Notulen Gemeenteraad van DONDERDAG 27 MAART 2025

 

aanwezig

Philip Lemal, voorzitter

Rob Mennes, burgemeester

Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, schepenen

Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer, raadsleden

Leen Wyn, algemeen directeur, wnd.

verontschuldigd

Betty Van Cauteren, algemeen directeur

 

raadslid Stijn Van Hoofstat verlaat de vergadering vanaf punt 12.

raadslid Stijn Van Hoofstat vervoegt de vergadering vanaf punt 13.

Overzicht punten

Mededeling van ingekomen stukken.

 

Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Afsprakennota tussen het college van burgemeester en schepenen en het managementteam - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gezien het Decreet Lokaal Bestuur (artikel 171§2) bepaalt dat de algemeen directeur een afsprakennota afsluit met het college van burgemeester en schepenen;

De algemeen directeur doet dit mede namens het managementteam;

Gezien deze afsprakennota minstens dient te omvatten:

       de wijze van samenwerken tussen mandatarissen en het ambtelijk management om de beleidsdoelstellingen te realiseren;

       de omgangsvormen tussen bestuur en administratie;

       de wijze waarop de algemeen directeur gedelegeerde bevoegdheden uitoefent.

Gezien deze nota is opgelegd door de decreetgever, maar enkel werkbaar is indien deze gedragen wordt door haar ondertekenaars;

Gezien het voor zich spreekt dat iedere zichzelf respecterende organisatie in dit verband enkel gebaat kan zijn met goed uitgetekende verhoudingen (taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden) en omgangsvormen;

Gezien het uitgangspunt dan ook is dat mandatarissen en medewerkers moeten blijven streven naar een vertrouwensrelatie tussen de twee niveaus en naar (samen)werken met respect voor elkaars taakomschrijving;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt volgende afsprakennota tussen het college van burgemeester en schepenen en het managementteam goed:

 

AFSPRAKEN OVER DE WIJZE VAN SAMENWERKEN

 

1. Algemene uitgangspunten

Het Decreet Lokaal Bestuur omschrijft de missie van de gemeente als volgt:

       dat de gemeente beoogt bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk beleid (art. 2 DLB);

       dat de gemeente een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van de gemeentelijke bevoegdheden verzekert (art. 2 DLB);

       en dat ze de inwoners zo veel mogelijk betrekt bij het beleid en zorgt voor openbaarheid van bestuur (art. 2 DLB).

 

Om deze missie te doen slagen zullen het college van burgemeester en schepenen en de leden van het managementteam met elkaar als volwaardige partners, ieder met zijn specifieke decretale taak, samenwerken.

 

Beide partners zullen in hun samenwerking respect opbrengen:

       voor de prerogatieven van de gemeenteraad;

       voor de beslissingsbevoegdheid van de verkozen mandatarissen;

       voor de beleidsvoorbereidende en uitvoerende opdracht van alle medewerkers.

 

Het college van burgemeester en schepenen en alle medewerkers werken samen aan een hoogwaardig kwalitatief beleid en een open en behoorlijk bestuur ten bate van de bevolking.

Bij alle beleidsinitiatieven vormen volgende beginselen de leidraad:

       realistische planning;

       efficiënte en resultaatgerichte uitvoering;

       hoge kwaliteitsstandaarden voor de dienstverlening;

       administratieve vereenvoudiging;

       efficiënt personeelsmanagement;

       gezond financieel beleid.

 

2. Deontologie

De deontologische code van zowel mandatarissen als medewerkers wordt geregeld in een afzonderlijk document, goedgekeurd door de gemeenteraad, zoals het Decreet Lokaal Bestuur dit voorschrijft. Deontologie loopt als een rode draad doorheen de dagelijkse werking en moet samen gelezen worden met wat hier voorligt: de afspraken rond omgangsvormen tussen bestuur en administratie.

Afspraken omtrent omgangsvormen gaan verder dan deontologie want deze hebben betrekking op de dagelijkse samenwerking tussen mandatarissen en medewerkers en kunnen uitkomst bieden als er zich een spanningsveld manifesteert.

 

  1. In alle aangelegenheden van gemeentelijk belang ontvouwt zich een open en eerlijke communicatie vanuit beide zijden. Dossiers bevatten dus steeds alle documenten en gegevens opdat ieder zich een goed beeld kan vormen: beleidsstandpunten of relevante gegevens worden te gepasten tijde aan elkaar gecommuniceerd.
  2. Medewerkers denken mee, zowel over de eigen organisatie als over beleidsbepalende dossiers.
  3. Medewerkers aanvaarden het doorslaggevend beslissingsrecht van de mandatarissen.
  4. Het college vermijdt beslissingen te nemen zonder enige voorafgaandelijke toetsing door de diensten.
  5. Indien een beleidsbeslissing afwijkt van het ingediende voorstel motiveert het college de afwijkende beslissing. Dit wordt door de algemeen directeur of burgemeester/bevoegde schepen gecommuniceerd naar de dienst.
  6. Indien een beleidsbeslissing om de één of andere reden niet overeenkomstig de afspraken kan worden uitgevoerd, deelt men dit onverwijld mee aan het college met mededeling van de reden of de omstandigheden.
  7. Collegiaal genomen beslissingen of standpunten worden zo vertaald naar buitenuit.
  8. Behalve de wettelijk toegekende individuele bevoegdheden erkent men de diensten geen opdrachten te kunnen geven dan middels een collegiaal genomen beslissing. Alle opdrachten moeten gebeuren met medeweten van de algemeen directeur.
  9. Men aanvaardt, naast externe controle, interne controle als een noodzaak voor de goede werking van het bestuur.
  10. Mandatarissen en medewerkers laten in hun handelen steeds het algemeen belang boven het particulier belang primeren.
  11. Het is hun gezamenlijk doel een kwaliteitsvolle en klantgerichte organisatie te ontplooien wars van persoonlijk en individueel favoritisme.
  12. In de samenwerking tussen medewerkers en mandatarissen worden de wettelijke principes en de lokale organisatieregels gerespecteerd.
  13. Mandatarissen verwijzen de burgers met individuele dossiers door naar de bevoegde gemeentelijke diensten. De diensten behandelen alle informatie en dienstverleningsaanvragen op dezelfde objectieve wijze zonder een onderscheid te maken via welke weg de vraag ook binnenkomt in de organisatie.
  14. Mandatarissen onthouden zich van elke bemiddeling in de normale dienstverlening. Zij onthouden zich om bij de burger de indruk te wekken dat slechts door hun tussenkomst deze dienstverlening kon worden verkregen.
  15. Wanneer deze regels van goede omgangsvormen overtreden worden, start hierover zo snel mogelijk een communicatie zodat de optimale samenwerking tussen bestuur en administratie gegarandeerd blijft.

 

3. Beleidsvoering

 

3.1. Uitgangspunten

 

Het college van burgemeester en schepenen is de motor van het proces van beleidsvoering in de gemeente. Deze motorfunctie veronderstelt dat men de positie van de gemeenteraad respecteert en goede afspraken maakt met de medewerkers over de principes van beleidsvoorbereiding, beleidsbepaling, beleidsuitvoering en beleidsevaluatie.

 

3.2. Basisprincipes

 

       Beleidsvoorbereiding: het beleid wordt voorbereid door de diensten en dit in samenspraak met de burgemeester/bevoegde schepen. De algemeen directeur staat in voor de coördinatie en de communicatie tussen de medewerkers en de beleidsorganen. Bij de voorbereiding van het beleid zijn de bevoegde diensten verantwoordelijk voor het aanbrengen van ideeën, het aanreiken van diverse mogelijkheden en alternatieven en het toetsen van de haalbaarheid op financieel en organisatorisch vlak.

       Beleidsbepaling: de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en de burgemeester bepalen elk overeenkomstig hun wettelijke bevoegdheden het gemeentelijk beleid. De beslissingen worden door hen genomen.

       Beleidsuitvoering: de diensten zijn verantwoordelijk voor een loyale, tijdige en correcte uitvoering van het beleid. Anderzijds verbinden de mandatarissen zich ook tot een duidelijk, tijdige en volledige formulering van de vraag/opdracht.

       Beleidsevaluatie: jaarlijks zal een evaluatie gemaakt worden van de strategische nota en de daaruit voortvloeiende meerjarenplanning.

 

Medewerkers en mandatarissen onderschrijven samen het principe van de beleidscyclus. Concreet betekent dit dat in het kader van een strategische planning vooreerst de doelstellingen worden bepaald. Vervolgens worden de doelstellingen vertaald in operationele doelstellingen en actieplannen. Tot slot worden deze actieplannen opgevolgd en aan de hand van een evaluatie bijgestuurd in functie van de behaalde resultaten. Desgevallend worden de doelstellingen bijgesteld en de actieplannen aangepast.

 

3.3. Concrete afspraken

 

       Bij het begin van de legislatuur maken de beleidsverantwoordelijken een bestuursakkoord voor de volledige legislatuur op en wordt een strategisch meerjarenplan op basis van dat akkoord uitgewerkt. Dit meerjarenplan komt tot stand in nauwe samenwerking met het managementteam en de diensten. Het omvat de strategische en operationele doelstellingen en de actieplannen.

       De leden van het managementteam zorgen ervoor dat de inhoud van de strategische nota en het meerjarenplan, het jaarplan en de tussentijdse aanpassingen voldoende bekend zijn bij de medewerkers.

       De diensten zorgen voor de nodige objectieve (cijfer)gegevens en alternatieven om de voorgestelde beleidsoptie(s) te ondersteunen. Meer gegevens resulteren immers in een effectiever beleid.

       De algemeen directeur zorgt voor de doorstroming van de beleidsvoorstellen van de diensten naar het college en de doorstroming van de beleidskeuzes naar de diensten.

       Indien een beleidsbeslissing niet overeenkomstig de afspraken kan worden uitgevoerd, delen de diensthoofden dit onverwijld mee aan het college met mededeling van de reden of omstandigheden.

       Jaarlijks evalueert het managementteam de in de strategische nota en het meerjarenplan opgenomen doelstellingen. Deze evaluatie wordt besproken met het college. Op basis van de evaluatie wordt het meerjarenplan aangepast.

       De krediet- en wetmatigheidscontrole op de beslissingen met een financiële impact behoort tot het takenpakket van de financieel directeur. De financieel directeur onderzoekt de dossiers op hun conformiteit met de wettelijkheid.

 

4. Organisatie en werking

 

4.1. Overleg en communicatie

 

Overleg en communicatie is onontbeerlijk in de organisatie.

 

Een structureel en gestructureerd overleg verzekert goede communicatie binnen de organisatie tussen mandatarissen en medewerkers.
In dat opzicht dient hier minstens melding gemaakt van volgende overlegmomenten:

 

A. OVERLEG EN COMMUNICATIE OP NIVEAU VAN DIENSTEN

 

       Indien de noodzaak zich voordoet zal er een bespreking zijn met de individuele diensten.

       In het kader van de organisatiebeheersing zal een stuurgroep, bestaande uit de diensthoofden van elke dienst, minstens 1 x/kwartaal samenkomen. Tijdens deze vergadering kunnen interne aangelegenheden van de diensten eveneens worden besproken.

       Na de vergaderingen wordt van de diensthoofden verwacht dat men de collega’s van de eigen dienst verder informeert.

 

B. OVERLEG EN COMMUNICATIE OP NIVEAU VAN HET MANAGEMENTTEAM

 

Het overleg binnen het managementteam:

       zorgt voor het voorbereidend werk inzake algemene organisatorische regelingen en algemene managementaanpak. Het managementteam fungeert dan als eerste klankbord voor de algemeen directeur en als overlegpartner van het beleid in strategische en/of algemeen organisatorische aangelegenheden;

       is een schakel tussen enerzijds de beleidsorganen en de organisatie én anderzijds de diverse gemeentelijke actoren onderling waarbij de focus ligt op samenwerken en inspireren;

       zorgt voor de uitwerking van de decretaal voorziene opdrachten (o.m. zie art. 181DLB).

 

C. OVERLEG EN COMMUNICATIE TUSSEN COLLEGE EN MANAGEMENTTEAM

 

Wanneer noodzakelijk wordt er een overleg tussen het college van burgemeester en schepenen en het managementteam voorzien.

 

Samenstelling van het MANAGEMENTTEAM:

       Burgemeester (met raadgevende stem);

       Algemeen directeur;

       Financieel directeur;

       Diensthoofd burgergerichte diensten;

       Diensthoofd personeel en organisatie;

       Deskundigen en/of medewerkers kunnen op ad hoc basis en gerelateerd aan belangrijke projecten/programma’s uitgenodigd worden op het managementteam;

       Bijkomend kan een lid van het college van burgemeester en schepenen worden uitgenodigd.

 

D. PERMANENTE INFORMATIE-UITWISSELING BURGEMEESTER EN/OF BEVOEGDE SCHEPEN EN/OF ALGEMEEN DIRECTEUR MET DE DIENSTEN

 

Een andere vorm van overleg is de permanente informatie-uitwisseling tussen de burgemeester/de bevoegde schepen en het diensthoofd.

Het betrokken diensthoofd overlegt met de algemeen directeur op dondernamiddag of minstens voorafgaandelijk aan de collegezittingen of aan de agendering van agendapunten die tot zijn bevoegdheid behoren, of telkens wanneer het voor het dossier vereist is.

 

4.2. Concrete afspraken

 

College

       De burgemeester en de individuele schepenen werken samen met de leden van het managementteam en de diensthoofden aan de jaarplannen en het voortgangsrapport.

 

Algemeen directeur 

       De algemeen directeur organiseert de medewerking van het managementteam en de gemeentelijke diensten bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsbepaling, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie.

       De algemeen directeur staat in voor de algemene leiding van de gemeentelijke diensten. Hij/zij staat aan het hoofd van het gemeentepersoneel en is bevoegd voor het dagelijkse personeelsbeheer. De algemeen directeur rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen. Het college bepaalt wat onder het begrip “dagelijks personeelsbeheer” (individueel en collectief) wordt verstaan.

       De algemeen directeur zorgt voor het opzetten van de organisatiebeheersing.

 

Financieel directeur

       De financieel directeur is verantwoordelijk voor de financieel-economische sturing en het financieel beheer van de gemeentelijke organisatie, alsook voor het opzetten van interne controleprocedures aangaande de materies waarvoor hij/zij bevoegd is.

 

Gemeentelijke diensten

       De gemeentelijke diensten ondersteunen het managementteam en het college bij de beleidsvoorbereiding.

       De gemeentelijke diensten ondersteunen de gemeenteraad en het college bij het uitwerken van de strategische nota van het meerjarenplan en het meerjarenplan.

       De gemeentelijke diensten formuleren samen met de burgemeester/bevoegde schepen de beleidsvoorbereiding en het voortgangsrapport.

 

5. Evaluatie en bijsturing

 

Indien noodzakelijk zal deze afsprakennota worden aangepast en ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

  

Afgesloten te Schelle op

 

Ondertekend door de burgemeester, de leden van het college van burgemeester en schepenen:

 

 

 

de burgemeester   de schepen    de schepen  

 

 

 

de schepen   de schepen

 

  

 

en door de leden van het managementteam:

 

 

 

de algemeen directeur     de financieel directeur

 

 

 

het diensthoofd burgergerichte diensten   het diensthoofd P&O

 

 

 

de burgemeester

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Aanstelling leden deontologische commissie - aktename.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de aanstelling van de leden van de deontologische commissie door de gemeenteraad d.d. 21.11.2023;

Gezien de deontologische commissie opnieuw moet samengesteld worden voor de legislatuur 2025-2030;

Overwegende dat aan de fractieleiders werd gevraagd om tegen de huidige zitting hun kandidaten voor te dragen;

Overwegende het feit dat de volgende personen werden voorgedragen:

       door de fractie CD&V: Vera Goris en als plaatsvervanger Stijn Van Hoofstat;

       door de fractie Groen: Karen De Pauw en als plaatsvervanger Stan Scholiers;

       door de fractie NV-A: Kris Huyck en als plaatsvervanger Chantal Jacobs;

       door de fractie Vooruit: Wannes Van Havere

       door de fractie Vlaams Belang: Hans Mampaey en als plaatsvervanger Koen Van de Wouwer.

 

Neemt akte:

Enig artikel:

De gemeenteraad stelt de deontologische commissie samen met volgende leden:

       door de fractie CD&V: Vera Goris en als plaatsvervanger Stijn Van Hoofstat ;

       door de fractie Groen: Karen De Pauw en als plaatsvervanger Stan Scholiers;

       door de fractie NV-A: Kris Huyck en als plaatsvervanger Chantal Jacobs;

       door de fractie Vooruit: Wannes Van Havere

       door de fractie Vlaams Belang: Hans Mampaey en als plaatsvervanger Koen Van de Wouwer.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Vaststelling begrippen dagelijks bestuur in het kader van overheidsopdrachten, delegatie thesaurieverrichtingen en voorwaarden voorafgaand visum - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de wet overheidsopdrachten en het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op art. 41, 2de lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op art. 56 &3, 5° en 6°de lid van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op art. 266 en 267 van het Decreet Lokaal Bestuur;

Overwegende dat de gemeenteraad en de OCMW-raad over de volheid van bevoegdheid beschikt ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) en het Vast Bureau (VB). Dit geldt eveneens voor overheidsopdrachten.

Overwegende dat de gemeenteraad en de OCMW-raad bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdrachten (art. 41, 2de lid, 10° van het DLB) tenzij:

       de opdrachten passen binnen het begrip "dagelijks bestuur", waarvoor het CBS of het VB bevoegd is;

       de opdrachten door de gemeenteraad en de OCMW-raad nominatief aan het CBS of het VB zijn toevertrouwd;

Overwegende dat het aangewezen is om het begrip "dagelijks bestuur" een ruime invulling te geven om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen;

Overwegende dat op deze manier de werking van de gemeentelijke diensten niet in gedrang komt en de gemeenteraad en de OCMW-raad zich kan concentreren op het beleidsmatige aspect van het gemeentelijk beleid;

Overwegende dat het vaststellen van het begrip "dagelijks bestuur" behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad en de OCMW-raad;

Voorgesteld wordt om het begrip "dagelijks bestuur" als volgt te omschrijven:

alle handelingen i.k.v. overheidsopdrachten die betrekking hebben op:

       alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

       alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in art. 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten beperkte waarde);

       alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of  instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium. Onder dit type investeringen wordt o.a. verstaan: alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, duurzaamheidsmaatregelen onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

       het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 10% met zich meebrengen;

       het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan, in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet-voorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad/OCMW-raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt;

       verkoop van niet meer voor de gemeente/OCMW bruikbare roerende goederen en  die geen boekhoudkundige waarde meer hebben. Het CBS/VB wordt gemachtigd om telkens wanneer besloten wordt om goederen te verkopen de modaliteiten voor verkoop vast te leggen;

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad/OCMW-raad eveneens alle opdrachten die ze nominatief aan het CBS en het VB hebben toevertrouwd. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad/OCMW-raad worden voorgelegd bij goedkeuring van het meerjarenplan;

Overwegende dat de gemeenteraad/OCMW-raad eveneens bevoegd is voor het vaststellen van de procedure en de voorwaarden voor het beheer van de schuld, in het bijzonder voor het aangaan van leningen en het herschikken van bestaande leningen. De gemeenteraad/OCMW-raad kan deze bevoegdheid delegeren aan het CBS/VB;

Overwegende dat deze delegatie belangrijk is omdat soms op zeer korte termijn beslissingen dienen genomen te worden om de beste marktvoorwaarden te kunnen garanderen. Over het aangaan en het beheer van de schuld, die rechtstreeks invloed heeft op de autofinancieringsmarge, zal minstens tweemaal jaarlijks gerapporteerd worden: bij de opmaak en elke aanpassing van de financiële meerjarenplanning en bij de jaarrekening. Ook voor beleggingen met een looptijd van langer dan 1 jaar is het om dezelfde redenen wenselijk deze bevoegdheid aan het CBS/VB te delegeren;

Overwegende dat de invulling van het begrip "voorafgaandelijk visum" moet vastgelegd worden. Het voorafgaand visum van de financieel directeur houdt in dat de wettigheid en de regelmatigheid onderzocht wordt van verbintenissen voordat er wordt overgegaan tot een gunning. Art. 266 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle voorgenomen verbintenissen die resulteren in een netto-uitgaande kasstroom onderworpen zijn aan een voorafgaand visum van de financieel directeur. De gemeenteraad/OCMW-raad kan bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting, dit om de goede werking van de gemeente/OCMW niet in het gedrang te brengen. Het is immers organisatorisch niet haalbaar om alle uitgaven te viseren voordat de verbintenis ontstaat.

Overwegende dat het wenselijk is om alle verbintenissen met een bedrag lager dan 8.500 euro excl. BTW uit te sluiten van een visumverplichting. Dit geldt voor exploitatieuitgaven. Voor investeringsuitgaven is steeds een voorafgaand visum vereist;

Overwegende dat de algemeen en financieel directeur en het gezamenlijk managementteam positief advies geven om het begrip "dagelijks bestuur" zo ruim mogelijk te omschrijven met als doel de vlotte werking van de gemeente/OCMW administratie en de gemeenteraad zich ten volle te laten concentreren op de beleidsmatige aspecten van het beleid;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

De gemeenteraad en OCMW-raad stelt het begrip "dagelijks bestuur" vast als volgt:

       alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

       alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in art. 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten beperkte waarde);

       alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of  instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium. Onder dit type investeringen wordt o.a. verstaan: alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, duurzaamheidsmaatregelen onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

       het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 10% met zich meebrengen;

       het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan, in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet voorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad/OCMW-raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt;

       verkoop van niet meer voor de gemeente/OCMW bruikbare roerende goederen en die geen boekhoudkundige waarde meer hebben. Het CBS/VB wordt gemachtigd om telkens wanneer besloten wordt om goederen te verkopen de modaliteiten voor verkoop vast te leggen.

De gemeenteraad en OCMW-raad delegeren eveneens alle opdrachten die ze nominatief aan het CBS en het VB heeft toevertrouwd. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad/OCMW-raad worden voorgelegd bij de goedkeuring van het meerjarenplan.

Artikel 2:

De gemeenteraad/OCMW-raad beslist om volgende zaken te delegeren aan het CBS of VB in het kader van het aangaan van leningen en beleggingen:

       het aangaan van leningen, inclusief het vaststellen van de leningsvoorwaarden waarvoor kredieten zijn ingeschreven in het meerjarenplan;

       het herschikken van de financiële lasten van de opgenomen leningen door die lasten te spreiden over een kortere of gelijke periode;

       het nemen van besluiten voor het beleggen van kapitalen voor een periode langer dan 1 jaar.

Artikel 3:

De gemeenteraad/OCMW-raad bepaalt volgende voorwaarden waaronder de financieel directeur de krediet- en wetmatigheidscontrole uitoefent:

       de verrichtingen met betrekking tot dagelijks bestuur worden vrijgesteld van voorafgaand visum als het bedrag niet hoger is dan 8.500 euro excl. BTW (exploitatie).

Artikel 4:

Het gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2014 wordt ingetrokken.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Procedure klachtenbehandeling - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op artikel 302 en 303 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op de omzendbrief BA 1999/10 van 10 november 1999 inzake de behandeling van vragen, klachten en bezwaren;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op het positief advies op deze procedure van het MAT op 12 maart 2025;

Overwegende dat burgers verwachten dat eventuele vragen en bezwaren die ze formuleren correct en deskundig onderzocht en behandeld worden binnen een redelijke termijn;

Overwegende dat zowel de principes van behoorlijk bestuur als deze van behoorlijk burgerschap dienen worden bewaakt;

 

Beslist:

Met 12 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Koen Vaerten, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 7 onthoudingen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De procedure inzake klachtenbehandeling wordt als volgt vastgesteld:

 

Artikel 1: Onderwerp

Dit reglement stelt een gezamenlijke procedure voor het behandelen van klachten vast voor het gemeentebestuur en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Schelle – hierna lokaal bestuur Schelle.

 

Artikel 2: Doel

Het lokaal bestuur Schelle engageert zich om burgers, instanties en bedrijven een doeltreffende klachtenbehandeling te bieden met het oog op een kwaliteitsvolle en klantgerichte dienstverlening. De klachten- en meldingenprocedure laat toe om samen de dienstverlening voortdurend te verbeteren en te optimaliseren.

 

Artikel 3: Inwerkingtreding opheffing

Dit reglement vervangt artikel 1 tot en met artikel 5 van het reglement "Procedure klachtenbehandeling" zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 april 2011, dewelke de procedure bevat voor de behandeling van informatieverzoeken, klachten, meldingen en beleidssuggesties.

 

Artikel 4: Definities

§1. Onder klacht in de zin van deze regeling wordt verstaan het mondeling, schriftelijk of elektronisch uiten van een ongenoegen over een handeling of gedraging, of het achterwege blijven van een handeling of gedraging door een personeelslid, een dienst of het bestuur.

§2. Een klacht kan betrekking hebben op:

       Een foutief verrichten van een handeling of prestatie.

       Het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze.

       Het niet of laattijdig uitvoeren van een handeling of prestatie.

§3. Een handeling of prestatie kan betrekking hebben op:

       Een behandelingswijze.

       Een termijn.

Een beslissing.

§4. Onder melding wordt verstaan een mondeling, schriftelijk of elektronisch signaal van een toestand waarbij een tussenkomst van een gemeentedienst gewenst is, waar het lokaal bestuur veelal niet van op de hoogte is. Dit betekent niet noodzakelijk dat de burger ontevreden is over het optreden van het gemeentebestuur.

Meldingen worden ervaren als een signaal vanuit de burger, als een bron van concrete en bruikbare informatie over de kwaliteit van de uitvoeringspraktijk van het lokaal bestuur Schelle.

§5. Onder informatieverzoeken wordt verstaan het vragen van informatie die zo snel mogelijk afgehandeld wordt.

§6. Onder beleidssuggestie wordt verstaan het mondeling, schriftelijk of elektronisch uiten van een voorstel van meer algemene aard.

 

Artikel 5: Toepassingsgebied en algemene ontvankelijkheid

Deze procedure is niet van toepassing op

algemene klachten over regelgeving

algemene klachten over het (al dan niet) gevoerde beleid

klachten over beleidsvoornemens of verklaringen

 

De klachtenprocedure moet niet worden opgestart voor feiten of handelingen waar een georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheid voorzien is.
Klachten van medewerkers van de gemeente die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de werksituatie, de arbeidsbetrekkingen, de rechtspositieregeling, de toepassing van het gemeentedecreet vallen niet onder het toepassingsgebied van deze procedure.

 

Artikel 6: Klachtenbehandelaar

De dienst Personeel en Organisatie neemt de rol op van klachtenbehandelaar.

§1: De klachtenbehandelaar van het lokaal bestuur Schelle is bevoegd voor het onderzoeken van (de ontvankelijkheid van) klachten en het formuleren van een antwoord ten gronde.

§2: De klachtenbehandelaar kan geen politionele onderzoeksdaden stellen.

§3: De klachtenbehandelaar is verplicht het beroepsgeheim te respecteren en verplichte neutraliteit in acht te nemen.

§4: Aan de klachtenbehandelaar kunnen geen instructies worden gegeven over de wijze waarop de klacht inhoudelijk behandeld wordt.


Artikel 7: Wie mag een klacht indienen

Iedereen heeft het recht om kosteloos een klacht in te dienen bij het lokaal bestuur.

 

Artikel 8: Anonieme klachten

Anonieme meldingen, suggesties of klachten worden niet geregistreerd, noch behandeld. Deze worden enkel ter kennisname bezorgd aan de algemeen directeur.

 

Artikel 9: Indienen van een klacht

Klachten kunnen worden ingediend:

       Schriftelijk: per brief of e-mail naar de gemeentelijke klachtendienst.

       Digitaal: via het klachtenformulier op de gemeentelijke website.
https://www.schelle.be/iets-te-melden/

       Mondeling bij de klachtenbehandelaar: bij de dienst Personeel en Organisatie of telefonisch (wordt geregistreerd door een medewerker of wordt gevraagd de klacht schriftelijk te formuleren).

 

Dienst Personeel en Organisatie gemeente Schelle

Gemeentehuis Fabiolalaan 55/57, 2627 Schelle – eerste verdieping

Tel. 03 871 98 31
secretariaat@schelle.be
https://www.schelle.be/

  

Meldingen, informatieverzoeken en beleidssuggesties kunnen worden ingediend:

       Schriftelijk: per brief of e-mail naar de betrokken dienst.

       Digitaal: via een formulier op de gemeentelijke website.
https://www.schelle.be/iets-te-melden/

       Mondeling: bij het onthaal of bij de betrokken dienst of telefonisch (wordt geregistreerd door een medewerker of wordt gevraagd de klacht schriftelijk te formuleren).

 

Meldingen worden in het daartoe voorziene systeem geregistreerd. Afhankelijk van het onderwerp wordt de melding naar de bevoegde dienst doorgestuurd.

Nadat de melding is onderzocht, krijgt de melder binnen veertien dagen een antwoord waarin wordt meegedeeld wat er met zijn melding gaat gebeuren. Dit antwoord kan telefonisch, via mail of brief gebeuren. Dit is afhankelijk van de wijze van melden of de inhoud van de melding.
Vragen om informatie worden enkel behandeld als ze voldoende concreet geformuleerd zijn. Bij vage of algemene verzoeken kan gevraagd worden het verzoek te specificeren.
Beleidssuggesties worden geregistreerd in het systeem. Afhankelijk van het onderwerp wordt de melding doorgestuurd naar de bevoegde dienst. De suggestie wordt besproken met de bevoegde schepen. Indien nodig wordt het behandeld door het college van burgemeester en schepenen. De burger krijgt antwoord binnen de dertig dagen. Indien deze termijn niet haalbaar is, krijgt men een tussentijds antwoord. Dit antwoord kan telefonisch, via mail of brief gebeuren. Dit is afhankelijk van de wijze van contactname of de inhoud van de suggestie. Het antwoord aan de burger wordt geregistreerd in het systeem.

 

Artikel 10: Wijze van verzameling

Een klacht krijgt een interne behandeling op het niveau van het lokaal bestuur. Klachten worden binnen het lokaal bestuur Schelle centraal verzameld bij de klachtenbehandelaar.

 

Artikel 11: Specifieke ontvankelijkheidsvoorwaarden voor klachten

Een klacht wordt door de klachtenbehandelaar geanalyseerd op verschillende elementen in het bericht en beoordeeld of deze via de procedure behandeld moet worden. Daarbij gelden de onderstaande ontvankelijkheidsvoorwaarden:

 

§1: Het lokaal bestuur zal een klacht enkel behandelen als ze een omschrijving bevat van het probleem.

§2: Klachten van een medewerker van het lokaal bestuur Schelle over de eigen werksituatie, de arbeidsovereenkomst en de rechtspositieregeling vallen niet onder het toepassingsgebied van deze procedure.
§3: Klachten over een medewerker van het lokaal bestuur Schelle worden doorgegeven aan het betrokken diensthoofd die dit kan opnemen in een functioneringsgesprek en vallen niet onder het toepassingsgebied van deze procedure.

§4: Klachten omtrent de dienst- of hulpverlening die externe partners op het grondgebied van Schelle verzorgen – bijvoorbeeld, de beheerder van de openbare verlichting of het rioleringsnetwerk of de afvalophalingsdienst - vallen niet onder het toepassingsgebied van deze procedure. Het lokaal bestuur Schelle zal deze klachten evenwel doorsturen naar deze partners.

§5: Alles wat met negatieve gevoelens te maken heeft die niet het gevolg zijn van de werking van het lokaal bestuur en lichamelijke klachten die niets te maken hebben met de dienstverlening worden niet als een klacht beschouwd.
§6: Het lokaal bestuur zal een klacht enkel behandelen als de identiteit en het adres van de verzoeker bekend zijn.

§7: Wanneer de klacht betrekking heeft op feiten waarover alle georganiseerde administratieve beroepsmogelijkheden nog niet werden aangewend of waarover een jurisdictioneel beroep aanhangig is, kan het lokaal bestuur weigeren de klacht te behandelen.

§8: Een klacht kan niet verjaren maar hoe langer een gebruiker wacht met het uiten van een ontevredenheid hoe moeilijker het wordt om de feiten te achterhalen, te onderzoeken en een oplossing te vinden.

 

Artikel 12: Bevestiging van ontvankelijkheid

De klachtenbehandelaar stuurt de klager zo snel mogelijk en binnen de veertien werkdagen een schriftelijke of digitale ontvangstbevestiging van de klacht. In deze ontvangstbevestiging wordt er meegedeeld of de klacht al dan niet ontvankelijk is.
§1: In het geval dat de klacht ontvankelijk is, zal de datum waarop de ontvangstbevestiging verstuurd werd, gelden als het moment waarop de termijn begint te lopen waarbinnen er een antwoord ten gronde moet volgen.
§2: De onontvankelijkheid van een klacht wordt gemotiveerd. Tegen deze weigering kan men een klacht indienen bij de toezichthoudende overheid als men dat wenst.

 

Artikel 13: Behandeling

De klachtenbehandelaar neemt de klacht op met de betrokken coördinator van de cluster, met de algemeen directeur of de financieel directeur. Zij kunnen hiervoor een beroep doen op de medewerkers die onder hun bevoegdheid vallen.

Indien de klacht als ontvankelijk werd beoordeeld, zullen er corrigerende en/of preventieve maatregelen gezocht worden. Corrigerende maatregelen kunnen onder andere een verontschuldiging, herstel of bijsturing zijn. Preventieve maatregelen kunnen worden genomen om te voorkomen dat het probleem zich zou herhalen. Dit kan onmiddellijk in navolging van de klacht of na een klachtenanalyse.

 

Artikel 14: Mededeling resultaat

Na uiterlijk een termijn van twee maanden, ontvangt de klager een schriftelijk antwoord ten gronde dat werd ondertekend door de burgemeester of voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur van het lokaal bestuur. De klacht wordt als afgesloten beschouwd wanneer de klager het antwoord heeft ontvangen en het klachtenregister volledig is ingevuld. Van alle klachten wordt de oorspronkelijke klacht, de historiek, eventuele verslagen van tussentijdse gesprekken, het antwoord en het resultaat geregistreerd.

 

Artikel 15: Toezichthoudende overheid

Indien de gebruiker meent dat er geen gehoor werd gegeven aan de geuite klacht kan men zich richten tot de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 16: Periodieke registratie

Jaarlijks brengt de klachtenbehandelaar aan het managementteam verslag uit over de meldingen en klachten. De gemeente- en OCMW-raad krijgen jaarlijks een overzicht van de ingediende klachten. 

 

Artikel 17:

Het college van burgemeester worden gelast met de bekendmaking en uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 18: 

Dit besluit vervangt het besluit van 07.04.2011.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Woonkade Rupelstreek: aanduiding gemeentelijke afgevaardigden voor de raad van bestuur legislatuur 2025-2030 - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de nieuwe legislatuur van 06.12.2024;

Gezien onze gemeente zich kan laten vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Woonkade Rupelstreek door 3 leden;

Gezien deze leden door de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op het feit dat de leden voor de raad van bestuur aangeduid werden met het raadsbesluit d.d. 20.02.2025 voor 1 vergadering, dit omdat niet de juiste kandidaten werden opgevraagd;

Gelet op het feit dat de leden voor de raad van bestuur aangeduid worden voor de volledige duur van de legislatuur;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

Voor de raad van bestuur Woonkade Rupelstreek worden volgende personen aangeduid:

1. Jolien Vergult

2. Karl Van Hoofstat

3. Rob Mennes

Artikel 2:

Deze aanstellingen gelden voor de duur van de hele legislatuur 2025- 2030.

Artikel 3:

Deze aanstellingen kunnen te allen tijde door de gemeenteraad ingetrokken worden.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Projectvereniging Erfgoed Rupelstreek: aanduiding van de leden voor de Raad van Bestuur legislatuur 2025-2030 - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de vernieuwing van de gemeenteraad op 05.12.2024;

Gezien een nieuwe Raad van Bestuur voor projectvereniging Erfgoed Rupelstreek dient samengesteld te worden;

Gezien deze leden door de gemeenteraad dienen aangesteld te worden;

Gelet op artikel 7 van de statuten dat de gemeenteraden een lid uit de meerderheid (stemgerechtigd) en lid uit de oppositie (raadgevend) dienen aan te duiden;

Als lid van de meerderheid wordt mevrouw Vera Goris met 11 stemmen voorgedragen met als plaatsvervanger de heer Stan Scholiers met 12 stemmen;

Als lid uit de oppositie wordt volgende persoon voorgedragen: mevrouw Chantal Jacobs met 5 stemmen en met als plaatsvervanger mevrouw Luna Boumans met 6 stemmen;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

De gemeenteraad duidt de volgende personen aan als lid en als plaatsvervangend lid van zowel coalitie als oppositie voor de gemeente Schelle om haar te vertegenwoordigen in de Raad van Bestuur van projectvereniging Erfgoed Rupelstreek:

vanuit de meerderheid, mevrouw Vera Goris, schepen, stemgerechtigd lid,

met als plaatsvervanger de heer Stan Scholiers,

vanuit de oppositie, mevrouw Chantal Jacobs, raadslid, als lid met raadgevende stem,

met als plaatsvervanger mevrouw Luna Boumans, en dit voor de duur van de legislatuur 2025-2030.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Nationaal Park Scheldevallei vzw: aanduiding vertegenwoordiger voor de algemene vergadering - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Bevoegdheid

Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridische grond

De bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De statuten van Nationaal Park Scheldevallei vzw

 

Feiten, context en motivering

Het mandaat van verschillende afgevaardigden, die door de raad tijdens de vorige legislatuur werden aangeduid, vervalt na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad. Het is daarom noodzakelijk dat de gemeenteraad de nieuwe vertegenwoordigers van de gemeente aanduidt in de intercommunales en andere samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente Schelle lid is.

 

De gemeente Schelle is lid van Nationaal Park Scheldevallei vzw.

 

De gemeente Schelle heeft recht op volgende vertegenwoordiging in de organen van Nationaal Park Scheldevallei vzw:

Algemene vergadering: 1 effectieve vertegenwoordiger

 

Volgende kandidaten worden voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente Schelle in de algemene vergaderingen van Nationaal Park Scheldevallei vzw:

 

Voordracht de heer Stan Scholiers als effectief vertegenwoordiger:

11 stemmen 'ja', 0 stemmen 'neen' en 0 onthouding

 

 

 

Na gehouden geheime stemming;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De gemeenteraad draagt volgende vertegenwoordiger voor namens de gemeente Schelle voor de Algemene vergadering van Nationaal Park Scheldevallei vzw voor de duurtijd van de legislatuur:

De heer Stan Scholiers.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Nationaal Park Scheldevallei vzw: aanduiding vertegenwoordiger voor de raad van bestuur - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Bevoegdheid

Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Juridische grond

De bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

De statuten van Nationaal Park Scheldevallei vzw

 

Feiten, context en motivering

Het mandaat van verschillende afgevaardigden, die door de raad tijdens de vorige legislatuur werden aangeduid, vervalt na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad. Het is daarom noodzakelijk dat de gemeenteraad de nieuwe vertegenwoordigers van de gemeente aanduidt in de intercommunales en andere samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente Schelle lid is.

 

De gemeente Schelle is lid van Nationaal Park Scheldevallei vzw.

 

De gemeente Schelle heeft recht op volgende vertegenwoordiging in de organen van Nationaal Park Scheldevallei vzw:

 

Raad van bestuur: 1 bestuurder (gemeenteraadslid en lid van het college van burgemeester en schepenen) waarvan effectief lid 2025-2027 en waarnemend/raadgevend lid 2028-2030.

 

Volgende kandidaat wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente Schelle in de Raad van Bestuur van Nationaal Park Scheldevallei vzw:

 

Voordracht van de heer Axel Boen als vertegenwoordiger:

11 stemmen 'ja', 2 stemmen 'neen' en 6 onthouding

 

 

Na gehouden geheime stemming;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 8 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De gemeenteraad draagt volgende bestuurder voor namens de gemeente Schelle voor de Raad van Bestuur van Nationaal Park Scheldevallei als effectief lid voor 2025-2027 en als waarnemend/raadgevend lid voor 2028-2030: De heer Axel Boen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Buitengewone Algemene vergadering van CIPAL dv d.d. 31.03.2025: goedkeuring voordrachtlijst van kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur, goedkeuring van de agenda en vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad;

Gelet op deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”);

Gelet op de statuten van Cipal;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 20.02.2025 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal;

Gelet op de oproeping tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 met de volgende agendapunten:

  1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur.
  2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde.
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Gelet op de toelichtende nota van Cipal bij de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 31 maart 2025;

Gelet op art. 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in-house-uitzondering bepaalt;

Overwegende dat het belangrijk is dat de deelnemers van Cipal ook tijdens deze legislatuur beroep kunnen doen op de in-house-uitzondering en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal/C-smart (bv. inzake GAS- en informatieveiligheidsdienstverlening) zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd;

Overwegende dat de in-house-uitzondering o.m. inhoudt dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen;

Gelet op het volgende voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders:

Gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders

       Brughmans Bart, schepen Brasschaat

       Iacopucci Pietro, schepen Waregem

       Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

       Meynen Dymfna, schepen Hasselt

       Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

       Paredis Tine, schepen Vilvoorde

       Pletincx Sven, schepen Halle

       Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

       Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

       Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

       Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

       Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

       Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

       Verheyen Kelly, schepen Turnhout

       Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

Overwegende dat deze gezamenlijke voordrachtlijst tot stand kwam na een uitgebreide consultatie- en overlegronde door de uittredende voorzitter van Cipal;

Overwegende dat bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst o.m. rekening gehouden werd met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers (inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), politieke verdeling (systeem D’Hondt), genderratio, continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur;

Gaat over tot de geheime stemming;

Gelet op het resultaat van de geheime stemming;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt uit de lijst van 15 kandidaat-bestuurders volgende individuele vertegenwoordiger aan: de heer Mannaert Dieter met 11 stemmen ja, 0 neen en 0 stemmen ongeldig.

Artikel 3 :

De gemeenteraad duidt volgend gemeenteraadslid als kandidaat-lid van de raad van bestuur met raadgevende stem aan: mevrouw Jacobs Chantal, 26/09/1964, vrouw, met 9 stemmen ja, 0 stemmen neen en 9 onthouding.

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente de heer Boen Lindger, in de algemene vergadering wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Samenwerkingsovereenkomst met stichting Kempens Landschap - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het schrijven d.d. 03.03.2025 van de Stichting Kempens Landschap;

Gelet op de eerdere beslissing van de gemeente om lid te worden van Kempens Landschap vzw; is het wenselijk, bij de nieuwe legislatuur, de afspraken te herbevestigen via de samenwerkingsovereenkomst;

Gelet op artikel 40 en 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Overwegende dat Stichting Kempens Landschap het wenselijk vindt, na de gemeenteraadsverkiezingen, om de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst;

Gezien dat Stichting Kempens Landschap onze aandacht wenst te vestigen op:

       de politieke verankering van uw lokaal bestuur in de besluitvorming van Stichting Kempens Landschap: de burgemeesters van de deelnemende lokale besturen blijven de verbindingspartner. Zij worden steeds uitgenodigd voor de Raad van Bestuur van Stichting Kempens Landschap;

       de financieringsprincipes m.b.t. de bijdragen van de lokale besturen: zoals eerder overeengekomen blijven deze onveranderd en behouden;

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 3 onthoudingen (Hans Mampaey, Wannes Van Havere en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De gemeente verleent haar goedkeuring tot ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

aangaande Stichting Kempens Landschap

TUSSEN

STICHTING KEMPENS LANDSCHAP, stichting van openbaar nut, met ondernemingsnummer 0749.895.122 en zetel te 2018 Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door Jan De Haes, voorzitter.

 

Hierna “StichtingKempens Landschap

EN

 

Het lokale bestuur van de gemeente Gemeente Schelle, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door:

 

       Betty Van Cauteren, algemeen directeur

       Rob Mennes, burgemeester

 

Tot deze samenwerkingsovereenkomst gemachtigd ingevolge het besluit van de gemeente dd. 27.03.2025.

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 is dit besluit uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht van de provinciegouverneur.

 

Hierna het “lokale bestuur

 

Hierna samen “Partijen” en afzonderlijk de “Partij

 

WORDT VOORAFGAANDELIJK UITEENGEZET ALS VOLGT:

 

       de Stichting Kempens Landschap heeft navolgend belangeloos doel, ten dienste van de gemeenschap: “de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding,het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerend-erfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak.”;

 

       met deze samenwerkingsovereenkomst wensen Partijen hun werkingsafspraken te herbevestigen.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

  1.                Voorwerp

 

Deze samenwerkingsovereenkomst herbevestigt de pijlers en werkingsprincipes van- en tussen Stichting Kempens Landschap en het lokale bestuur.

 

  1.               Duurtijd

 

2.1. Deze samenwerkingsovereenkomst wordt door de Partijen aangegaan voor onbepaalde duur en is inherent verbonden aan het lidmaatschap bij Stichting Kempens Landschap. Behoudens opzegging door één van de Partijen wordt deze samenwerkingsovereenkomst opnieuw ter bevestiging voorgelegd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen.

 

2.2. Eventuele (bijzondere) rechten en verplichtingen (m.b.t. een specifiek onroerendgoedproject) die in een afzonderlijke overeenkomst/akte tussen Partijen werden/worden overeengekomen, blijven onverminderd gelden voor de duurtijd die daartoe in voormelde overeenkomst/akte werd/wordt overeengekomen, ongeacht de duurtijd van deze samenwerkingsovereenkomst.

 

  1.               Pijlers Stichting Kempens Landschap

 

Sinds november 1997 werkt de Stichting voornamelijk rond de volgende pijlers:

 

       Landschap verwerven: gericht aankopen van waardevolle natuur- en bosgebieden en historische gebouwen en structuren in de provincie Antwerpen, samen met lokale besturen. Conform beslissing van de Raad van Bestuur dd. 22 juni 1998 vertaalde deze samenwerking zich in een 20%/30% (verwerving onroerende goederen boven 500.000 euro) bijdrage vanuit het lokale bestuur wanneer Stichting Kempens Landschap een onroerend goed verwerft op haar grondgebied.

 

       Landschap opwaarderen: restauratie en herbestemming van bouwkundig erfgoed - samen met het betreffende lokale bestuur - evenals landschapsbeheer en groene recreatie. Conform beslissing van de Raad van Bestuur dd. 20 juni 1998 vertaalde deze samenwerking zich in de financiële verantwoordelijkheid van het lokale bestuur inzake onderhoud, beheer, inrichting en restauratie van het verworven goed en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van Stichting Kempens Landschap. Al dan niet overdracht van beheer komt qua beslissing toe aan Stichting Kempens Landschap.

Verworven gelden gelinkt aan eigendom/beheer (jacht-, pacht-, houtopbrengst,…) komen, conform beslissing Raad van Bestuur dd. 5 december 2001 toe aan de Stichting Kempens Landschap ter dekking van belastingen die het goed bezwaren.

 

       Landschap openstellen: verworven en opgewaardeerd landschap maximaal ontsluiten.

 

       Lokale besturen adviseren: inbreng expertise bij erfgoed- en landschapsprojecten. Conform beslissing van de Raad van Bestuur 20 juni 2008 dient deze taakstelling adviserend en regisserend te worden ingevuld met in ruil visibiliteit. Dit wordt ingevuld met een afzonderlijke overeenkomst voor het specifieke onroerend erfgoedproject; deze overeenkomst is immers een verplichting vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed. Verzekeringstechnisch blijft per project het lokale bestuur verantwoordelijk.

 

  1.               Besluitvorming

 

4.a.                      Stichting Kempens Landschap wordt – overeenkomstig haar statuten – bestuurd door een bestuursorgaan (‘Raad van Bestuur’) en een structurele adviescommissie samengesteld door de burgemeesters van de lokale besturen. De burgemeester wordt uitgenodigd voor de Raad van Bestuur.

 

4.b.                      De beleidsvoorbereiding en -uitvoering gebeurt door medewerkers van de Stichting Kempens Landschap.

 

  1.                Engagement van het lokale bestuur

 

De middelen voor de Stichting Kempens Landschap bestaan enerzijds uit een werkingssubsidie van de provincie Antwerpen, en anderzijds uit de jaarlijkse werkingsbijdragen die door de ondersteunende lokale besturen worden ingebracht. Dit vertaalt zich vanuit het lokale bestuur in volgend getrapt engagement:

 

       Het lokale bestuur stemt in met een jaarlijkse solidariteitsbijdrage van 0,20 euro per inwoner, ten behoeve van de werking van de Stichting. Deze bijdrage is als het ware het toegangsticket tot de werking van de Stichting Kempens Landschap.

 

       Het lokale bestuur verleent een tussenkomst van 20%/30% (verwerving onroerende goederen boven 500.000 euro) in de totale verwervingskost (aankoopprijs + registratie- en aktekosten), daar waar de Stichting onroerend goed aankoopt. Deze bijdrage, bekrachtigd via een expliciete gemeenteraadsbeslissing, accentueert de betrokkenheid van de gemeente.

 

       Het lokale bestuur is financieel verantwoordelijk inzake onderhoud, beheer, inrichting en restauratie (inclusief erelonen, indexering, herziening en onvoorziene werken), van het verworven goed en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van de Stichting:

       Wat betreft werken met een geraamde omvang kleiner dan 100.000 euro, dient de prefinanciering volledig te worden overgemaakt door het lokale bestuur aan Stichting Kempen Landschap voor de start van de werken.

       Voor werken met een geraamde omvang groter dan 100.000 euro, wordt een trapsgewijze prefinanciering afgesproken tussen het lokale bestuur en Stichting Kempens Landschap.

 

De Stichting Kempens Landschap faciliteert als bouwheer het lokale bestuur voor elk specifiek onroerend goed, in zonderheid bij de opmaak van mogelijke subsidiedossiers. Bovendien kan – conform het onroerend erfgoedbesluit  - de Stichting een bijkomende premie van 10% inbrengen via het afsluiten van een overeenkomst voor beschermd erfgoed. Waar verwerving niet speelt, blijft dit ook van kracht en wordt deze taakstelling adviserend en regisserend ingevuld in ruil voor visibiliteit. Verworven gelden gelinkt aan eigendom/beheer (jacht-, pacht-, houtopbrengst,…) komen toe aan de Stichting Kempens Landschap ter dekking van de belastingen die het goed bezwaren.

 

Deze afspraken dragen bij aan een slagkrachtige werking van Stichting Kempens Landschap om samen zoveel mogelijk landschap en erfgoed te bewaren en toegankelijk te maken.

 

Aldus opgemaakt in twee (2) exemplaren waarvan elke Partij erkent er één (1) te hebben ontvangen.

 

Te Antwerpen, op xx/03/2025.

 

 

Voor Stichting Kempens Landschap:

 

 

 

 

 

 

Jan De Haes,       

voorzitter   

 

 

Voor het lokale bestuur Schelle:

 

 

 

 

 

 

Betty Van Cauteren       Rob Mennes

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Ontwerpakte verlenging erfpacht gemeente Schelle aan Chiro en vestiging erfdienstbaarheid - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikels 28, 40-41 en 326-335;

Overwegende dat het hier de verlenging van erfpacht betreft op perceel gelegen:

afdeling 1 sectie C nummer 362E (15.000 m²);

Overwegende dat het hier de vestiging van erfdienstbaarheid betreft op perceel gelegen:

afdeling 1 sectie C nummer 362K (17.594 m²);

Gelet op het e-mailbericht d.d. 17.03.2025 van notariskantoor Hellemans, Cuypers en Lepoutre houdende een ontwerp van akte in deze;

Overwegende dat met het ontwerp van akte de verlenging van erfpacht en vestiging van erfdienstbaarheid ingestemd kan worden;

Overwegende dat de bewaarders der hypotheken uitdrukkelijk worden ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte;

Overwegende dat de heer Philip Lemal als voorzitter en mevrouw Betty Van Cauteren als algemeen directeur gemachtigd moeten worden om de documenten inzake deze overdracht te ondertekenen namens de gemeente Schelle;

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw en Philip Lemal), 2 onthoudingen (Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

Goedkeuring te hechten aan het hierna vermelde ontwerp van akte:

Het jaar tweeduizend vijfentwintig.

Op **.

Voor mij, Hilde HELLEMANS, notaris met standplaats te Hemiksem.

Zijn verschenen:

A. De "GEMEENTE SCHELLE", met administratieve zetel te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Antwerpen, afdeling Antwerpen onder het nummer 0207.536.547, hier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 279 §1, eerste lid Decreet Lokaal Bestuur door:

- de voorzitter van de gemeenteraad, de heer LEMAL Philip, met woonplaats te **;

- de algemeen directeur, mevrouw VAN CAUTEREN Betty, met woonplaats te **,

Hier optredend ter uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van **, waarvan een voor eensluidend verklaard afschrift aan deze akte wordt gehecht, en die mij, notaris, bevestigen dat dit gemeenteraadsbesluit uitvoerbaar is ingevolge het verstrijken van de termijn waarbinnen het door de toezichthoudende overheden kon worden geschorst of vernietigd.

Hierna genoemd “deeigenaar” en/of “deerfpachtgever”.

B. "VZW Chiro Schelle" vereniging zonder winstoogmerk, met zetel te 2627 Schelle, Ceulemansstraat 88, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Antwerpen, afdeling Antwerpen onder het nummer 0809.175.384, opgericht bij onderhandse akte gedagtekend op 21 december 2008, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 28 januari 2009 onder het nummer 09015026, waarvan de statuten het laatst gewijzigd werden op 22 september 2023, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 22 november 2023, nummer 23148646.

Hier overeenkomstig haar statuten vertegenwoordigd door:

- **, met woonplaats te **;

- **, met woonplaats te **;

- **, met woonplaats te **.

Hierna genoemd “de erfpachter”.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

De aanwezige partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet getroffen te zijn door enige maatregel die een onbekwaamheid tot gevolg heeft, zoals onder meer faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling bewindvoerder, verklaring van bestuursongeschiktheid. Zij verklaren tevens geen verzoekschrift te hebben ingediend welke een onbekwaamheid tot gevolg kan hebben.

TOELICHTING VAN DE AKTE - GEHELE OF GEDEELTELIJKE VOORLEZING

De volledige akte zal door de instrumenterende notaris worden toegelicht en het staat comparanten steeds vrij aan de notaris bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte, bij voorkeur alvorens de akte te ondertekenen.

Comparanten erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al wat voorafgaat, en verklaren dat inzonderheid hun hierboven vermelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De instrumenterende notaris deelt comparanten vervolgens mede dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hieraan de voorkeur geeft, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld voorafgaandelijk het verlijden ervan.

Hierop verklaren alle comparanten van oordeel te zijn dat zij het ontwerp tijdig vóór het verlijden van de akte hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op een volledige voorlezing van de akte dan ook geen prijs stellen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van de akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

I. VOORAFGAANDE UITEENZETTING

De partijen verklaren dat zij respectievelijk, partij sub A zijnde de gemeente Schelle, voormeld, erfpachtgever, en partij sub B zijnde de vzw Chiro Schelle, voormeld, erfpachter zijn van het hierna vermelde goed.

Deze erfpacht werd gevestigd voor 30 jaar ingaande op 9 juni 2020, ingevolge akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 9 juni 2020, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 3 op 17 juni daarna, formaliteitsnummer 59-T-17/06/2020-10294.

Partijen bevestigen expliciet hun akkoord met het in voormelde akte gevestigde erfpachtrecht.

Beschrijving goed:

GEMEENTE SCHELLE

Een perceel grond met een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter (15.000,00 m²) gelegen aan de Tuinlei, volgens titel ten kadaster gekend als deel van sectie C, nummer 0362CP0000, thans ten kadaster gekend sectie C nummer 0362EP0000 voor een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter (15.000 m²).

Niet-geïndexeerd kadastraal inkomen: honderd en vijf euro (€ 105,00).

Dit goed staat afgebeeld als lot A op het afbakeningsplan “Tuinlei” opgemaakt door landmeter Dirk Ooms, landmeter-expert te Rumst op 27 oktober 2019, gehecht aan een akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 9 juni 2020. Partijen moeten zich schikken naar dit plan.

Oorsprong van eigendom

Voormeld perceel hoort toe aan de GEMEENTE SCHELLE om het onder grotere oppervlakte te hebben aangekocht van de besloten vennootschap TERRA-C blijkens akte verleden voor notaris Thomas Goossens, geassocieerd notaris te Niel en notaris Walter Van Hencxthoven geassocieerd notaris te Herentals op 6 september 2017, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen met referte 59-T-13/09/2017-17593.

II. RECHTSHANDELING 1 : Verlenging duurtijd erfpacht

De erfpachtgever en erfpachter verklaren thans te willen overgaan tot de verlenging van vooromschreven bestaande erfpacht.

Alle lasten, bedingen en voorwaarden bedongen in voormelde akte houdende vestiging van het erfpachtrecht blijven onverkort van toepassing.

De erfpachtgever en erfpachter verklaren het erfpachtrecht te verlengen met dertig (30) jaar, om aldus een einde te nemen op 9 juni 2080.

III. RECHTSHANDELING 2 : Vestiging erfdienstbaarheid

De erfpachtgever, hierna ook “titularis van het lijdend erf” genoemd, verklaart volgende erfdienstbaarheid te vestigen ten gunste van het nagemelde perceel toehorende aan de erfpachter, hierna ook “titularis van het heersend erf” genoemd.

a) Beschrijving lijdend erf

Het volgende onroerend goed is het lijdend erf van deze erfdienstbaarheid:

GEMEENTE SCHELLE

Een perceel grond gelegen aan de Tuinlei, volgens titel onder grotere oppervlakte ten kadaster gekend als deel van sectie C nummer 0362CP0000, thans ten kadaster gekend sectie C nummer 0362KP0000 met een oppervlakte van zeventienduizend vijfhonderd vierennegentig vierkante meter (17.594 m²).

(Niet-geïndexeerd) kadastraal inkomen: honderddrieëntwintig euro (€ 123,00).

Hierna het “lijdend erf” te noemen.

De erfdienstbaarheid zal kunnen worden uitgeoefend op de plaats (hierna de “plaats van uitoefening” te noemen) aangeduid met een roze lijn op het plan opgemaakt door Architecten Atelier Archi4 bv op 21 februari 2024 en waarvan een exemplaar aan deze akte gehecht blijft.

Oorsprong van eigendom

De gemeente Schelle heeft voorschreven perceel onder grotere oppervlakte aangekocht van de besloten vennootschap TERRA-C, te Berlaar, bij akte verleden voor notaris Thomas Goossens te Niel met tussenkomst van notaris Walter Van Hencxthoven, te Herentals op 6 september 2017, overgeschreven onder nummer 59-T-13/09/2017-17593.

b) Beschrijving heersend erf

Het volgende onroerend goed is het heersend erf van deze erfdienstbaarheid:

GEMEENTE SCHELLE

Een perceel grond met een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter (15.000,00 m²) gelegen aan de Tuinlei, volgens titel ten kadaster gekend als deel van sectie C, nummer 0362CP0000, thans ten kadaster gekend sectie C nummer 0362EP0000 voor een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter (15.000 m²).

Niet-geïndexeerd kadastraal inkomen: honderd en vijf euro (€ 105,00).

Dit goed staat afgebeeld als lot A op het afbakeningsplan “Tuinlei” opgemaakt door landmeter Dirk Ooms, landmeter-expert te Rumst op 27 oktober 2019, gehecht aan een akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 9 juni 2020.

Hierna het “heersend erf” te noemen.

Oorsprong van eigendom

Voormeld perceel hoort toe aan de GEMEENTE SCHELLE om het onder grotere oppervlakte te hebben aangekocht van de besloten vennootschap TERRA-C blijkens akte verleden voor notaris Thomas Goossens, geassocieerd notaris te Niel en notaris Walter Van Hencxthoven geassocieerd notaris te Herentals op 6 september 2017, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen met referte 59-T-13/09/2017-17593.

De gemeente Schelle gaf voormeld perceel in erfpacht aan vzw Chiro Schelle ingevolge akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 9 juni 2020, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Antwerpen 3 op 17 juni daarna, formaliteitsnummer 59-T-17/06/2020-10294.

c) Erfdienstbaarheid

De titularis van het heersend erf en de titularis van het lijdend erf, verklaren volgende erfdienstbaarheid te vestigen ten laste van het lijdend erf en tot gebruik en nut van het heersend erf. Deze erfdienstbaarheid zal tot voordeel strekken van alle verkrijgers van het heersend erf en zal moeten worden geduld door alle verkrijgers van het lijdend erf, ten welke titel ook.

De erfdienstbaarheid omvat het recht voor het heersend erf om onder het lijdend erf de afvoerleidingen aan te leggen van de septische putten die aangelegd worden op het heersend erf. Deze leidingen mogen bijgevolg onder het heersend erf aangelegd worden zoals aangeduid op het aangehechte plan in roze kleur, en de titularis van het lijdend erf zal te allen tijde het recht hebben om het heersend erf te betreden om hiervoor de nodige werkzaamheden uit te voeren, onder meer doch niet beperkt tot de aanleg, onderhoud, herstel van deze leidingen.

De erfdienstbaarheid kan worden uitgeoefend door de titularis van het heersend erf en zijn rechtsopvolgers, alsook door hun aangestelden, uitvoeringsagenten, alle personen waarvoor zij dienen in te staan en alle rechtmatige gebruikers van het heersend erf.

IV. Fiscale verklaringen

Kosten

Alle kosten, registratierechten en/of belasting en erelonen die het gevolg zijn van deze akte zijn te dragen en te betalen door de erfpachtgever.

Fiscale volmacht

De partijen geven hierbij volmacht aan Hilde HELLEMANS, Elisabeth CUYPERS en Marleen LEPOUTRE, geassocieerde notarissen te Hemiksem, elk met macht om alleen te handelen, en recht van indeplaatsstelling, om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte.

Registratierechten

De comparanten verzoeken om de toepassing van het vast recht.

De bijlage(n) bij deze akte wordt (worden) geregistreerd tegen het specifiek vast recht van honderd euro (€ 100,00).

De comparanten erkennen dat de ondergetekende notaris hun lezing heeft gegeven van het artikel 203 1ste lid van het Wetboek van registratierechten betreffende de prijsbewimpeling dat voorziet dat “in geval van bewimpeling van de prijs en lasten of van de conventionele waarde, is er door elk van de contracterende partijen individueel een boete verschuldigd gelijk aan het ontdoken recht; deze is ondeelbaar verschuldigd door alle partijen”.

Recht op geschriften (Wetboek diverse rechten en taksen)

Recht van honderd euro (€ 100,00), betaald op aangifte door Hilde HELLEMANS, notaris.

Slotbepalingen

Ontslag ambtshalve inschrijving

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen tot het nemen van een ambtshalve inschrijving.

Keuze van woonst

Voor de uitvoering van deze akte verklaren partijen woonst te kiezen in hun hierboven vermelde zetel.

Bevestiging identiteit en burgerlijke staat

a) De notaris bevestigt de juistheid van de identiteit van de partijen aan de hand van opzoekingen in het rijksregister en de KBO.

b) De ondergetekende notaris bevestigt de juistheid van de burgerlijke staat van de partijen op het zicht van officiële stukken door de Hypotheekwet vereist.

Tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen

De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

De comparanten erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen aan de notaris opgelegd door artikel 9 §1 alinea's 2 en 3 van de Organieke Wet Notariaat.

Draagwijdte van authentieke akte

Partijen verklaren en bevestigen uitdrukkelijk dat deze akte de juiste en definitieve weergave is van de bedoeling en onderlinge overeenkomst van partijen zelfs indien de bedingen en voorwaarden van de akte zouden afwijken van of zelfs onverenigbaar zouden zijn met deze vermeld in de voorafgaande overeenkomst(en).

Uitgifte van de akte

De partijen zijn gewezen op de mogelijkheden om de onderhavige akte online te kunnen consulteren, hetzij via www.naban.be, hetzij via www.myminfin.be, hetzij via www.notaris.be/notariele-akten/mijn-akten.

IZIMI-digitale kluis - toegang tot NABAN

De partijen verklaren te zijn geïnformeerd over de digitale kluis die ter beschikking wordt gesteld door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) via het platform www.izimi.be.

Via zijn digitale kluis heeft elke partij toegang tot het gedematerialiseerd afschrift van zijn notariële akte bewaard in NABAN (= de authentieke bron van notariële akten - eveneens te raadplegen via notaris.be).

Waarvan akte.

Opgemaakt en verleden te Hemiksem, in het kantoor.

En na integrale voorlezing en toelichting van de akte hebben de partijen getekend samen met mij, notaris.

"

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Categorisering van de kerken - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op art. 33/2 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004 dat iedere gemeente over een actueel kerkenbeleidsplan dient te beschikken;

Gelet op het feit dat een kerkenbeleidsplan noodzakelijk is om subsidies te kunnen ontvangen;

Gelet op het feit dat er voor de opmaak van een kerkenbeleidsplan een keuze dient te worden gemaakt welke categorie er wordt toegekend aan de kerken in Schelle;

Gelet op het feit dat er drie categorieën zijn waarin kerken worden onderverdeeld met name:

  1. Categorie A-kerk: een kerk die op lange termijn als parochiekerk zal behouden blijven;
  2. Categorie B-kerk: een kerk die op korte termijn (binnen de 5 jaar) een neven- of herbestemming zal krijgen;
  3. Categorie C-kerk: een kerk waarvoor valorisatie, neven- of herbestemming op de langere termijn (10 tot 15 jaar) wordt bekeken;

Gelet op het feit dat er omtrent deze indeling de visie vanuit de Pastorale eenheid de volgende is: Sint-Petrus en Pauluskerk wordt behouden als categorie C-kerk met valorisatie en de kerk van de Heilige Familie wordt ingedeeld als categorie C-kerk;

Gelet op het advies van de Kerkraad Sint-Petrus en Paulus van 17.03.2025;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk een beschermd monument is met grote erfgoedwaarde;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk een pionierskerk is, behoort tot de oudste van de regio;

Overwegende de nabijheid en samenhang met de Sint-Bernardusabdij;

Overwegende dat er voor de Sint-Petrus en Pauluskerk een uitgebreid beheersplan werd opgemaakt en goedgekeurd met een langetermijnvisie tot 2047;

Overwegende het geklasseerde en gerestaureerde Van Peteghem-orgel;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk een dragend onderdeel zal zijn voor de herwaardering van de dorpskern;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk relatief centraal gelegen is in de ruimere omgeving van Niel-Schelle-Hemiksem;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk naast haar hoofdactie - mits de nodige afspraken - ook nog waardevolle aanwendingsmogelijkheden ter versterking van haar gemeenschapsfunctie heeft;

Overwegende dat de Sint-Petrus en Pauluskerk één van de weinige beschermde monumenten in de gemeente is;

Overwegende dat de kerk van de Heilige Familie niet geklasseerd is als beschermd monument noch als vastgesteld bouwkundig erfgoed;

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 2 stemmen tegen (Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer), 1 onthouding (Wannes Van Havere)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat akkoord met de indeling zoals deze werd besproken door de kerkraad met name:

  1. Sint-Petrus en Pauluskerk wordt ingedeeld als categorie A-kerk met valorisatie.
  2. Heilige Familiekerk wordt ingedeeld als categorie C-kerk.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Beheersoverdracht: uitbreiding van de huidige aansluiting bij Fluvius Antwerpen voor de activiteit warmte - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Juridisch kader

Decreet lokaal bestuur

 

Feiten, context, argumentatie

De gemeente Schelle neemt o.a. voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en aardgas deel aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

In de huidige statuten wordt in het voorwerp expliciet als het uitoefenen van nevenactiviteiten vermeld: de activiteiten die de aankoop, de productie, de distributie (waaronder inzonderheid de ontwikkeling, het aanleggen en de exploitatie van warmtedistributienetwerken) alsook de levering van warmte binnen het wettelijk toegelaten kader omvatten.

 

De distributienetbeheerder Fluvius Antwerpen doet voor de uitvoering van zijn activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de werkmaatschappij Fluvius System Operator cv.

 

De gemeente Schelle neemt in het kader van de klimaatdoelstellingen reeds een sterk engagement op voor minder CO2-uitstoot. De gemeente Schelle wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op groene energie. Warmtenetten vormen hierbij een belangrijke netinfrastructuur om de beoogde klimaatdoelstellingen te bereiken. Warmtenetten laten toe om duurzame warmtebronnen te koppelen aan de aanwezige warmtevraag. Vanuit ecologisch oogpunt biedt de aanleg van een warmtenet (gevoed door een duurzame bron) tal van voordelen, wat binnen de huidige regelgeving (EPB, belastingvoordeel) ook gehonoreerd wordt.

 

Deze energiedoelstellingen kaderen binnen het algemeen belang. De beslissing van de gemeente Schelle om, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, te beslissen tot de aanleg van warmtenetten op haar grondgebied is een taak van gemeentelijk belang.

 

Om dit warmtenet te ontwikkelen, uit te bouwen en te exploiteren wenst de gemeente Schelle een beroep te doen op de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv zal instaan voor de aanleg van het warmtenet en de distributie van de warmte tot bij de verbruikers. Dit houdt concreet in dat aan Fluvius Antwerpen, als distributienetbeheerder, en Fluvius System Operator cv, die als exploitatiemaatschappij instaat voor de exploitatietaken inzake de activiteit warmte, de opdracht wordt gegeven voor:

       het coördineren van een warmtestudie,

       het ontwerp en de aanleg van een warmtenet,

       het aansluiten van een warmtebron op het warmtenet,

       het monitoren en sturen van het warmtenet,

       het preventief en correctief onderhouden van het warmtenet,

       het aansluiten van de warmteklant op het warmtenet,

       het toewijzen van energievolumes op het warmtenet.

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist het volgende:

  1. Zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente Schelle voor de activiteit warmte bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen;
  2. In het kader van punt a. de beheersoverdracht te verrichten met het oog op de ontwikkeling, het aanleggen en de exploitatie van warmtenetten op haar grondgebied in het kader van het voorwerp van de opdrachthoudende vereniging; deze beheersoverdracht is steeds herroepbaar zonder recht op schadevergoeding voor de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen of haar deelnemers, onverminderd statutaire bepaalde vergoedingen in geval van overneming van installaties op basis van de uitoefening van een recht van voorkeur;
  3. Ingevolge de beslissingen genomen in de punten a. en b. de aanleg van warmtenetten en de distributie van de warmte tot bij de verbruikers toe te vertrouwen aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die hiervoor een beroep doet op haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv;
  4. De inbreng die de gemeente Schelle gedaan heeft overeenkomstig artikel 9 van de statuten van Fluvius Antwerpen uit te breiden tot de activiteit warmte.

Artikel 2:

De opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen te verzoeken de in artikel 1 genomen beslissing tot uitbreiding van de aansluiting tot de activiteit warmte bij Fluvius Antwerpen voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

Artikel 3:

De gemeente Schelle zal na aanvaarding door de (buitengewone) algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Aw te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie) op het e-mailadres: vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988;

Gelet op het Decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 mei 2008 en latere wijzigingen;

Gelet op artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt, waaronder de politieverordeningen, in toepassing van de federale wetgeving;

Gelet op het Koninklijk Besluit tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968;

Gelet op het Koninklijk Besluit betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg van 1 december 1975;

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 23 januari 2009;

Gelet op het Ministerieel Besluit betreffende de bepaling van minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens van 11 oktober 1976;

Gelet op de Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009;

Overwegende dat Eandis de plaatsing van elektrische laadpunten realiseert, zoals voorgeschreven in het Clean Power for Transport Plan van de Vlaamse regering;

Overwegende de brief van Eandis d.d. 21.09.2016 inzake de nieuwe openbare dienstverplichting voor de uitrol van de laadpalen voor elektrische voertuigen;

 

Beslist:

Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw en Philip Lemal), 2 onthoudingen (Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

Naar aanleiding van de toevoeging van meerdere laadpalen wordt het "Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen" opgesteld.

Alle voorgaande reglementen met betrekking tot parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen worden ingetrokken en vervangen door dit reglement.

De gemeenteraad keurt volgend reglement "Aanvullend reglement op het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg - Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen" goed.

Artikel 2:

Op de volgende locaties worden twee parkeerplaatsen aangewezen voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze bevinden zich ter hoogte van:

       Ceulemansstraat 67, aan de overkant van de straat

       Eduard Van Hoofstatstraat 28

       Fabiolalaan 55/57

       Felix Timmermanslaan 21

       Jacob Jordaensstraat

       Laarhofstraat 165

       Lazernijweg 1

       Parklaan 1

       Peperstraat 34

       Peter Benoitplein 4

       Roetaerdestraat 6

       Steenwinkelstraat 53

       Steenwinkelstraat 340, aan de overkant van de straat

       Tolhuisstraat 34.

Op de volgende locaties wordt één van de twee parkeerplaatsen voorbehouden voor deelwagens:

       Parklaan 1, de parkeerplaats aan de linkerzijde

       Peperstraat 34, de parkeerplaats aan de linkerzijde.

Artikel 3:

De parkeerplaatsen worden aangeduid door het verkeersteken E9a voor elektrische wagens. Bij langse parkeerplaatsen worden de verkeersborden E9a voorzien van een onderbord GXc met de aanduiding hoelang de zone is vanaf deze paal voor het parkeren voor het opladen van elektrische voertuigen.

Bij dwarse parkeerplaatsen worden er 1 of 2 palen geplaatst al dan niet met aanduiding van een dubbele pijl naar de positie van de te gebruiken parkeerplaatsen.

Op de langse parkeerplaatsen in de Ceulemansstraat ter hoogte van huisnummer 67 te 2627 Schelle,aan de overkant van de straat, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Eduard Van Hoofstatstraat ter hoogte van huisnummer 28 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Fabiolalaan ter hoogte van nummer 55/57 te 2627 Schelle, achter de busstrook, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Felix Timmermanslaan ter hoogte van huisnummer 21 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Jacob Jordaensstraat te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Laarhofstraat ter hoogte van huisnummer 165 te 2627 Schelle, de twee achterste parkeerplaatsen, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de dwarse parkeerplaatsen in de Lazernijweg naast huisnummer 1 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met verkeersbord E9a voor elektrische wagens met aanduiding van een dubbele pijl naar de positie van de te gebruiken parkeerplaatsen.

 

Op de meest linkse dwarse parkeerplaatsen in de Parklaan tegenover huisnummer 1 te 2627 Schelle (sporthal), worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).
Bij de linker parkeerplaats wordt een oranje paal geplaatst met het verkeersbord E9a met een onderbord GVIId met de tekst “autodelen”. Bij de rechter parkeerplaats wordt een oranje paal geplaatst met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXa met de aanduiding "6m".

 

Op de dwarse parkeerplaatsen in de Peperstraat naast huisnummer 34 te 2627 schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

Bij de linker parkeerplaats wordt een oranje paal geplaatst met het verkeersbord E9a met een onderbord GVIId met de tekst “autodelen”. Bij de rechter parkeerplaats wordt een oranje paal geplaatst met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXa met de aanduiding "6m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Peter Benoitplein naast huisnummer 4 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Roetaerdestraat ter hoogte van huisnummer 6 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de tweede en derde meest rechtse dwarse parkeerplaatsen ter hoogte van Steenwinkelstraat huisnummer 53 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s). De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met aanduiding van een dubbele pijl naar de positie van de te gebruiken parkeerplaatsen.

 

Op de langse parkeerplaatsen in de Steenwinkelstraat tegenover huisnummer 340 te 2627 Schelle, de eerste twee parkeerplaatsen aan de overkant van de straat, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s).

De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met een onderbord GXc met de aanduiding "12m".

 

Op de dwarse parkeerplaatsen tegenover Tolhuisstraat huisnummer 34 te 2627 Schelle, worden twee parkeerplaatsen ingericht voor elektrische voertuigen (personenauto’s). De nodige signalisatie zal worden geplaatst middels een oranje paal met het verkeersbord E9a voor elektrische wagens met aanduiding van een dubbele pijl naar de positie van de te gebruiken parkeerplaatsen.

 

De nodige schilderingen in het groen zullen worden aangebracht.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving gepubliceerd worden in het digitaal loket voor lokale besturen van het Agentschap Binnenlands Bestuur module toezicht en worden overgemaakt aan de Politiezone Rupel Dienst Verkeer.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Vaststellen rooilijnplan Jacob Jordaensstraat - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

Gelet op art. 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning en zijn uitvoeringsbesluiten;

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt door ADM Group, opgemeten en in plan gebracht door landmeter-expert Bruno Van Dessel op 24.10.2024 ingediend bij de omgevingsvergunning (OMV_2024146658, intern nummer 2025/6) voor Slopen van gebouwen en nieuwbouw van woningen en meergezinswoningen. Openleggen Maeyebeek waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg blijkt;

Overwegend dat de aanvraag de volgende werken omvat:

       Verlengen van de Jacob Jordaensstraat en aanleggen van een wandelpad aansluitend op de Provinciale Steenweg;

Gelet op het openbaar onderzoek in de omgevingsvergunning dat werd georganiseerd van 31 januari 2025 tot en met 1 maart 2025;

Overwegende dat het openbaar onderzoek 21 individuele bezwaarschriften en geen gemeenschappelijke bezwaarschriften opleverde;

Overwegende dat een deel van de bezwaarschriften gaat over het doortrekken van de Jacob Jordaensstraat in functie van de toegang tot de parkeerkelder;

Overwegende dat de gemeenteraad cfr. artikel 31 van het decreet omgevingsvergunning uitspraak moet doen over de zaak der wegen met kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek;

Overwegende dat artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen;

De structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van het gemeentelijk wegennet wordt door het doortrekken van de Jacob Jordaensstraat niet aangetast;

De weg wordt over een beperkte afstand doorgetrokken. Het rooilijnplan beoogt ook een uitbreiding van het netwerk van trage wegen;

Het fijnmazig net van trage wegen wordt zo uitgebreid voor recreatieve en functionele verplaatsingen aangezien dit pad aansluit op de Provinciale Steenweg;

Tevens dient het gedeelte van de Jacob Jordaensstraat te worden doorgetrokken qua breedte om aan te sluiten bij de bestaande straatbreedte om enerzijds de toegang tot de carport van Jacob Jordaensstraat 4 te garanderen en anderzijds om de verbinding voor zwakke weggebruikers mogelijk te maken;

Overwegende dat volgens artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen minimaal rekening moet gehouden met de volgende principes:

  1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
  2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
  3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen wordt steeds in acht genomen;
  4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
  5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen;

Het doortrekken van Jacob Jordaensstraat gebeurt ten behoeve van een private ontwikkeling met 25 woongelegenheden, hiermee komt men echter tegemoet aan de toekomstige woonbehoefte waardoor dit ten gunste komt van het algemeen belang;

Het aanleggen van een trage weg tussen de Jacob Jordaensstraat en Provinciale Steenweg zorgt voor een nieuwe veilige verbinding voor voetgangers en fietsers van zowel de bestaande woningen in de Jacob Jordaensstraat alsook de toekomstige woongelegenheden en staat dus ten dienste van het algemeen belang;

Overwegende dat er geen sprake is van een gemeenteoverschrijdend belang;

Overwegende dat de trage weg echter voor de aansluiting met de Provinciale Steenweg wordt voorzien op een naastgelegen privaat perceel terwijl dit volledig kan worden voorzien op het eigen terrein van de ontwikkelaar;

Overwegende dat dit dus betekent dat dit pad enkel kan worden gerealiseerd indien de gemeente dit stuk grond onteigent terwijl dit eigenlijk niet nodig zou zijn indien men het pad volledig op eigen terrein voorziet;

Overwegende dat er dus ook geen zekerheid is dat dit pad zal worden aangelegd en er dus een nieuwe verbinding komt voor voetgangers en fietsers;

Overwegende dat hierdoor niet voldaan is aan punt 1, 3 en 5 van artikel 4 van decreet houdende de gemeentewegen;

 

Beslist:

Met 14 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Koen Vaerten, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal), 5 onthoudingen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans en Wannes Van Havere)

Enig artikel:

De gemeenteraad keurt de zaak der wegen af wat betreft de uitbreiding van de rooilijn, zonder uitspraak te doen over de omgevingsvergunning zelf.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Principiële goedkeuring uitbreiding intergemeentelijke samenwerking erfgoed/cultuur - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Aanleiding en context

In 2009 dienden de vijf gemeenten van de Rupelstreek (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle) een dossier in bij de Vlaamse overheid tot de oprichting van een cultureel-erfgoedcel. Dit dossier werd niet goedgekeurd.

In 2020 diende de IP Erfgoed Rupelstreek een dossier in bij de Vlaamse overheid tot de oprichting van een Intergemeentelijke Onroerend ErfgoedDienst (IOED). Dit dossier werd wel goedgekeurd.

De Vlaamse Regering wijzigde het onroerenderfgoeddecreet in 2023. De meeste wijzigingen aan het Onroerenderfgoeddecreet en -besluit traden in werking op 1 januari 2023. De bepalingen rond erkenning en subsidiëring van erkende intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten treden pas in werking op 1 januari 2026, zodat de lopende samenwerkingsovereenkomsten met als einddatum 31 december 2026 ongewijzigd uitgevoerd kunnen worden.

Vanaf 2027 gelden nieuwe erkenningsvoorwaarden voor een IOED. Die zal vanaf dan o.a. minstens 100.000 inwoners moeten tellen. De Rupelstreek-gemeenten tellen samen ongeveer 66.000 inwoners.

Het nieuwe Regiodecreet van 2023 bepaalt de grenzen waarbinnen een intergemeentelijke samenwerking kan opgezet worden. De gemeenten uit de Rupelstreek liggen hierbij aan de meest zuidelijke grens van de referentieregio Antwerpen.

 

Decreten

Het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014

Het Regiodecreet van 9 maart 2023

Gemeenteraadsbesluit van 28 november 2019: goedkeuring beleidsplan 2021-2026 IOED Rupelstreek

 

Motivering

Door de nieuwe Vlaamse regelgeving is een samenwerking/samensmelting van IOED Rupelstreek met de nabijgelegen IOED Zuidrand de meest voor de hand liggende keuze om de huidige werking van IOED Rupelstreek verder te zetten.

IOED Zuidrand is een onderdeel van projectvereniging Streekvereniging Zuidrand, waaronder ook een bovenlokale cultuurwerking, een cultureel-erfgoedcel en een toeristische werking werden opgenomen. Het is een intergemeentelijke samenwerking voor de gemeenten Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel.

IP Erfgoed Rupelstreek en Streekvereniging Zuidrand hebben in 2024 een traject gelopen met het Agentschap Binnenlands Bestuur en IDEA Consult om te bekijken of deze samenwerking tussen de twee bestaande projectverenigingen verder kan worden uitgebreid.

 

Er werd een einddossier opgemaakt door IDEA Consult. Hierbij komen drie scenario’s naar voor:

Scenario 1) Samenvoegen van IOED Rupelstreek en IOED Zuidrand onder de koepel van Streekvereniging Zuidrand: de huidige werking kan worden verder gezet én versterkt

Scenario 2) Uitbreiding van de bestaande werking naar cultureel erfgoed voor de Rupelstreek binnen Streekvereniging Zuidrand: de ambitie uit 2009 en de noden uit het cultureel-erfgoedveld zijn hierbij de leidraad. Een link tussen onroerend en cultureel erfgoed kan hierdoor versterkt worden in de intergemeentelijke samenwerking.

Scenario 3) Uitbreiding van de bestaande werking naar cultureel erfgoed + bovenlokale cultuurwerking voor de Rupelstreek binnen Streekvereniging Zuidrand: hierdoor kan een regiobrede werking worden uitgewerkt voor zowel cultuur als erfgoed voor Rupelstreek en Zuidrand.

 

De gemeenten uit de Rupelstreek worden gevraagd om hun voorkeurscenario kenbaar te maken. De deadlines voor de indiening van een aanvraagdossier bij Vlaanderen voor structurele werkingssubsidies zijn 15 januari 2026 voor de IOED en 1 april 2026 voor de cultureel-erfgoedcel en bovenlokale cultuurwerking. Elk aanvraagdossier bevat een participatief proces, een meerjarenplan (2027-2032) en bijhorende meerjarenbegroting. Deze dossiers worden steeds ter goedkeuring voorgelegd aan elk van de aangesloten gemeenteraden voor indiening.

 

Elk van deze scenario’s hebben een andere financiële weerslag op de gemeentelijke begroting.

1) Het onroerend erfgoeddecreet bepaalt dat de gemeenten uit de intergemeentelijke samenwerking samen minstens 120.000 euro moet bijdragen.

2) Het cultureel erfgoeddecreet bepaalt dat de gemeentelijke bijdragen minstens 0.35 euro per inwoner moet bedragen.

3) Het bovenlokaal cultuurdecreet bepaalt dat de Vlaamse subsidie 0.9 euro per inwoner bedraagt, met een minimum van 100.000 euro. De gemeentelijke bijdragen moeten minstens 75% van de Vlaamse subsidie bedragen.

 

Dit ziet er voor elk van de drie scenario’s als volgt uit (onder voorwaarde dat elke gemeente hetzelfde engagement neemt i.k.v. de intergemeentelijke samenwerking):

 

Scenario 1: IOED-werking

 

inwoners 2023

2027 - CULT

2027 -CEC

2027 - IOED

TOT 2027

 

 

 

 

0.72

0,72

Boom

18.832

 

 

13.559,04

13.559,04

Hemiksem

11.812

 

 

8.504,64

8.504,64

Niel

10.595

 

 

7.628,40

7.628,40

Rumst

15.254

 

 

10.982,88

10.982,88

Schelle

8.692

 

 

6.258,24

6.258,24

TOTAAL RS

65.185

 

 

46.933,20

46.933,20

 

Scenario 2: IOED en cultureel-erfgoedcel

 

inwoners 2023

2027 - CULT

2027 -CEC

2027 - IOED

TOT 2027

 

 

 

0.35

0.72

1,07

Boom

18.832

 

6.591,20

13.559,04

20.150,24

Hemiksem

11.812

 

4.134,20

8.504,64

12.638,84

Niel

10.595

 

3.708,25

7.628,40

11.336,65

Rumst

15.254

 

5.338,90

10.982,88

16.321,78

Schelle

8.692

 

3.042,20

6.258,24

9.300,44

TOTAAL RS

65.185

 

22.814,75

46.933,20

69.747,95

 

Scenario 3: IOED, cultureel-erfgoedcel en bovenlokale cultuurwerking

 

inwoners 2023

 

2027 - CULT

2027 -CEC

2027 - IOED

TOT 2027

 

 

 

0.68

0.35

0.72

1,75

Boom

18.832

 

12.805,76

6.591,20

13.559,04

32.956,00

Hemiksem

11.812

 

8.032,16

4.134,20

8.504,64

20.671,00

Niel

10.595

 

7.204,60

3.708,25

7.628,40

18.541,25

Rumst

15.254

 

10.372,72

5.338,90

10.982,88

26.694,50

Schelle

8.692

 

5.910,56

3.042,20

6.258,24

15.211,00

TOTAAL RS

65.185

 

44.325,80

22.814,75

46.933,20

114.073,75

 

Beslist:

Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw en Philip Lemal), 2 onthoudingen (Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer)

Enig artikel:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met scenario 2 en vraagt aan IP Erfgoed Rupelstreek en Streekvereniging Zuidrand om hiervoor een aanvraagdossier voor te bereiden om in te dienen bij Vlaanderen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Gebruikersreglement zalen BKO De Schellebel (polyvalente ruimte en refter) - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de buitenschoolse kinderopvang over een polyvalente bovenruimte en refter beschikt;

Overwegende dat deze beide accommodaties geschikt zijn om te verhuren voor activiteiten zonder commerciële doeleinden;

Gelet op het feit dat hiervoor een retributiereglement is opgesteld;

Gelet op het feit dat een gebruikersreglement dient opgemaakt te worden;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

Het gebruikersreglement BKO De Schellebel - polyvalente bovenruimte en refter goed te keuren als volgt:

 

1. WIE KAN GEBRUIK MAKEN VAN DE POLYVALENTE BOVENRUIMTE EN REFTER

       Gemeente en OCMW Schelle, AGB Fluctus, Ivebica of een gemeentelijk samenwerkingsverband waarin zij betrokken zijn, kunnen de polyvalente bovenruimte en refter van BKO De Schellebel (Lazernijweg 2 - Schelle) gratis gebruiken voor activiteiten.

       Schelse basisscholen en de Academie Muziek en Woord Hemiksem, Schelle, Niel kunnen de polyvalente bovenruimte en refter van BKO De Schellebel gratis gebruiken voor activiteiten tijdens de schooluren.

       Verenigingen die door een gemeentelijke adviesraad erkend zijn, kunnen de polyvalente bovenruimte en refter huren voor activiteiten tegen de vastgestelde huurprijs.

       Voor activiteiten georganiseerd in het kader van het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) kunnen de polyvalente bovenruimte en refter gehuurd worden tegen de vastgestelde huurprijs voor verenigingen.

       Elke medewerker van OCMW en gemeente Schelle, AGB Fluctus en de inrichtende macht (GBS De Klim) kan één keer per kalenderjaar de polyvalente bovenruimte of refter gratis gebruiken. Voor een bijkomend gebruik kunnen zij de zaal huren tegen de vastgestelde huurprijs.

       Inwoners van Schelle kunnen de zaal huren tegen de vastgestelde huurprijs.

Voorrangsregeling voor reservaties:

1) activiteiten van gemeente en OCMW Schelle, AGB Fluctus, Ivebica of een gemeentelijk samenwerkingsverband waarin zij betrokken zijn;

2) activiteiten van Schelse basisscholen en de Academie Muziek en Woord Hemiksem, Schelle, Niel;

3) activiteiten in kader van het BOA-decreet;

4) alle andere aanvragen worden behandeld op volgorde van aanvraagdatum.

 

2. WERKWIJZE

       De zaal wordt enkel verhuurd voor activiteiten zonder commerciële doeleinden.

       Het maximaal aantal toegelaten personen bedraagt: 50 in de polyvalente bovenruimte en 100 in de refter.

       Er wordt een huurprijs en waarborg bepaald in het retributiereglement.

       De polyvalente bovenruimte en refter kunnen niet gelijktijdig door verschillende huurders gebruikt worden. Er kan slechts 1 activiteit per weekend plaatsvinden, tenzij BKO De Schellebel oordeelt dat dit wel mogelijk is en mits er goede afspraken tussen de verschillende huurders gemaakt kunnen worden.

       De reservatie verloopt via BKO De Schellebel en het zaalreservatiesysteem van gemeente Schelle.

       Minstens 14 dagen voor het gebruik wordt de waarborg betaald. In geval van annulering minder dan 2 weken voor de reservatiedatum wordt 25% van de waarborg aangerekend.

       Het is de gebruiker verboden de beschikbaar gestelde ruimte onder te verhuren of de gebruikersrechten geheel of gedeeltelijk aan derden over te dragen op de datum van aanvraag.

       De gebruiker verbindt zich ertoe de lokalen en hun inhoud goed te beheren en is aansprakelijk voor alle schade van welke aard ook. 

       De polyvalente bovenruimte is beschikbaar op:
maandag-dinsdag-donderdag-vrijdag: 16.30 - 23 uur
woensdag: 12 - 23 uur
zaterdag, zondag en sluitingsdagen BKO: 9 - 23 uur

       De refter is beschikbaar op:
weekdag: 18.30 - 23 uur
zaterdag, zondag en sluitingsdagen BKO: 9 - 23 uur

       Feesten met DJ of eigen muziekinstallatie en dansfeesten zijn niet toegestaan.

       De gebruiker wordt geacht de geldende wetgeving te respecteren en geen lawaaihinder te veroorzaken.

       De toegangsbadge kan op het afgesproken tijdstip afgehaald worden bij een medewerker van BKO De Schellebel. Wie hem in ontvangst neemt, is er verantwoordelijk voor en geeft hem na de activiteit terug. Door de aanvaarding van de toegangsbadge aanvaardt de gebruiker de gestelde voorwaarden en verplichtingen. Er wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt en de nodige veiligheidsrichtlijnen worden overlopen.

 

3. GEBRUIK VAN DE ZAAL

       De gebruiker mag de tafels en stoelen schikken naar eigen wens maar dient deze na de activiteit terug te plaatsen zoals bij ingebruikname. Er wordt een schema van de zaalschikking voorzien zoals ze na gebruik moet teruggezet worden.

       Aan ramen, deuren, muren of plafonds mag niets bevestigd worden.

       De nooddeuren moeten steeds vrij blijven en mogen niet afgesloten zijn.

       De keuken aan de refter mag niet gebruikt worden om warme maaltijden klaar te maken. In overleg kan bepaald worden welke keukentoestellen en keukenmaterialen gebruikt kunnen worden. Eventuele aanwezige voorraden in de (koel)kasten mogen niet gebruikt of verplaatst worden.

       Het is verboden om open vuur of kaarsen te gebruiken.

 

4. NA GEBRUIK VAN DE ZAAL

       Na gebruik wordt de ruimte bezemschoon en opgeruimd achtergelaten. 

       Alle afval en andere materialen die geen eigendom zijn van de zaal moeten selectief worden verwijderd inclusief glas, papier, karton en GFT.

       De gebruiker is aansprakelijk voor schade aan de zaal veroorzaakt tijdens de huurperiode. Eventuele schade zal afgehouden worden van waarborg. Indien deze niet toereikend is, zal een factuur voor het restbedrag opgemaakt worden.

       Bij niet naleving van dit reglement kan een nieuw gebruik of huur van een zaal geweigerd of geannuleerd worden.

       BKO De Schellebel is niet verantwoordelijk voor achtergebleven materiaal.

 

5. BIJ HET VERLATEN VAN DE ZAAL

       Bij het verlaten van de zaal schakelt de gebruiker alle lichten uit.

       Ramen en deuren worden gesloten.

       De toegangsbadge wordt terugbezorgd zoals vooraf afgesproken met BKO De Schellebel.

 

Artikel 2:

Dit gebruikersreglement vervangt het besluit van 21 december 2023.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Retributiereglement voor het gebruik van de polyvalente bovenruimte en refter van de buitenschoolse kinderopvang - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de buitenschoolse kinderopvang over een polyvalente bovenruimte en refter beschikt;

Overwegende dat deze beide accommodaties geschikt zijn om te verhuren voor activiteiten zonder commerciële doeleinden;

Gelet op het feit dat hiervoor een gebruikersreglement is opgesteld;

Gelet op het feit dat een retributiereglement dient opgemaakt te worden;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

De polyvalente bovenruimte en de refter van de buitenschoolse kinderopvang kan vanaf

1 april 2025 verhuurd worden aan de gebruikers voorzien in het gebruikersreglement.

Artikel 2:

De polyvalente bovenruimte en/of de refter van de buitenschoolse kinderopvang zal gratis ter beschikking gesteld worden aan:

       de gemeente, OCMW, AGB Fluctus, Ivebica of een gemeentelijk samenwerkingsverband waarin zij betrokken zijn;

       elke medewerker van de gemeente Schelle, het OCMW, AGB Fluctus en de inrichtende macht (GBS De Klim) één keer per kalenderjaar;

       Schelse basisscholen en de Academie Muziek en Woord Hemiksem, Schelle, Niel kunnen de polyvalente bovenruimte en refter van BKO De Schellebel gratis gebruiken voor activiteiten tijdens de schooluren.

De polyvalente bovenruimte en/of de refter van de buitenschoolse kinderopvang zal tegen betaling ter beschikking gesteld worden aan:

       elke medewerker van de gemeente Schelle, het OCMW, AGB Fluctus en de inrichtende macht (GBS De Klim) indien zij meer dan één keer per kalenderjaar wensen gebruik te maken van de zaal;

       verenigingen, erkend door een gemeentelijke adviesraad voor activiteiten;

       particulieren of verenigingen die activiteiten organiseren in het kader van het Decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) vallen onder de categorie van verenigingen;

       inwoners van Schelle.

De voorrangsregeling is vastgesteld in het gebruikersreglement.

Artikel 3:

Voor het gebruik van de polyvalente bovenruimte zal volgende retributie gevorderd worden:

Tijdens het weekend en/of sluitingsdagen

       € 75,00 per dag voor verenigingen

       € 120,00 per dag voor inwoners

Tijdens weekdagen:

       € 25,00 per gebruik voor verenigingen

       € 75,00 per gebruik voor inwoners

Voor het gebruik van de refter zal de volgende retributie gevorderd worden:

Tijdens het weekend en/of sluitingsdagen:

       € 75,00 per dag voor verenigingen

       € 120,00 per dag voor inwoners

Tijdens de weekdagen:

       € 25,00 per gebruik voor verenigingen

       € 75,00 per gebruik voor inwoners

Voor elke verhuur zal een waarborg van € 100,00 aangerekend worden. Indien de verhuur een recurrent karakter heeft, zal een éénmalige waarborg gelden voor de ganse activiteit.

Het gebruik van de zaal zal gefactureerd worden. Minstens 14 dagen vooraf dient de factuur en de waarborg betaald te worden. In geval van annulering, minder dan 2 weken voor de reservatie, wordt 25% van de waarborg aangerekend.

Artikel 4:

Alle modaliteiten zijn opgenomen in het gebruikersreglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 maart 2025.

Indien niet aan de voorwaarden, opgenomen in het gebruikersreglement, wordt voldaan, zullen kosten aangerekend worden volgens onderstaande tarieven:

       extra schoonmaak/opruimen zaal: € 100,00

       toegebrachte schade: reparatie via kostenraming technische dienst

       verlies van badge: €15,00.

Eventuele kosten zullen rechtstreeks afgehouden worden van de waarborg. Indien deze niet toereikend is, zal een factuur voor het restbedrag opgemaakt worden.

Artikel 5:

De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.

Artikel 6:

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Artikel 7:

Dit reglement vervangt het besluit van 21 december 2023.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Tarieven voor ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023  artikelen 8 tot en met 10;

Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 29 september 2005 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Fluctus Schelle, afgekort AGB Fluctus Schelle, werden goedgekeurd;

Gelet op de statuten van het AGB;

Gelet op de beheersovereenkomst, goedgekeurd in de Raad van Bestuur van 22 februari 2006, waarbij de bevoegdheid tot het organiseren markten en feestelijkheden wordt toegewezen aan het AGB Fluctus Schelle;

Gelet op het feit dat de uitoefening van ambulante activiteiten op openbare plaatsen lasten voor het AGB Fluctus Schelle met zich meebrengt;

Overwegende dat ambulante handelaars op verschillende locaties gebruik maken van het openbaar domein;

Overwegende dat een tarief moet vastgesteld worden voor standplaatsen voor ambulante handel op het openbaar domein. De standplaatsen op de wekelijkse markt, foodtruckmarkt, jaarlijkse jaarmarkt, dag van het park, Schevetorenfeesten of andere gemeentelijke activiteiten worden bepaald in andere retributiereglementen;

Gelet op de modaliteiten die zijn vastgesteld in het gemeentelijk reglement voor ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein, goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 20 februari 2025;

Gelet op de aktename in de Raad van Bestuur van het AGB Fluctus Schelle van 27 maart 2025;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

Met ingang van 1 april 2025 worden de hierna volgende tarieven gevestigd voor het innemen van een standplaats van een ambulante handelaar op het openbaar domein:

       € 2,30 per lopende meter (incl. BTW) met een minimum van 3 meter per dag/ standplaats incl. elektriciteit.

Artikel 2:

De opmeting van de ingenomen oppervlakte geschiedt door de marktleider als volgt:  

elke begonnen lopende meter wordt als een volledige meter beschouwd.

De uiterste punten van de standplaats, inclusief aanhorigheden, begrenzen de in aanmerking te nemen lengte.

Artikel 3:

Iedere kramer die, op welke wijze dan ook, meerdere meter(s) inneemt dan aangegeven op het abonnement betaalt hiervoor de vergoeding overeenkomstig de modaliteiten van het retributiereglement. Hij zal zelf de van dienst zijnde marktontvangers op de hoogte brengen van de uitbreiding van zijn standplaats, zo niet kan hem een bedrag gelijk aan 1 kwartaal (aantal extra meter(s) x aantal weken x vergoeding losse kramers/lopende meter) aangerekend worden.

De ingenomen ruimte van de externe generator of groep wordt aangerekend per meter volgens de bepalingen in artikel 1 en 2.

Artikel 4:

De retributie is verschuldigd door ambulante handelaars die de standplaats inneemt op het openbaar domein.

De modaliteiten voor de aanvraag kan je terugvinden in het gemeentelijke reglement voor ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Artikel 5:

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na verzenddatum van de factuur door het AGB Fluctus Schelle.

Artikel 6:

Voor betalingsmodaliteiten verwijzen we naar artikel 33 van het gemeentelijk reglement ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Artikel 7:

De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

Artikel 8:

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Tarieven voor ambulante activiteiten op de wekelijkse openbare markt - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023  artikelen 8 tot en met 10;

Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 29 september 2005 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Fluctus Schelle, afgekort AGB Fluctus Schelle, werden goedgekeurd;

Gelet op de statuten van het AGB;

Gelet op de beheersovereenkomst, goedgekeurd in de Raad van Bestuur van 22 februari 2006, waarbij de bevoegdheid tot het organiseren markten en feestelijkheden wordt toegewezen aan het AGB Fluctus Schelle;

Gelet op het feit dat de uitoefening van ambulante activiteiten op openbare plaatsen lasten voor het AGB Fluctus Schelle met zich meebrengt;

Gelet op de modaliteiten die zijn vastgesteld in het gemeentelijk reglement voor ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein, goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 20 februari 2025;

Gelet op de aktename in de Raad van Bestuur van het AGB Fluctus Schelle van 27 maart 2025;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

Met ingang van 1 april 2025 worden de hierna volgende tarieven gevestigd voor het innemen van een standplaats op de wekelijkse openbare markt:

Abonnementen

       € 0,90 per lopende meter (incl. BTW) met een minimum van € 5,00.

       elektriciteit wordt aan de gebruiker aangerekend aan € 2,20 per dag (incl. BTW)/per aansluiting van 16 ampère.

Losse standplaatsen

       € 1,00 per lopende meter (incl. BTW) met een minimum van € 5,00.

       elektriciteit wordt aan de gebruiker aangerekend aan € 2,50 per dag (incl. BTW)/per aansluiting van 16 ampère.

De vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet wordt samen met het abonnementsgeld betaald worden.

Artikel 2:

De opmeting van de ingenomen oppervlakte geschiedt door de marktleider als volgt:

       elke begonnen lopende meter wordt als een volledige meter beschouwd.

       de diepte van de kramen mag max. 5 meter bedragen.

       de uiterste punten van het kraam, inclusief aanhorigheden, begrenzen de in aanmerking te nemen lengte.

Artikel 3:

Iedere kramer die, op welke wijze dan ook, meerdere meter(s) inneemt dan aangegeven op het abonnement betaalt hiervoor de vergoeding overeenkomstig met de modaliteiten van dit retributiereglement. Hij zal zelf de, van dienst zijnde, marktleider(s) op de hoogte brengen van de uitbreiding van zijn standplaats. Zo niet kan hem een bedrag gelijk aan 1 kwartaal (aantal extra meter(s) x aantal weken x vergoeding losse kramers/lopende meter) aangerekend worden.

Iedere kramer die, op welke wijze dan ook, één of meerdere aansluitingen gebruikt van het ter beschikking gestelde elektriciteitsnet (marktkasten) betaalt hiervoor de vergoeding overeenkomstig de modaliteiten van het retributiereglement. Hij zal de elektriciteitskabels voorzien/markeren met zijn naam en zal zelf de van dienst zijnde marktontvangers op de hoogte brengen van het gebruik van de marktkast, zo niet kan hem een bedrag gelijk aan één kwartaal (aantal weken x het bedrag) aangerekend worden.

De ingenomen ruimte van de externe generator of groep wordt aangerekend per lopende meter volgens de bepalingen in artikel 1 en 2.

Artikel 4:

Handelaars die opteren de retributie voor het volledig jaar in éénmaal te betalen, zullen slechts 45 weken aangerekend worden voor het desbetreffende jaar.

Handelaars die opteren de retributie per kwartaal te betalen, zullen per kwartaal 12 weken aangerekend worden.

Artikel 5:

Deze retributie is verschuldigd door de ambulante handelaar die de standplaats inneemt op de wekelijkse openbare markt.

Artikel 6:

De retributie voor abonnees dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na verzenddatum van de facturen door het Autonoom Gemeentebedrijf Fluctus Schelle.

 

De retributie voor losse standplaatsen dient te worden betaald aan de marktleider, tegen ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.

Artikel 7:

Voor betalingsmodaliteiten verwijzen we naar artikel 9 en artikel 16 van het gemeentelijk reglement ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Artikel 8:

De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

Artikel 9:

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Artikel 10:

Het directiecomité AGB Fluctus/College van burgemeester en schepenen heeft de mogelijkheid om een vrijstelling te geven van bovenstaande retributiereglement.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Tarieven voor ambulante activiteiten op de foodtruckmarkt - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023  artikelen 8 tot en met 10;

Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40;

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 29 september 2005 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Fluctus Schelle, afgekort AGB Fluctus Schelle, werden goedgekeurd;

Gelet op de statuten van het AGB;

Gelet op de beheersovereenkomst, goedgekeurd in de Raad van Bestuur van 22 februari 2006, waarbij de bevoegdheid tot het organiseren markten en feestelijkheden wordt toegewezen aan het AGB Fluctus Schelle;

Gelet op het feit dat de uitoefening van ambulante activiteiten op openbare plaatsen lasten voor het AGB Fluctus Schelle met zich meebrengt;

Overwegende dat een tarief moet vastgesteld worden voor standplaatsen op de foodtruckmarkt;

Gelet op de modaliteiten die zijn vastgesteld in het gemeentelijk reglement voor ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein, goedgekeurd op de gemeenteraad d.d. 20 februari 2025;

Gelet op de aktename in de Raad van Bestuur van het AGB Fluctus Schelle van 27 maart 2025;

 

Beslist:

Met 19 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Hans Mampaey, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw, Koen Van de Wouwer en Philip Lemal)

Artikel 1:

Met ingang van 1 april 2025 worden de hierna volgende tarieven gevestigd voor het innemen van een standplaats op de foodtruckmarkt:

       € 3,50 per lopende meter (incl. BTW) met een minimum van 3 meter per dag/standplaats incl. elektriciteit.

Artikel 2:

De opmeting van de ingenomen oppervlakte geschiedt door de marktleider als volgt:

       elke begonnen lopende meter wordt als een volledige meter beschouwd.

       de diepte van de kramen mag max. 4 meter bedragen.

       de uiterste punten van de foodtruck, inclusief aanhorigheden, begrenzen de in aanmerking te nemen lengte.

Artikel 3:

Iedere kramer die, op welke wijze dan ook, meerdere meter(s) inneemt dan aangegeven bij aanvraag of aankomst betaalt hiervoor de vergoeding overeenkomstig de modaliteiten van het retributiereglement. Hij zal zelf de, van dienst zijnde, marktleiders op de hoogte brengen van de uitbreiding van zijn standplaats. Zo niet kan hem een bedrag gelijk aan 1 extra beurt (aantal extra meter(s) x vergoeding per lopende meter) aangerekend worden.

De ingenomen ruimte van de externe generator of groep wordt aangerekend per lopende meter volgens de bepalingen in artikel 1 en 2.

Artikel 4:

Wanneer de marktleider vaststelt dat er niet voldaan wordt aan de vereisten van artikel 20 ‘reinheid’ van het gemeentelijk reglement ambulante activiteiten op de openbare markt en op het openbaar domein over het voorzien van vuilzakken, zal de marktleider een afvalbak en zak(ken) aanbieden.

De foodtruck is verplicht deze aan te nemen. De vergoeding hiervoor is vastgesteld op € 20,00 (incl. BTW) voor de afvalbak en de eerste zak. Als ook een aanvullende vergoeding van € 10,00 (incl. BTW) per extra zak.

De handelaar betaalt het verschuldigde bedrag aan de marktleider, tegen ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.

De zak moet regelmatig geledigd worden indien nodig.

Op het einde van de markt is de marktkramer verplicht de verkregen afvalbak proper en leeg in te leveren.

Wanneer de afvalbak niet leeg terug bezorgd wordt aan de gemeente of de zak niet regelmatig geledigd wordt, wordt een vergoeding van € 10,00 (incl. BTW) aangerekend.

Wanneer de afvalbak niet terug wordt bezorgd aan de gemeente, wordt een vergoeding van € 39,00 (incl. BTW) aangerekend.

Voor deze bedragen wordt een factuur opgemaakt. Dit dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na verzenddatum van de factuur door het AGB Fluctus Schelle.

Artikel 5:

De retributie is verschuldigd door diegene die de standplaats inneemt op de foodtruckmarkt.

De modaliteiten voor de aanvraag kan je terugvinden in het gemeentelijke reglement voor ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Artikel 6:

Handelaars die vooraf ingeschreven zijn, dienen de retributie te betalen 14 kalenderdagen voor het begin van de foodtruckmarkt op de rekening van het AGB Fluctus Schelle.

 

Handelaars die een losse standplaats ter plaatse krijgen toegewezen, betalen het verschuldigde standgeld aan de marktleider, tegen ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.

Artikel 7:

Voor betalingsmodaliteiten verwijzen we naar artikel 9 en artikel 16 van het gemeentelijk reglement ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Artikel 8:

De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

Artikel 9:

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Belasting op de vergunning bestemd voor het exploiteren van een taxidienst 2025 - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op artikelen 41, 162 en 170, §4, van de gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op het Ministerieel besluit van 21 december 2020 over de emissienormen voor ceremonieel vervoer en het vervoer van personen met een verminderde mobiliteit;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 9 juni 2023 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en verdere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer;

Gelet op het feit dat het gemeentelijk reglement met betrekking tot het exploiteren van diensten voor het verhuren van voertuigen de nodige uitwerking dient te krijgen in een belastingreglement;

Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van alle belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven;

 

Beslist:

Met 17 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Wannes Van Havere, Karen De Pauw en Philip Lemal), 2 onthoudingen (Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer)

Artikel 1:

Er wordt voor de periode met ingang van 1 januari 2025 een jaarlijkse belasting gevestigd op de taxi’s waarvoor door het college van burgemeester en schepenen een exploitatievergunning of een vergunning voor de voertuigenverhuur met bestuurder werd afgeleverd.

Artikel 2:

Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld als volgt:

a) exploitatievergunning:

       € 428,64 per voertuig vermeld in de akte van de exploitatievergunning

       Afwijkend tarief: € 306,17 per voertuig vermeld in de akte van de vergunning, wanneer het zero-emissie voertuigen betreft.

       Afwijkend tarief: € 450 per voertuig vermeld in de akte van de vergunning, wanneer de exploitant gebruik maakt van standplaatsen op de openbare weg.

b) vergunning voor voertuigenverhuur met bestuurder:

       € 500 per voertuig vermeld in de akte van de vergunning.

Artikel 3:

De belasting is onverdeelbaar verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de vergunning werd afgegeven.

Ze is verschuldigd door de vergunninghouder, op 1 januari van het belastingjaar of op het moment van de afgifte van de vergunning.

De intrekking van de vergunning bij politiemaatregel ingevolge een fout van de verkrijger of het verzaken van de verkrijger aan de hem afgeleverde vergunning, geeft de belastingplichtige geen recht op enige terugbetaling van de reeds betaalde sommen.

Artikel 4:

De belastingplichtige moet ten laatste op 31 maart van het aanslagjaar aangifte doen van het belastbaar goed via het adres Fabiolalaan 55 te 2627 Schelle of via het mailadres economie@schelle.be.

De belastingplichtige ontvangt van het gemeentebestuur een aangifteformulier dat behoorlijk ingevuld en ondertekend moet worden teruggestuurd. Een belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen, moet dit zelf aanvragen via economie@schelle.be.

Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte binnen de gestelde termijnen, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 10% bij een eerste overtreding.

Bij volgende overtredingen zal, onafgezien van het feit of deze overtredingen plaats hebben binnen eenzelfde dienstjaar, een verhoging van 40%, 70% en 100% worden toegepast bij respectievelijk een tweede, derde en vierde overtreding. Vanaf de vijfde overtreding zal de verhoging 200% bedragen.

Voor de vaststelling van het toe te passen percentage van de belastingverhoging worden de vorige overtredingen niet in aanmerking genomen, wanneer geen overtredingen werden vastgesteld voor de laatste twee dienstjaren die het dienstjaar voorafgaan waarin de nieuwe overtreding wordt vastgesteld.

Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd.

Artikel 5:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII, (Vestiging en Invordering van de belastingen), hoofdstukken 1, 3, 4, 6 tot en met 9 bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek van toepassing voor zover zij niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.

Artikel 6:

Dit reglement wordt overgemaakt aan de bevoegde overheid en afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig art. 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Openverklaring van de functie van algemeen directeur - goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het collegebesluit d.d. 08.07.2024 inzake "Aanstelling na pensioenleeftijd" waarin werd aangegeven dat de algemeen directeur mevrouw Betty Van Cauteren, in dienst zal blijven tot en met 30.09.2025;

Overwegende dat de functie van algemeen directeur bijgevolg vanaf 01.10.2025 vacant zal zijn en er tijdig moet worden voorzien in de invulling ervan;

Gelet op het raadsbesluit d.d. 25.03.2024 houdende "Goedkeuring functiebeschrijving algemeen directeur";

Overwegende dat in de functiebeschrijving de mogelijkheid werd opgenomen om de vacature bij bevordering open te verklaren;

Overwegende het voorstel van het college van burgemeester en schepenen om te opteren voor een openverklaring bij bevordering;

 

Beslist:

Met 11 stemmen voor (Rob Mennes, Axel Boen, Vera Goris, Stan Scholiers, Arne Vergauwen, Lindger Boen, Stijn Van Hoofstat, Jef Gys, Inez Van den Berge, Karen De Pauw en Philip Lemal), 6 stemmen tegen (Rita Jacobs, Chantal Jacobs, Kris Huyck, Luna Boumans, Hans Mampaey en Koen Van de Wouwer), 2 onthoudingen (Koen Vaerten en Wannes Van Havere)

Artikel 1:

De functie van algemeen directeur wordt bij bevordering openverklaard.

Artikel 2:

De aanstelling van de nieuwe algemeen directeur zal gebeuren volgens de bevorderingsvoorwaarden die werden opgenomen in de functiebeschrijving.

Artikel 3:

Alle personeelsleden die aan de voorwaarden voor bevordering voldoen worden van deze openverklaring op de hoogte gebracht.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Overzicht punten

Mondelinge vragen.

 

De mondelinge vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen en opgenomen in het zittingsverslag (audio) dat na de zitting aan de fractieleiders wordt bezorgd.

 

Publicatiedatum: 29/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.