbewijs. Het einde van de opzegtermijn moet samenvallen met de laatste dag van de maand.

 

De opzegging geschiedt schriftelijk mits betekening met ontvangstbewijs van de opzeg.

 

De woning moet ontruimd worden binnen de opzegtermijn.

 

Overlijden van de bewoner:

De termijn waarover de nabestaanden beschikken om de assistentiewoning te ontruimen bedraagt minstens vijf dagen en kan in onderling overleg verlengd worden.

 

Als de assistentiewoning ontruimd en opnieuw bewoond wordt binnen de opzeggingstermijn kan de dagprijs alleen aangerekend worden tot de dag die voorafgaat aan die nieuwe bewoning.

Als de assistentiewoning niet binnen bepaalde termijn ontruimd is, kan het OCMW van Schelle de woning zelf ontruimen en de bezittingen opslaan, daarvoor kunnen enkel reële aantoonbare opslagkosten aan de nabestaanden aangerekend worden.

 

Ontslag:

De bewoner mag niet uit de assistentiewoning ontslagen worden, tenzij wegens gedragingen die storend zouden zijn voor de medebewoners of voor de voorziening zelf of om reden van overmacht. De overeenkomst wordt ook beëindigd wanneer een bewoner nalatig is wat betreft de betaling van zijn verblijfskosten. In deze gevallen wordt de schriftelijke overeenkomst beëindigd door een aangetekende brief, met een opzeggingstermijn van zestig dagen, ingaande op de eerste dag van de maand volgend op de datum van betekening.

 

Aan de betekening van de opzegging van de opnameovereenkomst moeten tenminste twee schriftelijke verwittigingen voorafgaan. De beslissing tot opzegging wordt genomen door het OCMW. Vooraleer tot de beslissing tot opzegging over te gaan, dient de betrokkene de gelegenheid te krijgen om gehoord te worden door het OCMW. De betrokkene wordt daartoe schriftelijk uitgenodigd. Indien hij/ zij geen gevolg geeft aan deze uitnodiging, zal men dit beschouwen als een afstand van het recht om gehoord te worden en kan de beslissing tot opzegging genomen worden.

 

Aan de schriftelijke overeenkomst komt een einde als de lichamelijke of geestelijke gezondheidstoestand van de bewoner de opname in een verzorgingsinstelling noodzakelijk maakt. Dit moet blijken uit de ondervindingen van een arts. In dit geval verbindt het OCMW zich ertoe de bewoner te helpen bij het vinden van een geschikt verblijf. De bewoner kan in de woning blijven tot er een nieuwe woning beschikbaar is. De beslissing om een einde te stellen aan de opnameovereenkomst omwille van gezondheidsredenen wordt genomen door het OCMW. De beslissing wordt aan betrokkene schriftelijk meegedeeld. Vooraleer de beslissing tot beëindiging te nemen, moet de betrokkene de gelegenheid krijgen om gehoord te worden door het OCMW. De betrokkene wordt daartoe uitgenodigd. Indien hij/ zij geen gevolg geeft aan deze uitnodiging, zal men dit beschouwen als een afstand van het recht om gehoord te worden en kan de beslissing tot beëindiging worden genomen.

 

Van zodra een passend verblijf is gevonden, wordt de betrokken bewoner daarvan schriftelijk op de hoogte gebracht.

 

  1. Financiële regeling:

Samenstelling van de dagprijs:

De dagprijs is samengesteld uit de vergoeding voor het genotsrecht (woonrecht) en de vergoeding voor de zorg- en dienstverlening. De optelsom van deze twee bedragen vormt de dagprijs.

 

De vergoeding voor de zorg- en dienstverlening is een forfaitaire som (zie verder).

 

In de dagprijs is het volgende inbegrepen:

     -      woonvergoeding

          woonassistentie

          crisis- en overbruggingszorg

          24 uur op 24 mogelijkheid tot dringende oproep

          organisatie oproepsysteem: installatie en operationele werking

          alle nutsvoorzieningen in gemeenschappelijke ruimten

          gedeeltelijk elektriciteits- en gasverbruik

          individueel waterverbruik

          gebruik en onderhoud van gemeenschappelijke ruimten

          alle onderhoud en herstellingen aan het gebouw van onroerende aard voor zover deze te wijten zijn aan een gewone slijtage (exclusief schilder- en behangwerken van private delen)

          onderhoud technische installaties en liften

          gebruik en onderhoud van tuin

          centrale opvolging van de rook- en branddetectie

          videoparlofoon

          gebruik fietsenstalling,

          verzekeringen (zie punt 6)

          onroerende voorheffing

          hulp bij sociale en administratieve formaliteiten

 

Kosten niet inbegrepen in de dagprijs:

In de dagprijs zijn volgende kosten NIET inbegrepen:

          normaal onderhoud van de assistentiewoning

          alle herstellingen en onderhoudswerken aan persoonlijke goederen

          voeding en kleding

          zorgen voor lichaamshygiëne

          medische en verpleegkundige zorgen

          kosten voor individuele telefoongesprekken, teledistributie en internet

          gedeeltelijke bijdrage elektriciteitsverbruik

 

Bepaling van de dagprijs:

De dagprijs wordt automatisch aangepast aan de gezondheidsindex.

 

Wijzigingen in de dagprijs kunnen slechts toegepast worden door een beslissing van de OCMW-raad, mits goedkeuring door het Agentschap Zorg en Gezondheid en na schriftelijke kennisgeving aan de bewoner minstens dertig dagen vooraf. De prijsaanpassing kan ten vroegste de maand na goedkeuring worden doorgevoerd.

 

De totale basisdagprijs voor de bewoner bedraagt op 01 januari 2022

Type 1 (1 slaapkamer):

Vergoeding van de zorg- en dienstverlening

€ 5,65

Vergoeding van het genotsrecht

€ 24,88

 

Type 2 (2 slaapkamers):

Vergoeding van de zorg- en dienstverlening

€ 5,65

Vergoeding van het genotsrecht

€ 30,53

 

Huur ondergrondse parkeerplaats: € 39,58 /maand

Huur opslagruimte in kelder: € 113,08/jaar

Bijdrage elektriciteitsverbruik vanaf 01/03/2022 : € 10/maand (2 kamers)

                                                                               € 7,50/maand (1 kamer)

 

 

Facturatie:

Per maand zal het OCMW een gedetailleerde factuur opmaken.

 

De factuur vermeldt duidelijk:

          de identiteit van de bewoner(s);

          het aantal dagen van de maand waarop de factuur betrekking heeft;

          de dagprijs met opgave van het gedeelte dat betrekking heeft op het genotsrecht van de assistentiewoning en van het gedeelte dat betrekking heeft op de zorg- en dienstverlening;

          de bijdrage energiekosten

          het totaal verschuldigde nettobedrag.

 

De maandelijkse factuur wordt betaald binnen de dertig dagen na ontvangst. Laattijdige betaling kan aanleiding geven tot het aanrekenen van verwijlintresten en kosten. Regelmatige en grove nalatigheid bij betaling kan aanleiding geven tot opzegging van de verblijfsovereenkomst.

 

Bij het einde van de verblijfsovereenkomst wordt een eindafrekening gestuurd naar de bewoner of naar zijn erfgenamen.

 

Alle betalingen gebeuren door overschrijving op het rekeningnummer van het OCMW Schelle. .

 

  1. Waarborg:

Als waarborg voor de naleving van de verplichtingen van de bewoner zal een bedrag aangerekend worden van 30 x de dagprijs.

 

De waarborg dekt alleen de uitvoering van de bepalingen van de overeenkomst of een eventuele schadevergoeding voor opzettelijk veroorzaakte schade.

 

De waarborg wordt gestort voor de aanvang van de opnameovereenkomst op een geblokkeerde en gepersonaliseerde huurwaarborgrekening waarvan de opbrengst ten goede komt van de bewoner.

 

 

Bij het einde van de schriftelijke overeenkomst zal dit bedrag vrijgegeven worden wanneer het OCMW heeft vastgesteld dat de bewoner zijn verplichtingen heeft voldaan.

 

  1. Verzekeringen:

Het OCMW heeft een brandverzekering afgesloten voor het gebouw: het huurders- en het verhuurdersrisico. Hierbij zijn inbegrepen de waarboren ‘brand, storm, natuurrampen, water, glas, vandalisme en rechtsbijstand’. Niet inbegrepen is de waarborg ‘diefstal’ en de familiale verzekering. Een eventuele brandverzekering voor de inboedel dient individueel te worden afgesloten.

 

  1. Interne afsprakennota:

De bewoner verbindt zich ertoe afspraken uit de interne afsprakennota stipt na te leven. Hij verklaart één exemplaar van deze nota te hebben ontvangen en de inhoud ervan te kennen.

 

  1. Huur ondergrondse parkeerplaats/opslagruimte in kelder:

De bewoner huurt een:

       ondergrondse parkeerplaats

       opslagruimte in de kelder

→ Aankruisen wat van toepassing is.

 

  1. Slotbepalingen:

 

De uitvoering van deze overeenkomst wordt gedelegeerd naar het Vast Bureau van het OCMW van Schelle.

 

Opgemaakt te Schelle op in twee exemplaren. De bewoner verklaart één exemplaar ontvangen te hebben. Ook van de interne afsprakennota heeft de bewoner één exemplaar ontvangen. Hij/zij verklaart zich akkoord met de inhoud ervan.

 

De handtekening(en) laten voorafgaan door eigenhandig geschreven woorden "gelezen en goedgekeurd".

                                            Namens de bewoners

 

 

 

 

 

Namens het OCMW:

 

Algemeen Directeur Schelle                                                           Voorzitter Vast Bureau

 

Artikel 2:

Deze schriftelijke overeenkomst vervangt de vorige.

 

Publicatiedatum: 06/04/2022
Overzicht punten

Samenwerkingsovereenkomst met Vlotter in de strijd tegen intrafamiliaal geweld . - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Bevoegdheid

Artikelen 56 en 57 van het decreet lokaal bestuur betreffende de voorbereidingen van de beraadslagingen en besluiten van de gemeenteraad;

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur betreffende het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;

 

Rechtsgrond

Gelet op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden dd. 4 november 1950; 

Gelet op het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huislijk geweld (Verdrag van Istanbul) dd. 11 mei 2011; 

Gelet op de Ratificatie van het Verdrag van Istanbul door België dd. 14 maart 2016; 

Gelet op de oprichting van Task Force “Kwetsbare Groepen” naar aanleiding van de COVID-19 pandemie om maatregelen te kunnen nemen ten aanzien van de meest kwetsbare groepen in het kader van de pandemie; 

Gelet op het Koninklijk Besluit dd. 27 oktober 2021 betreffende de toekenningsmodaliteiten van een subsidie voor gemeenten in het kader van Task Force “Kwetsbare Groepen” met als doel het ondersteunen van de gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld; 

 

Motivatie

Overwegende dat de Lokale besturen Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle zich uitermate bewust zijn van de nood om binnen hun gemeenten op alle fronten in te zetten op de strijd tegen intrafamiliaal geweld;

Overwegende dat de Lokale Besturen opteren voor een intergemeentelijke en gecoördineerde aanpak van intrafamiliaal geweld;

Overwegende dat de Lokale Besturen menen dat de supralokale aanpak van deze problematiek enkel kan leiden tot een betere expertise en ondersteuning zowel wat betreft slachtoffers als daders;

Overwegende dat binnen de gemeenten aangesloten bij Politiezone Rupel reeds een casusregisseur intrafamiliaal geweld werkzaam is;

Overwegende dat de Lokale besturen streven naar een sterke reductie van intrafamiliaal geweld binnen hun gemeenten met als ultieme doelstelling te komen tot een regio die vrij is van huiselijk geweld;

Overwegende dat de Projectoproep voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld de gemeenten de mogelijkheid geeft om extra in te zetten op deze problematiek op een supralokaal niveau; 

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts en Danny Schoonderwoert)

Artikel 1:

De OCMW-raad neemt kennis van de oproep projectoproep van IBZ Veiligheid & Preventie voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld;

Artikel 2:

De OCMW-raad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Vlotter en het lokaal bestuur met het oog op de Projectoproep voor steden en gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld goed.

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen Vlotter – lokaal bestuur Aartselaar – lokaal bestuur Boom – lokaal bestuur Hemiksem – lokaal bestuur Niel – lokaal bestuur Rumst – lokaal bestuur Schellemet het oog op Projectoproep voor steden en gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld

 

Preambule

Gelet op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden dd. 4 november 1950;

Gelet op het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huislijk geweld (Verdrag van Istanbul) dd. 11 mei 2011;

Gelet op de Ratificatie van het Verdrag van Istanbul door België dd. 14 maart 2016;

Gelet op de oprichting van Task Force “Kwetsbare Groepen” naar aanleiding van de COVID-19 pandemie om maatregelen te kunnen nemen ten aanzien van de meest kwetsbare groepen in het kader van de pandemie;

Gelet op het Koninklijk Besluit dd. 27 oktober 2021 betreffende de toekenningsmodaliteiten van een subsidie voor gemeenten in het kader van Task Force “Kwetsbare Groepen” met als doel het ondersteunen van de gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld;

Overwegende dat de Lokale besturen Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle zich uitermate bewust zijn van de nood om binnen hun gemeenten op alle fronten in te zetten op de strijd tegen intrafamiliaal geweld;

Overwegende dat de Lokale Besturen opteren voor een intergemeentelijke en gecoördineerde aanpak van intrafamiliaal geweld;

Overwegende dat de Lokale Besturen menen dat de supralokale aanpak van deze problematiek enkel kan leiden tot een betere expertise en ondersteuning zowel wat betreft slachtoffers als daders;

Overwegende dat binnen de gemeenten aangesloten bij Politiezone Rupel reeds een casusregisseur intrafamiliaal geweld werkzaam is;

Overwegende dat de Lokale besturen streven naar een sterke reductie van intrafamiliaal geweld binnen hun gemeenten met als ultieme doelstelling te komen tot een regio die vrij is van huiselijk geweld;

Overwegende dat de Projectoproep voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld de gemeenten de mogelijkheid geeft om extra in te zetten op deze problematiek op een supralokaal niveau;

 

Huidige samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten tussen:

 

LOKAAL BESTUUR  AARTSELAAR, met maatschappelijke zetel te 2630 Aartselaar, Baron van Ertbornstraat 1, met ondernemingsnummer 0207 508 932, alhier vertegenwoordigd door de heer Peter Van Mechelen, algemeen directeur en mevrouw Sophie De Wit, burgemeester;

LOKAAL BESTUUR BOOM, met maatschappelijke zetel te 2850 Boom, Antwerpsestraat 44, met ondernemingsnummer 0207 506 952, alhier vertegenwoordigd door mevrouw Lize Van Dijck, waarnemend algemeen directeur en de heer Jeroen Baert, burgemeester;

LOKAAL BESTUUR HEMIKSEM, met maatschappelijke zetel te 2620 Hemiksem, Sint Bernardusabdij 1, met ondernemingsnummer 0207 506 160, alhier vertegenwoordigd door mevrouw Kirsten Meirvenne , algemeen directeur en de heer Luc Bouckaert, burgemeester;

LOKAAL BESTUUR NIEL, met maatschappelijke zetel te 2845 Niel, Ridder Berthoutlaan 1, met ondernemingsnummer 0207 536 151, alhier vertegenwoordigd door mevrouw Ann Van Hoeck, waarnemend algemeen directeur en de heer Tom De Vries, burgemeester;

LOKAAL BESTUUR RUMST, met maatschappelijke zetel te 2845 Rumst, Koningin Astridplein 12, met ondernemingsnummer 0207 510 021, alhier vertegenwoordigd door mevrouw Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur en de heer Jurgen Callaerts, burgemeester;

LOKAAL BESTUUR SCHELLE, met maatschappelijke zetel te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55, met ondernemingsnummer 0207 536 547, alhier vertegenwoordigd door mevrouw Betty Van Cauteren, algemeen directeur en de heer Robert Mennes, burgemeester;

Hierna ‘lokale besturen’ genoemd;

EN

VLOTTER cv, met maatschappelijke zetel te 2850 Boom, Col. Silvertopstraat 15, met ondernemingsnummer 0200 762 878, alhier vertegenwoordigd door de heer Idriss Ibnou-Cheikh, directeur en de heer Bram Van Keer, voorzitter;

Hierna ‘Vlotter’ genoemd;

 

Hierna gezamenlijk 'partijen’ genoemd;

 

WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

 

1. VOORWERP - DOEL

Het afsluiten van deze samenwerkingsovereenkomst is ingegeven door de Projectoproep voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld door FOD Binnenlandse Zaken – Veiligheid en Preventie.

Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst ligt erin om een supralokale samenwerking uit te bouwen, waarin partijen hun deskundigheid en ervaring bij de aanpak en reductie van intrafamiliaal geweld delen. De nadruk wordt gelegd op een inclusieve en multidisciplinaire aanpak, met aandacht voor preventie en sensibilisering van intrafamiliaal geweld.

 

2. PROJECTINHOUD

De concrete inhoud van het projectvoorstel wordt als Bijlage 1 bij huidige overeenkomst gevoegd en maakt integraal deel van uit van deze samenwerkingsovereenkomst.

 

3. COÖRDINATIE

Partijen komen overeen dat gemeente Boom gemachtigd wordt als coördinerende gemeente voor de lokale besturen.

Met instemming van alle deelnemende lokale besturen delegeert gemeente Boom haar coördinerende rol aan Vlotter.

Partijen erkennen dat de ruimst mogelijke bevoegdheid verleend wordt aan Vlotter om deze coördinerende rol te kunnen uitvoeren.

Gemeente Boom blijft gedurende de ganse duur van het project als vertegenwoordiger van de lokale besturen optreden ten opzichte van de subsidieverstrekkende overheid.

 

4. ENGAGEMENTEN VAN PARTIJEN

Elk lokaal bestuur verbindt zich ertoe om – indien de nood zich voordoet – medewerkers binnen haar diensten, opdrachten te laten uitvoeren voor het project.

Elk bestuur levert hier gelijke inspanningen. De prestaties die geleverd worden zijn voor eigen rekening van het lokaal bestuur.

Zo kan elk lokaal bestuur bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan het project via haar preventiedienst of communicatieverantwoordelijke.

 

5. PARTNERSCHAPPEN

Partijen erkennen dat - met het oog op een inclusieve en multidisciplinaire aanpak van de strijd tegen intrafamiliaal geweld - het nodig is om de nodige partnerschappen af te sluiten met betrokken actoren binnen het werkveld.

In dat opzicht worden er onder meer partnerschappen gevonden bij CAW Boom-Mechelen-Lier, Family Justice Center Antwerpen en Eerstelijnszone RupeLaar.

Partijen zullen echter ook inzetten op het zoeken naar en vinden van nieuwe partners binnen de private sector die op andere domeinen kunnen bijdragen in de aanpak van intrafamiliaal geweld.

 

6. FINANCIERING

Indien het project goedgekeurd wordt, ontvangen de lokale besturen via de coördinerende gemeente Boom een subsidie voor de uitwerking van het project zoals beschreven in Bijlage 1. Gemeente Boom maakt het ontvangen subsidiebedrag integraal over aan Vlotter, conform de delegatie van de coördinatie zoals opgenomen in artikel 3.

De ontvangen subsidies zullen uitsluitend aangewend worden voor het project. Een overzicht van de subsidie en de te besteden bedragen, evenals een provisionele begroting worden als bijlage 2 bij huidige overeenkomst gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

Vlotter verbindt zich ertoe om de ontvangen subsidies als een goed huisvader te beheren en de toegewezen middelen verantwoord te gebruiken. Vlotter erkent de rapportageverplichting – zoals opgenomen in art. 6 van huidige overeenkomst – strikt na te leven, zodat te allen tijde transparantie verzekerd is ten aanzien van alle partijen van huidige samenwerkingsovereenkomst.

Vlotter zorgt ervoor dat de ontvangen subsidies toereikend zullen zijn voor de uitvoering van het project zoals beschreven in Bijlage 1. Indien – quod non – de subsidies overschreden dreigen te worden, zal Vlotter dit tijdig rapporteren aan partijen op het Welzijnsoverleg, zoals bepaald in art. 6.2 van huidige overeenkomst. De lokale besturen beslissen gezamenlijk over de noodzaak van de bijkomende kosten, dewelke door de lokale besturen voor gezamenlijk rekening en risico gedragen zullen worden. Dit houdt in dat in casu de lokale besturen hierin zullen bijdragen naar evenredigheid, a rato van het aantal inwoners van de respectievelijke gemeente.

 

6. RAPPORTAGE

6.1. Bestuurlijke rapportage

Vlotter zal op regelmatige basis (frequentie?) rapporteren over het verloop van het project aan partijen, zonder evenwel inhoudelijk in te gaan op de dossiers. Partijen komen overeen dat deze rapportage een plaats kan hebben op het Welzijnsoverleg dat maandelijks plaatsvindt tussen partijen.

Indien er nood is aan een tussentijdse rapportage kan elke partij hiertoe een verzoek richten aan Vlotter. Vlotter zal in dat geval alle partijen uitnodigen voor het tussentijds rapportagemoment. 

6.2. Financiële rapportage

Vlotter zorgt voor een financiële transparantie van het project. De financiële rapportage zal een vast onderdeel uitmaken van de rapportage die gebeurt op het Welzijnsoverleg.

 

7. VERTROUWELIJKHEID EN GEHEIMHOUDING

Partijen erkennen dat - met het oog op de realisatie van het project - zij mogelijks vertrouwelijke en gevoelige informatie met elkaar dienen uit te wisselen. Partijen zullen de informatie die zij ontvangen als strikt vertrouwelijk behandelen en niet openbaar maken of aan derden ter beschikking stellen.

Partijen verbinden zich ertoe om de vertrouwelijke informatie enkel te delen met haar personeel of afgevaardigde voor zover dat noodzakelijk is voor het realiseren van het project . De partij die de vertrouwelijke informatie ontvangt garandeert dat het personeel of afgevaardigde waaraan de vertrouwelijke informatie ter beschikking werd gesteld zich zal houden aan de verplichting tot geheimhouding zoals opgenomen in deze overeenkomst.

Partijen erkennen dat sommige medewerkers gebonden zijn aan een Beroepsgeheim en verklaren dit te allen tijde te zullen respecteren.

 

8. DUUR

Huidige overeenkomst gaat in vanaf datum goedkeuring van het project door FOD Binnenlandse Zaken en wordt afgesloten voor de duurtijd van het gegunde project. Een voortijdig uittreden door een partij is niet mogelijk.

Na afloop van deze duurtijd eindigt huidige samenwerkingsovereenkomst van rechtswege, tenzij partijen beslissen om de samenwerking rond dit thema verder te zetten. In dat geval zal een financieringsluik verder uitgewerkt worden en bijgevoegd worden als bijlage bij huidige overeenkomst.

 

Publicatiedatum: 06/04/2022