Notulen Gemeenteraad van DONDERDAG 24 APRIL 2025

 

aanwezig

Philip Lemal, voorzitter

Rob Mennes, burgemeester

Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, schepenen

Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer, raadsleden

Betty Van Cauteren, algemeen directeur

verontschuldigd

Axel Boen, schepen

 

Overzicht punten

Mededeling van ingekomen stukken.

 

Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken:

Schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een klacht van gebrekkige verstaanbaarheid audio-opnames gemeente- en OCMW-raad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Huishoudelijk reglement gemeenteraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op art. 38 van het Decreet Lokaal Bestuur dat stelt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement dient vast te stellen waarin aanvullende maatregelen en bepalingen worden opgenomen voor de werking van de raad;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 4 stemmen tegen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck en Luna Boumans), 4 onthoudingen (Koen Vaerten, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt navolgend huishoudelijk reglement goed.

 

BIJEENROEPING

 

Artikel 1:

§1. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

De voorzitter bepaalt de vergaderplaats van de gemeenteraad. De voorzitter legt de vergaderplaats vast in de oproeping van de vergadering. De locatie moet neutraal zijn.

 

Indien de vergaderingen van de gemeenteraad omwille van de openbare gezondheid / veiligheid niet fysiek kunnen plaatshebben, kan de voorzitter beslissen dat de gemeenteraad digitaal wordt georganiseerd.

 

§2. De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

 

De voorzitter kan de gemeente- en OCMW-raad bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

 

§3. De oproeping wordt digitaal verzonden. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld binnen de digitale besluitvormingstoepassing en op de wijze voorzien in art. 9, §1 van dit reglement.

 

§4. De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

 

       een derde van de zitting hebbende leden;

       een vijfde van de zitting hebbende leden als zes weken na datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

       het college van burgemeester en schepenen;

       de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Artikel 2:

§1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht kalenderdagen voor de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

§2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt en de link die het raadslid toelaat zich aan te melden op de webtoepassing. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de OCMW-raad.

 

Artikel 3:

§1. Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf kalenderdagen voor de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze per mail of per brief hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijhorende toegelichte voorstellen.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Artikel 4:

§1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2. De vergadering is niet openbaar als:

       het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

       de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 5:

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Om het goede verloop van de vergadering te waarborgen, beslist de voorzitter de volgorde waarin de gemeenteraad en de OCMW-raad worden behandeld bij een gezamenlijke oproeping.

De voorzitter opent en sluit de respectievelijke vergaderingen op een ordelijke wijze en ziet erop toe dat de agendapunten van elke raad volledig worden afgewerkt alvorens over te gaan naar de volgende. Indien nodig kan de voorzitter de vergadering schorsen om een vlotte overgang tussen de raden te garanderen.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Artikel 6:

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

 

Artikel 7:

§1. Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de website van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht kalenderdagen voor de vergadering.

 

Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk voor de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

§2. De agenda van de vergadering van de raad en de stukken die betrekking hebben op het openbare deel, worden bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.

 

Artikel 8:

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de website van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 9:

§1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota’s, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, elektronisch ter beschikking gesteld van de raadsleden via digitale besluitvormingstoepassing.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien kalenderdagen voor de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt, aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijhorende documentatie ter beschikking gesteld.

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

 

§3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur. Vragen worden op dezelfde wijze beantwoord als ze gesteld worden, tenzij het raadslid en de algemeen directeur (of het aangewezen personeelslid) anders overeenkomen.

 

Artikel 10:

§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het beslist beleid van de gemeente betreffen.

 

De stukken worden door de algemeen directeur ter inzage gelegd, uiterlijk drie werkdagen na ontvangst van de aanvraag. De stukken worden acht werkdagen ter beschikking gesteld. De gemotiveerde beslissing tot weigering van inzage wordt uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid meegedeeld.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk binnen de vijf werkdagen na de vergadering van het college volgend waarop de notulen werden goedgekeurd, ter beschikking gesteld via de digitale besluitvormingstoepassing of per mail aan de gemeenteraadsleden.

 

§3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

§4. De raadsleden hebben toegang tot de adviezen van adviesraden die elektronisch opgevraagd kunnen worden.

 

§5. Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, §2 tot §4, die betrekking hebben op het beslist beleid van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden.

 

Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente en/of beslist beleid, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

 

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§6. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten.

 

De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift schriftelijk of per e-mail aan de algemeen directeur.

 

De gemotiveerde beslissing tot weigering van het verstrekken van een afschrift wordt uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid meegedeeld.

 

§7. De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken. Dag en uur zullen in onderling overleg worden bepaald.

 

Tijdens hun bezoek worden ze vergezeld door een lid van het college van burgemeester en schepenen of door een medewerker aangewezen door het college.

 

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking door bijvoorbeeld klanten of medewerkers te bevragen. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

Artikel 11:

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Schriftelijke vragen worden digitaal of per post aan de algemeen directeur bezorgd.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk (digitaal of met de post) geantwoord.

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Indien deze vragen opzoekwerk vereisen, dienen de raadsleden hun vraag schriftelijk in te dienen, zodat een zorgvuldig en onderbouwd antwoord kan worden gegeven. Hierbij wordt rekening gehouden met een redelijke termijn om een correct en volledig antwoord te kunnen formuleren, met respect voor de praktische haalbaarheid.

 

QUORUM

 

Artikel 12:

De gemeenteraadsleden tekenen de aanwezigheidslijst.

 

Artikel 13:

§1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zitting hebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

 

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§2. De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van art. 26 van het Decreet Lokaal Bestuur overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

 

Artikel 14:

§1. De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

§2. Het deelnemen van derde personen kan bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Artikel 15:

§1. De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt de algemeen directeur kennis te geven van alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

§2. Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden (inclusief de voorzitter).

 

Artikel 16:

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De voorzitter verleent het woord op een ordelijke wijze, rekening houdend met de volgorde van de aanvragen en de efficiënte voortgang van de vergadering. Indien meerdere raadsleden gelijktijdig het woord vragen, bepaalt de voorzitter de volgorde op basis van een evenwichtige verdeling van spreektijd. De voorzitter ziet erop toe dat alle raadsleden de gelegenheid krijgen hun vragen te stellen, met respect voor een vlot en gestructureerd verloop van de vergadering.

 

Wanneer het raadslid het woord heeft gekregen, licht hij/zij zijn/haar tussenkomst toe door gebruik te maken van zijn/haar microfoon.

 

Artikel 17:

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Artikel 18:

Elk raadslid heeft het recht om amendementen ter stemming voor te leggen.

 

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 19:

§1. De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

§3. Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

§4. Wanneer de vergadering rumoerig wordt, en daardoor het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij/zij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

 

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit de voorzitter de vergadering. De raadsleden en de toehoorders moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

§5. Op vraag van een raadslid of van een fractie of op initiatief van de voorzitter van de vergadering kan de vergadering worden geschorst. De voorzitter bepaalt de duur van de schorsing. Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

§6. Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij/zij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

 

Artikel 20:

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de stemming waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 21:

§1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad.

Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijk deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 22:

§1. De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in §3.

 

§2. De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

 

§3. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

       de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

       het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

       individuele personeelszaken.

 

Artikel 23:

De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen. De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Artikel 24:

Bij een geheime stemming worden voorbereide stembriefjes gebruikt en wordt uniform schrijfmateriaal ter beschikking gesteld, zodat het niet mogelijk is om aan de stembriefjes te zien welke pen er gebruikt is.

 

De raadsleden stemmen ‘ja’ of ‘neen’ of ‘onthouding’. De onthouding gebeurt ook bij een geheime stemming door het afgeven van een blanco stembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter, het jongste raadslid uit de meerderheid en het jongste raadslid uit de oppositie. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Artikel 25:

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 26:

Voor sommige benoemingen tot ambten, sommige contractuele aanstellingen, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN, ZITTINGSVERSLAG EN ONDERTEKENING

 

Artikel 27:

§1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.

 

§2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

 

Het zittingsverslag wordt ter beschikking gesteld aan de fractieleiders en de voorzitter van de gemeenteraad d.m.v. een audio-opname. Van de eventuele besloten zitting wordt geen audio-opname gemaakt of bijgehouden.

 

§3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig art. 4, §2 en art. 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Artikel 28:

§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van art. 277 en 278 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

§2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht kalenderdagen voor de vergadering beschikbaar via de digitale besluitvormingstoepassing.

 

§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§4. Uitzonderlijk en op vraag van de meerderheid, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Artikel 29:

§1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in art. 279 tot 283 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

§2. De stukken, die niet vermeld worden in art. 279, §1 tot §3 en §5 van het Decreet Lokaal Bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur of hun vervanger. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform art. 280 en art. 283 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

FRACTIES

 

Artikel 30:

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergaderingen in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

RAADSCOMMISSIES

 

Artikel 31:

In de gemeenteraad wordt niet gewerkt met raadscommissies.

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

 

Artikel 32:

§1. Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

 

       de vergaderingen van de gemeenteraad;

       de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet bereikt werd;

       meer dan de helft van het aantal agendapunten aanwezig zijn.

 

§2. Het presentiegeld bedraagt 175 euro (geïndexeerd bedrag) voor de vergaderingen van de gemeenteraad.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

 

Het presentiegeld wordt 6-maandelijks uitbetaald.

 

Het in dit artikel vermeld bedrag wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd (gekoppeld aan de spilindex 138.01) binnen de minima en maxima vastgelegd door de Vlaamse regering.

 

Artikel 33:

§1. Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

 

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur.

 

§2. Verplaatsingskosten van raadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

§3. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

VERZOEKSCHRIFTEN

 

Artikel 34:

§1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door één of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

 

       de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

       het louter een mening is en geen concreet verzoek;

       de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

       het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 35:

§1. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 kalenderdagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.

In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Artikel 2:

Het huishoudelijk reglement treedt onmiddellijk in werking na goedkeuring.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Bekrachtiging burgemeestersbesluit: afwijking geluidsnorm - Werf Nexus - Van Laere - aktename.

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Enig artikel:

Het burgemeestersbesluit houdende: "Afwijking geluidsnorm: Werf Nexus - Van Laere" van woensdag 19 maart 2025 wordt bekrachtigd.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Bekrachtiging burgemeestersbesluit  - Werf Nexus - Van Laere - aktename.

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Enig artikel:

Het burgemeestersbesluit houdende: "Afwijking geluidsnorm: Werf Nexus - Van Laere" van maandag 14 april 2025 wordt bekrachtigd.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, 2.0 en 2.1 - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Schelle van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 17 specifieke doelstellingen;

Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied";

Overwegende dat de gemeente Schelle het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 27.08.2021;

Overwegende dat de gemeente Schelle het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekende op 06.10.2022;

Overwegende dat de gemeente Schelle het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekende op 25.05.2023;

Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang moet opgemaakt worden, dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

Overwegende dat vanaf rapportering over 2024 de financiële rapportering gebeurt aan de hand van een bijlage met financiële verantwoording;

Overwegende dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt;

 

Neemt akte:

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2024 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Overeenkomst nr. 25/053 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid - aanslagjaar 2025 - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15, tweede lid;

Gelet op het gemeentelijk reglement van 28 november 2024 i.v.m. toelagen aan bepaalde categorieën van inwoners;

Gelet op de ingediende aanvraag d.d. 20.01.2025 bij het KSZ;

Gelet op de overeenkomst nr. 25/053 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de gemeente Schelle voor de automatische toekenning van aanvullende voordelen aan inwoners die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de verzekering voor geneeskundige verzorging, met toepassing van beraadslaging nr. 11/29 van 5 april 2011 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid zoals gewijzigd op 4 juni 2013 en op 5 april 2016;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van de overeenkomst van de Kruispuntbank goed als volgt:

 

Tussen

 

de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid,

Willebroekkaai 38 te 1000 Brussel,

vertegenwoordigd door de heer Frank Robben, administrateur-generaal,

hierna “KSZ” genoemd,

enerzijds

 

en

 

de gemeente Schelle,

Fabiolalaan 55 te 2627 Schelle,

vertegenwoordigd door de heer Rob Mennes, burgemeester, en mevrouw Betty Van Cauteren

hierna “gemeente” genoemd,

anderzijds

 

wordt overeengekomen hetgeen volgt.

 

Artikel 1. VOORWERP VAN DE OVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst beoogt de mededeling, door de KSZ aan de gemeente, van de identiteit van de inwoners die, omwille van hun socialezekerheidsstatuut (of dat van hun rechthebbenden), recht hebben op één of ander voordeel binnen of buiten de sociale zekerheid, uitsluitend met het oog op de automatische toekenning van aanvullende rechten of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande, vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 28 november 2024 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.

 

De betrokken partijen verbinden er zich uitdrukkelijk toe om alle bepalingen van beraadslaging nr. 16/008 van 2 februari 2016 (meermaals gewijzigd) van de kamer sociale zekerheid en gezondheid van het informatieveiligheidscomité na te leven. Deze overeenkomst kan in geen geval afbreuk doen aan de bepalingen van deze beraadslaging of aan de bepalingen van de regelgeving vermeld in artikel 8 van deze overeenkomst.

 

De gemeente zal aan de KSZ de lijst van inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande en een kopie van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overmaken. De betrokkenen worden geïdentificeerd aan de hand van hun identificatienummer van de sociale zekerheid. In het kader van de principes van finaliteit en proportionaliteit (minimale gegevensverwerking) is het van belang dat enkel de betrokken inwoners overgemaakt worden en dat er geen onderzoek gevoerd wordt naar de volledige populatie.

 

De KSZ is verwerkingsverantwoordelijke voor de volgende verwerking: de KSZ zal de door de gemeente overgemaakte lijst met inwoners eerst vergelijken met de persoonsgegevens die tijdelijk opslagen worden in de “buffer”-gegevensbank. Dit is een persoonsgegevensbank die door de KSZ wordt beheerd en waarin de persoonsgegevens die nodig zijn voor de toekenning van aanvullende rechten of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande en die afkomstig zijn van een authentieke bron die de verantwoordelijkheid over de gegevens behoudt, tijdelijk worden opgeslagen (tot ze vervangen worden door andere, recentere persoonsgegevens). Vervolgens zal de KSZ er de personen die recht hebben op een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande, op aanduiden en ze ten slotte terug aan de gemeente overmaken.

 

Enkel de sociale statuten en persoonsgegevens noodzakelijk voor de toekenning van de aanvullende rechten of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande worden in de “buffer”- gegevensbank bewaard (de details van die persoonsgegevens zijn afhankelijk van de regelgeving met betrekking tot de toekenning van de aanvullende rechten en/of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande). Het gaat enkel om de basispersoonsgegevens (zoals sociaal statuut, begindatum en einddatum, zonder enige interpretatie door de KSZ), die periodiek (per kwartaal of per maand) worden vervangen (het beginsel van juistheid). Deze buffer-gegevensbank is noodzakelijk voor het realiseren van de doeleinden van de verwerking waarvoor KSZ verantwoordelijk is.

 

De aldus door de KSZ aan de gemeente overgemaakte persoonsgegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor het doeleinde vermeld in het eerste lid. Ze mogen slechts worden bewaard zolang dat noodzakelijk is voor het verwezenlijken van dat doeleinde en moeten daarna worden vernietigd. Ze mogen onder geen beding verder worden meegedeeld aan derden zonder beraadslaging van het informatieveiligheidscomité.

 

Artikel 2. VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE MEDEDELING

 

De KSZ kan nooit verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele onjuiste inhoud of de eventuele onjuiste verspreiding van de persoonsgegevens.

 

De persoonsgegevens die door de bevoegde instellingen van sociale zekerheid worden meegedeeld aan de KSZ geven de toestand weer op het overeengekomen tijdstip.

 

Artikel 3. UITWISSELINGSMETHODES

 

Elke mededeling van persoonsgegevens tussen de betrokken partijen in het kader van deze overeenkomst gebeurt via filetransfer, zoals beschreven in de technische documentatie die meegedeeld wordt door de KSZ aan de gemeente.

 

Artikel 4. VERANTWOORDELIJKE PERSONEN

De gemeente zal aan de KSZ meedelen wie verantwoordelijk is voor, enerzijds, het overmaken van de identiteit van de inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande en, anderzijds, het ontvangen van de identiteit van de personen die recht hebben op de toekenning van een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande vastgesteld in het gemeentelijk reglement van 28 november 2024 of in een uitdrukkelijke verklaring dienaangaande.

 

Artikel 5. DUUR VAN DE OVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst geldt voor 2025. De duur van deze overeenkomst is maximaal vijf jaar en kan in geen geval de duur van het hogervermeld gemeentelijk reglement of de uitdrukkelijke verklaring dienaangaande overschrijden.

 

Deze overeenkomst kan enkel worden gewijzigd bij een door de beide partijen ondertekend aanhangsel en kan na het eerste jaar door de beide partijen worden opgezegd door middel van een aangetekende brief en met eerbiediging van een opzegtermijn van drie maanden.

 

Artikel 6. KOSTENREGELING

 

De totale kostprijs voor de mededeling van de persoonsgegevens door de KSZ aan de gemeente komt overeen met de eenheidsprijs van een bericht die wordt berekend op basis van de naar behoren geïndexeerde gegevens van het jaar voorafgaand aan het jaar van het leveren van de dienst, vermenigvuldigd met het aantal dienstige inputberichten van de gemeente. De minimumbedragen kunnen op de website van de KSZ worden geraadpleegd op het volgende adres: https://www.ksz-bcss.fgov.be/nl/over-de-ksz/interne-organisatie/financiele-middelen. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de eenheidsprijs van een bericht pas halverwege april van het jaar waarin de dienst wordt verleend, wordt vastgelegd en dat er geen btw verschuldigd is.

 

De KSZ zal de door de gemeente overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor de toekenning van een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande zo snel mogelijk verwerken en de gemeente achteraf uitsluitend per e-mail een schuldvordering bezorgen met een toelichting over de berekening van het verschuldigde bedrag.

 

De gemeente zal vooraf aan de KSZ haar operationele e-mailadres meedelen. De KSZ zal dit operationele e-mailadres gebruiken als enig communicatiemiddel voor het bezorgen van de schuldvordering aan de gemeente. De verwerking van de door de gemeente overgemaakte inwoners die potentieel in aanmerking komen voor een aanvullend recht of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande kan in elk geval slechts aangevat worden na deze mededeling van het operationele e-mailadres door de gemeente aan de KSZ.

 

Een beschrijving van de toepasselijke regels is beschikbaar op de website van de KSZ.

 

De gemeente zal het bedrag storten op bankrekeningnummer 001-1950055-43 van de KSZ, uiterlijk binnen de zestig kalenderdagen te rekenen vanaf de ontvangst van de schuldvordering op het door haar aan de KSZ meegedeelde operationele e-mailadres. Bij laattijdige betaling is er van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een bedrag van 25 euro als forfaitaire schadevergoeding verschuldigd.

 

Artikel 7. PLICHT TOT INKENNISSTELLING VAN DE RAADSLEDEN

 

De burgemeester verbindt zich ertoe alle raadsleden in kennis te stellen van deze overeenkomst. De gemeente moet voorafgaandelijk aan de uitvoering van de werkzaamheden aan de KSZ een kopie bezorgen van het verslag van de vergadering tijdens dewelke de gemeenteraadsleden in kennis werden gesteld van deze overeenkomst.

 

Artikel 8. TOEPASSELIJKE REGELGEVING EN BEVOEGDE RECHTBANK

 

Bij de uitvoering van deze overeenkomst zijn de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de Europese “Algemene Verordening Gegevensbescherming” (de verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG) hun respectieve uitvoeringsbesluiten en elke andere regelgeving tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer van natuurlijke personen onverkort van toepassing.

 

Op deze overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. In geval van geschil zijn uitsluitend de rechtbanken te Brussel bevoegd.

 

Artikel 9. OPHEFFING VAN VROEGERE OVEREENKOMSTEN

 

In voorkomend geval vervangt deze overeenkomst de bestaande overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de KSZ met betrekking tot het voorwerp bedoeld in artikel 1. De bestaande overeenkomst wordt opgeheven met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze overeenkomst.

 

Opgemaakt te Brussel in minstens zoveel exemplaren als er belanghebbende partijen zijn en waarvan elke partij erkent er minstens één te hebben ontvangen.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Retributiereglement conformiteitsonderzoek - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Voorgeschiedenis

Omwille van de financiële toestand van de gemeente is het noodzakelijk om belastingen te heffen en retributies te vorderen ter recuperatie van gemaakte kosten.

De gemeenteraad heeft in zitting van 13 december 2022 het reglement voor het aanvragen van een conformiteitsattest goedgekeurd. In de zitting van 16 mei 2024 werd dit reglement aangepast en goedgekeurd.

 

Juridisch kader

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikels 326 tot en met 335 betreffende het bestuurlijke toezicht;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018, hoofdstuk 3 — Toegang tot bestuursdocumenten, art. 11.26 tot en met 11.51;

Gelet op de wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht omzendbrief van 18 juli 2018;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020;

Gelet op de Vlaamse Codex wonen van 2021 (inzonderheid boek 3 en artikel 3.2);

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

Gelet op het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en verdere wijzigingen;

Gelet op de omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende gemeentefiscaliteit;

 

Feiten en context

Door wijziging van de Vlaamse Codex Wonen 2021, ingaand op 1 juni 2024, zal de gemeente een vergoeding kunnen vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Daarmee vervalt de mogelijkheid om een vergoeding te vragen voor de aanvraag van een conformiteitsattest.

De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van € 200,00. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden.

De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag. Voor een kamerwoning is dit dus een vergoeding per kamer. De gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.

Dit zorgt ervoor dat er:

       voor bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren en

       aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.

De houder van het zakelijk recht zal dus enkel een vergoeding moeten betalen bij hercontroles en bij de aanvraag van een conformiteitsattest. Er wordt een vergoeding gevraagd voor conformiteitsonderzoeken, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen, in volgende gevallen:

       In kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen;

       In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, met toepassing van artikel 3.12 van de Vlaamse Codex Wonen;

       In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure als vermeld in artikel 3.10, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen;

 

Beslist:

Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal), 1 onthouding (Wannes Van Havere)

Artikel 1:

Er wordt met ingang van 01.06.2025 een retributie geheven voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsonderzoek.

Artikel 2:

Hetbedrag vanderetributiewordt vastgesteld:

       In kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest: € 125,00 + indexering.

       In kader van een melding van herstel van eerder vastgestelde gebreken in de loop van een procedure om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren:

 € 200,00 + indexering.

       In kader van een melding van herstel in de waarschuwingsprocedure: € 200,00 + indexering.

       Voor een conformiteitsonderzoek van een kamerwoning: een basisbedrag van € 125,00, verhoogd met € 30,00 per kamer; en een maximum van € 2.000,00 + indexering.

 

De indexering gebeurt op basis van de consumptieindex.

Bedrag retributie kalenderjaar x = basisbedrag * index mei jaar X

       Index januari 2025

Dit bedrag wordt afgerond naar het hogere geheel getal.

Artikel 3:

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van het conformiteitsonderzoek.

Artikel 4:

Van deze retributie is vrijgesteld:

Private huurwoningen die ingehuurd worden door Woonkade Rupelstreek.

Artikel 5:

Bij gebrek aan betaling zal worden overgegaan tot inkohiering.

De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen gebeurt volgens het decreet van 30.05.2008 en haar wijzigingen.

Artikel 6:

Het reglement gaat in vanaf 01.06.2025.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Voordracht van een lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Fluctus Schelle - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het raadsbesluit d.d. 15.01.2025 houdende "Autonoom Gemeentebedrijf Fluctus Schelle: Aanduiding van de leden van de raad van bestuur.";

Gelet op het feit dat mevrouw Evita Van Goethem in deze raad werd aangesteld;

Gelet op het schrijven van mevrouw Evita Van Goethem d.d. 02.04.2025 waarbij betrokkene om haar ontslag verzoekt;

Gelet op de voordracht van de heer Maurice Eeckeleers;

 

Beslist:

Na geheime stemming: 12 stemmen voor; 0 stemmen tegen; 6 onthoudingen; 0 ongeldig; Artikel 1:

De heer Maurice Eeckeleers wonende te Schelle, Provinciale Steenweg 273 wordt aangeduid als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Fluctus Schelle.

Artikel 2:

Deze aanduiding geldt voor een periode die ingaat op 24.04.2025 en eindigt op 31.12.2030. Dit mandaat kan door de gemeenteraad worden herroepen op gemotiveerde wijze.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten MiNa-raad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de MiNa-raad, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten van de MiNa-raad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten MiNa-raad

 

Artikel 1.

Voor de gemeente Schelle wordt een milieu- en natuurraad, afgekort MiNa-raad, opgericht. De MiNa-raad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 2.

De MiNa-raad heeft tot doel:

Hetzij op eigen initiatief, hetzij op vraag van college van burgemeester en schepenen  advies uit te brengen aan het college over alle aspecten die het gemeentelijk milieu-, natuur- en klimaatbeleid kunnen ondersteunen.

 

Artikel 3.

Gemeentelijk milieu-, natuur- en klimaatbeleid omvat onder meer:

- alle aspecten met betrekking tot het voorkomen, het aanwijzen en het bestrijden van milieuhinder en milieuverontreiniging die op het grondgebied van de gemeente voorkomen en die tot de gemeentelijke bevoegdheid behoren

- alle aspecten met betrekking tot het behoud en de bescherming van de natuur op het grondgebied van de gemeente, voor zover die aspecten tot de gemeentelijke bevoegdheid behoren

- aspecten en initiatieven met betrekking tot het klimaat

- aspecten die betrekking hebben op afvalvermindering

- aspecten die betrekking hebben op het waterbeleid

- aspecten met betrekking tot de ruimtelijke ordening van de gemeente

- het informeren en sensibiliseren van de bevolking over de hogergenoemde aspecten.

 

Artikel 4.

a) Bij de oprichting van de MiNa-raad worden vertegenwoordigers (plaatsvervangers) van volgende verenigingen, instelling en organisaties tot toelating uitgenodigd:

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) uit elke onderwijsinstelling

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van VODO (lokale ondernemersraad)

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van de landbouwraad

1 vertegenwoordiger (plaatsvervangers) van de jeugdraad

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van de culturele raad van Ivebica woonachtig te Schelle

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van de vakorganisaties

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van de volkstuin Aerdborg

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van voedselbos Het Hof van Aerde & Eten

1 vertegenwoordiger (plaatsvervanger) van korte keten landbouw.

 

b) 3 vertegenwoordigers (plaatsvervangers) van de milieu- en natuurverenigingen die op het grondgebied van de gemeente een regelmatige activiteit ontwikkelen.

 

Worden als milieu- en natuurvereniging erkend: organisaties die minimum 10 Schelse leden hebben, een publicatie hebben en minstens jaarlijks 3 ledenactiviteiten organiseren betreffende het natuur- en milieubeleid.

 

c) 5 geïnteresseerde inwoners zonder politiek mandaat (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus). Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben maar kandidaat zijn geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich eventueel als geïnteresseerde burger kandidaat stellen als er openstaande plaatsen zijn. Zij dienen te adviseren in functie van het brede milieu- en klimaatbeleid op zich en niet in functie van een politieke visie.

 

De personen vermeld onder art. 4a en b mogen geen lokaal politiek mandaat hebben (nl. lid van een gemeenteraad, OCMW, Bijzonder Comité, AGB-Fluctus).

 

d) Indien er meer dan 5 geïnteresseerden inwoners zijn, dan zullen de leden vermeld onder art. 4 punt a. en b. bij geheime stemming een keuze tussen de geïnteresseerden maken.

 

e) Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

f) 1 afgevaardigde en plaatsvervanger van elke politieke fractie die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad, zonder stemrecht. Deze worden aangeduid door de gemeenteraad.

 

g) De verantwoordelijken voor leefmilieu, duurzaamheid en klimaat in het college van burgemeester en schepenen en de gemeentelijke ambtenaar/ambtenaren aangeduid door het college van burgemeester en schepenen, zijn van rechtswege lid van de MiNa-raad. Zij hebben geen stemrecht.

 

Bij het nemen van haar beslissingen streeft de MiNa-raad consensus na tussen alle leden. Is dit niet mogelijk, dan oefenen de stemgerechtigde leden hun stemrecht uit en wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen bij een gewone meerderheid van stemmen.

 

Artikel 5.

De stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden worden aangeduid voor een periode van 6 jaar. Hersamenstelling van de raad gebeurt uiterlijk 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Alleszins blijft de werkende raad in dienst tot dat de nieuwe raad is samengesteld.

Bij het begin van elke legislatuur wordt iedereen die in aanmerking komt voor lidmaatschap door het lokaal bestuur aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het lokaal bestuur een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich kandidaat te stellen.

 

Artikel 6.

De MiNa-raad kiest onder zijn stemgerechtigde leden een voorzitter en een ondervoorzitter. Een ambtenaar, aangeduid door het college van burgemeester en schepenen, wordt belast met het secretariaat van de MiNa-raad.

 

Artikel 7.

De raad vergadert minstens vier keer per jaar. Ten laatste 7 dagen voor de geplande vergaderdatum worden de uitnodigingen via brief of mail verstuurd door de voorzitter of secretaris met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering. Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld. Dit wordt bezorgd aan de leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

 

Artikel 8.

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Artikel 9.

Het lidmaatschap eindigt automatisch bij het niet-naleven van de statuten. Leden die drie opeenvolgende vergaderingen afwezig blijven zonder voorafgaandelijke verwittiging bij de voorzitter worden geacht ontslagnemend te zijn en worden vervangen.

 

Artikel 10.

De statuten van de MiNa-raad kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden.

 

Artikel 11.

Bij ontbinding worden eventuele kasgelden overgemaakt aan het gemeentebestuur."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten verkeersadviesraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de verkeersadviesraad, afgekort VAR, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de verkeersadviesraad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten verkeersadviesraad

 

Artikel 1:

Voor de gemeente Schelle wordt een verkeersadviesraad, afgekort VAR, opgericht. De verkeersadviesraad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 2:

De VAR heeft tot algemeen doel alle aangelegenheden in verband met het gemeentelijk verkeersbeleid en mobiliteit te bespreken en te adviseren. Zij kan hiertoe zelf het initiatief nemen of hiertoe gevraagd worden door het college van burgemeester en schepenen.

 

In het bijzonder beoogt de VAR voorstellen te doen die erop gericht zijn alle weggebruikers veilig te laten participeren aan het verkeer, de verkeersveiligheid te verhogen met aandacht voor de diverse vervoersmodi. Deze voorstellen kunnen zowel betrekking hebben op infrastructurele als niet-infrastructurele werken.

 

Artikel 3:

De VAR wordt als volgt samengesteld:

- de burgemeester of zijn afgevaardigde

- de schepen van verkeersveiligheid/mobiliteit

- de schepen van openbare werken

- een afgevaardigde van de politiezone

- een vertegenwoordiger per onderwijsinstelling gevestigd in de gemeente

- een vertegenwoordiger per ouderraad gevestigd in de gemeente

- een afgevaardigde van de seniorenraad

- een afgevaardigde van de jeugdraad

- een afgevaardigde van de minaraad

- een afgevaardigde van de VODO (lokale ondernemersraad)

- een afgevaardigde uit de landbouwraad

- een afgevaardigde van de sportraad

- vijf geïnteresseerde burgers, zonder lokaal politiek mandaat (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus)

- leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben, maar kandidaat zijn geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich eventueel als geïnteresseerde burger kandidaat stellen als er openstaande plaatsen zijn. Zij dienen te adviseren in functie van het verkeersbeleid op zich en niet in functie van een politieke visie of het eigen straatbelang.

- een vertegenwoordiger van elke politieke fractie vertegenwoordigd in de gemeenteraad, zonder stemrecht. Elke politieke fractie mag elk één afgevaardigde en een plaatsvervanger voorstellen die worden aangeduid door de gemeenteraad.

- een aangeduide ambtenaar, zonder stemrecht.

 

Artikel 4:

De diverse raden en onderwijsinstellingen duiden volledig vrij hun afgevaardigde aan. De andere afgevaardigden moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

- lid zijn van de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt.

- woonachtig zijn in Schelle of werken in Schelle.

 

Artikel 5:

Indien er meer dan 5 geïnteresseerde burgers zijn, zullen de kandidaturen worden aanvaard bij geheime stemming, mits meerderheid van stemmen, uitgebracht door de overige leden vermeld onder art. 4.

 

Artikel 6:

Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

Artikel 7:

Ieder lid van de verkeersadviesraad beschikt over één adviserende stem, uitgezonderd de afgevaardigden van de politieke partijen en de aangeduide ambtenaar. 

 

Artikel 8:

De burgemeester of zijn afgevaardigde zit de vergadering voor.

 

Artikel 9:

De vergadering zal geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.

Bij het nemen van haar beslissingen streeft de VAR consensus na tussen alle leden. Is dit niet mogelijk, dan oefenen de stemgerechtigde leden hun stemrecht uit en wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen bij een gewone meerderheid van stemmen.

 

Artikel 10:

De VAR komt minstens 2 maal per jaar samen. Ten laatste 7 dagen voor de geplande vergaderdatum worden de uitnodigingen via brief of mail verstuurd met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering.

Elk voorstel, schriftelijk ingediend bij de voorzitter minstens 14 dagen voor de vergadering, moet op de agenda geplaatst worden.

Wanneer 1/3 van de leden schriftelijk de voorzitter om een bijeenroeping van de vergadering vragen, moet de raad binnen de 14 dagen samengeroepen worden.

 

Artikel 11:

Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld. Dit wordt bezorgd aan de leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen. Bij eventuele afwijzing van voorstellen zal hierover door haar telkens een motivatie gegeven worden.

 

Artikel 12:

Leden die drie opeenvolgende vergaderingen afwezig blijven zonder voorafgaandelijke verwittiging bij de voorzitter, worden geacht ontslagnemend te zijn en worden vervangen.

Het lidmaatschap eindigt automatisch bij het niet-naleven van de statuten.

 

Artikel 13:

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Artikel 14:

De statuten van de VAR kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten jeugdraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de jeugdraad, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de jeugdraad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten jeugdraad

 

1: Doelstelling
Voor de gemeente Schelle wordt een jeugdraad opgericht. De jeugdraad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

De jeugdraad heeft als doel:

       Advies geven over alles wat kinderen en jongeren in de gemeente aanbelangt op vraag van het college of op eigen initiatief.

       Samenwerking en overleg bevorderen tussen jeugdwerk, jeugdwelzijn en jongeren.

       Interesse en inspraak in het jeugdbeleid stimuleren bij kinderen en jongeren.

 

2: Definities

       Lid: Een vertegenwoordiger tussen 14 en 35 jaar die, na schriftelijke aanvraag, tot de raad wordt toegelaten. Afhankelijk van zijn/haar rol kan dit lid stemgerechtigd zijn.

       Stemgerechtigd lid: Een lid dat stemrecht heeft bij de besluitvorming.

       Afgevaardigde: De door een vereniging of organisatie aangewezen vertegenwoordiger, die tevens een plaatsvervanger aanwijst. Bij een uittredende vertegenwoordiger kan de organisatie deze herkiezen.

       Niet-stemgerechtigd lid: een lid dat geen stemrecht heeft bij de besluitvorming maar mag ondersteuning bieden tijdens de vergaderingen.

       Geïnteresseerd lid:Zij mogen niet behoren tot categorie a of b. Zij mogengeenpolitiekmandaathebben(nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus).Zij mogen niet tot een politieke fractie behoren.

       Afgevaardigde politieke fractie:Zijdienenteadvisereninfunctievandedoelstellingenvan hetjeugdbeleidennietinfunctievanhuneigenpolitiekevisie. Bij politieke beïnvloeding kan de persoon worden uitgesloten.

       Medewerker dienst Vrije Tijd: Een door het college aangewezen medewerker van de dienst Vrije Tijd die als secretaris en penningmeester niet-stemgerechtigde ondersteuning biedt tijdens vergaderingen.

 

3: Samenstelling
De jeugdraad bestaat uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

Stemgerechtigd:

       Categorie a: Twee afgevaardigden en/of maximum twee plaatsvervangers per jeugdorganisatie met de jeugd als hoofddoel. Elke vereniging heeft maximum twee stemmen.

       Categorie b: Eén afgevaardigde of plaatsvervanger per andere organisatie die met jongeren werkt (bv. sport, muziek).

       Categorie c: Vijf geïnteresseerde burgers die niet tot categorie a en b behoren.Indienerzichmeerdanvijfaanbieden,zullende effectiefafgevaardigdenuitgroepa.enb.deze5aanduidenbijgeheimestemming.

Niet-stemgerechtigd:

       Categorie d: Eén afgevaardigde per onderwijsinstelling of gemeentelijke kinderopvang.

       Categorie e: Eén jonge afgevaardigde en plaatsvervanger per politieke fractie in de gemeenteraad.

       Categorie f: Een medewerker dienst Vrije Tijd.

       Categorie g: De schepen van jeugd of een plaatsvervanger.

       Categorie h: Overige geïnteresseerde jongeren.

 

4: Samenstellingsprocedure

       Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige initiatieven om de jeugdraad om de zes jaar samen te stellen en bewaakt de correcte samenstelling.

 

5: Duur en voorwaarden lidmaatschap

       Mandaten duren zes jaar, behalve categorie a die jaarlijks herbekeken worden.

       Maximaal 2/3 van de leden mag hetzelfde geslacht hebben.

       Leden moeten tussen 14 en 35 jaar zijn, actief betrokken bij hun organisatie en niet tot een politieke fractie behoren (uitgezonderd d, e, f en g).

 

6: Beëindiging mandaat
Een afgevaardigde stopt wanneer:

       De organisatie de opdracht intrekt (schriftelijk en gemotiveerd aan de jeugdraad).

       De afgevaardigde zelf ontslag neemt (schriftelijk).

       Bij drie opeenvolgende niet-verontschuldigde afwezigheden kan de jeugdraad een ontslag meedelen aan de organisatie/vereniging en aan de afgevaardigde (schriftelijk).

 

7: Bestuur en Vergaderingen

       De jeugdraad kiest een voorzitter, ondervoorzitter voor zes jaar. Uittredende leden zijn herkiesbaar.

       Een medewerker van de dienst Vrije Tijd is secretaris en penningmeester.

       De voorzitter of medewerker dienst Vrije Tijd roept de jeugdraad minstens zeven dagen vooraf bijeen.

       De vergadering worden geleid door de voorzitter. Bij afwezigheid neemt de ondervoorzitter de leiding van de vergadering. Bij afwezigheid van beiden neemt de medewerker dienst Vrije Tijd de leiding van de vergadering.

       De voorzitter of medewerker dienst Vrije Tijd moet de jeugdraad binnen de drie weken bijeenroepen indien minstens drie afgevaardigden hierom verzoeken.

 

8: Waarnemers en Deskundigen

       De jeugdraad kan waarnemers of deskundigen uitnodigen.

 

9: Agenda, Verslagen en Adviezen

       Vergaderingen worden schriftelijk opgeroepen door de voorzitter of de medewerker dienst Vrije Tijd. De oproep dient ten minste zeven kalenderdagen voorafgaand aan de vergadering te worden verstuurd. De agenda wordt vastgesteld in overleg tussen de voorzitter en de medewerker van de dienst Vrije Tijd, rekening houdend met ingediende punten.

       Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan alle leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

 

10: Werkgroepen

       De jeugdraad kan werkgroepen oprichten. Andere geïnteresseerde jongeren en deskundigen kunnen deelnemen.

 

11: Besluitvorming

       Beslissingen, uitgezonderd wijzigingen van statuten en reglementen, worden genomen bij eenvoudige meerderheid bij een geldige vergadering.

       Vergaderingen zijn geldig ongeacht het aantal aanwezigen, mits minstens één afgevaardigde uit categorie a aanwezig is.

 

12: Eerbiediging Mensenrechten

       Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

13: Wijziging Statuten

       De statuten kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden.

 

14: Ontbinding

       Bij ontbinding worden eventuele kasgelden overgemaakt aan het gemeentebestuur."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten VODO - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de raad Voor Ondernemers en Door Ondernemers, afgekort VODO, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de VODO worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten VODO (Voor Ondernemers en Door Ondernemers)

 

DOELSTELLINGEN

Artikel 1.

Voor de gemeente Schelle wordt een adviesraad voor lokale ondernemers VODO (Voor Ondernemers en Door Ondernemers) opgericht ter ondersteuning van de lokale economie met respect voor de autonomie van de leden. VODO heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 2.

VODO brengt advies uit aan het college van burgemeester en schepenen en dit op eigen initiatief of op vraag van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 3.

VODO kan van het lokaal bestuur opdrachten aanvaarden die in de lijn liggen van de professionele belangen van de lokale ondernemers.

 

SAMENSTELLING

Artikel 4.

VODO bestaat uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

 

Onder stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a) De vertegenwoordigers van erkende ondernemingen die zich op schriftelijke wijze kandidaat hebben gesteld aan het college van burgemeester en schepenen en die in de gemeente hun beroepsbezigheid hebben.

 

b) maximaal 5 geïnteresseerde inwoners zonder politiek mandaat (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus). Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben maar kandidaat waren bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich als geïnteresseerde burger kandidaat stellen als er nog openstaande plaatsen zijn. Zij dienen te adviseren in functie van het lokale ondernemingsbeleid en niet in functie van hun politieke visie. Indien er meer dan 5 geïnteresseerden zijn dan duiden de mensen vermeld onder punt a de 5 geïnteresseerden bij geheime stemming aan.

 

Onder niet-stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. De bevoegde schepen van lokale economie of de door hem/haar aangeduide plaatsvervanger.

b. Elke politieke fractie die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Deze mogen elk één afgevaardigde en een plaatsvervanger voorstellen die worden aangeduid door de gemeenteraad.

c. Een gemeentelijke ambtenaar aangeduid door het college van burgemeester en schepenen.

 

c) Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

De stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden worden aangeduid voor een periode van 6 jaar. Hersamenstelling van de raad gebeurt uiterlijk 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

 

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

VODO kan waarnemers/deskundigen op haar vergaderingen uitnodigen.

 

Artikel 5.

Het bestuur wordt als volgt samengesteld:

- voorzitter: VODO duidt voor een periode van 6 jaar een voorzitter aan. De voorzitter wordt gekozen door de stemgerechtigde leden die in artikel 4 staan beschreven. Hij/zij wordt geacht een volstrekte neutraliteit aan de dag te leggen om de basisdoelstellingen van VODO zo goed mogelijk te realiseren. De voorzitter leidt de vergaderingen.

- Ondervoorzitter: VODO duidt voor een periode van 6 jaar een ondervoorzitter aan. De ondervoorzitter wordt gekozen door de stemgerechtigde leden die in artikel 4 staan beschreven. Hij/zij wordt geacht een volstrekte neutraliteit aan de dag te leggen om de basisdoelstellingen van VODO zo goed als mogelijk te realiseren. De ondervoorzitter leidt de vergaderingen indien de voorzitter afwezig is.

- Secretaris: een aangeduide ambtenaar van gemeente Schelle.

- Penningmeester.

- De schepen van lokale economie of de door hem/haar aangeduide plaatsvervanger.

- Leden: de overige leden uit het bestuur.

 

Artikel 6.

VODO kan werkgroepen opstarten om activiteiten, ideeën en/of evenementen uit te werken. De werkgroepen brengen verslag uit naar VODO tijdens de vergadering. Deze verslagen worden ook bezorgd aan de aangeduide ambtenaar van gemeente Schelle.

 

Artikel 7.

Aan het mandaat van de leden van VODO wordt een einde gesteld:

- door persoonlijk ontslag

- door opheffing van de beroepsbezigheden

- door drie opeenvolgende niet-gemotiveerde afwezigheden op de vergaderingen van VODO

- door het niet-naleven van de statuten

- bij de vernieuwing van de gemeenteraad nadat de nieuwe raad is samengesteld.

 

WERKING

Artikel 8.

De vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter. De vergaderingen vinden minstens 2 maal per jaar plaats. Ten laatste 7 dagen voor de vergaderdatum wordt de uitnodiging per mail of brief verstuurd door de secretaris of voorzitter met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering.

 

Artikel 9.

De voorzitter is verplicht een vergadering te beleggen wanneer 1/3 van de leden hierom verzoekt. De aanvragers moeten de agendapunten schriftelijk opgeven aan de voorzitter en/of secretaris. Deze vergadering moet plaats hebben binnen de 15 dagen na voorlegging van het verzoek.

 

Artikel 10.

Er kan alleen geldig beraadslaagd worden over punten die op de agenda staan en de lokale ondernemers aanbelangen.

In spoedeisende gevallen kunnen door de voorzitter of door vijf aanwezige leden, punten aan de agenda worden toegevoegd.

 

Artikel 11.

Bij het nemen van haar beslissingen streeft VODO consensus na tussen alle leden. Is dit niet mogelijk, dan oefenen de leden, hun stemrecht uit en wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen bij een gewone meerderheid van stemmen.

 

De vergadering zal geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.

 

Artikel 12.
Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt en bezorgd aan alle gekende ondernemers en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

 

Artikel 13.

De statuten van VODO kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden.

 

Artikel 14.

Bij ontbinding van VODO zullen eventuele kasgelden worden overgemaakt aan het gemeentebestuur."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten mondiale raad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de mondiale raad, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de mondiale raad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten mondiale raad

 

DOELSTELLINGEN EN TAKENPAKKET

Artikel 1

Voor de gemeente Schelle wordt een mondiale raad opgericht als erkende adviesraad met als doelstelling:

  1. Schellenaren bewust maken van de groeiende kloof tussen arm en rijk in de wereld
  2. deze kloof mee helpen verkleinen en een grotere rechtvaardigheid tot stand te brengen
  3. aandacht te besteden aan een zo duurzaam mogelijk beleid, eerlijke handel en duurzame lokale voeding. Een duurzaam beleid heeft een generatie- en grensoverstijgende dimensie. De mondiale raad bevordert de duurzaamheidsgedachte.

De mondiale raad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 2

Het takenpakket van de mondiale raad bestaat uit volgende onderdelen:

- De mondiale raad adviseert en stimuleert de gemeente over thema’s van uiteenlopende aard die betrekking hebben op ontwikkelingssamenwerking en/of kansarmoede. Dit advies kan op eigen initiatief of op initiatief van het gemeentebestuur worden verleend.

- De mondiale raad onderneemt de nodige acties ter sensibilisering van de inwoners van Schelle. De inwoners worden op de hoogte gehouden van de werking en de projecten van de mondiale raad. Hiermee streeft de mondiale raad ernaar om een zo groot mogelijk draagvlak onder de bevolking te creëren.

- De mondiale raad ijvert mee voor financiële ondersteuning aan acties en projecten die betrekking hebben op ontwikkelingssamenwerking en/of kansarmoede.

- De mondiale raad zet scholen, organisaties en verenigingen uit Schelle aan tot het nemen van initiatieven rond ontwikkelingssamenwerking en/of kansarmoede.

 

Om deze doelstellingen en taken te realiseren, kan de mondiale raad vormings- en educatieve initiatieven ontplooien, informatie verstrekken, inzamelingen organiseren en alle middelen aanwenden die op de vergaderingen van de mondiale raad daartoe geschikt bevonden worden.

 

SAMENSTELLING

Artikel 3

De mondiale raad bestaat uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

Onder stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. de vertegenwoordigers van erkende verenigingen rond ontwikkelingssamenwerking en kansarmoede die actief zijn in Schelle. Per vereniging mag men 2 afgevaardigden en 2 plaatsvervangers aanduiden.

b. elke geïnteresseerde inwoner van Schelle heeft het recht om toe te treden tot de mondiale raad. Deze worden aanvaard door de leden vermeld onder a. Indien er meer dan 5 geïnteresseerden zijn, duiden de mensen vermeld onder a. de 5 geïnteresseerden bij geheime stemming aan.

 

Personen aangeduid onder art. 3 b. mogen geen lokaal politiek mandaat uitoefenen (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus). Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben, maar kandidaat waren bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich als geïnteresseerde inwoner kandidaat stellen als er openstaande plaatsen zijn. Zij dienen te adviseren in functie van het takenpakket en de doelstellingen van de adviesraad en niet in functie van een politieke visie en/of het eigen belang.

 

Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

Onder de niet-stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. De bevoegde schepen van Noord-Zuid Samenwerking of de door hem/haar aangeduide plaatsvervanger.

b. Elke politieke fractie die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Deze mogen elk één afgevaardigde en een plaatsvervanger voorstellen die worden aangeduid door de gemeenteraad.

c. Een gemeentelijke ambtenaar aangeduid door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4

Samenstelling bestuur

- Voorzitter: de mondiale raad duidt voor een periode van 6 jaar een voorzitter aan. De voorzitter wordt gekozen door de stemgerechtigde leden die in artikel 3 staan beschreven. De voorzitter wordt geacht een volstrekte neutraliteit aan de dag te leggen om de basisdoelstellingen van de mondiale raad zo goed als mogelijk te realiseren. De voorzitter leidt de vergaderingen van de mondiale raad.

- Ondervoorzitter: de schepen van de mondiale raad als afgevaardigde van het college van burgemeester en schepenen.

- Secretaris: een aangeduide ambtenaar van gemeente Schelle.

- Leden: de overige leden uit het bestuur.

 

Artikel 5

De stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden worden aangeduid voor een periode van 6 jaar. Hersamenstelling van de raad gebeurt uiterlijk 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Alleszins blijft de werkende raad in dienst tot dat de nieuwe raad is samengesteld.

Bij het begin van elke legislatuur wordt iedereen die in aanmerking komt voor lidmaatschap door het lokaal bestuur aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het lokaal bestuur een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich kandidaat te stellen.

 

Artikel 6

Het lidmaatschap eindigt automatisch bij het niet-naleven van de statuten. Leden die drie opeenvolgende vergaderingen afwezig blijven zonder voorafgaandelijke verwittiging bij de voorzitter worden geacht ontslagnemend te zijn en worden vervangen.

 

Artikel 7

De mondiale raad kan te allen tijde waarnemers/deskundigen op haar vergaderingen uitnodigen.

 

Artikel 8

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad individueel en/of namens hun vereniging akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

WERKING

Artikel 9

De mondiale raad vergadert minstens vier keer per jaar. Ten laatste 7 dagen voor de geplande vergaderdatum worden de uitnodigingen via brief of mail verstuurd door de secretaris met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering. Elk lid heeft het recht om bijkomende punten op de agenda te zetten.

Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld. Dit wordt bezorgd aan de leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

 

Artikel 10

Bij het nemen van haar beslissingen streeft de mondiale raad consensus na tussen alle leden. Is dit niet mogelijk, dan oefenen de stemgerechtigde leden hun stemrecht uit en wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen bij een gewone meerderheid van stemmen.

 

Artikel 11

De vergadering zal geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.

 

Artikel 12

De statuten van de mondiale raad kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden.

 

Artikel 13

Bij ontbinding worden eventuele kasgelden overgemaakt aan het gemeentebestuur."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten seniorenraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de seniorenadviesraad, afgekort SAR, opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De statuten voor de seniorenadviesraad, afgekort SAR, worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten seniorenadviesraad (SAR)

 

Artikel 1:

Voor de gemeente Schelle wordt een seniorenadviesraad, afgekort SAR opgericht die:

- een adviserend, verbindend en stimulerend orgaan is voor de Schelse senioren

- alle kwesties op lokaal vlak behandelt die de senioren aanbelangen

- behoeften en problemen van de senioren bespreekt en voorstellen ter oplossing adviseert in overleg en met steun van het lokaal bestuur

- het socio-cultureel vormingswerk voor senioren in verenigingsverband en op gemeentelijk vlak stimuleert

- de bevoegdheid heeft om voorstellen te doen en op eigen initiatief of op verzoek van het lokaal bestuur adviezen te verstrekken

- vragen van elke senior op de agenda plaatst

- haar werking afstemt op alle 55-plussers van de gemeente Schelle.

- los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige binding werkt

- vanwege het lokaal bestuur binnen een redelijke termijn na het indienen van geformuleerde voorstellen of adviezen, een standpunt of beslissing hieromtrent ontvangt. Telkens het lokaal bestuur het advies niet volgt of nog geen antwoord kan geven, zal het zijn beslissing motiveren of een datum voor het verstrekken van het antwoord meedelen.

 

Artikel 2:

De SAR heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 3:

De SAR wordt binnen de zes maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad samengesteld. Tot aan de installatie van de nieuwe leden blijven de oude leden in functie. Bij het begin van elke legislatuur worden alle verenigingen en organisaties die in aanmerking komen voor lidmaatschap door het gemeentebestuur aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het gemeentebestuur een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich kandidaat te stellen voor de SAR.

 

Artikel 4:

De SAR is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

De stemgerechtigde leden moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

• minstens de leeftijd van 55 jaar bereikt hebben en in Schelle wonen.

• geen lokaal politiek mandaat hebben (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus).

 

Onder stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a) Elke door de gemeente erkende seniorenvereniging van Schelle en iedere officieel erkende overkoepelende seniorenorganisatie, die los staat van eerstgenoemde, kan per afdeling maximum twee leden afvaardigen in de SAR.

De aangesloten leden zullen worden aangeduid en bij ontslag vervangen door hun eigen vereniging.

b) Eén afgevaardigde van een woon- en zorgcentrum in de gemeente.

c) Eén afgevaardigde van het Muydenhof.

d) Elke geïnteresseerde inwoner van Schelle die de leeftijd van 55 jaar bereikt heeft en geen bestuursfunctie vervult in de vertegenwoordigde verenigingen kan toetreden tot de SAR. Indien er meer dan 5 geïnteresseerden zijn, duiden de leden vermeld onder a. de 5 geïnteresseerden bij geheime stemming aan.

Personen aangeduid onder punt d. mogen geen lokaal politiek mandaat uitoefenen (nl. lid van een gemeente- en OCMW-raad, Bijzonder Comité, AGB-Fluctus). Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben, maar kandidaat waren bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich als geïnteresseerde inwoner kandidaat stellen als er openstaande plaatsen zijn. Zij dienen te adviseren in functie van het takenpakket en de doelstellingen van de adviesraad en niet in functie van een politieke visie en/of het eigen belang.

 

Elke afgevaardigde van een vereniging en elk individueel lid beschikt over één stem.

 

Onder niet-stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. de schepen van senioren of de door hem/haar aangeduide plaatsvervanger

b. elke politieke fractie die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Deze mogen elk één afgevaardigde en een plaatsvervanger voorstellen die worden aangeduid door de gemeenteraad.

c. een gemeentelijke ambtenaar aangeduid door het college van burgemeester en schepenen.

 

Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

Artikel 5:

Samenstelling SAR:

• Voorzitter: een lid gekozen uit de SAR

• Ondervoorzitter: schepen van senioren

• Secretaris: een ambtenaar aangeduid door het college van burgemeester en schepenen

• Penningmeester: een lid gekozen uit de SAR

• De stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

 

De SAR kan externen uitnodigen op hun vergadering.

 

Artikel 6:

De leden van de SAR kunnen worden geschorst:

• na meer dan driemaal opeenvolgend afwezig te zijn geweest op de vergaderingen zonder aanvaardbare reden of verontschuldiging.

• indien zij de statuten niet eerbiedigen.

 

Artikel 7:
VERGADERINGEN SAR

De SAR zal minstens viermaal per jaar vergaderen. Ten laatste 7 dagen voor de geplande vergaderdatum worden de uitnodigingen via brief of mail verstuurd door de voorzitter of secretaris met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering. Elk lid van de SAR heeft het recht bijkomende punten op de agenda te laten plaatsen. Bijkomende punten worden overgemaakt aan de voorzitter en de secretaris van de SAR.

Een lid dat de vergadering niet kan bijwonen is gebonden zich te (laten) verontschuldigen.

In geval van dringendheid kan de SAR worden bijeengeroepen voor een buitengewone vergadering door de voorzitter, het lokaal bestuur of door 1/3 van de leden van de raad.

 

Bij afwezigheid van de voorzitter van de SAR wordt de vergadering van de SAR voorgezeten door de ondervoorzitter of een ander lid van het bestuur.

 

Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld. Dit wordt bezorgd aan de leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

 

Artikel 8:

Bij het nemen van haar beslissingen streeft de SAR consensus na tussen alle leden. Is dit niet mogelijk, dan oefenen de stemgerechtigde leden hun stemrecht uit en wordt een voorstel geacht te zijn aangenomen bij een gewone meerderheid van stemmen.

Om geldig te kunnen stemmen moet tenminste de helft van de stemgerechtigde leden van de SAR aanwezig zijn. Elke afgevaardigde van een vereniging en elk individueel lid beschikt over één stem.

 

Artikel 9:

De vergadering zal geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.

 

Artikel 10:

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Artikel 11:

De statuten van de SAR kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden.

 

Artikel 12:

Bij ontbinding zullen de eventuele kasgelden overgemaakt worden aan het gemeentebestuur."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten landbouwraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van de statuten voor de landbouwraad opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;

Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de landbouwraad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten landbouwraad

 

Artikel 1.

Voor de gemeente Schelle wordt een landbouwraad opgericht die:

- een overleg vormt dat inspraak heeft in het landbouwbeleid en bedrijfsmatige voedselproductie door het verstrekken van de nodige adviezen;

- een platform creëert om de gewenste toekomstige bedrijfsvoering te bespreken.

De landbouwraad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

 

Artikel 2.

De landbouwraad bestaat uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

Onder stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. Iedereen die een landbouwactiviteit uitoefent en/of bedrijfsmatige voedselproductie verzorgt in de gemeente Schelle.

b. Een afgevaardigde van de MiNa-raad.

c. Maximaal 3 geïnteresseerde inwoners. Indien er meer dan 3 geïnteresseerden zijn dan

duiden de mensen vermeld onder punt a de 3 geïnteresseerden bij geheime stemming aan.

 

Onder niet-stemgerechtigde leden wordt verstaan:

a. De leden van het schepencollege met bevoegdheid landbouw en korte keten landbouw.

b. Elke politieke fractie die vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Deze mogen elk één afgevaardigde en een plaatsvervanger voorstellen die worden aangeduid door de gemeenteraad.

d. Een gemeentelijke ambtenaar aangeduid door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 3.

Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

 

Artikel 4.

Wie een lokaal politiek mandaat heeft (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus) kan geen deel uitmaken van de landbouwraad, uitgezonderd de leden van het schepencollege met bevoegdheid landbouw en korte keten landbouw.

Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben maar kandidaat waren bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kunnen zich kandidaat stellen als er nog plaatsen vrij zijn. Zij dienen te adviseren in functie van de doelstellingen van de landbouwraad en niet in functie van een politieke visie en/of het eigen belang.

 

Artikel 5.

De stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden worden aangeduid voor een periode van 6 jaar. Hersamenstelling van de raad gebeurt uiterlijk 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Bij het begin van elke legislatuur wordt iedereen die in aanmerking komt voor lidmaatschap door het lokaal bestuur aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het lokaal bestuur een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich kandidaat te stellen.

Het lidmaatschap eindigt automatisch bij het niet-naleven van de statuten. Leden die drie opeenvolgende vergaderingen afwezig blijven zonder voorafgaandelijke verwittiging bij de voorzitter worden geacht ontslagnemend te zijn en worden vervangen.

 

Artikel 6.

De landbouwraad heeft volgende functies:

- voorzitter: een lid gekozen uit de landbouwraad

- ondervoorzitter: de leden van het schepencollege met bevoegdheid landbouw en korte keten landbouw

- secretaris: een aangeduide ambtenaar van gemeente Schelle

- leden: de overige stemgerichte en niet-stemgerechtigde leden.

 

Artikel 7.

Vergaderingen

1. De landbouwraad zal vergaderen bij noodwendigheid en minstens 1 maal per jaar of wanneer de voorzitter, het lokaal bestuur of als één derde van de stemgerechtigde leden hierom verzoekt.

2. In geval van dringendheid kan de landbouwraad worden bijeengeroepen door de voorzitter, het lokaal bestuur of als één derde van de stemgerechtigde leden hierom verzoekt.

3. Ten laatste 7 dagen voor de vergaderdatum worden de uitnodigingen per mail of brief verstuurd door de secretaris of voorzitter met vermelding van dag, uur, plaats en inhoud van de vergadering. Elk lid heeft het recht om bijkomende punten op de agenda te plaatsen. Deze punten worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter en/of secretaris.

4. Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan de leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Naast het verslag worden vragen, adviezen en voorstellen schriftelijk overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Het college formuleert een antwoord binnen de 30 dagen.

5. De landbouwraad kan op haar vergaderingen deskundigen uitnodigen om toelichting te verschaffen.

6. De vergadering zal geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezigen.

7. Bij het nemen van beslissingen streeft de landbouwraad consensus na tussen alle leden. Indien dit niet mogelijk is dan oefenen de leden hun stemrecht uit en wordt een beslissing met gewone meerderheid genomen.

 

Artikel 8.

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Artikel 9.

De statuten van de landbouwraad kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Statuten sportraad - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ontwerp van statuten voor de sportraad opgesteld door het college van burgemeester en schepenen;
Gezien met deze statuten kan worden ingestemd;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Enig artikel:

De statuten voor de gemeentelijke sportraad worden vastgesteld als volgt:

 

“Statuten sportraad

1: Doelstelling
Voor de gemeente Schelle wordt een sportraad opgericht. De sportraad heeft zijn zetel in het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

De gemeentelijke sportraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat zich inzet voor de bevordering van sport, lichamelijke opvoeding en openluchtrecreatie in Schelle.

 

Alle leden verklaren zich door toetreding tot de raad akkoord met de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind en van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zij beperken hun discussies tot sportgerelateerde aangelegenheden (geen politieke, filosofische of religieuze onderwerpen).

 

De raad adviseert het gemeentebestuur over onder meer:

       De inplanting en ontwikkeling van sport-, recreatie- en speelvelden;

       Het beheer en de inrichting van sportaccommodaties;

       Subsidieverlening aan sportverenigingen;

       Strategische meerjarenplanning en andere initiatieven ter bevordering van sport en recreatie.

 

2: Definities

       Gemeentelijke Sportraad: Het adviesorgaan dat sport en recreatie in Schelle bevordert.

       Lid: Een vertegenwoordiger die, na schriftelijke aanvraag, tot de raad wordt toegelaten. Afhankelijk van zijn/haar rol kan dit lid stemgerechtigd zijn.

       Stemgerechtigd lid: Een lid dat stemrecht heeft bij de besluitvorming.

       Afgevaardigde: De door een vereniging of organisatie aangewezen vertegenwoordiger, die tevens een plaatsvervanger aanwijst. De afgevaardigde en diens plaatsvervanger dienen van verschillend geslacht te zijn.

       Deskundige inzake sport: Een in Schelle woonachtig persoon met aantoonbare expertise in sportbeleid, sportmanagement of een aanverwante discipline.

       Niet-georganiseerde sporter: Een inwoner van Schelle die actief geïnteresseerd is in sport, zonder via een vereniging vertegenwoordigd te zijn.

       Medewerker dienst Vrije Tijd: Een door het gemeentebestuur aangewezen medewerker van de dienst Vrije Tijd, die als niet-stemgerechtigde ondersteuning biedt tijdens vergaderingen.

       Schriftelijk: Communicatie die op vaste wijze wordt vastgelegd, bijvoorbeeld op papier of per e-mail.

 

3: Samenstelling en lidmaatschap

  1. Stemgerechtigde leden
  1. Afgevaardigden van sportverenigingen, -projecten, instellingen, scholen en organisaties actief in Schelle

       1 afgevaardigde en 1 plaatsvervanger per instantie.

  1. Deskundigen inzake sport

       Maximaal 3 deskundigen kunnen worden toegelaten. Bij meer kandidaten kiezen de afgevaardigden van de sportverenigingen de meest geschikten bij geheime stemming.

  1. Niet-georganiseerde sporters

       Maximaal 3 niet-georganiseerde sporters kunnen worden toegelaten. Bij meer kandidaten kiezen de afgevaardigden van de sportverenigingen de meest geschikten bij geheime stemming.

Beperking: Het gezamenlijke aantal deskundigen en niet-georganiseerde sporters mag niet hoger zijn dan het aantal afgevaardigden van sportverenigingen.

 

Niet-stemgerechtigde leden

       De schepen bevoegd voor sport.

       Een medewerker van de dienst Vrije Tijd.

 

  1. Politieke onpartijdigheid

       Personen met een lokaal politiek mandaat (nl. lid van gemeenteraad, OCMW-raad, bijzonder comité voor de sociale dienst, AGB-Fluctus) kunnen geen lid worden van de sportraad.

       Politieke fracties kunnen geen afgevaardigde benoemen.

       Leden van een politieke partij zonder mandaat kunnen enkel lid worden als ze voldoen aan de voorwaarden van het decreet (als afgevaardigde van een sportvereniging, deskundige of niet-georganiseerde sporter).

       Adviesverlening moet steeds sportgerelateerd blijven. Bij politieke beïnvloeding kan de persoon worden uitgesloten.

 

  1. Hersamenstelling en verkiezing van functies

       De leden van de sportraad worden aangesteld voor een periode van 6 jaar. Uittredende leden zijn steeds herkiesbaar.

       Hersamenstelling van de raad gebeurt uiterlijk 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

       Bij het begin van elke legislatuur wordt iedereen die in aanmerking komt voor lidmaatschap door het lokaal bestuur aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het lokaal bestuur een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich kandidaat te stellen.

       De voorzitter en ondervoorzitter worden door de stemgerechtigde leden verkozen. Bij voortijdig vertrek van de voorzitter wordt binnen twee maanden een nieuwe verkiezing georganiseerd.

 

  1. Aanmelding en mandaatbeëindiging
  1. Aanmelding:
    Een schriftelijk verzoek tot lidmaatschap wordt bij de raad ingediend; toelating geschiedt schriftelijk.
  2. Mandaatbeëindiging:
    Het mandaat van een lid eindigt bij:

       Ontbinding of opheffing van de vertegenwoordigde vereniging/organisatie;

       Vertrek uit de vereniging/organisatie (met een termijn van 2 maanden voor vervanging);

       Intrekking van de erkenning van de vereniging/organisatie;

       Schriftelijk ontslag;

       Drie opeenvolgende niet-verontschuldigde afwezigheden.

 

4. Vergaderingen en besluitvorming

Aantal vergaderingen:
De sportraad vergadert minimaal 4 keer per jaar.

 

Oproeping en agenda:
Vergaderingen worden schriftelijk opgeroepen door de voorzitter of de medewerker dienst Vrije Tijd. De oproep dient ten minste zeven kalenderdagen voorafgaand aan de vergadering te worden verstuurd. De agenda wordt vastgesteld in overleg tussen de voorzitter en de medewerker van de dienst Vrije Tijd, rekening houdend met ingediende punten.

 

Quorum:
Maximum 2/3 van de leden van de adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn om op rechtsgeldige wijze advies te kunnen geven.

Voor een geldige vergadering en besluitvorming is de aanwezigheid van minimaal 50% van de stemgerechtigde leden vereist. Indien dit niet wordt gehaald, kan geen geldige besluitvorming plaatsvinden en wordt een nieuwe vergadering gepland.

 

Stemmingsprocedure:

       Besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden.

       Iedere vereniging of organisatie oefent via haar afgevaardigde (en/of plaatsvervanger) slechts één stem uit.

       Stemmingen over personenvinden geheim plaats.

       Bij gelijke stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag.

       Onthouders mogen hun motivering in de notulen laten opnemen.

 

Verslaggeving:
Van elke vergadering wordt een verslag opgesteld en bezorgd aan alle leden en ter kennisname overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

5. Financiën

De financiële administratie wordt beheerd door de medewerker van de dienst Vrije Tijd. Jaarlijks wordt de financiële administratie voorgelegd aan en goedgekeurd door de gemeentelijke sportraad.

 

6. Relatie met het gemeentebestuur

De raad fungeert als adviserend orgaan voor het college van burgemeester en schepenen. Adviezen worden schriftelijk overgemaakt aan het college. Het college formuleert binnen de 30 een schriftelijk reactie bij afwijking of wanneer nadere besprekingen noodzakelijk worden geacht.

 

7. Statutenwijziging

De statuten van de sportraad kunnen worden aangepast en gewijzigd door de gemeenteraad, na overleg tussen beide raden."

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de GECORO - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de GECORO en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad GECORO:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De burgemeester, de schepen openbare werken en de schepen ruimtelijke ordening

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Bert Van Bogaert

       N-VA: Marc Mylle

       GROEN: Jeroen Vercruysse

       VL. BELANG: Hans Mampaey

       VOORUIT: Gerben Luyckx.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de GECORO.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de MiNa-raad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de MiNa-raad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad MiNa:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De burgemeester en de schepen van duurzaamheid en energiebeleid

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Danny Van Linden

       N-VA: Marc Mylle

       GROEN: Karen De Pauw

       VL. BELANG:/

       VOORUIT: Jelle Maerevoet.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de MiNa.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de verkeersadviesraad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de verkeersadviesraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad verkeer:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De burgemeester en de schepen van openbare werken en de schepenen van mobiliteit

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Karl Van Hoofstat

       N-VA: Rita Jacobs

       GROEN: Karl Elsen

       VL. BELANG: Koen Van de Wouwer

       VOORUIT: Helmut Vissers.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de verkeersadviesraad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de jeugdraad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de jeugdraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad jeugd:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De schepen voor jeugd

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Inez Van den Berge

       N-VA: Zatara Rypens

       GROEN: Karen De Pauw

       VL. BELANG:/

       VOORUIT:  Jonas Van Aken.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de jeugdraad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de lokale ondernemingsraad VoDo - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de lokale ondernemingsraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad lokale ondernemingen VODO:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De schepen lokale economie

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Philip Lemal

       N-VA: Severine Leyers

       GROEN:/

       VL. BELANG:/

       VOORUIT: Elke Dieltjens.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de lokale ondernemingsraad VoDo. 

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de mondiale raad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de mondiale raad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de mondiale adviesraad:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De schepen van ontwikkelingssamenwerking

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Danny Van Linden

       N-VA: Kristof Van Landeghem

       GROEN: Maria Van Hoofstat

       VL. BELANG:/

       VOORUIT: Rien Van Havere.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de mondiale raad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de seniorenraad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de seniorenraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad senioren:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De schepen voor senioren

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Gilbert Van de Vreken

       N-VA: Rita Jacobs

       GROEN:/

       VL. BELANG: Marleen Van der Beeken

       VOORUIT: Anita Heulens en Dirk Doms.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de seniorenraad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de landbouwraad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad en derhalve de aanstelling van de politieke vertegenwoordiging in de adviesraden dient hernieuwd te worden;

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de landbouwraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gezien vertegenwoordigers van elke politieke fractie in de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen;

Gelet op het voorstel van de leden van het college van burgemeester en schepenen welke in deze adviesraad zullen zetelen;

Gelet op de voorgedragen kandidaturen namens de fracties in de gemeenteraad;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

Worden aangeduid als vertegenwoordigers van het college van burgemeester en schepenen en van elke politieke fractie in de gemeenteraad voor de adviesraad landbouw:

a) Namens het college van burgemeester en schepenen

De burgemeester en de schepen voor landbouw en de schepen van korte keten.

b) Namens elke politieke fractie in de gemeenteraad

       CD&V: Jef Gys

       N-VA: Marc Mylle

       GROEN: Jef Broes

       VL. BELANG:/

       VOORUIT:/

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de landbouwraad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Aanstelling afgevaardigden voor de sportraad - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op het raadsbesluit tot oprichting van de gemeentelijke sportraad en vaststelling van de benaming van de gemeentelijke adviesraad;

Gelet dat de schepen of het collegelid, bevoegd voor de sport, als waarnemer de vergaderingen kan bijwonen;

Gelet dat de samenstelling van de sportraad vrij is maar dient te beantwoorden aan het gemeentedecreet;

Gelet dat het cultuurdecreet stelt dat politieke mandatarissen geen lid kunnen zijn van de sportraad en dus niet mogen vertegenwoordigd zijn. Ook het nieuwe decreet Sport voor Allen stelt dat politieke mandatarissen van het eigen bestuur geen lid kunnen zijn van de sportraad. Zij kunnen volgens datzelfde decreet ook niet als waarnemer aanwezig zijn gezien de waarnemers expliciet en gelimiteerd worden vermeld in het nieuwe decreet Sport voor Allen;

Gelet dat politieke fracties geen lid (ook die zonder politiek mandaat) kunnen afvaardigen in de sportraad. De leden van de sportraad worden voorgedragen ofwel door de sportverenigingen, ... ofwel stelt een deskundige zich individueel kandidaat vanuit zijn expertise, rekening houdend met de omschrijving van deskundige in de statuten. Ze kunnen dus niet vanuit politieke fracties voorgedragen worden;

Leden van een politieke partij die geen politiek mandaat hebben kunnen eventueel deel uitmaken van de sportraad indien ze beantwoorden aan de categorieën van het decreet, dus als afgevaardigde van een sportgerelateerde organisatie of als deskundige inzake sport. Zij dienen te adviseren in die hoedanigheid en i.f.v. de sport en niet i.f.v. een politieke visie;

 

Neemt akte:

Artikel 1:

De schepen bevoegd voor de sport, Arne Vergauwen, zal als waarnemer de vergaderingen bijwonen.

Artikel 2:

Deze beslissing kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

Artikel 3:

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de sportraad.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Buitengewone algemene vergadering van IKA d.d. 17.06.2025: goedkeuren van de agenda en vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 7 april 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene ver­gadering tevens jaarvergadering van IKA die op 17 juni 2024 plaatsheeft in Sky Venue by Corsendonk Hotels, Turnovatoren 17 te 2300 Turnhout;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente per brief van 7 april 2024 overgemaakt werd;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2025:

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2024.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van IKA afgesloten op 31 december 2024 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2024.  
  5. Evaluatierapport met betrekking tot de werking van de dienstverlenende vereniging tijdens de vorige 6 jaar.
  6. Statutaire benoemingen.
  7. Statutaire mededelingen.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente Schelle de heer Lindger Boen met als plaatsvervanger mevrouw Vera Goris die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 17 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3:

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Algemene vergadering van Fluvius d.d. 18.06.2025: goedkeuren van de agenda en vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het feit dat de gemeente voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;

Gelet op het feit dat de agenda met documentatiestukken opgesteld werd door de Raad van Bestuur in zitting van 19 maart 2025;

Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 3 april 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 18 juni 2025 plaatsheeft in Vestar, Van Diepenbeeckstraat 12, te 2018 Antwerpen;

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente op digitale wijze op 3 april 2025 ter beschikking werd gesteld;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 18 juni 2025:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2024.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2024 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV.
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de Regionale Bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2024.
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  6. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2025-2030.
  7. Statutaire benoemingen.
  8. Statutaire mededelingen.

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente de heer Stijn Van Hoofstat met als plaatsvervanger de heer Lindger Boen die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 18 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Algemene vergadering Creat Services dv d.d. 17.06.2025: goedkeuring van de agenda en vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het feit dat de gemeente Schelle aangesloten is bij Creat Services dv;

Gelet op de statuten van Creat Services dv;

Gelet op de oproepingsbrief voor de Algemene Vergadering van Creat Services dv op 17 juni 2025, waarin de agenda werd meegedeeld;

Gelet op de bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Algemene Vergadering Creat Services dv van 17 juni 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

1. Wijziging van vermogen

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2024

4. Verslag van de commissaris

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024 afgesloten per
 31 december 2024

b. Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over het boekjaar 2024

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7. Aanstelling commissaris

8. Actualisering presentievergoeding

9. Statutaire benoemingen

Varia

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger de heer Philip Lemal met als plaatsvervangend vertegenwoordiger de heer Stijn Van Hoofstat op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 17 juni 2025, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden:

       bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250617AV@creat.be.

       per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Vaststelling lokale verlofdagen schooljaar 2025-2026 Gemeentelijke Basisschool ‘De Klim’ - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de omzendbrief d.d. 21.01.2022 ref. Bao/2020/03 betreffende de organisatie van het schooljaar in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs;

Gezien voor het schooljaar 2025-2026 twee volledige lokale verlofdagen mogen toegekend worden;

Gelet op het voorstel d.d. 24.03.2025 van het schoolteam om deze twee volledige lokale verlofdagen vast te stellen op:

- woensdag 13.05.2026

- dinsdag 26.05.2026

- woensdag 27.05.2026;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op het decreet houdende het administratief toezicht;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

De lokale verlofdagen voor het schooljaar 2025-2026 voor de Gemeentelijke Basisschool ‘De Klim’ worden als volgt vastgesteld:

- woensdag 13.05.2026

- dinsdag 26.05.2026

- woensdag 27.05.2026.

Artikel 2:

Dit besluit zal worden overgemaakt aan de directeur en ter kennis gebracht worden van de Provinciale Overheid in het kader van het administratief toezicht.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Overzicht punten

Mondelinge vragen.

 

De mondelinge vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen en opgenomen in het zittingsverslag (audio) dat na de zitting aan de fractieleiders wordt bezorgd.

 

Publicatiedatum: 28/05/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.