Notulen GR van VRIJDAG 27 AUGUSTUS 2021

 

aanwezig

Pieter Smits, voorzitter

Rob Mennes, burgemeester

Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, schepenen

Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts, raadsleden

Betty Van Cauteren, algemeen directeur

verontschuldigd

Rita Jacobs, raadslid

 

Overzicht punten

Mededeling van ingekomen stukken.

 

Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Definitieve vaststelling van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan: Gedeeltelijke herziening: Goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) Schelle dat d.d. 23.06.2005 definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad en d.d. 6.10.2005 werd goedgekeurd door de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen;

Gelet op de gewijzigde ruimtelijke context sinds 2015 is een partiële herziening van het GRS wenselijk;

Gezien de herziening van het GRS de voorbereidende wettelijke procedure doorlopen heeft;

Historiek

 27.02.2019 vooroverleg met Departement Omgeving en provincie Antwerpen

 22.08.2019 plenaire vergadering

 03.11.2020: college van burgemeester en schepenen: beslissing om een startnota tot herziening van het GRS goed te keuren en voor advies voor te leggen aan de Gecoro

 10.11.2020: Advies Gecoro over de startnota ‘Herziening GRS’

 25.03.2021 voorlopige vaststelling gemeenteraad

 5.04.2021 tot en met 5.07.2021 openbaar onderzoek

 5.05.2021 digitale informatie- en inspraakvergadering

Juridische grond

 Gemeentedecreet

 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), art. 2.1.1. tot en met art. 2.1.2. en                art. 2.1.4. tot en met 2.1.18.

 Besluit van de Vlaamse Regering van 5.05.2000 en latere wijzigingen tot instelling van het register van ruimtelijke planners, tot bepaling van de voorwaarden voor opname van personen in dat register en tot vaststelling van nadere regels met betrekking tot de verantwoordelijkheid van ruimtelijke planners voor de opmaak van ruimtelijke structuurplannen en ruimtelijke uitvoeringsplannen.

 Besluit van de Vlaamse Regering van 5.05.2000 tot regeling van het vooroverleg over voorontwerpen van ruimtelijke structuurplannen.

 Decreet houdende wijzigingen van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving van 8.12.2017, meer bepaald artikel 217.

Gelet op het gemeenteraadsbesluit d.d. 25.03.2021 houdende voorlopige vaststelling van het ontwerp “Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan: Herziening”;

Overwegende dat het ontwerp “Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan: Herziening” onderworpen werd aan een openbaar onderzoek van 5.04.2021 tot en met 5.07.2021. Tijdens het openbaar onderzoek werden 7 bezwaarschriften ontvangen, waarvan één ondertekend door meer dan 100 inwoners en één door 8 personen. De volgende 5 adviezen werden ontvangen:

1. Deputatie provincie Antwerpen

2. Gemeente Aartselaar

3. Gemeente Niel

4. Elia

5. Boerenbond – Bedrijfsgilde Aartselaar-Kontich-Rumst

Overwegende dat een digitale informatie- en inspraakvergadering werd georganiseerd op 5.05.2021;

Overwegende dat de Gecoro in zitting van 5.08.2021 een advies heeft uitgebracht over de adviezen en bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek;

Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 18.08.2021 voorstelt om het advies van de Gecoro te volgen, met uitzondering van de volgende punten:

1. RUP Berrenheibos

In het GRS moet benadrukt worden dat het RUP Berrenheibos vooral een open ruimte RUP zal zijn, waarin naast de natuurontwikkeling in de voormalige ontginningszones ook de herbestemming van de zone Spruytelei naar een open ruimtefunctie opgenomen zal worden. Deze zone was in het ontwerp GRS nog aangeduid als reservegebied voor wonen. Het RUP kan zo voor een toename van landbouwareaal zorgen.

Voor de mogelijke activiteiten langs de Tuinlei blijkt het GRS niet het geschikte instrument om voldoende genuanceerd vast te leggen welke functies mogelijk zijn, aangezien hier op lange termijn ook enige flexibiliteit noodzakelijk is om te kunnen inspelen op wijzigende behoeften en omstandigheden. Het is dan ook aangewezen om de visie in het GRS te beperken tot het algemeen kader, waarin voor de open ruimtedoelstellingen, het laagdynamisch karakter en de landschappelijke inpassing benadrukt worden. Het onderzoek naar mogelijke functies zal in het RUP gevoerd worden. In de RUP-procedure kan op basis van een concrete gebiedsgerichte visie in overleg gegaan worden met de bevoegde overheidsdiensten en de bevolking.

2. Wegcategorisering Tuinlei

De Tuinlei is in het huidige mobiliteitsplan gecategoriseerd als een lokale weg type II. In afwachting van een nieuwe wegcategorisering in het kader van de Vervoerregio of een latere herziening van het lokaal mobiliteitsplan wordt de bestaande categorisering behouden.

De volledige wegcategorisering wordt wel geschrapt uit het bindend gedeelte om eventuele strijdigheden met latere plannen te vermijden.

3. RUP Tolhuis

Het RUP Tolhuis is gericht op bestaande historische bebouwing en bestaande (recreatieve en commerciële) functies. De toekomstmogelijkheden van de aanwezige activiteiten worden onderzocht in een RUP en het parkeerbeleid maakt deel uit van dit onderzoek. In het RUP moeten alle opties onderzocht kunnen worden, ook herschikkingen of aanpassingen aan parkeerzones. Om het onderzoek van het RUP niet te hypothekeren wordt deze visie behouden en wordt het GRS niet aangepast. Tijdens de RUP-procedure zal op basis van een totaalvisie in overleg gegaan worden met bevoegde instanties en de bevolking.

4. Fietsostrade op voormalige spoorlijn

De gemeente ondersteunt het belang van de fietsostrade in het kader van een duurzame mobiliteit en doet in het GRS geen uitspraak over een mogelijke verlegging. Het betreft geen gemeentelijke bevoegdheid en dit moet in samenhang met de nabijgelegen waterloop, de bufferzone van Air Liquide en de ontwikkelingsmogelijkheden van het nabijgelegen erfgoed bekeken worden. Het RUP is het geëigende instrument om al deze aspecten samen te onderzoeken en in overleg te gaan met de eigenaar, de bevoegde overheidsdiensten en de bevolking.

5. Electrabelsite

Het college oordeelt dat de bezorgdheden rond de Electrabelsite gekend zijn en dat de gemeente in overleg is met de provincie Antwerpen over het PRUP in opmaak. De invulling van de Electrabelsite is echter een provinciale bevoegdheid waarover in het GRS geen bijkomende uitspraken noodzakelijk zijn. Aan de paragrafen over de Electrabelsite worden geen wijzigingen opgenomen in het GRS. De bezorgdheden worden in het kader van de RUP-procedure besproken op basis van concrete voorstellen of planopties.

6. Sporthal

De mogelijkheid tot herlokalisatie van de sporthal is opgenomen in het GRS, maar het is voorbarig reeds uitspraken te doen over de mogelijkheden van de Electrabelsite aangezien deze niet onder de bevoegdheid van de gemeente valt. Deze optie kan geschrapt worden in het GRS, maar de mogelijkheid om een herlokalisatie van de sporthal te onderzoeken moet wel behouden blijven.

Overwegende dat aan de gemeenteraad een gecoördineerde versie van de definitieve herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt voorgelegd, aangepast aan het advies van de Gecoro van 5.08.2021 en het collegebesluit van 18.08.2021;

 

Beslist:

Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Philippe Van Bellingen, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Philip Lemal en Pieter Smits), 4 stemmen tegen (Leo Haucourt, Stan Scholiers, Myriam Baeyens en Marjan Nauwelaert), 4 onthoudingen (Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Elien Van Breedam en Elke Bogaerts)

Artikel 1:

De herziening van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Schelle definitief vast te stellen, met de aanpassingen die volgen uit het advies van de Gecoro en de beslissing van het college van burgemeester en schepenen over dit advies.

Artikel 2:

De definitief vastgestelde herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan over te maken aan de deputatie van de provincie Antwerpen en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, alsook de beslissing bekend te maken in het Belgisch Staatsblad.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Budgetwijziging Kerkfabriek St. Petrus en Paulus. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Keizerlijk Decreet van 30.12.1809 op de kerkbesturen en de wet van 04.03.1870 op het tijdelijke der erediensten, gewijzigd door de wet van 18.04.1974;

Gelet op het decreet van 07.05.2004;

Gezien het budget 2021 van de kerkfabriek St. Petrus en Paulus werd opgemaakt en goedgekeurd door de fabrieksraad op 20.12.2020;

Gelet op de aktename van het budget 2021 van het Centraal Kerkbestuur door de gemeenteraad op 22.04.2021;

Gelet op de budgetwijziging 2021 van de kerkfabriek St. Petrus en Paulus  die werd opgemaakt en goedgekeurd door de fabrieksraad op 26.04.2021;

Gelet op het gunstig advies van 01.07.2021 verleend door het Bisdom van Antwerpen, Gelet op de indiening Religiosoft d.d. 02.07.2021;

Overwegende de analyse van monumentenzorg en de dakwerken die dringend moesten uitgevoerd worden om verdere schade te voorkomen;

 

Beslist:

Met 12 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert en Pieter Smits), 6 onthoudingen (Leo Haucourt, Koen Vaerten, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Elien Van Breedam en Elke Bogaerts)

Artikel 1:

De budgetwijziging 2021 van de kerkfabriek St. Petrus en Paulus wordt goedgekeurd.

Artikel 2:

De toelage vanwege het gemeentebestuur bedraagt 21.661 euro en wordt verhoogd met 3.800 euro ten opzichte van het oorspronkelijk budget 2021.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Aanpassing verordening conformiteitsattest. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Het lokaal bestuur neemt deel aan de Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Rivierenland. Tijdens de zitting van 19.06.2019 heeft de gemeenteraad het subsidiedossier goedgekeurd, waardoor de gemeente akkoord is gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW en het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018. Door het onderschrijven van het subsidiedossier engageert de gemeente zich ervoor minstens volgende activiteiten uit te voeren:

• Verplichte activiteit 2_3: een strategie uitwerken over de toepassing van de gemeentelijke instrumenten voor de bewaking van de kwaliteit van het woningpatrimonium.

• Aanvullende activiteit 2_2: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties.

• Aanvullende activiteit 2_3: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt, en woningen met dergelijk conformiteitsattesten opvolgen.

• Eigen voorstel: Een handhavend en sanctionerend woningkwaliteitsbeleid.

Het lokaal bestuur stelt het belang van een goede woningkwaliteit in private huurwoningen voorop. De huurwoningen op het grondgebied moeten voldoen aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode. Het lokaal bestuur wenst de lopende acties hierrond verder te zetten. De gemeente koos tijdens de gemeenteraad van 26.03.2015 ervoor een verplichting op het conformiteitsattest in te voeren voor private huurwoningen. Na een intergemeentelijke evaluatie van de verordening tijdens de stuurgroep en huisvestingsambtenarenoverleg, is er beslist het reglement aan te passen.

De verplichting van het conformiteitsattest is gefaseerd ingevoerd op basis van het afsluiten van een nieuw huurcontract en de ouderdom van de private huurwoning. De oudste woningen (50 jaar en ouder) werden eerst (2015-2019) gecontroleerd. Begin 2020 werd er overgeschakeld naar woningen van 40 jaar en ouder. Na evaluatie is er gekozen om de huidige fase in de verordening (woningen van 40 jaar en ouder) te verlengen tot en met 2025. Daarnaast zullen huurwoningen van 20 jaar en jonger vrijgesteld worden van de verplichting. De huidige energetische en bouwnormen zorgen ervoor dat deze woningen van behoorlijke kwaliteit zijn.

In de verordening die ter goedkeuring voorligt, wordt ook de geldigheidsduur van het conformiteitsattest aangepast. De geldigheidsduur wordt bepaald aan de hand van het aantal gebreken op het technisch verslag. De gebreken worden ondergebracht in 3 categorieën in het technische verslag van Wonen-Vlaanderen:

• Gebreken in categorie 1 zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of de potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken.

• Gebreken in categorie 2 zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden, maar geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning.

• Gebreken in categorie 3 zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waar de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

Het nieuwe technische verslag van Wonen-Vlaanderen gaat in voege op 1.01.2021 en geeft de woningonderzoeker meer vrijheid om in te spelen op de specifieke problemen in de (huur)woning.

In de verordening wordt er, om de geldigheidsduur van een conformiteitsattest te bepalen, gewerkt met 2 termijnen: 5 en 10 jaar.

• Voor de woningen die minder dan of gelijk aan 4 gebreken vertonen in categorie 1, wordt een conformiteitsattest van 10 jaar afgeleverd.

• De woningen met meer dan 4 gebreken (en minder dan 7 gebreken) in categorie 1, maar niet ongeschikt of onbewoonbaar zijn (geen gebreken in categorie 2 of 3), krijgen een conformiteitsattest van 5 jaar.

De conformiteit van de woningen wordt vastgesteld door bevoegde personen (woningcontroleurs), aangeduid door de burgemeester, in het daartoe bestemde aanstellingsbesluit.

De kostprijs van het conformiteitsattest wordt bepaald in het gemeentelijk retributiereglement. De gemeente kan er ook voor kiezen het conformiteitsattest gratis af te leveren.

Om de verplichting meer draagkracht te geven, heeft de gemeenteraad op 21.01.2021, het belastingreglement op het niet hebben van een conformiteitsattest goedgekeurd. De eigenaar-verhuurders die het nalaten een conformiteitsattest aan te vragen of het nalaten hun woning in orde te brengen met de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode, worden belast.

2. Juridisch kader

• besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17.07.2020;

• Vlaamse Codex wonen van 2021 (inzonderheid boek 3 en artikel 3.2);

• besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

• ministerieel besluit van 17.02.2020: Goedkeuring IVLW Rivierenland.

3. Financiële gevolgen 

4. Voorafgaande documenten, bespreking en adviezen

• huisvestingsambtenarenoverleg IVLW Zuidrand van 13.01.2020, 4.05.2020, 18.06.2020 en 10.09.2020

• stuurgroep IVLW Zuidrand 1 op 5.05.2020

• stuurgroep IVLW Zuidrand 2 op 29.04.2020

• beleidsgroep IVLW Zuidrand 1 en 2 op 27.08.2020

• huisvestingsambtenarenoverleg IVLW Rivierenland van 23.01.2020, 23.04.2020, 11.06.2020 en 14.09.2020

• stuurgroep IVLW Rivierenland van 28.04.2020 en 15.09.2020

• lokaal woonoverleg op 29.09.2020

5. Bijkomende bespreking

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits), 2 onthoudingen (Leo Haucourt en Myriam Baeyens)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van verordening conformiteitsattesten goed.

"Artikel 1:

Begripsomschrijving

Voor de toepassing van dit reglement worden onder meer volgende begrippen gebruikt:

1° aanpassing: de uitvoering van specifieke werkzaamheden om een woning te doen beantwoorden aan de woningbezetting, de gezinssamenstelling of aan de fysieke mogelijkheden van bejaarden en personen met een handicap;

2° administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door de gemeenteraad belast wordt met het beheer van de gemeentelijke inventaris

3° beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen

4° beveiligde zending: één van de hierna volgende betekeningswijzen:

a. een aangetekend schrijven;

b. een afgifte tegen ontvangstbewijs;

5°conformiteitsattest: een document uitgereikt door de burgemeester dat stelt dat de huurwoning op dat moment voldoet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- of kwaliteitsnormen, opgelegd door de Vlaamse Wooncode;

6° gemeentelijk ambtenaar of technisch medewerker IGEAN: de ambtenaar of medewerker die met toepassing van de regels, vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen, binnen zijn ambtsgebied belast is met de opdrachten inzake woonkwaliteitsbewaking;

7° kamer: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt; 

8° onbewoonbare woning: een woning die niet in aanmerking komt voor bewoning omdat ze gebreken vertoont die een veiligheids- of een gezondheidsrisico inhouden;

9° ongeschikte woning: een woning die niet beantwoordt aan de veiligheids-, gezondheids- of kwaliteitsnormen, opgelegd door de Vlaamse Wooncode;

10° renovatie: de uitvoering van structurele ingrepen die vooral betrekking hebben op de stabiliteit, de bouwfysica of de veiligheid, aan een woning of gebouw dat bestemd is om te worden bewoond;

11° verbetering: de uitvoering van beperkte ingrepen van een woning, vooral met betrekking tot het comfort, de toegankelijkheid, de energie-efficiëntie of de privacy ten aanzien van de onmiddellijke woonomgeving;

12° woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

Artikel 2:

Procedure

§1. Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

Vanaf 1 januari 2021 t.e.m. 31.12.2025: woningen van 40 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2026 t.e.m. 31.12.2028: woningen van 30 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

§2. Elke eigenaar en verhuurder waarvan de huurwoning valt onder de verplichting van art.2 §1, dient voor elke woning een conformiteitsattest aan te vragen of een geldig conformiteitsattest voor te leggen.

De eigenaar en verhuurder wordt door de gemeente per beveiligde zending op de hoogte gebracht of hij dient te voldoen aan art. 2§1. In dat geval is de eigenaar en verhuurder verplicht het conformiteitsattest aan te vragen via het daartoe bestemde aanvraagformulier en dit binnen een periode van 60 dagen te rekenen vanaf de dag na de poststempel van de beveiligde zending. Als de eigenaar en verhuurder reeds beschikt over een geldig conformiteitsattest dan legt hij dit binnen dezelfde periode van 60 dagen voor aan de administratie.

§3. De overdrager van het zakelijk recht op de huurwoning die valt onder de verplichting van art. 2 §1, moet de verkrijger ervan in kennis stellen dat de huurwoning moet voldoen aan de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten.

Tevens moet hij per beveiligde zending een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente, binnen twee maanden na het verlijden van de notariële akte. De kopie bevat minstens de volgende gegevens:

 naam, adres, telefoonnummer en eventueel emailadres van de verkrijger van het                zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel;

 datum van de akte, naam en standplaats van de notaris;

 nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning.

Artikel 3:

Bezwaar tegen aanvraag conformiteitsattest

§1. Binnen een termijn van 30 dagen, ingaand de dag na de poststempel van de beveiligde zending van de gemeente bedoeld in art. 2 §2, kan de aangeschreven eigenaar en verhuurder een bezwaar indienen, bij de beroepsinstantie, tegen de verplichting om een conformiteitsattest aan te vragen.

Een eigenaar en verhuurder kan een bezwaarschrift indienen om één van de volgende redenen (niet limitatieve lijst):

 de huurwoning heeft reeds een geldig conformiteitsattest;

 de betreffende woning is geen huurwoning;

 de woning is recentelijk verkocht;

 er is geen bewoning in de betreffende woning;

 de huurwoning valt nog niet onder de vooropgestelde fasering van de                               verordening conformiteitsattesten;

 

§2. Het bezwaarschrift moet per beveiligde zending bezorgd worden aan de beroepsinstantie. Het bezwaarschrift moet gedagtekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:

 de identiteit en het adres van de indiener;

 het adres van de woning;

 eventuele bewijsstukken dat de eigenaar-verhuurder geen conformiteitsattest                dient aan te vragen.

§3. Aan de indiener van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbevestiging bezorgd.

§4. Het bezwaarschrift is niet ontvankelijk, als het niet voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Als het bezwaarschrift niet ontvankelijk is, deelt de beroepsinstantie dat mee aan de indiener met de vermelding dat de procedure als afgehandeld wordt beschouwd.

§5. De beroepsinstantie doet uitspraak over het ontvankelijk bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van 90 dagen, ingaand de dag na de poststempel van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending bezorgd. Als de beroepsinstantie het bezwaar gegrond acht, dan dient de eigenaar/verhuurder geen conformiteitsattest aan te vragen. Als de beroepsinstantie nalaat binnen de termijn van 90 dagen kennis te geven van zijn beslissing, dan wordt het ingediende bezwaarschrift weerhouden en dient de eigenaar/verhuurder geen conformiteitsattest aan te vragen. Weerhoudt de beroepsinstantie het bezwaarschrift niet, dan dient de eigenaar/verhuurder het conformiteitsattest alsnog aan te vragen."

Artikel 2:

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

</= 4 gebreken is 10 jaar

>/= 5 gebreken is 5 jaar

Artikel 3:

De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement.

Artikel 4:

De verordening treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad en de goedkeuring van de Vlaamse minister van Wonen.

De vorige (lopende) versie van de verordening conformiteitsattesten d.d. 26.03.2015 wordt ontbonden na goedkeuring van de aangepaste verordening conformiteitsattesten, door de minister van Wonen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Ontwerp van akte van aankoop perceel afdeling 1 sectie C nummer 353E, ter verdere ontwikkeling verkaveling(en) Roetaerdestraat. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikels 28, 40-41 en 326-335;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO);

Gelet op de plannen ter verdere ontwikkeling van de verkavelingen in de Roetaerdestraat, met name verkaveling 109/014(2) d.d. 22.04.1980;

Gelet op het feit dat de verwerving/vervreemding van een perceel grond een daad van beschikking betreffende het gemeentelijk patrimonium is en derhalve tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort;

Gelet op de kennisname van het college d.d. 14.6.2021 van 'Attest verdeling Stuyvenbergstr. - Roetaerdestr.' waarbij werd gemeld dat er geen bezwaren of opmerkingen zijn tegen de voorgenomen afsplitsing van een perceeltje grond zijnde LOT X als deel van perceel afdeling 1 sectie B nummer 353 D (dat op zijn beurt voorheen deel uitmaakte van perceel afdeling 1 sectie B nummer 0172 K 2 hetwelk één groot geheel was, namelijk woning Stuyvenbergstraat 28) met een oppervlakte van 9,9 m²;

Overwegende dat de gemeente dit LOT X kosteloos overneemt van de echtgenoten Offermans-Meuldermans om het op te nemen in het openbaar domein;

Overwegende dat met het ontwerp van overeenkomst ingestemd kan worden;

Overwegende dat de bewaarders der hypotheken uitdrukkelijk worden ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de uiteindelijke akte ten behoeve van openbaar nut;

Overwegende dat Geert Rottiers als eerste schepen en Betty Van Cauteren als algemeen directeur gemachtigd moeten worden om de documenten inzake deze verwerving te ondertekenen namens de gemeente Schelle;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits)

Artikel 1:

Goedkeuring wordt gehecht aan het hierna volgende ontwerp van akte:

"

Ref: cpco/SHE016.01

AKTE OVERDRACHT ONROEREND GOED

Heden, het jaar tweeduizend eenentwintig, op *** september

Zijn voor ons, Rob Mennes, Burgemeester van de gemeente Schelle, handelend krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870,

VERSCHENEN:

A. De heer OFFERMANS Stany Jozef Julien, geboren te Antwerpen (Wilrijk) op 11 december 1963, rijksregisternummer 63.12.11-473.22, en zijn echtgenote mevrouw MEULDERMANS Hildegarde Gaby François, geboren te Antwerpen (Wilrijk) op 18 april 1963, rijksregisternummer 63.04.18-454.66, samenwonende te 2627 Schelle, Roetaerdestraat 4, die verklaren gehuwd te zijn te Antwerpen (Hoboken) op 25 september 1987 onder het wettelijk stelsel zonder huwelijkscontract, nadien gewijzigd bij huwelijkscontract voor notaris Ines Van Opstal te Antwerpen (Hoboken) op 14 januari 2016, zonder vereffening van het vorige stelsel, nadien niet meer gewijzigd zoals zij verklaren.

Hierna "overdrager" genoemd,

en 

B. De gemeente SCHELLE, met zetel te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55, ondernemingsnummer 0207.536.547, hier vertegenwoordigd door de gemeenteraad, voor dewelke hier optreden:

1) de heer Geert Rottiers, eerste schepen, wonende te 2627 Schelle, Mercatorplaats 6, identiteitskaartnummer 592-0301540-48,

2) mevrouw Betty Van Cauteren, algemeen directeur, wonende te 2627 Schelle, De Keyserstraat 30 bus 12, identiteitskaartnummer 592-2897845-51,

die bijstand verleent, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 27 augustus 2021 die op heden niet werd vernietigd en overeenkomstig artikel 279 van het decreet lokaal bestuur.

Van deze beslissing wordt een voor eensluidend afschrift aan deze akte gehecht, na “ne varietur” getekend te zijn door de comparanten.

Hierna "overnemer" genoemd,

Hierna allen samen “comparanten” genoemd,

ONTWERP - VOORLEZING:

De comparanten erkennen elk een ontwerp van deze akte ontvangen te hebben op 27 juli 2021.

De  volledige akte zal door de burgemeester worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling in de akte, alvorens deze te ondertekenen.

De comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van wat voorafgaat en verklaren dat al hun identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De burgemeester deelt de comparanten mee dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen dit op prijs stelt, alsook indien minstens één van hen meent dat het ontwerp van akte niet tijdig is meegedeeld.

Hierop verklaren alle comparanten dat zij menen dat zij het ontwerp van akte tijdig voor het verlijden ervan ontvangen hebben, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op de integrale voorlezing van de akte geen prijs stellen.

Eventuele wijzigingen die werden of nog worden aangebracht aan het ontwerp van akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

 

BEKWAAMHEID

Alle comparanten verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen, zoals onder andere faillissement, procedure van de gerechtelijke reorganisatie, aanstelling van een voorlopig bewindvoerder of collectieve schuldenregeling.

OVERDRACHT

De overdrager verklaart het hierna beschreven goed over te dragen aan de overnemer, die verklaart te aanvaarden om het goed definitief in te lijven in het openbaar domein van de gemeente Schelle:

BESCHRIJVING VAN HET GOED:

Gemeente Schelle, enige afdeling

Een perceel grond op en met grond en aanhorigheden, gelegen aan de Roetaerdestraat, voorheen gekend sectie B, nummer 172/K/2/deel, kadastraal gekend sectie B, nummer 353/D/deel, met gemeten oppervlakte van negen vierkante meter negenennegentig vierkante decimeter (9,99m²), zoals dit goed staat aangegeven in gele kleur als lot X op het splitsingsplan opgemaakt door landmeter Bart Hermans op 7 januari 2021;

Dit plan werd geregistreerd in de databank van de afbakeningsplannen met referentienummer 11038-10292 en aan voormeld goed werd het perceelnummer C 353 E P0000 als gereserveerde nieuwe perceelsidentificatie gegeven met afgeronde oppervlakte tien vierkante meter (10m²).

Comparanten bevestigen dat dit plan nadien niet is gewijzigd. Van dit plan wordt een exemplaar aan deze akte gehecht na “ne varietur” ondertekening door comparanten, onder toepassing van artikel 3.12.3.0.6. Vlaamse Codex Fiscaliteit. Comparanten verzoeken over te gaan tot de overschrijving van dit plan in toepassing van artikel 1, 4° lid Hypotheekwet.

Hierna steeds "het goed" genoemd.

EIGENDOMSBEWIJS

Het goed is eigendom van de overdrager ingevolge overname onder grotere oppervlakte van de heer De Grave Willy Maria en zijn echtgenote, mevrouw Nowak Juliana, samen te Schelle, bij akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 12 juni 2020, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 3 met referte 59-T-25/06/2020-10995.

De overnemer zal géén ander eigendomsbewijs kunnen eisen dan een afschrift van deze akte.

VERKOOPSVOORWAARDEN

1. Staat en gelegenheid

Het eigendom wordt overgedragen onder de gewone rechts waarborgen, onder meer:

a. voor vrij, zuiver en niet belast met enige schuld, inschrijving, voor
recht, hypotheek, ontbindende rechtsvordering of bezwarende in- of overschrijving.

Dienaangaande verklaart de overdrager op vraag van de burgemeester:

- geen  enkel document te hebben ondertekend binnen de drie maand voor het verlijden dezer, van hypotheekvestiging of volmacht tot hypothekeren en ook geen weet te hebben van enige procedure die de vervreemding van het hierna beschreven onroerend goed zou kunnen belasten.

- dat er zich in of op het overgedragen goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze verkoop en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

- dat er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het overgedragen goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

b. In de staat waarin het zich thans bevindt, en zonder waarborg van maat of oppervlakte, al bedraagt het verschil tussen de werkelijke en de uitgedrukte oppervlakte één/twintigste of meer. Het hierboven beschreven eigendom wordt overgedragen in de huidige toestand welke de verkrijger verklaart goed te kennen en zonder waarborg van maat, hoe groot het verschil ook weze, al overtrof dit één/twintigste. Dit verschil in min of meer moet aanzien worden als winst of verlies voor de verkrijger.

c. Met alle zichtbare en verborgen gebreken.

Terzake ontzegt de overnemer zich het recht enige klacht of vordering te laten gelden omwille van de slechte staat van de goederen, onnauwkeurigheid in de beschrijving, ongemakken, of om welke andere reden ook, onverminderd de vrijwaring waartoe de overdrager gehouden is indien hij kennis had van verborgen gebreken die hij niet gemeld heeft.

De overdrager verklaart dat hij geen weet heeft van verborgen gebreken betreffende de constructies en/of de bodem die aan wie dan ook schade zouden kunnen berokkenen of die aanleiding zouden kunnen geven tot sanering of tot gebruiksbeperkingen.

d. met alle bekende en onbekende, heersende en lijdende, zichtbare- en onzichtbare, voortdurende en niet-voortdurende, zichtbare en niet-zichtbare erfdienstbaarheden, gemeenschappen, rechten en verplichtingen, ook al zijn ze niet bekend, waarmee het door bepalingen in eigendomsaktes, overeenkomsten met aanpalende eigenaars zou kunnen bevoor- of benadeeld wezen, vrij aan de overnemer de ene te doen gelden en zich tegen de andere te verzetten, doch alles te zijnen bijzondere kost, last en gevaar en zonder verantwoordelijkheid noch tussenkomst van de overdrager, noch aanspraak tegen hem.

Het wordt overgedragen met alle rechten en verplichtingen omtrent eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen, die de scheiding uitmaken tussen het overgedragen goed en de aanpalende eigendommen.

Terzake verklaart de overdrager dat hij ten voordele of ten laste van het voormelde goed zelf geen enkele erfdienstbaarheid heeft gevestigd, en dat het goed bij zijn weten door geen enkele erfdienstbaarheid bezwaard wordt, behoudens:

d.1 de melding in het proces-verbaal opgemaakt door notaris Paul Hellemans te Hemiksem op 17 december 1963, waarin letterlijk vermeld staat wat volgt:

“…

Betrekkelijk de loten 1, 2 en 3 staat er vermeld wat volgt in hogergemelde aankooptitel van zesentwintig mei negentienhonderdtweeëndertig:

“Scheiding, rechten en dienstbaarheden: De koopen scheiden van elkander en van de aanpalende eigendommen of straten, zoals op het plan is afgebeeld.

Ingeval er betrekkelijk de bestendigheid of scheiding der koopen eenige twist of moeilijkheden tusschen de koopers moest ontstaan zullen deze laatsten, ten hunnen gemeenen koste, hunne koopen moeten doen afpalen, door de gezworen landmeters Lehembre en De Meester die er de opmeting en verdeling van hebben gedaan, en aan wiens beslissing zij zich alsdan zullen moeten onderwerpen.

De verkooping geschiedt met recht van gespletene erf, zonder dat op welkdanig punt de bestemming des huisvaders kan ingeroepen worden.

De gemeenheid van den bornput op lot tien is afgeschaft, ieder moet op zijn eigen voorzien in zijn drinkwater.

De thans bestaande uitwegenis over de wederzijdsche loten is afgeschaft; de koopers zijn verplicht rechtstreeks langs de Noordzijde uit te wegen, en alzoo mekander overtocht te verlenen, oostwaarts naar de Kwaedenhoekslei.

De openingen in de muren de erven scheidend, ’t zij boven als beneden, moeten ten gemeenen koste toegemetseld worden.

Verder wordt voor dit blok, loten acht tot en met veertien het recht van gespletene erf toegepast. Ieder dezer loten moet zijn eigen regen- en stortwaters opvangen.

Bij gezegde verkoping werden de kopen 1, 2 en 3 van onderhavige verkoping verkocht onder de loten elf tot en met veertien.”

Verder staat er in voormeld proces-verbaal, onder de hoofding “Urbanisatie” letterlijk vermeld wat volgt:

“Ingeval de kopers op de bij deze verkochte gronden zouden wensen te bouwen, of aan de gebouwde goederen veranderings- of verbouwingswerken zouden wensen uit te voeren, zullen zij zich moeten gedragen naar de voorschriften van de bevoegde overheden, urbanisatiediensten, stedenbouw, en andere, zonder voor verlies van grond, achteruitbouw, weigering van bouwtoelating of verbod tot bouwen enige klacht of vordering tegen de verkopers of werkende notaris te kunnen doen gelden of op enige vermindering van prijs of schadeloosstelling te kunnen aanspraak maken.

Desaangaande wordt alhier melding gemaakt van een brief van het Gemeentebestuur van Schelle, gedateerd zes december negentien honderd drie en zestig luidende als volgt:

“Voor de bebouwing der gronden gelegen Stuyvenbergstraat werd door het Bestuur van Stedenbouw de verkaveling goedgekeurd de dato veertien oktober negentienhonderd drie en zestig en door het advies van de Urbanist, de dato veertien juni negentienhonderd drie en zestig het bouwtype als volgt bepaald: alle nieuwbouw- en veranderingswerken zijn te richten op de verwezenlijking van het bouwprofiel met één verdieping en schuin dak”.

…”

Verder dient nog verwezen te worden naar de bijzondere voorwaarden vermeld in de akte verkaveling-deling, opgemaakt door notaris Benoît Lamot te Niel op 2 juni 1981, welke letterlijk vermelden wat volgt:

“…

Erfdienstbaarheden

De op het plan aangeduide loten zullen ieder rechtstreeks over eigen erf dienen uit te wegen naar de openbare wegenis.

De kopen zullen verkocht of gekaveld worden, vrijgesteld van het recht van gespleten erf, zodat zij zullen dienen aangezien worden als hebbende nooit aan één en dezelfde eigenaar toebehoord.

Wat betreft de latere eventuele overname van scheimuren, afsluitingen, enzoverder, zullen de kopers alleen verhaal kunnen uitoefenen tegenover de naburige eigenaars, met uitsluiting van de verschijners in deze, tenware deze zelf op de aanpalende grond bouwden. In zover de aanpalende grond eigendom is van de verschijners in deze, tenware deze zelf op de aanpalende grond bouwden. In zover de aanpalende grond eigendom is van de verschijners of hun rechtsopvolgers, zullen de scheimuren “te paard” op de scheidingslijn van de percelen worden geplaatst. De onderhoud ervan zal door ieder van de eigenaars langs zijn zijde geschieden.

…”

Voor zover nog van toepassing treedt de overnemer in de rechten en plichten van de overdrager.

2. Eigendomsrecht en risico:

De overnemer bekomt het eigendomsrecht van het goed vanaf heden. Het risico gaat eveneens over op de overnemer vanaf heden.

3. Verzekering:

De burgemeester wijst de overnemers erop dat een brandverzekeringspolis van rechtswege vervalt drie maanden na de datum waarop de authentieke akte is verleden, tenzij de verzekeringsovereenkomst eerder werd beëindigd. De overnemers erkennen ingelicht te zijn omtrent de voorwaarden hiervan. Voor zoveel als nodig maant de burgemeester de overnemers aan zonder verwijl de nodige schikkingen te nemen voor het afsluiten van een brandverzekeringspolis, indien zij wenst verzekerd te zijn.

4. Genot en Gebruik:

De overdrager verklaart dat het goed niet verhuurd of verpacht is. De overnemer bekomt het genot van het bij deze overgedragen eigendom door het vrij gebruik en genot vanaf heden.

5. Lasten en taksen:

Alle lasten en taksen betreffende het bij deze overgedragen goed, inbegrepen de onroerende voorheffing, zijn ten laste van de overnemer vanaf heden.

De overdrager verklaart geen weet te hebben van enige verhaalbelasting of wegenistaks en dient verder geen taksen of onderhoudskosten voor het verkochte goed meer te dragen.

6. Nutsvoorzieningen:

Voor zover van toepassing, neemt de overnemer vanaf heden alle contracten van water, gas, elektriciteit en distributiediensten over van de overdrager. Alle meters en leidingen van derden die zich in of op het goed zouden bevinden, maken geen deel uit van deze overdracht.

7. Bodem:

De overdrager verklaart dat er op of in het goed bij zijn weten geen inrichting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 2 §14 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming (hierna: “bodemdecreet”).

De overdrager verklaart dat de verkrijger voor het verlijden van deze akte op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest afgeleverd door OVAM op 21 april 2021 conform artikel 101 van bodemdecreet.

De inhoud van het bodemattest luidt als volgt:

"…

2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1. Informatie uit de gemeentelijke inventaris

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2. Uitspraak over de bodemkwaliteit

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3. Bijkomende adviezen en/of bepalingen

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3. OPMERKINGEN

1. Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

…"

De overdrager verklaart betreffende het goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaring door de overdrager te goeder trouw afgelegd werd, neemt de overnemer de risico's van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de overdrager hiervoor tot geen vrijwaring zullen zijn gehouden.

De burgemeester wijst de overnemer er echter op dat:

- dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

- dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.

Zich steunend op de verklaringen van de comparanten en op de gegevens hierboven vermeld, bevestigt de burgemeester dat de bepalingen van het Bodemdecreet in verband met de overdracht van gronden werden toegepast.

8. Stookolietank:

De overdrager verklaart niet te weten dat in het goed een ondergrondse of bovengrondse stookolietank aanwezig is, noch een tank die buiten gebruik werd gesteld.

9. Stedenbouw:

Deze verkoop valt onder de toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, hierna VCRO genoemd.

Met het oog op de informatieverplichtingen, zoals voorzien in de artikelen 5.2.1. en volgende VCRO, bevestigt de burgemeester dat de gemeente Schelle beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister. Uit het uittreksel uit plannen- en vergunningenregister van 21 april 2021, afgeleverd voor het oude perceelnummer onder grotere oppervlakte, waarvan de overnemer bevestigt een kopie ontvangen te hebben, blijkt:

1° dat voor het goed destijds volgende omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt:

- Dossiernummer 11038_2001_1516 voor “het bouwen van een woning” (aard: nieuwbouw eengezinswoning) de dato 8 juli 1980 (vergund);

- Dossiernummer 11038_2002_2784 voor “het plaatsen van een veranda en afdak” (aard: nieuwbouw bijgebouw) de dato 14 januari 2002 (vergund);

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed volgens het Gewestplan Antwerpen van 3 oktober 1979 is: "woongebied";

3° dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een rechterlijke of bestuurlijke maatregel en dat het goed niet het voorwerp kan uitmaken van zulke maatregel omdat er geen procedure voor het opleggen van zulke maatregel hangende is (artikel 7,8,9 Handhavingsdecreet). Dat op het eigendom geen enkele verplichting rust om herstelmaatregelen (herstelvordering) uit te voeren ten gevolge van een definitieve beslissing zoals bedoeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

4° dat op het goed geen voorkooprecht rust zoals bedoeld in artikel 2.4.1 VCRO (verwezenlijking ruimtelijk uitvoeringsplan) of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het goed volgende omgevingsvergunning voor de verkaveling van gronden van toepassing is:

- Dossiernummer 11038_2001_336 voor “Nieuwe verkaveling” (aard: aanvraag voor een nieuwe verkaveling (wonen of industrie) de dato 22 april 1980 (vergund).

6° dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als "watergevoelig openruimtegebied" overeenkomstig artikel 5.6.8 §1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Uit het voormelde uittreksel uit het plannenregister blijkt bovendien:

* dat op voorschreven onroerend goed volgend Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan van toepassing is: “Afbakening Grootstedelijk gebied Antwerpen” de dato 19 juni 2009;

* dat op voorschreven onroerend goed volgend rooilijnplan van toepassing is: “Vlietstraat/ Frans Cretenlaan/ Tuinlei/ Stuyvenbergstraat” d.d 4 maart 1940;

De overnemer bevestigt een kopie van voormelde uittreksels te hebben ontvangen.

II. De burgemeester wijst comparanten erop dat geen van de werken en handelingen bedoeld in artikel 4.2.1 VCRO mogen worden uitgevoerd zolang de omgevingsvergunning daarvoor niet is verkregen. In bepaalde gevallen is de vergunningsplicht overeenkomstig artikel 4.2.2. VCRO vervangen door een meldingsplicht. De overnemer verklaart kennis te hebben van de tekst van artikel 4.2.1. VCRO.

III. Voor zover niet voldaan werd aan de informatieverplichtingen zoals voorzien in de artikelen 5.2.1, 5.2.5 en 5.2.6 van de codex, verzaakt de overnemer hierbij uitdrukkelijk aan de nietigheidsvordering die hij terzake zou kunnen laten gelden, gezien hij nu alle door de codex opgelegde informatie ontvangen heeft.

Informatie ten aanzien van koper:

Indien de overnemer de bestemming van het goed wil wijzigen, zal hij zich moeten onderwerpen aan alle voorschriften, overheidsbesluiten en urbanisatiebepalingen en alle andere verplichtingen van welke aard ook.

De overdrager verklaart verder:

a) dat geen verzekering kan worden gegeven omtrent de mogelijkheid om op het goed bouwwerken op te richten;

b) op het goed geen werken uitgevoerd te hebben waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is;

c) geen weet te hebben van stedenbouwkundige
overtredingen of van dagvaardingen waarbij hem of één van zijn rechtsvoorgangers ingevolge stedenbouwkundige overtredingen sancties of herstelmaatregelen werden opgelegd.

Inlichtingen voor de overnemer:

De burgemeester verklaart bovendien het volgende:

Indien de overnemer de bestemming van het goed wil wijzigen, het wil bebouwen, renoveren of herbouwen, zal hij zich moeten onderwerpen aan al de voorschriften, overheidsbesluiten en urbanisatiebepalingen aangaande goedkeuring en toelating tot bouwen, vaststellen van rooi- en bouwlijnen, aard der op te richten gebouwen, onteigening en alle andere verplichtingen van welke aard ook.

De overnemer heeft terzake geen enkel verhaal tegen de overdrager, voor weigering van toelating tot bouwen, verlies van grond of om welke reden ook.

Verder wordt bepaald dat geen bouwwerken, noch enige vaste of verplaatsbare inrichting, die voor bewoning kan worden gebruikt, mag worden opgericht op voormelde grond zolang de stedenbouwkundige vergunning niet is verkregen.

De overdrager verklaart verder dat het goed bij zijn weten niet het voorwerp uitmaakt van een onteigeningsmaatregel.

10. Splitsing:

Op 21 april 2021 werd bij toepassing van artikel 5.2.2 VCRO aan de gemeente om advies verzocht in het kader van de verdeling van het perceel.

Het schepencollege heeft in zitting van 14 juni 2021 het volgende beslist:

“[…] In het kader van deze afsplitsing zal gemeld worden dat er geen bezwaren of opmerkingen zijn.”

De overnemer bevestigt dit advies ontvangen te hebben. Van deze collegebeslissing blijft een afschrift aan deze akte gehecht, na “ne varietur” ondertekend te zijn door de comparanten.

11. Ruilverkaveling:

De overdrager verklaart dat het goed niet valt onder de bepalingen van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen. Comparanten verlenen de burgemeester ontheffing hierover nadere opzoekingen te doen.

12. Erfgoed:

De overdrager verklaart en bevestigt dat dat het goed:

geen beschermd monument, beschermd cultuurhistorisch landschap, beschermd stads- of dorpsgezicht noch een beschermde archeologische site betreft; het is heden niet opgenomen in de databank Agentschap Onroerend Erfgoed van alle beschermde onroerende goederen en de voorlopige en definitieve beschermingsbesluiten, noch is het opgenomen in één van de vastgestelde inventarissen zoals beschreven in het Onroerend erfgoeddecreet van 12 juli 2013, zoals blijkt uit nazicht op https://geo.onroerenderfgoed.be/.

De overdrager verklaart dat hij ook geen kennis heeft van zelfs voorlopige plannen om het goed in voormeld databank of één van voormelde inventarissen op te nemen en dat hij hieromtrent geen betekening of kennisgeving ontvangen heeft.

13. Bosdecreet:

Verwijzend naar artikel 3 van het Bosdecreet, heeft de overdrager verklaard dat het goed niet kan aanzien worden als bos, kaalvlakte, niet-beboste oppervlakte nodig voor het behoud van bos, bestendige bosvrije oppervlakte of strook of recreatieve uitrusting binnen het bos en dat er zich op het bij deze afgestane goed geen aanplantingen bevinden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de houtvoortbrengst.

14. Voorkoop- en Wederinkooprechten:

Nadat de burgemeester de comparanten uitvoerig heeft ingelicht over de thans vigerende wetgeving betreffende de voor- en wederinkooprechten, heeft de overdrager verklaard geen conventioneel recht van voorkoop, voorkeur of wederinkoop te hebben toegestaan.

De burgemeester verklaart verder dat uit de online opzoeking via het e-voorkooploket niet gebleken is dat er een decretaal voorkooprecht van toepassing is. op het voorkoopfeit dat het goed, voorwerp van huidige verkoop, zou vallen onder toepassing van Artikel 85/1 Wooncode.

15. Wet op de verzekeringen  – Risicozone Overstroming:

In het kader van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en artikel 129§4 van de wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014, verklaart de burgemeester dat het goed, volgens de opzoeking op waterinfo.be:

1° niet ligt in risicogebied voor overstromingen maar wel in effectief overstromingsgevoelig gebied;

2° niet ligt in afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone.

16. BTW:

Comparanten verklaren dat deze verkoop niet valt onder toepassing van de BTW.

17. Prijs:

Partijen verklaren dat deze koop-verkoop gesloten is voor de prijs van tweeduizend honderd twintig euro zestig cent (2.120,60 euro) die betaald wordt op heden door overschrijving van rekening BE *** op naam van de gemeente Schelle naar rekening  BE*** op naam van de verkopers, die daarvoor kwijting verlenen.

SLOTBEPALINGEN

Ontslag ambtshalve inschrijving

De algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen om enige inschrijving bij overschrijving van deze akte te nemen.

18. Registratiebelasting:

De overnemer verklaart dat deze overdracht in der minne gebeurt voor algemeen nut en verzoekt om vrijstelling van het verkooprecht conform artikel 2.9.6.0.3 Vlaamse Codex Fiscaliteit.

19. Woonstkeuze:

Voor de uitvoering van deze akte doen comparanten woonstkeuze in hun hoger genoemde respectievelijke woonplaats en/of maatschappelijke zetel.

Kosten, rechten en erelonen

Alle kosten, rechten en erelonen verschuldigd ingevolge deze akte zijn ten laste van de overnemers.

20. Bevestigingen:

A. Ondergetekende burgemeester bevestigt en waarmerkt de identiteit en rechtspersoonlijkheid van de comparanten op zicht van de wettelijk vereiste officiële documenten, identiteitskaarten en publicaties in Belgisch Staatsblad.

B. De burgemeester heeft comparanten gewezen op de artikelen 3.4.7.0.6 en 3.18.0.0.14 Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande de prijsbewimpeling en tekortschatting. Anders dan bij prijsbewimpeling staat bij tekortschatting enkel de overnemer in tot bijbetaling.

C. Comparanten bevestigen voor zoveel als nodig dat de vroegere akten waarnaar in deze akte verwezen wordt, samen met deze akte één geheel vormen, om samen als authentieke akte te gelden.

D. Comparanten erkennen dat hen door de burgemeester werd gewezen op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

E. Deze akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12 1e en 2e alinea van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp van akte. De gehele akte werd door mij, burgemeester, ten behoeve van de comparanten toegelicht.

WAARVAN AKTE.

Opgemaakt en verleden te Schelle, op het gemeentehuis, op datum als hierboven, met volgende bijlagen:

- Gemeenteraadsbesluit van 27 augustus 2021;

- Splitsingsplan opgemaakt door landmeter Bart Hermans op 7 januari 2021;

- Collegebesluit van 14 juni 2021 in het kader van artikel 5.2.2 VCRO.

Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben comparanten getekend met mij, burgemeester, instrumenterend ambtenaar op datum bovenaan vermeld.

"

Artikel 2:

De bewaarders der hypotheken worden uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de uiteindelijke akte ten behoeve van openbaar nut.

Artikel 3:

Geert Rottiers en Betty Van Cauteren worden respectievelijk als eerste schepen en algemeen directeur gemachtigd om de documenten inzake deze verwerving te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Ontwerp van akte van aankoop ten behoeve van openbaar nut Peperstraat 2. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikels 28, 40-41 en 326-335;

Overwegende dat het woonhuis op en met grond en alle verdere aanhorigheden gelegen Peperstraat 2, volgens titel en thans ten kadaster gekend afdeling 1 sectie A nummer 205 D, met een oppervlakte van honderd vijfendertig vierkante meter (135 m²) verkocht wordt;

Gelet op het schattingsverslag d.d. 12.3.2021 opgemaakt door landmeter-expert Dirk Ooms;

Overwegende dat hieruit blijkt dat de geschatte verkoopprijs € 255.000 bedraagt;

Gelet op het e-mailbericht d.d. 10.8.2021 van notariskantoor Goossens houdende een ontwerp van akte inzake voormelde verkoopovereenkomst en de eindafrekening inzake deze aankoop;

Gelet op het visum 2021/17 d.d. 11.8.2021 met als jaarbudgetrekening ACT-22/0600-00/22100000 inzake voormelde aankoop;

Overwegende dat met het ontwerp van akte ten behoeve van openbaar nut ingestemd kan worden;

Overwegende dat de bewaarders der hypotheken uitdrukkelijk worden ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte ten behoeve van openbaar nut;

Overwegende dat de heer Rob Mennes als burgemeester en mevrouw Betty Van Cauteren als algemeen directeur gemachtigd moeten worden om de documenten inzake deze overdracht te ondertekenen namens de gemeente Schelle;

 

Beslist:

Met 14 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert en Pieter Smits), 4 stemmen tegen (Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Elien Van Breedam en Elke Bogaerts)

Artikel 1:

Goedkeuring te hechten aan het hierna vermelde ontwerp van akte:

HET JAAR TWEEDUIZEND EENENTWINTIG

OP

In het gemeentehuis, te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55

Te 2845 Niel, Kerkhofstraat, 12

Voor mij, Thomas GOOSSENS, notaris met standplaats te Niel.

VERSCHENEN:

I) Mevrouw CLEYMANS Maria Jan Bertha Henri, echtgescheiden, geboren te Puurs op

8 oktober 1950, identiteitskaart nummer # geldig tot #, rijksregister nummer 50.10.08-284.14, wonende te 2627 Schelle, Peperstraat 2.

Hierna onveranderlijk aangeduid als "verkoper" of "verkopers".

EN,

II) Gemeente SCHELLE, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

Hier vertegenwoordigd door

1) de heer MENNES Robert Ludo, burgemeester, wonende te 2627 Schelle, Provinciale Steenweg 144, identiteitskaart nummer 592-3807019-44 geldig tot 31 mei 2026.

2) mevrouw VAN CAUTEREN Betty Isabella Jean, algemeen directeur, wonende te 2627 Schelle, De Keyserstraat 30 bus 12, identiteitskaart nummer 592-2897845-51 geldig tot 26 januari 2026.

De Gemeente Schelle verklaart bij monde van voornoemde vertegenwoordigers dat in de Gemeenteraadzitting van vrijdag 27.8.2021 de machtiging werd verleend tot aankoop van nagemeld goed, waarvan het uittreksel hier wordt aangehecht.

Hiertegen werd geen beroep aangetekend en de toezichtstermijn is inmiddels verstreken.

Hierna onveranderlijk aangeduid als "koper" of "kopers",

BEKWAAMHEID

Alle verschijnende partijen, ook "comparanten" genoemd, verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe zou in het leven kunnen roepen, zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling (voorlopige) bewindvoerder, enzovoort.

TOELICHTING VAN DE AKTE VOLLEDIGE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door ondergetekende notaris minuuthouder worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, alvorens deze te ondertekenen;

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al het geen voorafgaat en verklaren dat hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

Ondergetekende notaris minuuthouder deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

Partijen verklaren ons kennis te hebben genomen van het ontwerp van deze akte op

15 juni 2021 en dat deze termijn voor hen voldoende is geweest om het ontwerp goed te onderzoeken.

Zij verklaren op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs te stellen.

Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

$Hierop verklaart minstens één van de comparanten de voorkeur te geven aan de integrale voorlezing van de akte, aan welk verzoek dan ook gevolg wordt gegeven.

Vervolgens verklaren verkopers nagemeld eigendom te verkopen aan de kopers, die aanvaarden en hebben partijen mij, notaris, verzocht hen akte te verlenen van volgende tussen hen gesloten overeenkomst.

BESCHRIJVING VAN HET EIGENDOM

GEMEENTE SCHELLE

Een woonhuis, op en met grond en alle aanhorigheden, gelegen Peperstraat 2, kadastraal bekend, volgens titel en thans sectie A, nummer(s) 205D P0000, met een oppervlakte van honderdvijfendertig vierkante meter (135 m²).

Niet-geïndexeerd kadastraal inkomen: driehonderdenzeven euro (€ 307,00)

EIGENDOMSOORSPRONG

Voorschreven eigendom hoort de verkoopster toe om het gekocht te hebben van de heer WACHTERS Jan Louis, en zijn echtgenote mevrouw LEHEMBRE Maria Gabriella Désiré, te Schelle ingevolge akte verleden voor notaris Benoit Lamot te Niel op 10 november 1989, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen op 24 november nadien deel 9889 nummer 5.

De kopers zullen zich met voormelde eigendomsaanhaling moeten vergenoegen en zullen geen andere titel kunnen eisen dan een afschrift van onderhavige akte.

VOORWAARDEN

1. Verkoop voor vrij en onbelast:

De verkopers verklaren voorschreven eigendom te verkopen, af te staan en over te dragen, onder de waarborg als naar recht, en voor vrij, zuiver, en niet belast met enige schuld, inschrijving, voorrecht, hypotheek of bezwarende overschrijving aan de kopers die verklaren te aanvaarden.

Na ingelicht te zijn geweest door de notaris over de Pandwet van 11 juli 2013, verklaart de verkoper dat:

- er zich in of op het verkochte goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze verkoop en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud;

- er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het verkochte goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

2. Staat en gelegenheid:

Voorschreven eigendom wordt verkocht en overgedragen in de staat waarin het eigendom zich bevond op het ogenblik van sluiten van de overeenkomst tot verkoping en waarvan partijen het eens zijn dat deze overeenstemt met de actuele staat, zonder iets uit te zonderen of voor te behouden.

Het eigendom wordt verkocht met alle zichtbare en niet-zichtbare gebreken en de kopers zullen nooit enige klacht of vordering kunnen doen gelden betreffende de staat van de gebouwen, aard van de grond of de ondergrond, materialen die zich daarin zouden kunnen bevinden, onjuistheid in maat of oppervlakte al bedroeg dit één/twintigste of meer, tegen de verkopers, die dus niet tot vrijwaring zullen gehouden zijn voor de verborgen gebreken waarvan zij zelf geen kennis hadden, noch voor de zichtbare gebreken, of voor de door hen gekende verborgen gebreken waarvan zij de kopers op de hoogte hebben gebracht.

3. Erfdienstbaarheden - gemeenschappen:

Het voorschreven goed wordt ook verkocht met al de zicht- en onzichtbare, heersende en lijdende, voortdurende en niet voortdurende, bekende en onbekende erfdienstbaarheden, en met alle gemeenschappen waarmede het zou kunnen bevoor- of benadeeld zijn, vrij aan de kopers de éne uit te oefenen en zich bij de andere te verzetten, doch het alles ten hunne bijzondere kost, last en gevaar en zonder enige tussenkomst noch verantwoordelijkheid van de verkopers.

De verkopers verklaren zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd of toegestaan ten voordele of ten laste van het hoger beschreven eigendom, zelf geen kennis te dragen van voordien reeds bestaande erfdienstbaarheden, en dat het goed aldus bij hun weten door geen enkele erfdienstbaarheid bezwaard wordt.

In voormelde eigendomstitel wordt geen melding gemaakt van specifieke bestaande erfdienstbaarheden of bijzondere, van het gewoon recht afwijkende, bepalingen terzake. Eigendomsoverdracht - genot - gebruik

De kopers zullen vanaf heden de volle eigendom hebben van het aangekochte eigendom.

Kopers komen met het verlijden dezer onmiddellijk in genot en gebruik van het door hen aangekochte goed.

De kopers nemen vanaf de ingenottreding alle contracten van openbare nutsvoorzieningen over van de verkopers.

4. Belastingen:

Kopers zullen vanaf heden alle lasten en taksen die betrekking hebben op het verkochte goed dragen en betalen.

De onroerende voorheffing zal pro rata vanaf heden door de kopers gedragen en betaald worden. Verkopers verklaren op heden het aandeel hierin van de kopers te hebben ontvangen, waarover kwijting.

Verkopers verklaren dat geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn en dat geen belasting op leegstand en verwaarlozing verschuldigd is en dat zij van geen dergelijke belasting kennis hebben. Indien zulke belasting toch opeisbaar zou zijn, dan blijft het lopende jaar ten laste van de verkopers.

5. Verzekeringscontracten:

De kopers verklaren te weten dat de verzekering tegen brandgevaar en andere risico's van rechtswege, drie maanden na de datum van onderhavige akte vervalt, of eerder indien de verkopers de bestaande verzekering opzeggen.

Kopers verklaren vanaf heden dienaangaande zelf alle vereiste schikkingen te nemen.

6. Tienjarige aansprakelijkheid aannemer-architect:

Ingevolge de wet van 9 juni 2017, in werking getreden op 1 juli 2018, is elke dienstverlener in de bouwsector (waaronder architecten en aannemers) verplicht zijn tienjarige aansprakelijkheid te laten verzekeren en dit voor werken in onroerende staat waarvan de definitieve stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd na de inwerkingtreding van voormelde wet. Ingeval van overdracht van een goed voor het verstrijken van de tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid dient de verkoper een verzekeringsattest te overhandigen aan de koper.

De verkoper verklaart vervolgens dat er geen werken in onroerende staat werden uitgevoerd waarvoor een definitieve stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt sinds 1 juli 2018 en waaromtrent een verzekeringsattest dient te worden afgeleverd.

Partijen verklaren ingelicht te zijn over het feit dat de notaris het daartoe opgerichte register moet raadplegen maar dat dit nog niet kan omdat de bijzondere regels hieromtrent nog niet gepubliceerd werden.

7. Bodemdecreet:

De verkoper verklaart dat de koper voor heden op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest afgeleverd door de OVAM op 18 februari 2021:

“…Ons kenmerk: 20210419985 - Aanvraagnummer: 20210418502

2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

In zoverre de verkopers de inhoud van dit bodemattest niet zou hebben meegedeeld aan de kopers voor het sluiten van de verkoopovereenkomst en/of de inhoud van dit attest niet werd opgenomen in het geschrift waarin die overeenkomst werd vastgelegd, verklaren de kopers bij deze de aankoop te bevestigen en onherroepelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering waarop zij (en OVAM) zich om die reden zou kunnen beroepen krachtens gemeld decreet.

Beide partijen bevestigen verder uitdrukkelijk dat er op de grond die het voorwerp is van onderhavige akte, bij hun weten geen inrichting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van risico-inrichtingen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in het decreet.

Partijen erkennen door ondergetekende notaris minuuthouder gewezen te zijn op de bepalingen van dit decreet, onder meer betreffende de saneringsplicht van de eigenaar van de grond waar bodemverontreiniging tot stand kwam en de erin vervatte aansprakelijkheidsregeling terzake, alsook op de procedure die moet worden gevolgd alvorens over te gaan tot overdracht van een grond waarop een dergelijke inrichting gevestigd is of was of een dergelijke activiteit wordt of werd uitgeoefend en op de gevolgen van het niet naleven van deze procedure.

De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Indien deze verklaringen door de verkoper te goeder trouw werden afgelegd, neemt de koper de risico’s van eventuele bodemverontreiniging op zich. Indien later toch bodemverontreiniging wordt vastgesteld, zal de koper zich rechtstreeks moeten richten tot de vervuiler, zonder dat de verkoper hiervoor bijkomend tot vrijwaring gehouden zal zijn.

8. Specifieke milieu-info:

Uit de brief van de Gemeente Schelle de dato 23 februari 2021 blijkt dat voor zover bekend er met betrekking tot het onroerend goed geen milieuvergunning(en) werd(en) afgeleverd en geen milieumelding(en) werd(en) ontvangen.

9. Stedenbouw:

De verkopers verklaren voor alle door hen opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen te hebben verkregen en geen weet te hebben van enig bouwmisdrijf.

Woningkwaliteitsbewaking – consultatie register van herstelvorderingen

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.51 van de Vlaamse Codex Wonen, consulteerde ondergetekende notaris het register van herstelvorderingen, vermeld in artikel 3.44, §1, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen op 15 juni 2021.

Het register van herstelvorderingen bevat geen informatie over het goed.

Verkopers verklaren dat er hen voor het verkochte goed geen onteigeningsbesluit werd betekend en dat zij geen weet hebben van een geplande onteigening.

De Gemeente Schelle beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister zoals bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

De notaris vermeldt en informeert, met toepassing van artikel 5.2.1. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en zoals blijkt uit het stedenbouwkundig uittreksel de dato 23 februari 2021:

1° dat voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is afgegeven, met uitzondering van 23 februari 2021, behoudens:

- Een vergunning voor het bouwen van een autobergplaats van 24 november 1965- gemeentelijk dossiernummer 65/64

- Een weigering van vergunning voor het verbouwen en uitbreiden van een woning (badkamer plaatsen boven bestaande berging) van 23 februari 1966 – gemeentelijk dossiernummer 66/98

Constructies opgericht vóór 22 april 1962 worden vermoed vergund te zijn.

Constructies opgericht vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan worden bij gebrek aan proces-verbaal of niet anoniem bezwaarschrift opgesteld binnen de 5 jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie vermoed vergund te zijn.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van voorschreven onroerend goed aangeduid wordt door ligging binnen het gewestplan Antwerpen (goedgekeurd via Koninklijk Besluit de dato 3 oktober 1979) in een zone met bestemming woongebied;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaring van de verkoper, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV (zijnde een rechterlijke of bestuurlijke maatregel) van de VCRO, of dat er procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat het goed niet is gelegen in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan of ingevolge artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten zou zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht

5° dat voor het goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is.

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

7° dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als “watergevoelig open ruimtegebied” conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De kopers erkennen voorafgaand over het goed een stedenbouwkundig uittreksel, afgeleverd op 23 februari 2021, te hebben ontvangen, samen met een kopie van de informatiebrief van de gemeente Schelle van zelfde goed.

Hierin staat onder meer gemeld: rooilijnplan Peperstraat/De Keyserstraat/Leopoldstraat van 7.01.1952. Het goed wordt niet getroffen door de rooilijn.

De notaris vermeldt, voor zover als nodig, dat de inbreuk met betrekking tot de publiciteit en - of onderhandse overeenkomst is rechtgezet bij onderhavige akte. De koper bevestigt dit en verklaart bij deze te verzaken aan de vordering tot nietigverklaring op basis van een inbreuk op de informatieverplichting.

De notaris verwijst partijen naar artikel 4.2.1. Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen. De notaris wijst de koper erop dat in bepaalde gevallen de vergunningsplicht wordt vervangen door een meldingsplicht.

10. Beschermingsmaatregelen inzake Onroerend Erfgoed:

Het onroerenderfgoeddecreet vormt het kader voor de bescherming van onroerend erfgoed in het Vlaamse Gewest.

Ondergetekende notaris heeft via de website https://inventaris.onroerenderfgoed.be/ onderzocht of het bij deze verkochte goed valt onder een inventaris- of beschermingsmaatregel. Uit deze opzoeking blijkt dat het goed niet is opgenomen op enige inventarislijst van het onroerend erfgoed, noch beschermd is als onroerend erfgoed.

Dit wordt door de verkoper bevestigd. De verkoper verklaart bovendien geen kennis te hebben van enig voornemen vanwege de overheid om het goed op enige inventaris te plaatsen of het te beschermen als onroerend erfgoed.

11. Voorkooprechten

De verkopers verklaren dat het verkochte goed geen voorwerp uitmaakt van een conventioneel of wettelijk voorkeurrecht of voorkooprecht.

Overeenkomstig het harmoniseringsdecreet van 25 mei 2007 inzake de Vlaamse decretale voorkooprechten werd op 15 juni 2021 het informatiedossier met betrekking tot voorschreven onroerend goed opgevraagd. Hieruit blijkt dat geen voorkooprecht op het goed van toepassing is.

12. Opeisingsrecht van verlaten gebouwen:

De verkopers verklaren dat hen voor het verkochte goed geen betekening werd gedaan door de burgemeester waaruit blijkt dat het goed zou (kunnen) vallen onder het Koninklijk Besluit van 20 april 1993 betreffende het opeisingsrecht van verlaten gebouwen, bedoeld in artikel 134 bis van de gemeentewet.

13. Postinterventiedossier:

Op vraag van de instrumenterende notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoorden de verkopers ontkennend en bevestigen zij dat er aan dit eigendom sinds één mei tweeduizend en één geen werken werden uitgevoerd waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld, behoudens het vergroten van het raam aan de gevel

14. Risicozone Overstroming - Waterparagraaf:

De verkoper verklaart dat het goed niet is opgenomen in een risicozone overstroming zoals bedoeld in de wet van 4 april 2014, betreffende de verzekeringen, en dat de koper zijn verzekeraar daarvan dient in te lichten. Dit gegeven zou immers tot gevolg kunnen hebben dat er een hogere verzekeringspremie voor dit eigendom betaald dient te worden indien de verzekeraar dit gebied als risicovol zou beoordelen.

Overeenkomstig artikel 1.3.3.3.2 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid gecoördineerd op 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid, zoals ingevoerd ingevolge artikel 10 van het decreet van 19 juli 2013, verklaart de instrumenterende notaris, op basis van de raadpleging van de door de overheid ter beschikking gestelde digitale kaarten, dat het hierbij verkochte goed:

- niet gelegen is in een mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

Dit laatste wordt door de verkoper bevestigd.

15. Elektrische installaties:

De verkoper verklaart dat het bij deze verkochte onroerend goed een wooneenheid is in de zin van hoofdstuk 8.4., afdeling 8.4.2. van Boek 1 van 8 september 2019 van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI), waarvan de elektrische installatie moest worden gekeurd naar aanleiding van deze verkoop.

16.  Negatief proces-verbaal:

De verkoper overhandigt bij deze aan de koper het proces-verbaal van controleonderzoek opgemaakt door Vinçotte vzw op datum van 19 februari 2021. Het proces-verbaal stelt vast dat de elektrische installatie niet beantwoordt aan de voorschriften van het reglement.

De koper erkent van de verkoper het origineel exemplaar van het betreffende proces-verbaal verkregen te hebben.

Partijen komen overeen dat enkel de koper, met uitsluiting van de verkoper, de kosten van een aanpassing aan de normen en herkeuring van de elektrische installatie op zich zal nemen en dit zonder verhaal tegen de verkoper.

De koper erkent ingelicht te zijn van zijn verplichtingen:

- De installatie binnen een termijn van 12 maanden, te rekenen vanaf de datum van het voormeld proces-verbaal van controleonderzoek, aan te passen en deze aanpassingen te laten vaststellen door hetzelfde controleorganisme;

- zijn identiteit en de datum van deze akte mee te delen aan het erkend organisme dat het voormelde controleonderzoek heeft uitgevoerd.

De koper erkent ingelicht te zijn geweest door de notaris betreffende:

- de sancties voorzien in het Algemeen Reglement;

- de gevolgen en de verantwoordelijkheid die hij loopt door het gebruik van een elektrische installatie die niet beantwoordt aan de voorschriften van het betreffende Reglement.

17. Stookolietank:

Verkopers verklaren dat in het verkochte goed noch een ondergrondse noch een bovengrondse stookolietank aanwezig is.

16. EnergiePrestatieCertificaat:

Op 18 februari 2021 werd door energiedeskundige Dagmara De Beukelaer een energieprestatiecertificaat opgemaakt met betrekking tot voormeld goed. Dit energieprestatiecertificaat heeft als unieke code 20210218-0002373176-RES-1 en vermeldt een berekend energieverbruik van 679 kWh/m²jaar.

De verkoper en koper verklaren uitdrukkelijk dat de koper voor het verlijden van huidige akte op de hoogte werd gebracht van het bestaan en de inhoud van dit energieprestatiecertificaat.

Het origineel van dit certificaat wordt heden door de verkoper aan de koper overhandigd.

17. KLIM: Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt:

Op 15 juni 2021 werd door notarissen Ludo Lamot & Thomas Goossens, te Niel, een opzoeking gedaan op de KLIM-website (www.klim-cicc.be).

Uit deze opzoeking blijkt dat er geen KLIM-beheerders betrokken zijn op het bij deze verkochte goed, behoudens Elia:

De koper verklaart op heden kopie te hebben ontvangen van het schrijven van # de dato #.

In het schrijven van Elia staat letterlijk vermeld hetgeen volgt:

“Naar aanleiding van uw aanvraag via klim van 15 juni 2021, kunnen wij u melden dat op vermeld adres geen ondergrondse inneming door Elia van toepassing is.”

KOSTEN

De kosten, rechten en erelonen zijn ten laste van de koper.

De kosten die evenwel betrekking hebben op de leveringsplicht zijn ten laste van de verkoper.

WOONSTKEUZE

Tot uitvoering dezer doen partijen keuze van woonst in hun woning, respectievelijk op het gemeentehuis door de kopende gemeente.

PRIJS - KWIJTING

Deze verkoop is gedaan en aangenomen om en mits de som van: TWEEHONDERDVIJFENVIJFTIGDUIZEND EURO (€ 255.000,00).

Waarop betaald voor deze, waarover kwijting eventueel dubbel uitmakende met elke vorige kwijting met zelfde doel gegeven: vijfentwintigduizend vijfhonderd (25.500)

Het saldo hetzij tweehonderdnegenentwintigduizend vijfhonderd euro (€ 229.500,00) wordt heden voldaan bij middel van overschrijving.

Waarvoor kwijting.

Ingevolge de wet van 18 september 2017, stelt ondergetekende notaris vast dat de betaling van de verrichting opgenomen in onderhavige akte geschied is via overschrijving van rekening nummer BE12 0910 0011 3092 op naam van de gemeente Schelle.

Partijen verklaren dat het voorschot werd betaald via overschrijving van rekening nummer BE12 0910 0011 3092 op naam van de gemeente Schelle.

ONTSLAG AMBTSHALVE INSCHRIJVING

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving naar aanleiding van de overschrijving van deze akte.

FISCALE BEPALINGEN

Ondergetekende notaris minuuthouder bevestigt partijen te hebben gewezen op artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande de prijsbewimpeling.

VERKLARING PRO FISCO

Vrijstelling registratierechten – recht op geschriften

Teneinde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratierechten in toepassing van artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, en vrijstelling van de rechten op geschriften, verklaart de gemeente Schelle, bij monde van haar vertegenwoordigers dat huidige aankoop gevestigd wordt met het oog op het algemeen nut.

De vrijstelling van registratierechten geldt eveneens voor de bijlagen welke aan deze akte gehecht zijn.

 

Verklaring inzake meeneembaarheid in hoofde van de verkoper

De verkopers verklaren uitdrukkelijk niet te voldoen aan de voorwaarden om te kunnen genieten van teruggave van registratierechten.

Volmacht

Partijen geven hierbij volmacht aan geassocieerde notarissen Ludo Lamot & Thomas Goossens om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

BEVESTIGING IDENTITEIT

Ondergetekende notaris bevestigt:

- dat de identiteit van de comparanten hem werd aangetoond van de hand van hogervermelde bewijskrachtige identiteitsbewijzen.

- om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet de juistheid der inlichtingen omtrent de burgerlijke stand van de partijen volgens de door deze wet vereiste stukken, namelijk aan de hand van het rijksregister.

SLOTVERKLARINGEN

Comparanten bevestigen dat ondergetekende notaris minuuthouder hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte en de eraan verbonden rechten en verplichtingen voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

WAARVAN AKTE

Verleden op de datum en de plaats zoals vermeld in de aanhef van deze akte.

Na toelichting en na integrale of gedeeltelijke voorlezing zoals hoger vastgesteld bij aanvang van deze akte, hebben comparanten deze akte samen met mij, notaris, getekend.”.

Artikel 2:

De bewaarders der hypotheken worden uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte ten behoeve van openbaar nut.

Artikel 3:

Burgemeester Rob Mennes en algemeen directeur Betty Van Cauteren te machtigen om de documenten inzake deze verwerving te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Gemeenteraadsbeslissing voor het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Schelle van de burgemeestersconvenant, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

Gelet op het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024: ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Overwegende dat het wenselijk is dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits), 2 stemmen tegen (Leo Haucourt en Myriam Baeyens)

Artikel 1:

De gemeente neemt de principiële beslissing om het Lokaal  Energie- en Klimaatpact te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

PMD+ aangeleverd op het recyclagepark: Aanpassing. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het basisprincipe dat overbodige verpakking moet worden vermeden;

Overwegende dat PMD+ probleemloos op het recyclagepark kan worden aangeboden waardoor vermeden wordt dat o.m. plastic en ander eenmalig gebruikt verpakkingsmateriaal nog eens in een plastieken verpakking wordt gestopt;

Overwegende dat op het recyclagepark zeer grote recipiënten beschikbaar zijn om PMD+ zonder plastieken verpakking te verwijderen;

Overwegende de uitbreiding van de PMD-zak naar alle plastieken verpakking waardoor er én meer verpakking via de blauwe plastieken wordt aangeboden én de blauwe plastieken zak nog lichter werd;

Overwegende dat deze evolutie tot gevolg heeft dat er meer PMD-verpakking via de blauwe PMD-zak huis-aan-huisophaling wordt meegegeven. Negatieve neveneffecten van deze ophaalwijze zijn o.m. groter volume afval op het voetpad met meer hinder voor voetgangers en slechtzienden tot gevolg; ophaaltijd met draaiende vrachtwagen verlengd met meer file en met meer uitstoot tot gevolg, meer af-en aanrijtijden van de vrachtwagens waardoor PMD nog langer op de voetpaden staat en meer werkuren dat zich gaat vertalen in verhoging van de ophaalkost,….

Overwegende dat zonder enige afbreuk te doen aan de verruimde recyclagemogelijkheid van PMD+ bovenstaande negatieve effecten verminderd en verzacht worden door meer PMD+ via het recyclagepark af te voeren;

Overwegende dat het gratis afleveren van deze fractie d.w.z. zonder (overbodige en te vermijden) plastieken zak een stimulans inhoudt om deze fractie naar het recyclagepark te brengen samen met ander materiaal bestemd voor het recyclagepark;

Overwegende dat deze werkwijze nl. het zonder extra en overbodige plastieken zak afleveren van de PMD-fractie op het recyclagepark reeds zeer lang en probleemloos gebeurt en dat het geenszins de bedoeling kan zijn om deze werkwijze te wijzigen; 

Overwegende de vaststelling dat de recyclagegraad van PMD in Schelle (uitgedrukt kg per inwoner) zeer hoog ligt wat wellicht deels mee te verklaren is door deze werkwijze;

Overwegende dat de lichtere PMD+ zak bij de minste windstoot op de straat terecht komt waardoor het verspreid wordt over voet- en fietspad en de rijweg en vaak meerdere weken tussen de beplanting achter blijft en/of in grachten terecht komt en zijn weg vindt naar de waterlopen;

Overwegende dat maximaal moet vermeden worden dat achtergebleven plastiek afbreekt in beplanting of de plastic soap nog verhoogt; 

Overwegende én de ergernis hieromtrent van de burgers én de noodzaak tot het inzetten van extra opruimploegen met een wagen waar een fiks prijskaartje aan vast hangt;

Overwegende dat het lokale bestuur zeer sterk inzet op het zwerfvuilvrij houden van het openbaar domein en dat elke hoeveelheid PMD+ die verwijderd wordt via het recyclagepark niet op het openbaar domein terecht komt en dat de kleine stimulans voor de burger door het gratis afleveren van de PMD+-fractie winst betekent voor het lokale bestuur naar onderhoud;

Overwegende dat het mogelijk wegwaaien van de PMD+-fractie op het recyclagepark zeer eenvoudig kan voorkomen worden door het aanbrengen van een net dat wellicht ook noodzakelijk is bij het transport van deze containers;

Overwegende dat het mogelijk kapot gaan of verloren geraken van een dergelijk net en de kostprijs ervan geenszins opweegt tegen de kostprijs van het opruimen van de straten en pleinen, grachten en beplanting;

Overwegende dat ook nu reeds containers bij afvoer voorzien worden van een net zodat er geen reden is te veronderstellen dat opspannen van een net over een container met PMD+-fractie enig probleem zou kunnen opleveren;

Overwegende het Europees verbod (vanaf 3 juli 2021) op productie en gebruik van wegwerpplastic (‘single use plastics’) zoals borden, bestek, rietjes, ballonstokjes, bewaarbakjes en bekers van geëxpandeerd polystyreen;

Overwegende de vele acties tegen de wegwerpcultuur (bv. ‘Mei Plasticvrij’) waaraan onze eigen intercommunale ook participeert;

Overwegende dat het afleveren van PMD+ op het recyclagepark zonder een extra en overbodige plastieken zak deze campagne ondersteunt en geloofwaardig maakt en tevens sensibiliserend werkt;

Overwegende het ongeloof van burgers om deze PMD+-fractie verplicht in de blauwe plastieken zakken af te leveren terwijl zeer eenvoudig zonder overbodige zak kan gedeponeerd worden op het recyclagepark;

Overwegende een tegenopwerping dat deze blauwe plastieken zak toch gerecycleerd wordt geen ernstig argument is om overbodige plastiek te blijven gebruiken en dat het geweten is dat een zeer groot deel van de aangevoerde fractie zodanig gecontamineerd is en bijgevolg ook de blauwe plastieken zak dat die fractie voor ca. 50% ter verbranding (naar industriële verbrandingsovens) moet worden afgevoerd;

Overwegende dat ons lokaal bestuur deze ergernis van haar burgers ten volle begrijpt en deelt;

Overwegende dat ons lokaal bestuur de gangbare werkwijze m.b.t. het afleveren van de PMD-+-fractie wenst verder te zetten;

Overwegende dat ons lokaal bestuur deze boodschap via haar info-kanalen zal verspreiden;

 

Beslist:

Met 14 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert en Pieter Smits), 4 onthoudingen (Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Elien Van Breedam en Elke Bogaerts)

Artikel 1:

Om hierboven vermelde overwegingen wenst ons bestuur af te wijken van het voorstel van het adviescomité van IGEAN  om PMD+ verplicht in blauwe plastieken zakken aan te leveren op haar recyclagepark.

Artikel 2:

Om hierboven vermelde overwegingen wenst ons lokaal bestuur de gangbare werkwijze tot het aanleveren van PMD+-fractie verder te zetten, nl. zonder de verplichting om gebruik te maken van de overbodige blauwe  plastieken zak.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Bekrachtiging van het besluit van de burgemeester d.d. 05.07.2021 houdende "Besluit tot uitvoeren van systematische identiteitscontroles". - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135, §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits)

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit d.d. 05.07.2021 houdende "Besluit tot uitvoeren van systematische I.K-controles".

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Bekrachtiging van het besluit van de burgemeester d.d. 28.07.2021 houdende "Speelstraat Ceulemansstraat 2021". - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135, §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits)

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit d.d. 28.07.2021 houdende "Speelstraat Ceulemansstraat 2021."

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Bekrachtiging van het besluit van de burgemeester d.d. 15.07.2021 houdende "Afwijking geluidshinder". - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het feit dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135, §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits)

Enig artikel:

De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit d.d. 15.07.2021 houdende "Afwijkende geluidshinder."

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Wijziging locatie vaccinatiecentrum Rupelaar. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de samenwerkingsovereenkomst d.d. 12 april 2021 afgesloten tussen lokaal bestuur Aartselaar, lokaal bestuur Boom, lokaal bestuur Hemiksem, lokaal bestuur Niel, lokaal bestuur Rumst, lokaal bestuur Schelle, Eerstelijnszone RupeLaar vzw en intergemeentelijk samenwerkingsverband Vlotter cv, met het oog op de oprichting en inrichting van het vaccinatiecentrum RupeLaar ter bestrijding en indijking van de COVID-19 pandemie;

Gelet op het besluit van de gemeenteraad, genomen op 22.04.2021 tot goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst COVID-19 RupeLaar;

Overwegende dat het vaccinatiecentrum RupeLaar bij aanvang gevestigd werd in het pand gelegen te 2845 Niel, Galileïlaan 3;

Overwegende dat de huurovereenkomst voor het pand gelegen te 2845 Niel, Galileïlaan 3 eindigt op 31 juli 2021;

Overwegende dat de vaccinatiecampagne COVID-19 nog steeds geen einde heeft genomen, waardoor het vaccinatiecentrum RupeLaar genoodzaakt is te verhuizen naar een nieuwe locatie;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Katrien Herremans, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elien Van Breedam, Elke Bogaerts en Pieter Smits)

Artikel 1:

Kennis te nemen van het einde van de huurovereenkomst op 31 juli 2021 voor het pand gelegen te 2845 Niel, Galileïlaan 3, alwaar vaccinatiecentrum RupeLaar gevestigd is;

Artikel 2:

Akkoord te gaan met de vestiging van vaccinatiecentrum RupeLaar op een nieuwe locatie vanaf 29 juli 2021, zijnde een pand in eigendom van lokaal bestuur Niel, gelegen te Niel, Franklin D. Rooseveltstraat 26, hetwelk lokaal bestuur Niel hiervoor in bruikleen geeft tot het einde van de vaccinatiecampagne COVID-19;

Artikel 3:

De gemeenteraad geeft delegatie aan het college van burgemeester en schepenen voor de uitvoering van dit besluit;

Artikel 4:

Gelast de algemeen directeur om een uittreksel van dit besluit te willen overmaken aan Vlotter en aan de eerstelijnszone Rupelaar.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Mondelinge vragen.

 

De mondelinge vragen werden beantwoord door de bevoegde personen. De inhoud hiervan kan beluisterd worden via het zittingsverslag (audio) dat na elke zitting wordt bezorgd aan de fractieleiders.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021
Overzicht punten

Mededeling van ingekomen stukken - Geheime zitting

 

Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen.

 

Publicatiedatum: 25/10/2021