Mededeling van ingekomen stukken.
Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: Mededeling van het overlijden van eregemeentesecretaris Hugo Bridts op 16 februari 2024 en melding van het overlijden van mevrouw Ilse Beyens, diensthoofd personeel en organisatie op 21 februari 2024.
Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Betty Van Cauteren Stan Scholiers Rob Mennes Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Stan Scholiers Rob Mennes Marjan Nauwelaert Walter Cuyckens Karl Van Hoofstat Pieter Smits Axel Boen Chantal Jacobs Stan Scholiers Philippe Van Bellingen Koen Vaerten Danny Schoonderwoert Philip Lemal Geert Rottiers Vera Goris Leo Haucourt Myriam Baeyens Gilbert Van de Vreken Rob Mennes aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Bekrachtiging burgemeesterbesluit: Belvergunning 2024 - Joris Ijs bv - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en
art. 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet;
Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad.
Beslist:
Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Danny Schoonderwoert, Gilbert Van de Vreken, Walter Cuyckens en Philip Lemal)
Enig artikel:
Het burgemeesterbesluit houdende: "Belvergunning 2024 - Joris Ijs bv" wordt bekrachtigd.
Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Betty Van Cauteren Stan Scholiers Rob Mennes Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Stan Scholiers Rob Mennes Philippe Van Bellingen Marjan Nauwelaert Danny Schoonderwoert Chantal Jacobs Axel Boen Leo Haucourt Pieter Smits Vera Goris Myriam Baeyens Rob Mennes Stan Scholiers Geert Rottiers Koen Vaerten Karl Van Hoofstat Gilbert Van de Vreken Philip Lemal Walter Cuyckens aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Toewijzingsreglement Woonkade - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Aanleiding en context
Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen is op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking getreden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag kunnen gaan om tot een concrete invulling te komen.
In uitvoering van de door de Vlaamse Regering voorziene regeling in functie van een nieuw toewijzingssysteem voor sociale woningen (met o.a. oog voor zowel de specifieke woonnoden, de lokale binding, chronologie en bijzondere doelgroepen), nam de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek het initiatief om één toewijzingsraad op te richten voor haar werkingsgebied.
Ter voorbereiding van de opstart van de toewijzingsraad, de opmaak van diverse reglementen inzake het toekomstig toewijsbeleid en de te nemen beleidskeuzes, werd een analyse gemaakt van het huidige lokaal toewijsbeleid in de gemeenten van het werkingsgebied en de nieuwe regelgeving.
Dit werd besproken met de medewerkers en het bestuursorgaan van de woonmaatschappij.
De vertegenwoordigers van de lokale besturen van de gemeenten van het werkingsgebied bezorgden hun opmerkingen en beleidswensen omtrent het toewijzingssysteem van de woonmaatschappij.
Eventueel kunnen lokale accenten worden gelegd in het lokaal toewijzingsreglement.
Er wordt geopteerd voor één toewijzingsraad voor het volledige werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
De effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordigers van de resp. gemeenten werden door de gemeenteraden aangesteld als volgt:
● gemeente Boom op de gemeenteraad van 21 december 2023,
● gemeente Hemiksem op de gemeenteraad van 19 december 2023,
● gemeente Niel op de gemeenteraad van 19 december 2023,
● gemeente Rumst op de gemeenteraad van 23 december 2023,
● gemeente Schelle op de gemeenteraad van 6 december 2023.
Redenen en frequentie van samenkomst van de toewijzingsraad:
● beleidsvoorbereiding: één of twee bijeenkomsten,
● opmaak ontwerp van toewijzingsreglement,
● beleidsuitvoering: 4 keer per jaar (per kwartaal) een bijeenkomst of als de leden een extra bijeenkomst willen.
De toewijzingsraad werd opgericht op 24 januari 2024 en is als volgt samengesteld:
● Per gemeente twee af te vaardigen vertegenwoordigers: dit kan vrij ingevuld worden als ambtelijke (OCMW-medewerker, ambtenaar wonen, …) of politieke vertegenwoordiging (totaal van 10). De gemeente kan tevens 2 plaatsvervangers aanstellen;
● Vertegenwoordigers van “de welzijnsactoren” werkzaam in het werkingsgebied:
○ CAW: CAW Boom Mechelen Lier (ELZ Rupelaar),
○ Geestelijke gezondheidszorg: Emergo,
○ Jeugdzorg: Jeugddorpen Kaizen,
○ Opvang van dak- en thuislozen: KINA,
○ Andere welzijnsactoren kunnen uitgenodigd of toegevoegd worden naargelang de nood en agenda;
● Woonkade Rupelstreek: voorzitter, algemeen directeur, stafmedewerker, diensthoofd klantenwerking en/of diensthoofd huurbegeleiding.
In uitvoering van het intern reglement van de woonmaatschappij zit de voorzitter van de woonmaatschappij de toewijzingsraad voor.
De toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en het bovenvermelde traject, een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt (bijlage 1).
Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).
Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.
De raad van bestuur van de woonmaatschappij verleende op 24 januari 2024 zijn goedkeuring aan het door de toewijzingsraad opgemaakte ontwerp van toewijzingsreglement (bijlage 2).
De woonmaatschappij integreert het goedgekeurde toewijzingsreglement in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen.
Motivering
Pijler 1 - Lokale binding
De toewijzingsraad van de woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij.
Pijler 2 – versnelde toewijzingen
Door de toewijzingsraad werd besloten dat woningen versneld kunnen worden toegewezen met een gemotiveerde beslissing aan personen die behoren tot volgende doelgroepen:
● personen die dak- en thuisloos zijn of dat dreigen te worden (de woonmaatschappij kan de voorwaarden voor aanmelding verder verfijnen na overleg in de toewijzingsraad),
Subdoelgroepen:
○ kandidaat zonder huisvesting of opvang of verblijf in nachtopvang,
○ verlaten van instelling of gevangenis zonder woonrecht elders,
○ verblijf in opvangtehuis, noodwoning, crisisopvang, transitwoning of hotel,
○ verlies woonrecht en opvang bij familie of vrienden,
○ de hoofdhuurovereenkomst van een door de woonmaatschappij ingehuurde woning wordt opgezegd door de eigenaar en de resterende opzegtermijn is korter dan 3 maanden of de ingehuurde woning moet verplicht en rechtsgeldig verlaten worden binnen een termijn die korter is dan 3 maanden,
○ jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen met begeleiding door een erkende dienst,
○ personen met geestelijke gezondheidsproblemen,
● personen die in slechte huisvesting wonen,
Subdoelgroepen:
○ wonen in een goed dat niet bestemd is voor wonen en dat ernstige gebreken vertoont of waar de basisnutsvoorzieningen ontbreken of niet behoorlijk functioneren,
○ wonen in een onbewoonbare (art. 135 NGW) of ongeschikte (art. 3.12 of 3.16 VCW) woning,
○ wonen in een overbewoonde woning,
● personen die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevinden.
De voorrangsbepalingen met betrekking tot lokale binding zijn niet van toepassing op deze toewijzingen.
De verplichte 20% wordt verdeeld over de verschillende categorieën:
Categorie | Aanmelder | Aandeel |
Dak- en thuislozen | OCMW, KINA, CAW | 23% |
Geestelijke gezondheidszorg | OCMW, Emergo, CAW | 23% |
Jongeren die zelfstandig gaan wonen | OCMW; CAW; erkende dienst autonoom wonen | 23% |
Slechte huisvesting | OCMW, CAW, gemeente | 17,5% |
Bijzondere omstandigheden sociale aard | OCMW, CAW, gemeente | 13,5% |
Deze percentages kunnen, na evaluatie door de toewijzingsraad, gewijzigd worden indien nodig.
De welzijnsactoren die in het toewijzingsreglement vermeld worden, de OCMW’s en het dagelijks bestuur van de woonmaatschappij dienen een inhoudelijke beoordeling te maken binnen hun doelgroep en deze personen aan te melden voor een versnelde toewijzing.
Bij het aanmelden van dossiers houden de organisaties rekening met de volgende basisprincipes:
● de kandidaat heeft weinig of geen mogelijkheden om een (huur)woning te verwerven,
● de kandidaat heeft een minimum aan woonvaardigheden,
● de kandidaat is akkoord met woonbegeleiding op verschillende levensdomeinen,
● de kandidaat voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor het huren van een sociale huurwoning,
● bij inhuring voorziet de welzijnsorganisatie ambulante woonbegeleiding op alle belangrijke levensdomeinen,
● kandidaten kiezen zo ruim mogelijk, bij voorkeur het volledig werkingsgebied;
Er wordt gestreefd naar een maximale toegang van mensen in een kwetsbare situatie naar een woning en hiervoor is een regionale spreiding, evenwichtige spreiding en regionale aanpak van belang.
De toewijzingsraad evalueert de procedure van versnelde toewijzingen en kan indien nodig bijsturen.
Pijler 3 – specifieke doelgroepen
Door de toewijzingsraad werd besloten om volgende doelgroepen af te bakenen:
● kandidaat-huurders vanaf 65 jaar
Hiertoe worden volgende fysiek aangepaste woningen voorbehouden (met 1 slaapkamer, douche, gelijkvloers of lift, nabij voorzieningen, …).
Boom | Totaal van 36 A1/2 appartementen ● 10 appartementen A1/2 Blauwstraat 50-62 ● 10 appartementen A1/2 Blauwstraat 9-17 ● 16 appartementen A1/2 Antwerpsestraat - Kerkstraat |
Hemiksem | Totaal van 8 A1/2 appartementen ● 3 appartementen gelijkvloers A1/2 Beukenlaan (huisnrs 11,13,15) ● 5 appartementen A1/2 Delvauxstraat |
Niel | Totaal van 28 appartementen ● Volkenbondstraat 44 (na verwerving van de gemeente Niel) |
Rumst | Totaal van 17 appartementen ● 2 gelijkvloerse appartementen type A1/2 in ons appartementsgebouw op de hoek van de Nieuwstraat en Crequilei in Terhagen, ● 3 gelijkvloerse appartementen type A1/2 in ons nieuwbouwproject Kerkstraat 2-4 te Rumst, ● 4 gelijkvloerse appartementen type A1/2 en 1 gelijkvloerse studio in het nieuwbouwproject Begijnenbossen 15-23 in Reet, ● 8 appartementen type A1/2 in ons nieuwbouwproject op de hoek van de Nieuwstraat en de Hoogstraat in Terhagen (project in voorbereiding). |
Schelle | Totaal van 25 appartementen A1/2 & 16 appartementen A2/3 ● 16 appartementen A1/2 Leonard Vereyckenplaats (huisnrs 5/ 7.01/ 7.02/9 / 11 13.01/ 13.02/ 15/17/19.001/19/002/21/23/25.01/25.02/27) ● 4 appartementen A1/2 Pieter De Coninckstraat (huisnrs 10/4/6/8) ● 4 appartementen A1/2 Edgard Tinelplaats (huisnrs 16/ 19 20 / 23) ● 1 appartement A1/2 Pieter De Coninckstraat (huisnr 11 a) ● 3 appartementen A2/3 Pieter De Cininckstraat (huisnr 1a.01 /11aa .01 /3a.01) ● 4 appartementen A2/3 Clement Bolssensstraat (huisnrs. 7a.1/8 7a.3/7B.1/ 7B3) ● 4 appartementen A2/3 Jean legrandstraat (huisnrs 3.3/5.01/1.01/7.3) ● 5 appartementen A2/3 Zandstraat (huisnrs 2.01/ 2.02/2.11/2.12/2.21) |
Daarbij zijn volgende ondersteunende maatregelen voorzien:
○ huurders kunnen beroep doen op onder meer het aanbod van de sociale onderneming Vlotter voor o.a. Thuiszorg (gezins- en ouderenzorg, maaltijden aan huis, poetsdienst, klusdienst, nachtzorg, ..) en Vervoer (Minder Mobielencentrale Rupelstreek en Rolkar Rivierenland) en andere thuiszorgdiensten of lokale actoren,
○ de gemeente Niel geeft gratis advies over wonen, ook op oudere leeftijd: doorverwijzen voor technisch advies woonaanpassing, premieadvies, valpreventie, inschrijven voor een aangepaste sociale woning. Buurtzorglijn: oudere inwoners en andere kwetsbare en/of hulpbehoevende Nielenaren kunnen daar laten weten of ze hulp wensen om boodschappen te doen/halen of op een andere manier een helpende hand kunnen gebruiken,
○ daarnaast is er ook een aanbod van verschillende sportieve, sociale en culturele activiteiten aangepast aan de doelgroep ouderen.
● Kandidaat-huurders met (een vermoeden van) een fysieke of mentale beperking of handicap
Samenwerking met Pegode en Toontjeshuizen.
Boom | Zorgwoonresidentie met 14 units te Groene Hofstraat 39- 41 te Boom. De komende maanden worden een aantal sociale appartementen ingehuurd en doorverhuurd. |
Rumst | 15 appartementen in de Begijnenbossen 54 |
Niel | 20 studio’s in de Boomsestraat 21, Niel |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen
○ doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten zoals er zijn: maatschappelijke en sociale dienstverlening, thuiszorg/thuishulp, poetshulp, thuisverpleging, personenalarm, maaltijden aan huis,
○ diensten OCMW,
○ mutualiteiten (De Voorzorg, CM, Liberale Mutualiteit, HELAN, ...),
○ Pegode vzw,
○ Welzijnsschakels,
○ dienstverlening door eerstelijns gezondheidswerkers.
● Kandidaat-huurders met autisme
Samenwerking met Pegode.
Hemiksem | ● 10 appartementen A1/2 Delvauxstraat |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen zijn gelijklopend met deze van de doelgroep fysieke of mentale beperking of handicap.
● Kandidaat-huurders met een auditieve beperking of autisme
Samenwerking met KOCA-De Klinkaard
Boom | ● 2 appartementen gelegen te Blauwstraat 29, Boom ● 1 duplexappartement gelegen te Hoogstraat 27, Boom ● 2 appartementen Van Arteveldestraat 27, Boom |
Indien geen kandidaten van deze doelgroep kunnen worden toegewezen wordt vervolgens toegewezen aan kandidaten vanaf 65 jaar.
Ondersteunende maatregelen zijn gelijklopend met deze van de doelgroep fysieke of mentale beperking of handicap.
De verhuurder kan voor bepaalde doelgroepen als voorwaarde stellen dat een welzijns- of gezondheidsvoorziening andere begeleidende maatregelen (dan de basisbegeleidingstaken, vermeld in artikel 6.35) aanbiedt. In dat geval sluit de welzijns- of gezondheidsvoorziening een begeleidingsovereenkomst met de kandidaat-huurder.
Juridische grond
Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
De installatie van de toewijzingsraad van Woonkade Rupelstreek, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonkade Rupelstreek, d.d. 24 januari 2024.
Financiële en beleidsinformatie
Niet van toepassing
Beslist:
Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Koen Vaerten, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Danny Schoonderwoert, Gilbert Van de Vreken, Walter Cuyckens en Philip Lemal)
Artikel 1:
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek.
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door woonmaatschappij Woonkade Rupelstreek met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Betty Van Cauteren Stan Scholiers Rob Mennes Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Stan Scholiers Rob Mennes Walter Cuyckens Axel Boen Rob Mennes Philip Lemal Karl Van Hoofstat Vera Goris Pieter Smits Gilbert Van de Vreken Geert Rottiers Philippe Van Bellingen Marjan Nauwelaert Stan Scholiers Myriam Baeyens Leo Haucourt Danny Schoonderwoert Koen Vaerten Chantal Jacobs aantal voorstanders: 10 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Motie: Parlementsverkiezingen - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Dat burgers het recht hebben het partijstandpunt van de verschillende Vlaamse partijen met betrekking tot fusies van gemeenten te kennen.
Dat bestuurskracht van een lokaal bestuur niet te herleiden is tot het aantal inwoners maar bestaat uit meerdere factoren.
Dat er integendeel verschillende negatieve ervaringen zijn binnen grote steden en (te) grote organisaties.
Dat de gemeentelijke bestuurskracht op basis van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking kan versterkt worden door slimme samenwerkingsverbanden op diverse vlakken, ook al worden die momenteel op diverse vlakken tegengewerkt -denken we onder meer aan het invoeren van de zogenaamde regio’s-, die succesvolle samenwerkingsverbanden heeft doen opbreken.
Dat tot nog toe de fusieoperaties overwegend werden geactiveerd en a.h.w. werden afgekocht door o.m. schuldkwijtschelding wat een erg eenzijdige en verleidelijke aanpak is en vooral gemeenten beloont met grote schulden, wat ook de redenen moge zijn. Dit ten eerste op kosten van Vlamingen die geen band met desbetreffende gemeenten hebben en ten tweede als bewijs dat oprecht vrijwillige fusies tot op heden wellicht niet plaatsgevonden hebben, doch dat ze steeds financieel vergoed moesten worden.
Dat in plaats van eenzijdige schuldkwijtschelding het rechtvaardiger is om alle gemeenten op gelijke basis en met dezelfde principes een schuldkwijtschelding te geven in plaats van schuldkwijtschelding te gebruiken als dé hefboom voor fusies, al was het maar omdat deze schuldkwijtschelding gefinancierd wordt door niet betrokken Vlamingen in gelijkaardige situaties, die er ook geen enkel voordeel aan hebben, gedwongen mee te doen betalen.
Dat bestuurskracht ook kan versterkt worden door het promoten en ondersteunen van slimme samenwerkingsverbanden (zie decreet) waardoor de band met de eigen lokale gemeenschap verankerd is en blijft.
Dat een Vlaamse overheid die, ondanks de historische oversubsidiëring vanuit het federale niveau, het armlastig heeft -getuige het niet invoeren van de zogenaamde ‘decentiemen’, waar ze wettelijk de mogelijkheid toe heeft- de gelden waarover ze beschikt eerst moet inzetten om haar bevoegdheden waar ze rechtstreeks op kan ingrijpen (wachtlijsten, zorg voor andersvaliden, onderwijs, etc.), en pas nadien aan ideologieën waar ze slechts onrechtstreeks invloed op heeft hoort in te zetten.
Dat het gerechtvaardigd is en getuigt van respect voor de lokale besturen en hun burgers om vooraf aan de Vlaamse parlementsverkiezingen de deelnemende politieke partijen te vragen naar hun officieel partijstandpunt inzake het behoud van het beslissingsrecht van gemeenten inzake hun zelfstandigheid en tevens te garanderen dat er gelijkwaardige middelen ter beschikking worden gesteld om de lokale bestuurskracht te versterken ten einde bepaalde strategieën en verrassingsaanvallen die in politieke cenakels leven te onderkennen en te voorkomen.
Beslist:
Met 10 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Gilbert Van de Vreken, Walter Cuyckens en Philip Lemal), 2 stemmen tegen (Stan Scholiers en Marjan Nauwelaert), 5 onthoudingen (Leo Haucourt, Koen Vaerten, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs en Danny Schoonderwoert)
Artikel 1
De gemeenteraad van Schelle in zitting bijeen op 29 februari 2024 vraagt alle politieke partijen die deelnemen aan de Vlaamse parlementsverkiezingen van 9 juni 2024 uiterlijk twee maanden voor deze verkiezingen hun partijstandpunt kenbaar te maken met
betrekking tot:
Artikel 2
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen deze vragen over te maken aan alle politieke partijen die in het huidige Vlaamse parlement zetelen.
Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Betty Van Cauteren Stan Scholiers Rob Mennes Myriam Baeyens Philippe Van Bellingen Pieter Smits Danny Schoonderwoert Vera Goris Philip Lemal Gilbert Van de Vreken Marjan Nauwelaert Chantal Jacobs Geert Rottiers Axel Boen Karl Van Hoofstat Leo Haucourt Koen Vaerten Walter Cuyckens Stan Scholiers Rob Mennes Myriam Baeyens Leo Haucourt Philippe Van Bellingen Rob Mennes Axel Boen Walter Cuyckens Philip Lemal Pieter Smits Geert Rottiers Vera Goris Karl Van Hoofstat Gilbert Van de Vreken Stan Scholiers Marjan Nauwelaert Danny Schoonderwoert Chantal Jacobs Koen Vaerten aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Motie: lokale politieke partijen - goedkeuring. - Goedgekeurd
De gemeenteraad,
Gelet op het behoorlijk en zinvol bestuurlijk basisprincipe: ‘Hou het klein en versterk u waar nodig’;
Gezien dat de kleinschaligheid een natuurlijke basis biedt voor een grotere burgernabijheid, een natuurlijke waarborg is voor een kansrijke interactie tussen burgers en haar bestuurders;
Overwegende dat een kleinschalige bestuursomgeving meer garanties biedt tot een directe en spontane betrokkenheid en wisselwerking tussen de bevolking en bestuurders en dat dit het democratisch gehalte vergroot in tegenstelling tot grotere entiteiten;
Gezien dat de zelfstandigheid van een gemeente de basis is voor het behoud van de eigenheid, de eigen identiteit, de eigen dynamiek, de spirit en cultuur in de brede betekenis van het woord en dat bij fusie dit alles op de helling wordt gezet;
Gezien dat een gedwongen of door de hogere overheden gestuurde fusie -ten nadele van minstens een groot deel van haar overige bevolking- getuigt van weinig respect voor de zo bejubelde lokale democratie en autonomie;
Overwegende dat afhankelijk van de beleidsmaterie er kleinere en grotere, op maat en behoefte van de gemeente er slimme samenwerkingsverbanden moeten aangegaan worden en dat het lokale bestuur hiertoe het best is geplaatst om de juiste schaalgrootte te kiezen;
Gezien dat het aangaan van goed gekozen samenwerkingsverbanden niet leidt tot de zogenaamde en door pleitbezorgers van fusies gehanteerde term van bestuurlijke verrommeling, maar precies getuigt van het erkennen van de juiste noden door het lokale bestuur en daar op maat van het bestuur de gepaste oplossingen voor zoekt;
Gezien dat buitenlandse voorbeelden bewijzen dat grotere bestuurlijke eenheden niet per se een grotere bestuurskracht realiseren en vaak ook niet goedkoper werken;
Gezien dat ook bij de zogenaamde vrijwillige fusies in Vlaanderen in geen of amper campagnes waren waarbij geargumenteerd werd dat de lasten zouden dalen, doch enkel wat men meer zou kunnen doen wanneer de gelden samengelegd zouden worden. Met andere woorden dat het mantra waarmee de fusies gepropageerd werden, namelijk besparen ten voordele van burgers, in de praktijk geen toepassing vindt, minstens in de fusiecampagnes;
Gelet op dat de gemiddelde grootte van de Vlaamse gemeenten in vergelijking met andere Europese landen relatief zeer groot is;
Gezien dat een bevolkingscijfer alleen op zich geen steekhoudend criterium is om de bestuurskracht van een gemeente te bepalen;
Gezien dat er geen automatisch verband is tussen het inwonersaantal van de gemeente en haar financiële draagkracht. Doorgaans is zelfs de financiële toestand van grotere gemeenten minder rooskleurig dan die van kleinere gemeenten en hanteren zij hogere aanslagvoeten, ook al bevoordeelt het huidige subsidiesysteem vaak grotere gemeenten wat indruist tegen het gelijkheidsprincipe;
Overwegend dat risicoanalyses (kans op realisatie of impact wanneer een negatieve kans zich realiseert) voor grote eenheden steeds een slechtere score geven dan voor kleinere entiteiten (het meest bekende recente voorbeeld is de ‘hacking’ van computersystemen van een stad, waar een handeling een enorme impact had op vele honderdduizenden mensen);
Overwegende dat op basis van de huidige twee belangrijkste gemeentelijke belastingen, zijnde personenbelasting en de opcentiemen op onroerende voorheffing, bij een opgelegde fusieoperatie de Schelse burger onvermijdelijk en gedurende meerdere jaren zwaarder gaat belast worden en de rekening van een dergelijke operatie zal moeten betalen.
Beslist:
Met 12 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Karl Van Hoofstat, Philippe Van Bellingen, Myriam Baeyens, Gilbert Van de Vreken, Walter Cuyckens en Philip Lemal), 2 stemmen tegen (Stan Scholiers en Marjan Nauwelaert), 3 onthoudingen (Koen Vaerten, Chantal Jacobs en Danny Schoonderwoert)
Enig artikel
De gemeenteraad van Schelle in zitting bijeen op 29 februari 2024 vraagt alle plaatselijke politieke partijen om in aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen:
Mondelinge vragen.
De mondelinge vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen en opgenomen in het zittingsverslag (audio) dat na de gemeenteraad aan de fractieleiders wordt bezorgd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.