Mededeling van ingekomen stukken.
Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen.
Rob Mennes Nicole Haerenout Elke Bogaerts Koen Vaerten Chantal Jacobs Axel Boen Leo Haucourt Marjan Nauwelaert Betty Van Cauteren Vera Goris Geert Rottiers Stan Scholiers Rita Jacobs Myriam Baeyens Danny Schoonderwoert Philip Lemal Pieter Smits Karl Van Hoofstat Gilbert Van de Vreken Rob Mennes Nicole Haerenout Elke Bogaerts Koen Vaerten Chantal Jacobs Axel Boen Leo Haucourt Marjan Nauwelaert Vera Goris Geert Rottiers Stan Scholiers Rita Jacobs Myriam Baeyens Danny Schoonderwoert Philip Lemal Pieter Smits Karl Van Hoofstat Gilbert Van de Vreken Rita Jacobs Gilbert Van de Vreken Chantal Jacobs Koen Vaerten Marjan Nauwelaert Rob Mennes Myriam Baeyens Leo Haucourt Karl Van Hoofstat Stan Scholiers Pieter Smits Nicole Haerenout Philip Lemal Vera Goris Geert Rottiers Danny Schoonderwoert Elke Bogaerts Axel Boen aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Reglement Opstap-pas: Goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Overwegende dat we mensen met beperkte financiële middelen willen stimuleren om deel te nemen aan het sociaal-cultureel leven;
Overwegende dat dit een positieve invloed heeft op het sociale welzijn;
Overwegende dat een financiële ondersteuning aangewezen is;
Overwegende dat de Opstap-pas gratis is en indien aan de voorwaarden van het reglement wordt voldaan, deze een aantal financiële voorwaarden biedt;
Overwegende dat een reglement voor het gebruik van de Opstap-pas moet goedgekeurd worden;
Beslist:
Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)
Artikel 1:
Volgend reglement goed te keuren:
1. Doelstelling, doelgroep en toekenningscriteria
1.1. Het doel van de Opstap-pas is het verhogen van de participatie aan cultuur, sport, jeugd en vrije tijd van personen omschreven in punt 1.2 en 1.3. We geven hierbij een financiële ondersteuning om hun kansen te verhogen.
Bovendien zorgt de Opstap-pas er voor dat personen gestimuleerd worden om deel te nemen aan het sociaal-cultureel leven wat een positieve invloed heeft op het sociale welzijn.
De kinderen die houder zijn van een Opstap-pas en school lopen binnen een erkende instelling voor basisonderwijs, hebben recht op ondersteuning bij de maximumfactuur en bij de minder scherpe maximumfactuur waarmee meerdaagse uitstappen worden betaald.
1.2. De doelgroep zijn personen met beperkte financiële middelen die in Schelle gedomicilieerd zijn.
Daarnaast willen we de Opstap-pas ook openstellen voor pleegkinderen die in een Schels gezin verblijven.
1.3. Toekenningscriteria
1.3.1. Verblijfsvoorwaarden
● In Schelle wonen en ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister.
● Onder de regeling van co-ouderschap vallen en één van de ouders is in Schelle ingeschreven.
● Verblijven in een pleeggezin in Schelle (enkel voor het pleegkind, onafhankelijk van de financiële situatie van de pleegouder)
1.3.2. Inkomensvoorwaarden
Het inkomen ligt onder de Europese armoededrempel:
● Het inkomen waarmee de armoededrempel moet vergeleken worden bevat alle
inkomsten van het gezin* (loon, uitkering, pensioen, inkomsten van huur, alimentatie, …) uitgezonderd het groeipakket (kinderbijslag).
*Onder gezin verstaan we: één of meerdere personen die officieel op
hetzelfde adres gedomicilieerd zijn (al dan niet met familieband).
● Er wordt gekeken naar het meest recente aanslagbiljet van de personenbelasting.
Het gezamenlijk belastbaar inkomen wordt gedeeld door 12 (maanden). Vervolgens wordt er gekeken naar de gezinssamenstelling.
● Indien het gezinsinkomen de voorbije 3 aansluitende maanden daalde waardoor het gezinsinkomen onder de Europese armoededrempel valt, kan een Opstap-pas aangevraagd worden (indien men ook aan de verblijfsvoorwaarden voldoet).
Volgende personen komen ook in aanmerking voor een Opstap-pas (ongeacht hun inkomen):
● Personen (en hun inwonende gezinsleden) met leefloon.
● Personen (en hun inwonende gezinsleden) in schuldhulpverlening (collectieve
schuldenregeling of budgetbeheer) waarbij men kijkt naar het overblijvend besteedbaar inkomen dat onder de Europese armoedegrens moet liggen.
● Asielzoekers.
● Pleegkinderen.
1.3.3. Bewijsstukken
Afhankelijk van de situatie dienen volgende bewijsstukken, die de inkomsten bevestigen, overgemaakt te worden:
● Attest samenstelling gezin.
● Meest recent aanslagbiljet personenbelasting.
● Vonnis van echtscheiding of akte echtscheiding onderlinge toestemming- indien
co-ouderschap.
● Pleegzorgattest.
● Ingevuld aanvraagformulier.
2. Voordelen, partners en financiering
2.1. De Opstap-pas is gratis. Bij verlies van de Opstap-pas wordt een nieuwe pas uitgereikt aan de prijs van 2,00 euro.
2.2. De voordelen worden gecommuniceerd via de gemeentelijke communicatiekanalen (website, brochure,…).
2.3. Partners
● Sociale dienst Schelle:
○ aanvraag en info over het gebruik van de Opstap-pas;
○ 50% tussenkomst in lidgeld van sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen met maximum van 150 euro per jaar;
○ 50% tussenkomst in inschrijvingsgeld voor kamp van sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen waarbij men lid is met maximum van 100 euro per jaar.
● Vrijetijdsdienst Schelle:
○ 50% korting op alle activiteiten;
○ 50% terugbetaling van 10-beurtenkaart voor zwembad Sorghvliedt Hoboken en DOK~3 Aartselaar met een maximum van 100 euro per jaar.
● Ivebica academie:
○ 80% korting op inschrijvingsgeld, op huur instrumenten en voorstellingen/activiteiten.
● Ivebica bibliotheek:
○ 100% korting op lidgeld;
○ 80% korting op activiteiten.
● Ivebica cultuur
○ 80% korting op activiteiten.
● Huis van Het Kind Hemiksem-Niel-Schelle
○ 50% korting op betalende activiteiten;
○ 5 euro lidgeld babytheek (in plaats van 25 euro);
○ 50% korting op lidgeld fietsotheek.
● Kleuter- en lagere scholen
Elk schoolgaand kind heeft recht op tegemoetkoming van 50% op de maximumfactuur* en op de minder scherpe maximumfactuur* waarmee meerdaagse uitstappen worden betaald. (* zie schoolreglement voor info over maximumfactuur)
Wanneer de ouders gescheiden zijn, is de tegemoetkoming enkel van toepassing op het deel van de rekening waarvoor de ouder die in Schelle woont verantwoordelijk is.
3. Uitreiking, personalisatie en geldigheidsduur
3.1. Aanvragen moeten ingediend worden bij de Sociale Dienst - Peperstraat 38 - 2627 Schelle. Dit gebeurt aan de hand van een aanvraagformulier en de nodige bewijsstukken. Het aanvraagformulier wordt ter beschikking gesteld op de website, op het gemeentehuis en via de verschillende partners.
3.2. De Opstap-pas heeft de grootte en de vorm van een bankkaart. De kaart is op naam en krijgt een uniek nummer. Het rijksregisternummer wordt vermeld op de Opstap-pas.
Het gebruik van de Opstap-pas is persoonlijk. Bij gebruik kan een identiteitsbewijs met foto gevraagd worden.
3.3. De Opstap-pas is geldig voor 1 jaar, lopende vanaf 1 april van het jaar tot en met 31 maart van het volgende jaar. Indien de pas na 1 april van het desbetreffende jaar wordt aangevraagd, is het ook geldig tot 31 maart van het volgende jaar.
De Opstap-pas moet jaarlijks opnieuw aangevraagd worden. De geldigheidsdatum staat duidelijk vermeld op de Opstap-pas. Deze kan ingetrokken worden
bij vaststelling van misbruik.
3.4. Facturen kunnen ingediend worden tot en met 2 maanden na de vervaldatum van de Opstap-pas (dus voor 1 juni). De factuurdatum moet binnen de geldigheidsperiode van de Opstap-pas vallen.
4. Registratie
4.1. Elke deelnemende organisatie registreert de gebruiker van de Opstap-pas via het uniek nummer van de pas en de naam van de houder van de pas. De registratie gebeurt aan de hand van de schuldvordering.
4.2. Betaling door de gemeente aan de deelnemende organisatie gebeurt op basis van de ingediende schuldvordering door de organisatie. Dit kan per kwartaal of in samenspraak met de organisatie.
Artikel 2:
Dit reglement is geldig vanaf 01.04.2023.
Mondelinge vragen
De mondelinge vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen. De antwoorden kunnen beluisterd worden in het zittingsverslag (audio) dat na de gemeenteraad aan de fractieleiders wordt bezorgd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.