Ingekomen stukken.
Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen
Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Leen Wyn Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Karen De Pauw Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Rob Mennes Stan Scholiers Jef Gys Arne Vergauwen Vera Goris Lindger Boen Axel Boen Inez Van den Berge Hans Mampaey Chantal Jacobs Luna Boumans Rita Jacobs Koen Vaerten Kris Huyck Koen Van de Wouwer Wannes Van Havere aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Afsprakennota tussen het vast bureau en het managementteam - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gezien het Decreet Lokaal Bestuur (artikel 171§2) bepaalt dat de algemeen directeur een afsprakennota afsluit met het vast bureau;
Gezien de algemeen directeur dit doet mede namens het managementteam;
Gezien deze afsprakennota minstens dient te omvatten:
● de wijze van samenwerken tussen mandatarissen en het ambtelijk management om de beleidsdoelstellingen te realiseren;
● de omgangsvormen tussen bestuur en administratie;
● de wijze waarop de algemeen directeur gedelegeerde bevoegdheden uitoefent;
Gezien deze nota is opgelegd door de decreetgever, maar enkel werkbaar is indien deze gedragen wordt door haar ondertekenaars;
Gezien het voor zich spreekt dat iedere zichzelf respecterende organisatie in dit verband enkel gebaat kan zijn met goed uitgetekende verhoudingen (taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden) en omgangsvormen;
Gezien het uitgangspunt dan ook is dat mandatarissen en medewerkers moeten blijven streven naar een vertrouwensrelatie tussen de twee niveaus en naar (samen)werken met respect voor elkaars taakomschrijving;
Beslist:
Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)
Artikel 1:
De OCMW-raad keurt volgende afsprakennota tussen het vast bureau en het managementteam goed:
AFSPRAKEN OVER DE WIJZE VAN SAMENWERKEN
1. Algemene uitgangspunten
Het Decreet Lokaal Bestuur omschrijft de missie van de gemeente als volgt:
● dat de gemeente beoogt bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk beleid (art. 2 DLB);
● dat de gemeente een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van de gemeentelijke bevoegdheden verzekert (art. 2 DLB);
● dat ze de inwoners zo veel mogelijk betrekt bij het beleid en zorgt voor openbaarheid van bestuur (art. 2 DLB).
Om deze missie te doen slagen, zullen het vast bureau en de leden van het managementteam met elkaar als volwaardige partners, ieder met zijn specifieke decretale taak, samenwerken.
Beide partners zullen in hun samenwerking respect opbrengen:
● voor de prerogatieven van de OCMW-raad;
● voor de beslissingsbevoegdheid van de verkozen mandatarissen;
● voor de beleidsvoorbereidende en uitvoerende opdracht van alle medewerkers.
Het vast bureau en alle medewerkers werken samen aan een hoogwaardig kwalitatief beleid en een open en behoorlijk bestuur ten bate van de bevolking.
Bij alle beleidsinitiatieven vormen volgende beginselen de leidraad:
● realistische planning;
● efficiënte en resultaatgerichte uitvoering;
● hoge kwaliteitsstandaarden voor de dienstverlening;
● administratieve vereenvoudiging;
● efficiënt personeelsmanagement;
● gezond financieel beleid.
2. Deontologie
De deontologische code van zowel mandatarissen als medewerkers wordt geregeld in een afzonderlijk document, goedgekeurd door de OCMW-raad, zoals het Decreet Lokaal Bestuur dit voorschrijft. Deontologie loopt als een rode draad doorheen de dagelijkse werking en moet samen gelezen worden met wat hier voorligt: de afspraken rond omgangsvormen tussen bestuur en administratie.
Afspraken omtrent omgangsvormen gaan verder dan deontologie want deze hebben betrekking op de dagelijkse samenwerking tussen mandatarissen en medewerkers en kunnen uitkomst bieden als er zich een spanningsveld manifesteert.
3. Beleidsvoering
3.1. Uitgangspunten
Het vast bureau is de motor van het proces van beleidsvoering in de gemeente. Deze motorfunctie veronderstelt dat men de positie van de OCMW-raad respecteert en goede afspraken maakt met de medewerkers over de principes van beleidsvoorbereiding, beleidsbepaling, beleidsuitvoering en beleidsevaluatie.
3.2. Basisprincipes
● Beleidsvoorbereiding: het beleid wordt voorbereid door de diensten en dit in samenspraak met de voorzitter van het vast bureau/bevoegde schepen. De algemeen directeur staat in voor de coördinatie en de communicatie tussen de medewerkers en de beleidsorganen. Bij de voorbereiding van het beleid zijn de bevoegde diensten verantwoordelijk voor het aanbrengen van ideeën, het aanreiken van diverse mogelijkheden en alternatieven en het toetsen van de haalbaarheid op financieel en organisatorisch vlak.
● Beleidsbepaling: de OCMW-raad, het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter van de OCMW-raad bepalen elk overeenkomstig hun wettelijke bevoegdheden het gemeentelijk beleid. De beslissingen worden door hen genomen.
● Beleidsuitvoering: de diensten zijn verantwoordelijk voor een loyale, tijdige en correcte uitvoering van het beleid. Anderzijds verbinden de mandatarissen zich ook tot een duidelijk, tijdige en volledige formulering van de vraag/opdracht.
● Beleidsevaluatie: jaarlijks zal een evaluatie gemaakt worden van de strategische nota en de daaruit voortvloeiende meerjarenplanning.
Medewerkers en mandatarissen onderschrijven samen het principe van de beleidscyclus. Concreet betekent dit dat in het kader van een strategische planning vooreerst de doelstellingen worden bepaald. Vervolgens worden de doelstellingen vertaald in operationele doelstellingen en actieplannen. Tot slot worden deze actieplannen opgevolgd en aan de hand van een evaluatie bijgestuurd in functie van de behaalde resultaten. Desgevallend worden de doelstellingen bijgesteld en de actieplannen aangepast.
3.3. Concrete afspraken
● Bij het begin van de legislatuur maken de beleidsverantwoordelijken een bestuursakkoord voor de volledige legislatuur op en wordt een strategisch meerjarenplan op basis van dat akkoord uitgewerkt. Dit meerjarenplan komt tot stand in nauwe samenwerking met het managementteam en de diensten. Het omvat de strategische en operationele doelstellingen en de actieplannen.
● De leden van het managementteam zorgen ervoor dat de inhoud van de strategische nota en het meerjarenplan, het jaarplan en de tussentijdse aanpassingen voldoende bekend zijn bij de medewerkers.
● De diensten zorgen voor de nodige objectieve (cijfer)gegevens en alternatieven om de voorgestelde beleidsoptie(s) te ondersteunen. Meer gegevens resulteren immers in een effectiever beleid.
● De algemeen directeur zorgt voor de doorstroming van de beleidsvoorstellen van de diensten naar het college en de doorstroming van de beleidskeuzes naar de diensten.
● Indien een beleidsbeslissing niet overeenkomstig de afspraken kan worden uitgevoerd, delen de diensthoofden dit onverwijld mee aan het vast bureau met mededeling van de reden of omstandigheden.
● Jaarlijks evalueert het managementteam de in de strategische nota en het meerjarenplan opgenomen doelstellingen. Deze evaluatie wordt besproken met het vast bureau. Op basis van de evaluatie wordt het meerjarenplan aangepast.
● De krediet- en wetmatigheidscontrole op de beslissingen met een financiële impact behoort tot het takenpakket van de financieel directeur. De financieel directeur onderzoekt de dossiers op hun conformiteit met de wettelijkheid.
4. Organisatie en werking
4.1. Overleg en communicatie
Overleg en communicatie is onontbeerlijk in de organisatie.
Een structureel en gestructureerd overleg verzekert goede communicatie binnen de organisatie tussen mandatarissen en medewerkers.
In dat opzicht dient hier minstens melding gemaakt van volgende overlegmomenten:
A. OVERLEG EN COMMUNICATIE OP NIVEAU VAN DIENSTEN
● Indien de noodzaak zich voordoet zal er een bespreking zijn met de individuele diensten.
● In het kader van de organisatiebeheersing zal een stuurgroep, bestaande uit de diensthoofden van elke dienst, minstens 1x/kwartaal samenkomen. Tijdens deze vergadering kunnen interne aangelegenheden van de diensten eveneens worden besproken.
● Na de vergaderingen wordt van de diensthoofden verwacht dat men de collega’s van de eigen dienst verder informeert.
B. OVERLEG EN COMMUNICATIE OP NIVEAU VAN HET MANAGEMENTTEAM
Het overleg binnen het managementteam:
● Zorgt voor het voorbereidend werk inzake algemene organisatorische regelingen en algemene managementaanpak. Het managementteam fungeert dan als eerste klankbord voor de algemeen directeur en als overlegpartner van het beleid in strategische en/of algemeen organisatorische aangelegenheden.
● Is een schakel tussen enerzijds de beleidsorganen en de organisatie én anderzijds de diverse gemeentelijke actoren onderling waarbij de focus ligt op samenwerken en inspireren.
● Zorgt voor de uitwerking van de decretaal voorziene opdrachten (o.m. zie art. 181DLB).
C. OVERLEG EN COMMUNICATIE TUSSEN COLLEGE EN MANAGEMENTTEAM
Wanneer noodzakelijk wordt een overleg tussen het vast bureau en het managementteam voorzien.
Samenstelling van het MANAGEMENTTEAM:
● Voorzitter van het vast bureau (met raadgevende stem);
● Algemeen directeur;
● Financieel directeur;
● Diensthoofd burgergerichte diensten;
● Diensthoofd personeel en organisatie;
● Deskundigen en/of medewerkers kunnen op ad hoc basis en gerelateerd aan belangrijke projecten/programma’s uitgenodigd worden op het managementteam;
● Bijkomend kan een lid van het college van burgemeester en schepenen worden uitgenodigd.
D. PERMANENTE INFORMATIE-UITWISSELING BURGEMEESTER EN/OF BEVOEGDE SCHEPEN EN/OF ALGEMEEN DIRECTEUR MET DE DIENSTEN
Een andere vorm van overleg is de permanente informatie-uitwisseling tussen de burgemeester/de bevoegde schepen en het diensthoofd.
Het betrokken diensthoofd overlegt met de algemeen directeur op dondernamiddag of minstens voorafgaandelijk aan de collegezittingen of aan de agendering van agendapunten die tot zijn bevoegdheid behoren, of telkens wanneer het voor het dossier vereist is.
4.2. Concrete afspraken
Vast bureau
● De burgemeester en de individuele schepenen werken samen met de leden van het managementteam en de diensthoofden aan de jaarplannen en het voortgangsrapport.
Algemeen directeur
● De algemeen directeur organiseert de medewerking van het managementteam en de gemeentelijke diensten bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsbepaling, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie.
● De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de gemeentelijke diensten. Hij/zij staat aan het hoofd van het gemeentepersoneel en is bevoegd voor het dagelijkse personeelsbeheer. De algemeen directeur rapporteert aan het vast bureau. Het vast bureau bepaalt wat onder het begrip “dagelijks personeelsbeheer” (individueel en collectief) wordt verstaan.
● De algemeen directeur zorgt voor het opzetten van de organisatiebeheersing.
Financieel directeur
● De financieel directeur is verantwoordelijk voor de financieel-economische sturing en het financieel beheer van de gemeentelijke organisatie, alsook voor het opzetten van interne controleprocedures aangaande de materies waarvoor hij/zij bevoegd is.
Gemeentelijke diensten
● De gemeentelijke diensten ondersteunen het managementteam en het vast bureau bij de beleidsvoorbereiding.
● De gemeentelijke diensten ondersteunen de OCMW-raad en het vast bureau bij het uitwerken van de strategische nota van het meerjarenplan en het meerjarenplan.
● De gemeentelijke diensten formuleren samen met de burgemeester/bevoegde schepen de beleidsvoorbereiding en het voortgangsrapport.
5. Evaluatie en bijsturing
Indien noodzakelijk zal deze afsprakennota worden aangepast en ter goedkeuring aan de OCMW-raad worden voorgelegd.
Afgesloten te Schelle op
Ondertekend door de voorzitter van het vast bureau, de leden van het vast bureau
de voorzitter van het vast bureau de schepen de schepen
de schepen de schepen
en door de leden van het managementteam:
de algemeen directeur de financieel directeur
het diensthoofd burgergerichte diensten het diensthoofd P&O
de voorzitter van het vast bureau
Aanstelling leden deontologische commissie - aktename.
De gemeenteraad,
Gelet op de aanstelling van de leden van de deontologische commissie door de OCMW-raad d.d. 21.11.2023;
Gezien de deontologische commissie opnieuw moet samengesteld worden voor de legislatuur 2025-2030;
Overwegende dat aan de fractieleiders werd gevraagd om tegen de huidige zitting hun kandidaten voor te dragen;
Overwegende het feit dat de volgende personen werden voorgedragen:
● door de fractie CD&V: Vera Goris en als plaatsvervanger Stijn Van Hoofstat;
● door de fractie Groen: Karen De Pauw en als plaatsvervanger Stan Scholiers;
● door de fractie NV-A: Kris Huyck en als plaatsvervanger Chantal Jacobs;
● door de fractie Vooruit: Wannes Van Havere
● door de fractie Vlaams Belang: Hans Mampaey en als plaatsvervanger Koen Van de Wouwer;
Neemt akte:
Enig artikel:
De OCMW-raad stelt de deontologische commissie samen met de volgende leden:
● door de fractie CD&V: Vera Goris en als plaatsvervanger Stijn Van Hoofstat;
● door de fractie Groen: Karen De Pauw en als plaatsvervanger Stan Scholiers;
● door de fractie NV-A: Kris Huyck en als plaatsvervanger Chantal Jacobs;
● door de fractie Vooruit: Wannes Van Havere
● door de fractie Vlaams Belang: Hans Mampaey en als plaatsvervanger Koen Van de Wouwer;
Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Leen Wyn Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Philip Lemal Lindger Boen Jef Gys Axel Boen Inez Van den Berge Stijn Van Hoofstat Stan Scholiers Rob Mennes Arne Vergauwen Vera Goris Karen De Pauw Koen Vaerten Hans Mampaey Wannes Van Havere Koen Van de Wouwer Chantal Jacobs Luna Boumans Rita Jacobs Kris Huyck aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Vaststelling begrippen dagelijks bestuur in het kader van overheidsopdrachten, delegatie thesaurieverrichtingen en voorwaarden voorafgaand visum - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gelet op de wet overheidsopdrachten en het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op art. 41, 2de lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op art. 56 &3, 5° en 6°de lid van het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op art. 266 en 267 van het Decreet Lokaal Bestuur;
Overwegende dat de gemeenteraad en de OCMW-raad over de volheid van bevoegdheid beschikt ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) en het Vast Bureau (VB). Dit geldt eveneens voor overheidsopdrachten;
Overwegende dat de gemeenteraad en de OCMW-raad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdrachten (art. 41, 2de lid, 10° van het DLB) tenzij:
● de opdrachten passen binnen het begrip "dagelijks bestuur", waarvoor het CBS of het VB bevoegd is;
● de opdrachten door de gemeenteraad en de OCMW-raad nominatief aan het CBS of het VB zijn toevertrouwd;
Overwegende dat het aangewezen is om het begrip "dagelijks bestuur" een ruime invulling te geven om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen;
Overwegende dat op deze manier de werking van de gemeentelijke diensten niet in gedrang komt en de gemeenteraad en de OCMW-raad zich kan concentreren op het beleidsmatige aspect van het gemeentelijk beleid;
Overwegende dat het vaststellen van het begrip "dagelijks bestuur" behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad en de OCMW-raad;
Voorgesteld wordt om het begrip "dagelijks bestuur" als volgt te omschrijven:
alle handelingen i.k.v. overheidsopdrachten die betrekking hebben op:
● alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;
● alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in art. 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten beperkte waarde);
● alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium. Onder dit type investeringen wordt o.a. verstaan: alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, duurzaamheidsmaatregelen onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;
● het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 10% met zich meebrengen;
● het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan, in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet-voorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad/OCMW-raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt;
● verkoop van niet meer voor de gemeente/OCMW bruikbare roerende goederen en die geen boekhoudkundige waarde meer hebben. Het CBS/VB wordt gemachtigd om telkens wanneer besloten wordt om goederen te verkopen de modaliteiten voor verkoop vast te leggen;
Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad/OCMW-raad eveneens alle opdrachten die ze nominatief aan het CBS en het VB hebben toevertrouwd. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad/OCMW-raad worden voorgelegd bij goedkeuring van het meerjarenplan;
Overwegende dat de gemeenteraad/OCMW-raad eveneens bevoegd is voor het vaststellen van de procedure en de voorwaarden voor het beheer van de schuld, in het bijzonder voor het aangaan van leningen en het herschikken van bestaande leningen. De gemeenteraad/OCMW-raad kan deze bevoegdheid delegeren aan het CBS/VB;
Overwegende dat deze delegatie belangrijk is omdat soms op zeer korte termijn beslissingen dienen genomen te worden om de beste marktvoorwaarden te kunnen garanderen. Over het aangaan en het beheer van de schuld, die rechtstreeks invloed heeft op de autofinancieringsmarge, zal minstens tweemaal jaarlijks gerapporteerd worden: bij de opmaak en elke aanpassing van de financiële meerjarenplanning en bij de jaarrekening. Ook voor beleggingen met een looptijd van langer dan 1 jaar is het om dezelfde redenen wenselijk deze bevoegdheid aan het CBS/VB te delegeren;
Overwegende dat de invulling van het begrip "voorafgaandelijk visum" moet vastgelegd worden. Het voorafgaand visum van de financieel directeur houdt in dat de wettigheid en de regelmatigheid onderzocht wordt van verbintenissen voordat er wordt overgegaan tot een gunning. Art. 266 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle voorgenomen verbintenissen die resulteren in een netto-uitgaande kasstroom onderworpen zijn aan een voorafgaand visum van de financieel directeur. De gemeenteraad/OCMW-raad kan bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting, dit om de goede werking van de gemeente/OCMW niet in het gedrang te brengen. Het is immers organisatorisch niet haalbaar om alle uitgaven te viseren voordat de verbintenis ontstaat.
Overwegende dat het wenselijk is om alle verbintenissen met een bedrag lager dan
€ 8.500 excl. BTW uit te sluiten van een visumverplichting. Dit geldt voor exploitatieuitgaven. Voor investeringsuitgaven is steeds een voorafgaand visum vereist;
Overwegende dat de algemeen en financieel directeur en het gezamenlijk managementteam positief advies geven om het begrip "dagelijks bestuur" zo ruim mogelijk te omschrijven met als doel de vlotte werking van de gemeente/OCMW administratie en de gemeenteraad zich ten volle te laten concentreren op de beleidsmatige aspecten van het beleid;
Beslist:
Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 4 stemmen tegen (Koen Vaerten, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer), 4 onthoudingen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck en Luna Boumans)
Artikel 1:
De gemeenteraad en OCMW-raad stelt het begrip "dagelijks bestuur" vast als volgt:
● alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;
● alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in art. 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten beperkte waarde);
● alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium. Onder dit type investeringen wordt o.a. verstaan: alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, duurzaamheidsmaatregelen onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;
● het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 10% met zich meebrengen;
● het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan, in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet voorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad/OCMW-raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt;
● verkoop van niet meer voor de gemeente/OCMW bruikbare roerende goederen en die geen boekhoudkundige waarde meer hebben. Het CBS/VB wordt gemachtigd om telkens wanneer besloten wordt om goederen te verkopen de modaliteiten voor verkoop vast te leggen.
De gemeenteraad en OCMW-raad delegeren eveneens alle opdrachten die ze nominatief aan het CBS en het VB heeft toevertrouwd. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad/OCMW-raad worden voorgelegd bij de goedkeuring van het meerjarenplan.
Artikel 2:
De gemeenteraad/OCMW-raad beslist om volgende zaken te delegeren aan het CBS of VB in het kader van het aangaan van leningen en beleggingen:
● het aangaan van leningen, inclusief het vaststellen van de leningsvoorwaarden waarvoor kredieten zijn ingeschreven in het meerjarenplan;
● het herschikken van de financiële lasten van de opgenomen leningen door die lasten te spreiden over een kortere of gelijke periode;
● het nemen van besluiten voor het beleggen van kapitalen voor een periode langer dan 1 jaar.
Artikel 3:
De gemeenteraad/OCMW-raad bepaalt volgende voorwaarden waaronder de financieel directeur de krediet- en wetmatigheidscontrole uitoefent:
● de verrichtingen met betrekking tot dagelijks bestuur worden vrijgesteld van voorafgaand visum als het bedrag niet hoger is dan € 8.500 excl. BTW (exploitatie).
Artikel 4:
Het gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2014 wordt ingetrokken.
Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Leen Wyn Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Inez Van den Berge Hans Mampaey Koen Van de Wouwer Axel Boen Rob Mennes Arne Vergauwen Koen Vaerten Philip Lemal Vera Goris Stijn Van Hoofstat Jef Gys Stan Scholiers Karen De Pauw Lindger Boen Wannes Van Havere Rita Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Chantal Jacobs aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Subsidiereglement tussenkomst huur assistentiewoningen Muydenhof - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid art. 77;
Doorheen de voorbije jaren heeft Igean en de gemeente, met het oog op verduurzaming van het woonpatrimonium en het behalen van de klimaatdoelstellingen, heel wat bouwgronden verworven;
Gelet op de noodzaak deze bouwgronden duurzaam te ontwikkelen;
Overwegende dat op enkele percelen van Igean-gemeente en hier onmiddellijk bij aansluitend nog woningen staan die bewoond zijn;
Overwegende dat deze woningen een ruimtelijk-efficiënt herontwikkeling bemoeilijken;
Gelet op het engagement van het bestuur om deze bewoners mee te ondersteunen bij een herhuisvesting naar een aangepaste en eigentijdse woning;
Overwegende dat deze bewoners een haalbaar initiatief moet worden aangeboden vooraleer de panden worden gesloopt;
Overwegende de noodzaak de bewoners tijdig in te lichten over de evolutie van projecten;
Overwegende dat bewoners zich kunnen laten inschrijven in de Huisvestingsmaatschappij "De Woonkade" en dat opnieuw op die mogelijkheid zal gewezen worden;
Gelet op het feit dat het OCMW eigenaar is van de assistentiewoningen "Het Muydenhof" in de Zandstraat;
Overwegende dat een financiële tegemoetkoming faciliterend zal werken om een overstap naar de assistentiewoningen te doen en dit voor zover men voldoet aan de huisvestingsvoorwaarden van de assistentiewoningen;
Overwegende dat de nodige modaliteiten moeten vastgelegd worden;
Beslist:
Met 15 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Koen Vaerten, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal), 4 onthoudingen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck en Luna Boumans)
Artikel 1:
Huurders binnen de te herontwikkelen bouwzones van Igean-gemeente te ondersteunen in de zoektocht naar een nieuwe woning om deze projecten te kunnen ontwikkelen indien ze een huurcontract hebben afgesloten met het OCMW, de gemeente Schelle of Igean.
Artikel 2:
De voorrangsregeling van de assistentiewoningen "Het Muydenhof", eigendom van het OCMW van Schelle, zal aangepast worden.
Artikel 3:
De rechthebbende moet voldoen aan de opnamevoorwaarden voorzien in het kwaliteitshandboek van het GAW "Het Muydenhof".
Artikel 4:
Een financiële ondersteuning zal verleend worden onder volgende voorwaarden:
● de rechthebbende moet woonachtig zijn op de gronden van de te ontwikkelen bouwzones van Igean-gemeente;
● de rechthebbende krijgt, bij het vrijkomen van een assistentiewoning in het Muydenhof, de kans om met voorrang deze assistentiewoning te betrekken;
● de rechthebbende kan tweemaal dit aanbod weigeren en zal, in geval van weigering, bij de opstart van het project de wettelijke opzegtermijn krijgen om de woning te verlaten en geen aanspraak meer kunnen maken op onderstaande financiële ondersteuning;
● de rechthebbende kan aanspraak maken op een financiële ondersteuning indien men een assistentiewoning in het Muydenhof betrekt:
○ 400 euro voor een 1-kamer assistentiewoning;
○ 500 euro voor een 2-kamer assistentiewoning.
Artikel 5:
De nodige financiële middelen zullen voorzien worden bij de eerst volgende wijziging van het meerjarenplan.
Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Leen Wyn Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Arne Vergauwen Vera Goris Jef Gys Wannes Van Havere Stijn Van Hoofstat Philip Lemal Koen Vaerten Lindger Boen Chantal Jacobs Luna Boumans Kris Huyck Koen Van de Wouwer Axel Boen Karen De Pauw Rita Jacobs Stan Scholiers Inez Van den Berge Hans Mampaey Rob Mennes Axel Boen Vera Goris Inez Van den Berge Karen De Pauw Stijn Van Hoofstat Lindger Boen Jef Gys Arne Vergauwen Rob Mennes Philip Lemal Stan Scholiers Rita Jacobs Chantal Jacobs Koen Vaerten Kris Huyck Wannes Van Havere Koen Van de Wouwer Hans Mampaey Luna Boumans aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 8 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Buitengewone Algemene vergadering van CIPAL dv d.d. 31.03.2025: goedkeuring voordrachtlijst van kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur, goedkeuring van de agenda en vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder
op art. 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn;
Gelet op deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan;
Gelet op het feit dat het OCMW deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”);
Gelet op de statuten van Cipal;
Gelet op het raadsbesluit van 20.02.2025 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van het OCMW op de algemene vergaderingen van Cipal;
Gelet op de oproeping tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 met de volgende agendapunten:
Gelet op de toelichtende nota van Cipal bij de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 31 maart 2025;
Gelet op art. 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in-house-uitzondering bepaalt;
Overwegende dat het belangrijk is dat de deelnemers van Cipal ook tijdens deze legislatuur beroep kunnen doen op de in-house-uitzondering en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal/C-smart (bv. inzake GAS- en informatieveiligheidsdienstverlening) zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd;
Overwegende dat de in-house-uitzondering o.m. inhoudt dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen;
Gelet op het volgende voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders:
Gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders
● Brughmans Bart, schepen Brasschaat
● Iacopucci Pietro, schepen Waregem
● Mannaert Dieter, schepen Dendermonde
● Meynen Dymfna, schepen Hasselt
● Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi
● Paredis Tine, schepen Vilvoorde
● Pletincx Sven, schepen Halle
● Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt
● Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver
● Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem
● Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem
● Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst
● Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar
● Verheyen Kelly, schepen Turnhout
● Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst
Overwegende dat deze gezamenlijke voordrachtlijst tot stand kwam na een uitgebreide consultatie- en overlegronde door de uittredende voorzitter van Cipal;
Overwegende dat bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst o.m. rekening gehouden werd met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers (inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), politieke verdeling (systeem D’Hondt), genderratio, continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur;
Gaat over tot de geheime stemming;
Gelet op het resultaat van de geheime stemming;
Beslist:
Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)
Artikel 1:
De raad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.
Artikel 2:
De raad duidt uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: de heer Mannaert Dieter met 11 stemmen ja, 0 neen en 0 stemmen ongeldig.
Artikel 3:
De vertegenwoordiger van het OCMW, de heer Lindger Boen die in de algemene vergadering wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 4:
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Mondelinge vragen.
De mondelinge vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen en opgenomen in het zittingsverslag (audio) dat na de zitting aan de fractieleiders wordt bezorgd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.