Notulen Gemeenteraad van DONDERDAG 16 MAART 2023

 

aanwezig

Philip Lemal, voorzitter

Rob Mennes, burgemeester

Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, schepenen

Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert, Gilbert Van de Vreken, raadsleden

Betty Van Cauteren, algemeen directeur

verontschuldigd

Philippe Van Bellingen, raadslid

 

Overzicht punten

Mededeling van ingekomen stukken.

 

Op verzoek van de voorzitter geeft de algemeen directeur lezing van volgende ingekomen stukken: geen.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Kosteloze overdracht stukje weg Witte Gevelstraat (11038C0057/00R000) van familie De Jonghe aan gemeente. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikels 28, 40-41 en 326-335;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO);

Overwegende dat de verwerving van een perceel grond, een daad van beschikking betreffende het gemeentelijk patrimonium is, en derhalve tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort;

Gelet op de e-mail van 28 april 2021 van Arne De Geeter van West Notarissen, Doorniksesteenweg 59, 8500 Kortrijk met de melding dat enkele van hun cliënten mede-eigenaars zijn van een stuk weg in de Witte Gevelstraat en dat deze hier kosteloos afstand van willen doen ten voordele van de gemeente, zolang de gemeente de kosten voor de notariële akte draagt;

Overwegende dat het perceel nu reeds in feite deel uitmaakt van het openbaar domein en dat het zich bevindt tegenover de woningen Witte Gevelstraat 28 tot 32, zoals het ook in het blauw voorkomt op bijgevoegd plan;

Overwegende dat met deze kosteloze overdracht ten behoeve van openbaar nut en het ontwerp van akte ingestemd kan worden;

Overwegende dat de bewaarders der hypotheken uitdrukkelijk worden ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte ten behoeve van openbaar nut;

Overwegende dat de heer Philip Lemal als gemeenteraadsvoorzitter en mevrouw Betty Van Cauteren als algemeen directeur gemachtigd moeten worden om de documenten inzake deze kosteloze afstand te ondertekenen namens de gemeente Schelle;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Artikel 1:

Goedkeuring te hechten aan het hierna vermelde ontwerp van akte:

"

AKTE VAN VERKOOP VAN ONROEREND GOED VOOR OPENBAAR NUT

Ref: SHEX001 RODM

Het jaar tweeduizend drieëntwintig, op

Zijn voor mij, Rob Mennes, burgemeester van de gemeente Schelle.

handelend met notariële bevoegdheid krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870,

verschenen:

A de verkoper

1. Mevrouw DECOCK Lydia Maria Bertha, geboren te Emelgem op 2 mei 1931, rijksregister nummer 31.05.02-354.78, echtgenote van de heer DE JONGHE Jozef Leo, gedomicilieerd te 8000 Brugge, Noorweegse Kaai 24/0306.

2. De heer DE JONGHE Dirk Ghislain Marie, geboren te Izegem op 19 april 1951, rijksregister nummer 51.04.19-389.43, echtgenoot van Mevrouw DEPRÉ Hilde Maria Mathilde, gedomicilieerd te 8500 Kortrijk, Diksmuidekaai 4.

3. Mevrouw DE JONGHE Sabina Juliana, geboren te Izegem op 12 oktober 1956, rijksregister nummer 56.10.12-314.87, echtgenote van de heer KERKHOF Frank André Maurice, gedomicilieerd te 8500 Kortrijk, Hoog Mosscher 81/0003.

4. Mevrouw DE JONGHE Catharina Justina, geboren te Izegem op 12 oktober 1956, rijksregister nummer 56.10.12-316.85, echtgenote van de heer VERCRUYSSE Eric Marcel Antoon, gedomicilieerd te 8620 Nieuwpoort, Albert I laan 68/L501.

Hierna genoemd "de verkoper".

B de koper(s)

De GEMEENTE SCHELLEmet zetel te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55, ingeschreven in het rechtspersonenregister met nummer 0207.536.547, hier vertegenwoordigd door:

1.  de gemeenteraad, voor wie hier optreedt de heer LEMAL Philip, gemeenteraadsvoorzitter, wonende te 2627 Schelle, Steenwinkelstraat 61/3;

en

2. mevrouw VAN CAUTEREN Betty Isabella, algemeen directeur, wonende te 2627 Schelle, De Keyserstraat 30 bus 12.

handelend overeenkomstig artikel 279 van het decreet lokaal bestuur en in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van ***, op heden niet vernietigd, waarvan een voor eensluidend afschrift gehecht wordt aan deze akte na voor ‘ne varietur’ te zijn ondertekend door partijen.

Hierna genoemd "de koper".

AANWEZIGHEID:

Alle partijen zijn in persoon aanwezig, behoudens # die hier wordt vertegenwoordigd door #, wonende te #, ingevolge authentieke volmacht verleden voor notaris #, te #, op #, waarvan een afschrift

#OF aan onderhavige akte gehecht blijft om ermee te worden overgeschreven.

ONTWERP - VOORLEZING:

Na integrale voorlezing van wat voorafgaat, verklaart de burgemeester dat de volledige akte door hem zal worden toegelicht, en dat de comparanten steeds bijkomende uitleg kunnen vragen over om het even welke bepaling van deze akte.

De burgemeester deelt de comparanten tevens mee dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien één van hen hierom zou verzoeken, onder meer omdat hij van oordeel zou zijn dat de voorafgaande mededeling van het ontwerp niet tijdig zou zijn gebeurd. De wijzigingen die eventueel werden aangebracht aan het vooraf meegedeelde ontwerp zullen steeds integraal worden voorgelezen.

Hierop verklaren de comparanten dat zij de voorafgaande mededeling van het ontwerp van deze akte als tijdig beschouwen, ook indien dit minder dan 5 werkdagen vóór heden zou zijn gebeurd, en dat zij geen prijs stellen op de integrale voorlezing van de akte door de instrumenterende notaris.

VERKOOP

De verkoper verklaart het hierna beschreven goed te verkopen aan de koper die aanvaardt:

GEMEENTE SCHELLE - enige afdeling

Een perceel weg, deel van de straat genaamd ‘Witte Gevelstraat’, kadastraal gekend volgens titel sectie C, deel van nummer 57/b en volgens huidig kadaster sectie C, nummer 57/R P0000, met een oppervlakte volgens huidig kadaster van  vierentachtig vierkante meter (84 m2).

Hierna genoemd "het goed".

EIGENDOMSBEWIJS

Voorschreven onroerend goed hoorde oorspronkelijk toe aan de heer DE JONGHE Franciscus Sylvinus Leontina en zijn echtgenote mevrouw BELLENS Greta, te Brasschaat, onder grotere oppervlakte als een perceel grond bestemd voor de oprichting van vijf autobergplaatsen om door hen te zijn verkregen ingevolge aankoop jegens de heer MENNES Leonard Joseph en zijn echtgenote mevrouw DE BOECK Joanna Celestina Augusta, te Schelle, blijkens akte verleden voor notaris Jacques Hopchet, te Antwerpen, met tussenkomst van notaris Jaak Mennes, te Essen, op 6 mei 1966, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen.

Door de echtgenoten De Jonghe – Bellens werden 5 autobergplaatsen opgericht op een deel van het perceel en na afsplitsing verkocht bij aktes verleden voor notaris Jacques Hopchet, te Antwerpen, respectievelijk met 2 aktes verleden op 24 november 1966 en aktes verleden op 8 september 1967, 15 september 1967 en 10 november 1967. Het restant van het perceel is voorwerp van onderhavige verkoop.

Mevrouw BELLENS Greta, voornoemd, is overleden te Sint-Niklaas op 16 augustus 2012. Ingevolge onderhands testament van 22 april 2010, neergelegd onder de minuten van notaris Henri Meert te Sint-Niklaas op 24 oktober 2012, is haar nalatenschap voor de geheelheid toegekomen aan de heer DE JONGHE Franciscus, voornoemd.

De heer DE JONGHE Franciscus, voornoemd, is overleden te Sint-Niklaas op 14 november 2012. Ingevolge de wet is zijn nalatenschap voor de geheelheid in volle eigendom toegevallen aan zijn broer de heer DE JONGHE Jozef Leo.
De heer DE JONGHE Jozef, voornoemd, is overleden te Kortrijk, op 23 oktober 2016. Zijn nalatenschap is toegevallen aan zijn echtgenote mevrouw DECOCK Lydia, voornoemd, voor de geheelheid in volle eigendom en zijn kinderen de heer DE JONGHE Dirk, mevrouw DE JONGHE Sabina en mevrouw DE JONGHE Catharina, allen voornoemd, ieder voor één derde onverdeeld in blote eigendom.

De verkrijgster verklaart zich te vergenoegen met vermelde eigendomsaanhaling en van de koper géén ander eigendomsbewijs te kunnen eisen dan een afschrift van deze akte.

BEKWAAMHEID

Alle partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet hetvoorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen, zoals onder andere faillissement, procedure van de gerechtelijke reorganisatie, aanstelling van een voorlopig bewindvoerder of collectieve schuldenregeling.

VERKOOPSVOORWAARDEN

1. Algemene voorwaarden:

Het eigendom wordt verkocht onder de gewone rechts­waarbor­gen, en onder meer:

a. voor vrij, zuiver en niet be­last met enige schuld, voor­recht, hypotheek, en in- of overschrijving.

Dienaangaande verklaart de verkoper op vraag van de burgemeester geen enkel document te hebben ondertekend binnen de drie maand voor het verlijden dezer, van hypotheekvestiging, volmacht of belofte tot hypothekeren en ook geen weet te hebben van enige procedure die de vervreemding van het hierna beschreven onroerend goed zou kunnen belasten.

b. in de staat waarin het zich nu bevindt, en zonder waarborg van maat of opper­vlakte, al bedraagt het verschil tussen de werkelijke en de uitgedrukte oppervlakte één/twin­tigste of meer. De koper verklaart deze staat te kennen en te aanvaarden.

c. met alle zichtbare en verborgen gebreken.

Terzake ontzegt de koper zich het recht enige klacht of vordering te laten gelden omwille van de slechte staat van de goederen, onnauwkeurigheid in de beschrijving, ongemakken, of om welke andere reden ook, onverminderd de vrijwaring waartoe de verkoper gehouden is indien hij kennis had van verborgen gebreken die hij niet gemeld heeft.

De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van verborgen gebreken betreffende de constructies en/of de bodem die aan wie dan ook schade zouden kunnen berokkenen of die aanleiding zouden kunnen geven tot sanering of tot gebruiksbeperkingen.

d. met al de heersende en lijdende, zicht- en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende erfdienstbaarheden,  gemeenschappen, rechten en verplichtingen, ook al zijn ze niet bekend, waarmee het door bepalingen in eigendomsaktes of overeenkomsten met aanpalende eigenaars zou kunnen bevoor- of benadeeld zijn, vrij aan de koper de ene te doen gelden en zich tegen de andere te verzetten, doch alles te zijnen bijzondere kost, last en gevaar en zonder verantwoordelijkheid noch tussenkomst van de verkoper, noch aanspraak tegen hem.

Het wordt verkocht met alle rechten en verplichtingen omtrent eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen, die de scheiding uitmaken tussen het verkochte goed en de aanpalende eigendommen.

Terzake verklaart de verkoper dat hij ten voordele of ten laste van het voormelde goed zelf geen enkele erfdienst­baarheid heeft gevestigd, en dat het goed bij zijn weten door geen enkele erf­dienstbaarheid bezwaard wordt.

 In zoverre deze nog van toepassing zijn worden de kopers volledig in plaats gesteld van de verkopers aangaande alle rechten en erfdienstbaarheden.

e. Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Uit de opzoeking op www.klim-cicc.be blijkt dat het verkochte goed #niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen en dat er geen wettelijke erfdienstbaarheden aanwezig zijn ten gunste van entiteiten die aangesloten zijn aan voormelde database.

2. Eigendomsrecht:

De koper bekomt het eigendomsrecht van het goed vanaf heden.

3. Genot en Gebruik:

De verkopers verklaren dat voormeld onroerend goed niet verhuurd noch verpacht is doch reeds in gebruik is als weg, deel van het openbaar domein.

4. Lasten en taksen:

De op het goed geheven belastingen zijn ten laste van de koper vanaf heden. De belasting op de ongebouwde percelen is echter slechts ten laste van de koper vanaf het verlijden der notariële akte.

ADMINISTATIEVE BEPALINGEN

5. Bodem:

1. De verkoper verklaart dat de grond voorwerp van onderhavige akte bij zijn weten geen risicogrond is. Dit wil zeggen dat op deze grond geen risico- inrichtingen gevestigd zijn of geweest zijn. Onder risico–inrichtingen worden verstaan: fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden en die voorkomen op de lijst die de Vlaamse Regering opstelt in overeenstemming met artikel 6 van het Bodemdecreet.  In de brief van de gemeente Schelle dagtekenend van 21 december 2022, wordt meegedeeld dat het bestuur geen kennis heeft van dergelijke risico-inrichting op of in het goed.

2. De inhoud van het bodemattest dat door de OVAM werd afgeleverd op 16 december 2022 en aan de koper werd meegedeeld, luidt als volgt:

“ 2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0. EXTRA INFORMATIE

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250 m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”.

Een kopie van dit attest werd aan de koper overhandigd voorafgaandelijk aan de ondertekening van deze akte.

3. De verkoper verklaart met betrekking tot het goed zelf verder geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting of risicobeheer, tot gebruiks- en bestemmingsbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

4. De koper verklaart, voor het geval bij het afsluiten van deze overeenkomst en voor het verlijden van de akte de verplichtingen die opgelegd zijn door artikel 101 §1 en §2 van het genoemde Decreet, niet of niet volledig zouden nageleefd zijn, hij uitdrukkelijk verzaakt aan alle nietigheidsvorderingen die hij om die redenen zou kunnen instellen. Hij bevestigt dat hij in het bezit werd gesteld van het meest recent afgeleverde bodemattest of van een bodemattest waarvan de inhoud identiek is aan de inhoud van het meest recent afgeleverde bodemattest vooraleer deze akte ondertekend werd.

5. De burgemeester bevestigt dat de verplichtingen, door het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming opgelegd met betrekking tot het verlijden van notariële akten, werden nageleefd. De burgemeester heeft gewezen op de draagwijdte inzake eventuele saneringsplicht, de aansprakelijkheid en de informatieplicht van partijen.

6. De burgemeester wijst de koper er echter op dat:

       dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

       dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.

7. Voor zover voorgaande verklaring door de verkoper ter goeder trouw werd afgelegd, neemt de koper de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.

6. Stedenbouwkundige situatie:

a. Stedenbouw

Indien het goed onderworpen is aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende voorbouw of achterbouw, urbanisatievereisten of andere overheidsbesluiten of reglementen van stedenbouwkundige aard, moet de koper zich gedragen naar al de voorschriften ervan, zonder voor verlies van grond, weigering van toelating tot bouwen of welke andere reden ook, enig verhaal tegen de verkoper te kunnen uitoefenen.

De koper erkent:

a) een kopie te hebben ontvangen van de brieven en de nagemelde stedenbouwkundige uittreksels, bevattende specifieke stedenbouwkundige informatie met betrekking tot het goed;

b) kennis te hebben genomen van de inhoud van deze documenten, en ontslaat de burgemeester ervan om de inhoud geheel of gedeeltelijk over te nemen in deze akte.

b. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Partijen zijn er door de burgemeester op gewezen dat de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna de “Codex” genoemd”), zoals die op heden van kracht is, op deze verkoop van toepassing zijn.

De gemeente waarin het goed gelegen is, beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister. Bijgevolg zijn de informatieverplichtingen, zoals voorzien in artikel 5.2.1. van de Codex integraal van toepassing.

In toepassing van de Codex vermeldt en informeert de burgemeester partijen erover dat, zoals blijkt uit 1° de brieven van de gemeente Schelle de dato 21 december 2022, 2° de stedenbouwkundige uittreksels afgeleverd door dezelfde gemeente op dezelfde datum, 3° de verklaringen van de verkoper en 4° het hypothecair getuigschrift, dat:

1) voor het goed geen omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt, zoals weergegeven in voormeld stedenbouwkundig uittreksel;

2) de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed is:

Woongebied volgens het Gewestplan Antwerpen van 3 oktober 1979. Het goed is eveneens opgenomen in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen’ van 19 juni 2009;

3) dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, voormelde stedenbouwkundige inlichtingen en de verklaring van de verkoper, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch dat een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4) het goed niet gelegen is in een zone met voorkooprecht zoals bedoeld in artikel 2.4.1 van de Codex of artikel 34 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende de complexe projecten;

5) er voor het goed geen verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is; en

6) het goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeurs- of projectbesluit.

c. Artikel 4.2.1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

De koper wordt gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt.

d. Vergunningsplichtige werken – verklaringen

De burgemeester deelt mee dat geen werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de Codex mogen worden opgericht of uitgevoerd zolang er geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is verkregen; in bepaalde gevallen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht (artikel 4.2.2 van de Codex).

De verkoper waarborgt aan de koper dat de werken en handelingen die hij zelf op het goed heeft uitgevoerd in overeenstemming zijn met de wetgeving op de ruimtelijke ordening en alle andere mogelijks van toepassing zijnde wetgeving.

De verkoper verklaart bovendien dat bij zijn weten het goed niet is aangetast door enige onregelmatige handeling of werk verricht door een derde.

De burgemeester wijst de partijen erop dat constructies daterend van vóór 22 juni 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan, vermoed worden vergund te zijn, indien zij niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied gelegen zijn.

De verkoper verklaart verder:

       dat het goed, bij zijn weten, het voorwerp uitmaakt noch van een onteigeningsmaatregel, noch van een wettelijke maatregel genomen ingevolge de bescherming van monumenten en landschappen;

       dat het hiervoor beschreven goed niet valt onder de bepalingen van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen. Partijen verlenen de burgemeester ontheffing dienaangaande nadere opzoekingen te doen;

       dat hij geen kennis heeft gekregen van het feit dat het goed, voorwerp van huidige verkoop, zou vallen onder toepassing van Artikel 85/1 Wooncode.

e. Verzaking vordering tot nietigverklaring

De koper verklaart dat hij voldoende op de hoogte is van de stedenbouwkundige toestand van het goed en verklaart uitdrukkelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering voor het geval een eventuele voorafgaande overeenkomst tussen partijen niet voldeed aan alle door de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening opgelegde informatieverplichtingen.

f. Planbatenheffing - Planschadevergoeding

De verkoper verklaart geen weet te hebben van enige planbatenheffing noch planschadevergoeding.

7. Stookolietank:

Dienaangaande verklaart de verkoper dat in het goed noch een ondergrondse noch een bovengrondse stookolietank aanwezig is.

8. Bosdecreet:

Partijen verklaren dat de burgemeester hen uit­druk­kelijk heeft gewezen op de bepalingen van het Bosde­creet van 13 juni 1990.De verkoper verklaart dat het goed geen bos is als bedoeld in het Bosdecreet. 

9. Onroerenderfgoeddecreet:

De verkoper verklaart dat het goed noch voorlopig, noch definitief werd beschermd als monument, stads- of dorpsgezicht, landschap of archeologisch patrimonium.

Hij verklaart hierover geen betekening of kennisgeving ontvangen te hebben en dat een dergelijke opname ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

De verkoper verklaart tevens dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken en niet beschermd is als onroerend erfgoed.

10. Voorkoop- en Wederinkooprechten:

Nadat ondergetekende burgemeester de partijen uitvoerig heeft ingelicht over de thans vigerende wetgeving betreffende de voor- en wederinkooprechten, heeft de verkoper verklaard geen weet te hebben van het bestaan van enig wettelijk of conventioneel voor- of wederinkooprecht.

11. Wet op de verzekeringen – Risicozone Overstroming:

In het kader van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en artikel 129§4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, verklaart de burgemeester, dat:

1° het goed niet ligt in risicogebied voor overstromingen;

2° het goed niet ligt in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied;

3° het goed niet ligt in een afgebakende oeverzone of een afgebakend overstromingsgebied.

12. Niet-toepasselijkheid van volgende wetgeving:

De verkoper verklaart dat het voorwerp van deze verkoop, zijnde onbebouwde percelen grond, niet onderworpen is aan volgende wetgeving:

     het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 8 september 2019;

     het Konink­lijk Besluit van vijfentwintig januari tweeduizend en één betreffende de tijdelijke of mobiele werkplaatsen;

     het besluit van de Vlaamse Regering aangaande de invoering van het EPC bij verkoop en verhuur niet-residentiële gebouwen en inzake de notariële verplichtingen residentieel en niet-residentieel de dato 5 december 2008, en

     het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen vermits de verkoper verklaart dat er zich op het goed geen toegankelijke constructies van vóór 2001 bevinden zoals gedefinieerd in dit decreet en dit ook niet blijkt uit de kadastrale legger.

13. Deze verkoop is niet onderworpen aan de B.T.W.:

Partijen verklaren dat deze koop-verkoop gesloten is onder het stelsel van de registratiebelasting.

14. Prijs:

Deze overdacht is ten kosteloze titel gezien het openbaar nut, namelijk om de grond te doen behoren tot het openbaar domein van de gemeente.

SLOTBEPALINGEN

Ontslag ambtshalve inschrijving

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving ter gelegenheid van de overschrijving van deze akte.

Woonstkeuze

Tot uitvoering dezer kiezen partijen woonst ieder in hun hierboven vermelde zetel.

Kosten, rechten en erelonen

Alle kosten, geen uitgezonderd, rechten en erelonen verschuldigd ingevol­ge deze akte zijn ten laste van de gemeente Schelle.

Bevestigingen

A. Ondergetekende burgemeester bevestigt:

a) dat de identiteit van de comparanten hetzij hem bekend is hetzij hem werd aange­toond aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige iden­ti­­teits­bewijzen.

b) conform de Hypotheekwet: dat de juistheid van de namen, voornamen, data en plaatsen van geboorte van partijen – natuurlijke personen rijksinwoners - door hem gewaarmerkt wordt op zicht van hetzij een trouwboekje, hetzij een uit­treksel uit de registers van de burgerlijke stand, hetzij een document waarop het rijksregisternummer vermeld wordt. Inzoverre het rijksregisternummer werd vermeld in deze akte, gebeurde dit met uitdrukkelijke toe­stemming van de betrokken partijen.

c)  partijen te hebben gewezen op artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande de prijsbewimpeling.

B. De comparanten bevestigen voor zoveel als nodig dat de vroegere akten waarnaar in deze akte verwezen wordt, samen met deze akte één geheel vormen, om samen als authentieke akte te gelden.

Verklaringen pro fisco

De gemeente Schelle verzoekt, gezien het openbaar nut van deze verkoop, om de kosteloze registratie, voorzien door artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Eveneens wordt uitdrukkelijk verzocht om de bijlage die één geheel vormt met de akte kosteloos te registreren. (ministeriële beslissing van 22 november 1957, nummer EE/74.413).

Vrijstelling recht op geschriften

Ondergetekende notaris bevestigt dat deze akte vrijgesteld is van het recht op geschriften aangezien het een operatie voor openbaar nut betreft.

Zorgvuldigheidsplicht

De comparanten erkennen dat hen door de burgemeester werd gewezen op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Fiscale volmacht

Partijen geven hierbij volmacht aan de werknemers van IGEAN Dienstverlening, RPR. 0206.767.574 met zetel te 2160 Wommelgem, Doornaardstraat 60 om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. 

Bijlagen:

1. Voor eensluidend afschrift gemeenteraadsbeslissing

WAARVAN AKTE

Opgemaakt en verleden te Schelle, op het gemeentehuis, op datum als voormeld.

Deze akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12 alinea’s 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf meegedeelde ontwerp van akte.

De gehele akte werd door mij, burgemeester, ten behoeve van comparanten toegelicht en na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben comparanten getekend met mij, burgemeester.

"

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Kosteloze overdracht wegenis Anne Frank-, Marieke Vervoort-, Elfnovemberstraat van Igean aan gemeente. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur, inzonderheid de artikels 28, 40-41 en 326-335;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO);

Overwegende dat de verwerving van een perceel grond een daad van beschikking betreffende het gemeentelijk patrimonium is en derhalve tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad behoort;

Gelet op de voorwaardelijk vergunde omgevingsvergunning 'aanvraag nieuwe verkaveling' met nummer OMV_2018014190 die d.d. 30.07.2018 werd afgeleverd aan Igean, Doornaardstraat 60, 2160 Wommelgem voor 'Verkaveling Frans Cretenlaan 50-60';

Overwegende dat paragraaf 7°, zesde lid van de vergunning luidt: "Na de definitieve oplevering van de wegenis- en rioleringswerken dienen de openbare wegenis en aanliggende openbare groenzones, parkeerplaatsen en dergelijke meer, kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente Schelle. ";

Overwegende dat het de huidige percelen betreft met capakey 11038B0136/00B003, 11038B0136/00A003, 11038B0168/00D010 en 11038B0168/00E010 en dat deze in rood en oranje aangeduid voorkomen op het plan in bijlage genaamd 'Plan overdracht Anne Frank-, Marieke Vervoorstraat 1B136B3 + 1B136A3, 1B168D10 en E10.pdf';

Gelet op artikel 2 van het gemeenteraadsbesluit d.d. 07.07.2014 'Goedkeuring wegentracé en infrastructuurwerken verkaveling Peter Benoitplein - Igean Dienstverlening' dat luidt: 'De gronden, die uiteindelijk tot het openbaar domein zullen behoren, dienen na beëindiging van de werken en op eerste verzoek kosteloos aan de gemeente Schelle overgedragen te worden door Igean Dienstverlening.';

Overwegende dat het de huidige percelen betreft met capakey 11038A0355/00E009 en 11038A0355/00F009 en dat deze in rood en oranje aangeduid voorkomen op het plan in bijlage genaamd 'Plan overdracht Elfnovemberstraat 1A355E9 + 1A355F9.pdf';

Overwegende dat met deze kosteloze overdracht ten behoeve van openbaar nut en het ontwerp van akte ingestemd kan worden;

Overwegende dat de bewaarders der hypotheken uitdrukkelijk worden ontslagen van het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte ten behoeve van openbaar nut;

Overwegende dat de heer Philip Lemal als gemeenteraadsvoorzitter en mevrouw Betty Van Cauteren als algemeen directeur gemachtigd moeten worden om de documenten inzake deze kosteloze afstand te ondertekenen namens de gemeente Schelle;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Artikel 1:

Goedkeuring te hechten aan het hierna vermelde ontwerp van akte:

"AKTE VAN OVERDRACHT VAN ONROEREND GOED VOOR OPENBAAR NUT

Ref: SHE013.01 - rodm

Het jaar tweeduizend drieëntwintig, op

Zijn voor ons, Rob Mennes, burgemeester van de gemeente Schelle,

handelend met notariële bevoegdheid krachtens artikel 9 van de wet van 27 mei 1870,

verschenen:

A de verkoper

IGEAN dienstverlening, dienstverlenende vereniging, beheerst door het decreet van zes

juli tweeduizend en één, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te 2160 Wommelgem, Doornaardstraat 60, krachtens beslissing van de algemene vergadering de dato éénentwintig juni negentienhonderd zesennegentig, BTW BE 0206.767.574 RPR Antwerpen.

Opgericht als intercommunale bij een akte verleden voor Meester André de Boungne, te Kalmthout, op 19 juni 1969, bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 8 juli 1969, onder nummer 1903-2.

De statuten werden onder meer gewijzigd ingevolge de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003. Verschenen in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 19 december 2003 onder nummer 03135765.

De statuten werden een laatste maal gewijzigd door de algemene vergadering van 25 juni 2021, gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad op 25 februari 2022 onder nummer 22027066.

Hier vertegenwoordigd door de heer Jo Bridts, algemeen directeur, identiteitskaartnummer 592-3401561-46, wonende te 2627 Schelle, Fabiolalaan 94 bus 3.1, rijksregisternummer 65.08.05-247.54, handelend krachtens artikel 26 en 28 laatste lid van de statuten, de bijzondere machten hem verleend door de raad van bestuur op twintig maart tweeduizend dertien, verschenen in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van achtentwintig juni tweeduizend dertien onder nummer 13099290 en de notariële volmacht verleden voor notaris Wim De Smedt te Wommelgem op vierentwintig september tweeduizend dertien die gehecht werd aan een verkavelingsakte verleden voor notaris Marnix De Sadeleer te Brecht op vierentwintig oktober tweeduizend dertien.

Hierna genoemd "de verkoper".

B de koper(s)

De GEMEENTE SCHELLEmet zetel te 2627 Schelle, Fabiolalaan 55, ingeschreven in het rechtspersonenregister met nummer 0207.536.547, hier vertegenwoordigd door:

1.  de gemeenteraad, voor wie hier optreedt de heer LEMAL Philip, gemeenteraadsvoorzitter, wonende te 2627 Schelle, Steenwinkelstraat 61/3;

en

2. mevrouw VAN CAUTEREN Betty Isabella, algemeen directeur, wonende te 2627 Schelle, De Keyserstraat 30 bus 12.

handelend overeenkomstig artikel 279 van het decreet lokaal bestuur en in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van ***, op heden niet vernietigd, waarvan een voor eensluidend afschrift gehecht wordt aan deze akte na voor ‘ne varietur’ te zijn ondertekend door partijen.

Hierna genoemd "de koper".

AANWEZIGHEID:

Alle partijen zijn in persoon aanwezig.

ONTWERP - VOORLEZING:

De partijen erkennen ieder een ontwerp van deze akte ontvangen te hebben op … 2022.

De volledige akte zal door de burgemeester worden toegelicht en het staat de comparanten steeds vrij bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling in de akte, alvorens deze te ondertekenen.

De comparanten erkennen volledige voorlezing te hebben gekregen van wat voorafgaat en bevestigen dat hun identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De burgemeester deelt de comparanten mee dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen dit op prijs stelt, alsook indien minstens één van hen meent dat het ontwerp van akte niet tijdig is meegedeeld.

Hierop verklaren alle comparanten dat zij van oordeel zijn dat zij het ontwerp van akte tijdig voor het verlijden ervan ontvangen hebben, dat zij hiervan kennis hebben genomen en op de integrale voorlezing van de akte geen prijs stellen.

Eventuele wijzigingen die werden of nog worden aangebracht aan het ontwerp van akte zullen steeds integraal worden voorgelezen.

VERKOOP

De verkoper verklaart het hierna beschreven goed te verkopen aan de koper die aanvaardt:

GEMEENTE SCHELLE, ENIGE AFDELING

A. 1. Een wegenis met aanhorigheden, thans de straten genaamd Marieke Vervoortstraat en Anne Frankstraat, gekend ten kadaster volgens titel sectie B, deel van nummers 137/K (Frans Cretenlaan 60+) en 137/P (Kwaedenhoek) en volgens huidig kadaster als een perceel grond aan de Frans Cretenlaan onder sectie B, nummer 136/B/3 P0000, met een oppervlakte volgens huidig kadaster van duizend vijfhonderd zesenzestig vierkante meter (1.566 m²).

2. Een perceel grond gelegen aan de Anne Frankstraat, gekend ten kadaster volgens titel sectie B, deel van nummer 137/P (Kwaedenhoek) en volgens huidig kadaster als een perceel grond aan de Frans Cretenlaan onder sectie B, nummer 136/A/3 P0000 met een oppervlakte volgens huidig kadaster van negenhonderd tweeëntwintig vierkante meter (922 m²).

3. Een perceel grond (volgens het kadaster hooiland), gekend ten kadaster volgens titel en huidig kadaster sectie B, nummers 168/D/10 P0000 en 168/E/10 P0000 met een respectievelijke oppervlakte van duizend driehonderd drieëntwintig vierkante meter (1.323 m²) en zevenhonderd tweeënnegentig vierkante meter (792 m²).

B. 1. De straat genaamd Elfnovemberstraat (volgens kadaster aan het Peter Benoitplein), gekend ten kadaster volgens titel sectie A, deel van nummer 35/S/7 en volgens huidig kadaster sectie A, nummer 355/E/9 P0000 met een oppervlakte van tweehonderd tweeëntwintig vierkante meter (220 m²).

2. Een perceel grond aan de Elfnovemberstraat (volgens kadaster aan het Peter Benoitplein), gekend ten kadaster volgens titel sectie A, deel van nummer 35/S/7 en volgens huidig kadaster sectie A, nummer 355/F/9 P0000 met een oppervlakte van achtenzeventig vierkante meter (78 m²).

Hierna genoemd "het goed".

EIGENDOMSBEWIJS

Voormelde goederen sub A. 1. en 2. horen toe aan IGEAN Dienstverlening om door haar te zijn verkregen ingevolge aankoop onder grotere oppervlakte jegens de gemeente Schelle blijkens akte verleden voor Rob Mennes, burgemeester van de gemeente Schelle, op 29 juni 2016, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen 6 juli daarna, onder referte 59-T-06/07/2016-13.399.

Voormeld goed sub A. 3. hoort toe aan IGEAN Dienstverlening om door haar te zijn verkregen ingevolge aankoop jegens mevrouw DE BELDER Cecilia Francisca, te Schelle; mevrouw DOCKX Luciana Joanna Hendrika, te Brasschaat; en mevrouw DE BELDER Linda Joanna, te Knokke-Heist, blijkens akte verleden voor notaris Thomas Goossens, te Niel, op 19 november 2018, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen op 28 november daarna, onder referte 59-T-28/11/2018-23700.

Voormelde goederen sub B. 1. en 2. horen toe aan IGEAN Dienstverlening om door hen te zijn verkregen ingevolge aankoop jegens de gemeente Schelle blijkens akte verleden voor notaris Ludo Lamot, te Niel, op 30 december 2014, overgeschreven op het derde hypotheekkantoor te Antwerpen op 12 januari 2015, onder referte 59-T-12/01/2015-00804.

De koper zal géén ander eigendomsbewijs kunnen eisen dan een afschrift van deze akte.

De verkoper verklaart verder dat het goed hetzij geen deel uitmaakt van het openbaar domein hetzij dat het goed toebedeeld werd aan het private domein bij goedkeuring van deze overdracht door de gemeenteraad.

BEKWAAMHEID

Alle partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet hetvoorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen, zoals onder andere faillissement, procedure van de gerechtelijke reorganisatie, aanstelling van een voorlopig bewindvoerder of collectieve schuldenregeling.

BESTEMMING PERCELEN

Volgens uitdrukkelijke verklaring van de Gemeente is het haar intentie dat:

- Voormeld goed sub A. 1., B. 1. zullen toebehoren aan het openbaar domein;

- Voormelde goederen sub A. 2. en 3. en B. 2. zullen toebehoren aan het privaat domein van de gemeente.

VERKOOPSVOORWAARDEN

1. Algemene voorwaarden

Het eigendom wordt verkocht onder de gewone rechts­waarbor­gen, en onder meer:

a. voor vrij, zuiver en niet be­last met enige schuld, voor­recht, hypotheek, en in-               of overschrijving.

Dienaangaande verklaart de verkoper op vraag van de burgemeester geen enkel    document te hebben ondertekend binnen de drie maand voor het verlijden dezer,                                           van hypotheekvestiging, volmacht of belofte tot hypothekeren en ook geen weet                                           te hebben van enige procedure die de vervreemding van het hierna beschreven                                           onroerend goed zou kunnen belasten.

b. in de staat waarin het zich nu bevindt, en zonder waarborg van maat of opper­                vlakte, al bedraagt het verschil tussen de werkelijke en de uitgedrukte oppervlakte                             één/twin­tigste of meer. De koper verklaart deze staat te kennen en te aanvaarden.

c. met alle zichtbare en verborgen gebreken.

Terzake ontzegt de koper zich het recht enige klacht of vordering te laten gelden    omwille van de slechte staat van de goederen, onnauwkeurigheid in de beschrijving,                             ongemakken, of om welke andere reden ook, onverminderd de vrijwaring waartoe de                             verkoper gehouden is indien hij kennis had van verborgen gebreken die hij niet                                           gemeld heeft.

De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van verborgen gebreken betreffende de   constructies en/of de bodem die aan wie dan ook schade zouden kunnen berokkenen                             of die aanleiding zouden kunnen geven tot sanering of tot gebruiksbeperkingen.

d. met al de heersende en lijdende, zicht- en onzichtbare, voortdurende en niet voortdurende erfdienstbaarheden,  gemeenschappen, rechten en verplichtingen, ook al zijn ze niet bekend, waarmee het door bepalingen in eigendomsaktes of overeenkomsten met aanpalende eigenaars zou kunnen bevoor- of benadeeld zijn, vrij aan de koper de ene te doen gelden en zich tegen de andere te verzetten, doch alles te zijnen bijzondere kost, last en gevaar en zonder verantwoordelijkheid noch tussenkomst van de verkoper, noch aanspraak tegen hem.

Het wordt verkocht met alle rechten en verplichtingen omtrent eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen, die de scheiding uitmaken tussen het verkochte goed en de aanpalende eigendommen.

Terzake verklaart de verkoper dat hij ten voordele of ten laste van het voormelde goed zelf geen enkele erfdienst­baarheid heeft gevestigd, en dat het goed bij zijn weten door geen enkele erf­dienstbaarheid bezwaard wordt, met uitzondering van:

       voor wat betreft loten 1 en 2, hetgeen opgenomen in het proces-verbaal van openbare en eindelijke toewijs opgemaakt door notaris Cols te Antwerpen op 12 oktober 1928:

“de koopen palende aan eenen openbaren weg zullen daarop rechtstreeks uitwegen, ook met alle voertuigen.

Voor loten 45, 46, 47 is deze openbare weg n°14 van den atlas der buurtwegen genaamd Kwaedenhoeksley, hebbende van afstand tot afstand eene verschillende breedte op den atlas der buurtwegen aangeduid.

Op de zuidzijde van loten 36 tot en met 45 zal een rijweg gelaten worden van drie meter breedte, als uitweg die loten tot den Kwaedenhoeksley en langs voorgaanden rijweg tot den Kwaedenhoeksweg" .

       voor wat betreft lot sub. 3, hetgeen opgenomen in voormelde akte verleden voor notaris Thomas Goossens, te Niel, op 19 november 2018:

De verkopers stellen de kopers in kennis van de volgende bepalingen bedongen bij akte verleden voor notaris Hilde Hellemans te Hemiksem op 4 april 2016 en die de kopers dienen te eerbiedigen en aan hun rechtsopvolgers op te leggen, voor zover zij nog geldig zijn of geldig zouden kunnen worden ingeroepen.

Deze bedingen worden hierna letterlijk overgenomen:

“Vestiging erfdienstbaarheid ten voordele van Aquafin

In het raam van artikel 686 en volgende van het Burgerlijk Wetboek worden bij huidige titel ten gunste van het heersend erf en ten laste van het hierboven vermelde perceel sectie B, nummer 168/V/8/P0000, eigendom, lijdend erf genoemd, de volgende zakelijke eeuwigdurende erfdienstbaarheden gevestigd en dit ten laste van het lijdend erf, en niet van de persoon, ten behoeve van de aanleg en de uitbating in bovenvermeld over te dragen deel van het perceel(en) van een gedeelte van regenweerafvoerinfrastructuur (hierna RWA-infrastructuur genoemd).

De erfdienstbaarheid zal gevestigd worden op een breedte van maximum 4 meter en over een lengte van 132 meter, zoals aangeduid in groene kleur op grafisch plan.

De verkoop en de vestiging van erfdienstbaarheid zullen doorgaan onder de gewone waarborgen naar rechte en bovendien, onder de bijzondere lasten en voorwaarden hierna vermeld:

a) De eigenaar verleent aan Aquafin of zijn rechtsopvolgers of gemachtigden, hierna ook Aquafin genoemd, het recht op zijn voormeld perceel(en) alle werken uit te voeren of te laten uitvoeren voor de aanleg, het onderhoud en de vervanging van de RWA-infrastructuur en het bij deze akte verkochte perceel(en), met de vervoermiddelen, materialen en werktuigen die hij of zijn aannemer hiertoe nuttig acht.

b) De prijs zal uitbetaald worden ter gelegenheid van het

verlijden van de notariële akte en omvat alle welkdanige vergoedingen die aan de verkoper zouden toekomen uit hoofde van de inneming van zijn goed en de vestiging van erfdienstbaarheid.

Het bovenvermelde perceel(en) zal, in zoverre het niet wordt overgedragen, over een breedte van vier meter (zie grafisch plan), ten voordele van het bij deze akte verkochte erf, bezwaard worden met een erfdienstbaarheid waarbij iedere handeling verboden is die van aard zou zijn om RWA-infrastructuur en haar toebehoren of haar exploitatie te schaden.

Binnen deze strook, zoals hogervermeld, mag, behoudens voorafgaande instemming van Aquafin en de Beheerder van de RWA-infrastructuur, niet overgegaan worden tot:

-het oprichten van gebouwen of gesloten lokalen. Elk ontwerp dient aan Aquafin en de Beheerder van de RWA-infrastructuur voorgelegd te worden opdat de te eerbiedigen veiligheidsafstanden overeenkomstig de vereisten van elk geval in het bijzonder zouden bepaald worden.

-het wijzigen van het maaiveldniveau.

-het opstapelen van goederen of materiaal met gewicht groter dan één ton per vierkante meter.

-het heien van palen of piketten in de grond die de RWA-infrastructuur kunnen beschadigen.

-het rijden binnen voormelde strook met rollend materieel met een aslast zwaarder dan 12 ton, incluis mechanische graaftuigen, die de RWA-infrastructuur kan beschadigen.

-het planten van bomen en struiken of gewassen.

Zowel binnen als buiten hogerbepaalde zones zijn alle uitgravingen of ontgrondingen welke de stabiliteit van de grond of de ondergrond waarin de RWA-infrastructuur zich bevindt in het gedrang zou kunnen brengen zijn eveneens verboden.

In geval van inbreuk op voormelde bepalingen, zal de nv Aquafin, de Beheerder van de RWA-infrastructuur of hun rechthebbende, zonder voorafgaande verwittiging of ingebrekestelling, en zonder schadeloosstelling, het recht hebben alle maatregelen te nemen die ze nodig achten, onverminderd haar rechten of schadevergoeding waartoe die inbreuken aanleiding zouden kunnen geven.

Voormeld perceel zal, in zoverre het niet werd ingenomen in volle eigendom, ver een breedte van vier meter, zoals aangeduid op hogervermeld plan eveneens ten voordele van het bij deze verkocht onderliggend erf, bezwaard worden met een erfdienstbaarheid van toe- en doorgang, inclusief het plaatsen van materiaal, gereedschap en werktuigen nodig voor hierna vermelde handelingen, op zulke wijze dat de nv Aquafin, de Beheerder van de RWA-infrastructuur, hun aannemen en hun personeelsleden of agenten altijd de installatie zal kunnen bereiken voor de aanleg, het toezicht onderhoud, ruiming en de eventuele herstelling incluis vervanging ervan.

De eigenaar zal toelaten dat op deze strook van vier meter de uit de bedding van de RWA-infrastructuur opgehaalde producten, voor zover dit kan ingevolge de vigerende milieuwetging, worden geplaatst. Geen vergoeding is verschuldigd aan de eigenaar of gebruiker uit hoofde van de plaatsing binnen voormelde strook van producten die voortkomen van de ruimingswerken.

In geval van overdracht van eigendom van het resterend gedeelte van het beschouwde perceel, zowel kosteloos als ten bezwarende titel, zal de eigenaar die afstand doet melding maken van de bij akte gevestigde erfdienstbaarheden.

De verkoper is eveneens verplicht, in geval van verandering van uitbater of grondgebruiker, deze laatste op de hoogte te brengen van deze erfdienstbaarheden.

De aan Aquafin door de overeenkomst verleende rechten kunnen door haar overgemaakt worden aan een andere vennootschap, aan haar rechtsopvolgers, haar gevolmachtigden of aan elke andere derde die zal instaan voor het beheer van de in het bij deze akte verkochte deel van het perceel aangelegde RWA-infrastructuur.

Aquafin zal na de aanlegwerken aan de eigenaar (of gebruiker) elke eventuele schade, veroorzaakt door de werken van de aanleg, vergoeden.

Het bedrag van de schadeloosstelling zal in gemeen overleg vastgelegd worden; bij gebrek aan een regeling in der minne zal elk van de partijen voor eigen rekening een deskundige aanduiden. Indien door deze deskundigen geen overeenkomst wordt bereikt, zal het bedrag van de schade bepaald worden door de bevoegde rechtbank. Kopers worden volledig in de plaats gesteld van de verkopers aangaande alle rechten en erfdienstbaarheden.

Bij akte verleden voor notaris Thomas Goossens, te Niel, op 3 november 2022, inhoudende de verkoop door de nv Aquafin, te Aartselaar, aan de Gemeente Schelle van het perceel 344/A P0000 werd aangaande voormelde erfdientsbaarheid letterlijk opgenomen hetgeen volgt:

II Afschaffing voormelde erfdienstbaarheid

Partijen komen vervolgens uitdrukkelijk overeen de erfdienstbaarheid hiervoor voormeld en opgenomen in voormelde akte van notaris Hilde Hellemans, te Hemiksem, van 4 april 2016, zoals deze staat aangegeven als ‘op te heffen servitude 4m’ op bovenvermeld plan op te heffen, maar beperkt tot het in deze betrokken goed, omdat de koper dit perceel zal aanwenden als buffergebied.

Voor zover deze erfdienstbaarheden nog van toepassing zouden zijn treden de kopers in de rechten en plichten van de verkopers.

d. Erfdienstbaarheden van openbaar nut

Uit de opzoeking via het Kabel- en Leidinginformatieportaal blijkt dat het verkochte goed niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen, of, bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen en dat er geen wettelijke erfdienstbaarheden aanwezig zijn ten gunste van entiteiten die aangesloten zijn aan voormelde database.

2. Eigendomsrecht:

De koper bekomt het eigendomsrecht van het goed vanaf heden.

3. Genot en Gebruik:

De verkoper verklaart dat het goed nietverhuurd noch verpacht is. De koper bekomt het genot van het goed door vrij gebruik vanaf heden.

4. Lasten en taksen:

De op het goed geheven belastingen zijn ten laste van de koper vanaf heden. De belasting op de ongebouwde percelen is echter slechts ten laste van de koper vanaf het verlijden der notariële akte. Aangaande de voorliggende straat of het voetpad verklaart de verkoper dat thans geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn. Verhaalbelastingen voor reeds uitgevoerde infrastructuur blijven ten laste van de verkoper.

ADMINISTATIEVE BEPALINGEN

5. Bodem:

1. De verkoper verklaart te goeder trouw dat de grond voorwerp van deze akte geen risicogrond is. Dit betekent dat op deze grond geen risico- inrichtingen gevestigd zijn of geweest zijn. Onder risico –inrichtingen worden verstaan: fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden  en die voorkomen op de lijst die de Vlaamse Regering opstelt in overeenstemming met artikel 6 van het Bodemdecreet. Uit het stedenbouwkundig uittreksel, afgeleverd door de gemeente Schelle blijkt niet dat het goed valt onder de bepalingen van Vlarebo.

2. Door OVAM werd op 2 november 2022 bodemattesten afgeleverd voor de percelen voorwerp van onderhavige transactie.

De verkoper verklaart dat de koper voor het sluiten van de overeenkomst op de hoogte werd gebracht van de inhoud van de bodemattesten, telkens afgeleverd door de OVAM op 2 november 2022, overeenkomstig artikel 101 paragraaf 1 van genoemd Decreet. De inhoud van deze attesten luidt:

       voor wat betreft de percelen 355/F/9 P0000, 355/E/9 P0000 168/E/10 P0000 en 168/D/10 P0000, telkens:

“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op www.ovam.be/disclaimer.

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

       voor wat betreft de percelen 136/A/3 P0000 en 136/B/3 P0000, telkens:

“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 EXTRA INFORMATIE:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft voor deze grond geen gegevens uit de gemeentelijke inventaris.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond geen verdere maatregelen worden uitgevoerd.

2.2.1 Extra informatie

Volgens het Bodemdecreet moet er geen beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd worden op deze grond.

De OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het oriënterend bodemonderzoek van 21.10.2015.

2.3 DOCUMENTEN OVER DE BODEMKWALITEIT

2.3.1 Extra informatie

DATUM: 21.10.2015

TYPE: Oriënterend bodemonderzoek

TITEL: Oriënterend bodemonderzoek, Van Deyck, Frans Cretenlaan 50-60 te Schelle + aanvulling d.d. 17.11.2015

AUTEUR: Talboom milieu (Promek nv)

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op www.ovam.be/disclaimer.

3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

3. De verkoper verklaart met betrekking tot het goed zelf verder geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting of risicobeheer, tot gebruiks- en bestemmingsbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

4. De koper verklaart, voor het geval bij het afsluiten van deze overeenkomst en voor het verlijden van de akte de verplichtingen die opgelegd zijn door artikel 101 §1 en §2 van het genoemde Decreet, niet of niet volledig zouden nageleefd zijn, hij uitdrukkelijk verzaakt aan alle nietigheidsvorderingen die hij om die redenen zou kunnen instellen. Hij bevestigt dat hij in het bezit werd gesteld van het meest recent afgeleverde bodemattest of van een bodemattest waarvan de inhoud identiek is aan de inhoud van het meest recent afgeleverde bodemattest vooraleer deze akte ondertekend werd.

5. De burgemeester bevestigt dat de verplichtingen, door het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming opgelegd met betrekking tot het verlijden van notariële akten, werden nageleefd. De burgemeester heeft gewezen op de draagwijdte inzake eventuele saneringsplicht, de aansprakelijkheid en de informatieplicht van partijen.

6. De burgemeester wijst de koper er echter op dat:

       dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

       dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.

7. Voor zover voorgaande verklaring door de verkoper ter goeder trouw werd afgelegd, neemt de koper de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de verkoper hiervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.

6. Stedenbouwkundige situatie:

a. Stedenbouw

Indien het goed onderworpen is aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende voorbouw of achterbouw, urbanisatievereisten of andere overheidsbesluiten of reglementen van stedenbouwkundige aard, moet de koper zich gedragen naar al de voorschriften ervan, zonder voor verlies van grond, weigering van toelating tot bouwen of welke andere reden ook, enig verhaal tegen de verkoper te kunnen uitoefenen.

De koper erkent:

a) een kopie te hebben ontvangen van de brieven en de nagemelde stedenbouwkundige uittreksels, bevattende specifieke stedenbouwkundige informatie met betrekking tot het goed;

b) kennis te hebben genomen van de inhoud van deze documenten, en ontslaat de burgemeester ervan om de inhoud geheel of gedeeltelijk over te nemen in deze akte.

b. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Partijen zijn er door de burgemeester op gewezen dat de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna de “Codex” genoemd”), zoals die op heden van kracht is, op deze verkoop van toepassing zijn.

De gemeente waarin het goed gelegen is, beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.  Bijgevolg zijn de informatieverplichtingen, zoals voorzien in artikel 5.2.1. van de Codex integraal van toepassing.

In toepassing van de Codex vermeldt en informeert de burgemeester partijen erover dat, zoals blijkt uit 1° de brieven van de gemeente Schelle de dato 21/12/2022, 2° de stedenbouwkundige uittreksels afgeleverd door dezelfde gemeente op dezelfde datum, 3° de verklaringen van de verkoper en 4° het hypothecair getuigschrift, dat:

1) voor het goed omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen werden uitgereikt, zoals weergegeven in voormeld stedenbouwkundig uittreksel, te weten:
Voor het goed sub A.:

- vergunning afgeleverd op 18 november 2016 voor de afbraak van de meergezinswoningen met bijgebouwen en aanhorigheden; en

- vergunning voorwaardelijk afgeleverd op 26 oktober 2020 voor het realiseren van een bufferbekken en aanleggen van voet- en fietspad tussen de Breugelstraat en de nieuwe verkaveling in Frans Cretenlaan;

Voor het goed sub B. geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd uitgereikt;

2) de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed is:

- voor wat betreft het goed sub A.: Woongebied volgens het Gewestplan Antwerpen van 3 oktober 1979, gewijzigd op 28 oktober 1998; en

- voor wat betreft het goed sub B.: deels in woongebied en deels in woonuitbreidingsgebied volgens het Gewestplan Antwerpen van 3 oktober 1979;

3) dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift, voormelde stedenbouwkundige inlichtingen en de verklaring van de verkoper, het onroerend goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO, noch dat een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4) het goed niet gelegen is in een zone met voorkooprecht zoals bedoeld in artikel 2.4.1 van de Codex of artikel 34 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende de complexe projecten;

5) er voor het goed sub A. een verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is voor het verkavelen van gronden in een lot voor rmeergezinswoningbouw en 8 loten voor aaneengesloten eengezinswoningen langsheen nieuw aan te leggen wegenis, afgeleverd op 30 juli 2018; en

er voor het goed sub B. een verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is voor het verkavelen van gronden in 3 kavels, afgeleverd op 25 juli 2014;

6) het goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeurs- of projectbesluit.

7) dat het goed niet het voorwerp uitmaakt van een aanduiding als “watergevoelig open ruimtegebied” conform artikel 5.6.8, §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

c. Artikel 4.2.1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

De koper wordt gewezen op de inhoud van artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex RO, dat de vergunningsplichtige handelingen opsomt.

d. Vergunningsplichtige werken – verklaringen

De burgemeester deelt mee dat geen werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de Codex mogen worden opgericht of uitgevoerd zolang er geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is verkregen; in bepaalde gevallen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht (artikel 4.2.2 van de Codex).

De verkoper waarborgt aan de koper dat de werken en handelingen die hij zelf op het goed heeft uitgevoerd in overeenstemming zijn met de wetgeving op de ruimtelijke ordening en alle andere mogelijks van toepassing zijnde wetgeving.

De verkoper verklaart bovendien dat bij zijn weten het goed niet is aangetast door enige onregelmatige handeling of werk verricht door een derde.

De burgemeester wijst de partijen erop dat constructies daterend van vóór 22 juni 1962 of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan, vermoed worden vergund te zijn, indien zij niet in ruimtelijk kwetsbaar gebied gelegen zijn.

De verkoper verklaart verder:

       dat het goed, bij zijn weten, het voorwerp uitmaakt noch van een onteigeningsmaatregel, noch van een wettelijke maatregel genomen ingevolge de bescherming van monumenten en landschappen;

       dat het hiervoor beschreven goed niet valt onder de bepalingen van de wet van 22 juli 1970 op de ruilverkaveling van landeigendommen. Partijen verlenen de burgemeester ontheffing dienaangaande nadere opzoekingen te doen;

       dat hij geen kennis heeft gekregen van het feit dat het goed, voorwerp van huidige verkoop, zou vallen onder toepassing van Artikel 85/1 Wooncode.

e. Verzaking vordering tot nietigverklaring

De koper verklaart dat hij voldoende op de hoogte is van de stedenbouwkundige toestand van het goed en verklaart uitdrukkelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering voor het geval een eventuele voorafgaande overeenkomst tussen partijen niet voldeed aan alle door de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening opgelegde informatieverplichtingen.

f. Planbatenheffing - Planschadevergoeding

De verkoper verklaart geen weet te hebben van enige planbatenheffing noch planschadevergoeding.

7. Stookolietank:

Dienaangaande verklaart de verkoper dat in het goed noch een ondergrondse noch een bovengrondse stookolietank aanwezig is.

8. Bosdecreet:

Partijen verklaren dat de burgemeester hen uit­druk­kelijk heeft gewezen op de bepalingen van het Bosde­creet van 13 juni 1990.De verkoper verklaart dat het goed geen bos is als bedoeld in het Bosdecreet. 

9. Onroerenderfgoeddecreet:

De verkoper verklaart dat het goed noch voorlopig, noch definitief werd beschermd als monument, stads- of dorpsgezicht, landschap of archeologisch patrimonium.

Hij verklaart hierover geen betekening of kennisgeving ontvangen te hebben en dat een dergelijke opname ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

De verkoper verklaart tevens dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken en niet beschermd is als onroerend erfgoed.

10. Voorkoop- en Wederinkooprechten:

Nadat ondergetekende burgemeester de partijen uitvoerig heeft ingelicht over de thans vigerende wetgeving betreffende de voor- en wederinkooprechten, heeft de verkoper verklaard geen weet te hebben van het bestaan van enig wettelijk of conventioneel voor- of wederinkooprecht, behoudens het voorkooprecht ten voordele van De Vlaamse Waterweg nv op voormelde percelen met nummers 136/A/3 P0000, 168/D/10 P0000 en 168/E/10 P0000.

Dit voorkooprecht werd aan deze diensten aangeboden en de nv De Vlaamse Waterweg liet per schrijven van 19 oktober 2022 weten het voorkooprecht niet uit te oefenen.

11. Wet op de verzekeringen – Risicozone Overstroming

In het kader van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en artikel 129§4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, verklaart de burgemeester, dat:

1° het goed niet ligt in risicogebied voor overstromingen;

2° het goed niet ligt in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied;

3° het goed niet ligt in een afgebakende oeverzone of een afgebakend overstromingsgebied, behoudens voormelde percelen 168/D/10 P0000 en 168/E/10 P0000, welke percelen gedeeltelijk in effectief overstromingsgevoelig gebied liggen. De koper verklaart hiervan op de hoogte te zijn en op de (rechts)gevolgen verbonden aan de opname van dit perceel in deze zone.

Desgevallend moet de koper zijn verzekeraar daarover inlichten. Dit gegeven zou immers kunnen leiden tot een hogere verzekeringspremie voor dit eigendom als de verzekeraar dit gebied als risicovol zou beoordelen. Er bestaan wel wettelijke maximumtarieven van het Tariferingsbureau.

De burgemeester wijst de koper bovendien op artikel 129§3 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen dat bepaald dat de verzekeraar met betrekking tot het gevaar brand weigeren dekking te verlenen tegen de overstroming en tegen overlopen en opstuwen van de openbare riolen als hij een gebouw, een gedeelte van een gebouw of de inhoud van een gebouw dekt, die werden gebouwd meer dan achttien maanden na de datum van bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit, dat de zone waarin het gebouw zich bevindt, in overeenstemming met paragraaf 2, als risicozone klasseert. 

Deze uitzondering is eveneens van toepassing op de uitbreidingen op de grond van de goederen die bestonden voor de datum van klassering,

12. Niet-toepasselijkheid van volgende wetgeving:

De verkoper verklaart dat het voorwerp van deze verkoop, zijnde onbebouwde percelen grond, niet onderworpen is aan volgende wetgeving:

     het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 8 september 2019;

     het Konink­lijk Besluit van vijfentwintig januari tweeduizend en één betreffende de tijdelijke of mobiele werkplaatsen

     het besluit van de Vlaamse Regering aangaande de invoering van het EPC bij verkoop en verhuur niet-residentiële gebouwen en inzake de notariële verplichtingen residentieel en niet-residentieel de dato 5 december 2008

13. Deze verkoop is niet onderworpen aan de B.T.W.

Partijen verklaren dat deze koop-verkoop gesloten is onder het stelsel van de registratiebelasting.

14. Prijs:

Deze koop-verkoop is kosteloos gesloten tussen partijen voor de prijs van ÉÉN EURO (€ 1,00), die door de koper betaald werd op heden, via overschrijving van haar rekening BE______________________ naar rekening van IGEAN met nummer BE____________________________ , waarover kwijting.

Deze overdracht gebeurt in het kader van openbaar nut.

SLOTBEPALINGEN

Ontslag ambtshalve inschrijving

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen van een ambtshalve inschrijving ter gelegenheid van de overschrijving van deze akte.

Woonstkeuze

Tot uitvoering dezer kiezen partijen woonst ieder in hun hierboven vermelde zetel.

Kosten, rechten en erelonen

Alle kosten, geen uitgezonderd, rechten en erelonen verschuldigd ingevol­ge deze akte zijn ten laste van de koper.

Bevestigingen

A. Ondergetekende burgemeester bevestigt:

 a) dat de identiteit van de comparanten hetzij hem bekend is hetzij hem werd                 aange­toond aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige iden­ti­­teits­bewijzen.

 b) conform de Hypotheekwet: dat de juistheid van de namen, voornamen, data en                 plaatsen van geboorte van partijen – natuurlijke personen rijksinwoners - door hem               gewaarmerkt wordt op zicht van hetzij een trouwboekje, hetzij een uit­treksel uit de                                           registers van de burgerlijke stand, hetzij een document waarop het                                                                       rijksregisternummer vermeld wordt. Inzoverre het rijksregisternummer werd                                                         vermeld in deze akte, gebeurde dit met uitdrukkelijke toe­stemming van de                                                         betrokken partijen.

 c)partijen te hebben gewezen op artikel 3.4.7.0.6 en artikel 3.18.0.0.14 van de                 Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande de prijsbewimpeling.

B. De comparanten bevestigen voor zoveel als nodig dat de vroegere akten waarnaar in deze akte verwezen wordt, samen met deze akte één geheel vormen, om samen als authentieke akte te gelden.

Verklaringen pro fisco

De gemeente Schelle verzoekt, gezien het openbaar nut van deze verkoop, om de kosteloze registratie, voorzien door artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Eveneens wordt uitdrukkelijk verzocht om de bijlage die één geheel vormt met de akte kosteloos te registreren. (ministeriële beslissing van 22 november 1957, nummer EE/74.413).

Vrijstelling recht op geschriften

Ondergetekende notaris bevestigt dat deze akte vrijgesteld is van het recht op geschriften aangezien het een operatie voor openbaar nut betreft.

Zorgvuldigheidsplicht

De comparanten erkennen dat hen door de burgemeester werd gewezen op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Bijlagen:

1. Voor eensluidend afschrift gemeenteraadsbeslissing

WAARVAN AKTE.

Opgemaakt en verleden te Schelle, op het gemeentehuis, op datum als voormeld.

Deze akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12 alinea’s 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat, evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf meegedeelde ontwerp van akte.

De gehele akte werd door mij, burgemeester, ten behoeve van comparanten toegelicht en na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben comparanten getekend met mij, burgemeester.

"

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet artikel 173, van de Grondwet;

Gelet op artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;

Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;

Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;

Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;

Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;

Overwegende dat gemeenten samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld;

Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;

Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;

Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;

Overwegende dat de gemeente Schelle de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;

 

Beslist:

Met 13 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert en Gilbert Van de Vreken), 5 onthoudingen (Rita Jacobs, Koen Vaerten, Chantal Jacobs, Elke Bogaerts en Danny Schoonderwoert)

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aansluiting vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie goed als volgt:

 

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:

  1. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
  2. de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
  3. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

Artikel 2 - Algemeen

De gemeente Schelle verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Schelle doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Schelle stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.

Met ingang van 17 maart 2023 tot 31 december 2025 wordt ten voordele van gemeente Schelle een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.

 

Artikel 3 - Verschuldigde

De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Artikel 4 - Bedrag

Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Vastgoeddossier

170 EUR

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

 

Artikel 5 - Invorderingswijze

De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.

 

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Schelle voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.

§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:

1. aanvragers; en

2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.

§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:

  1. contact- en identificatiegegevens;
  2. financiële gegevens;
  3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;
  4. vastgoedinformatie;
  5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.

§4. De gemeente Schelle bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Schelle verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Schelle bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.

§5. De gemeente Schelle doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Schelle, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.

 

Artikel 7 – Ondertekening

De vastgoeddossiers die de gemeente Schelle via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 17 maart 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.

 

Artikel 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Artikel 2:

Dit besluit vernietigt en vervangt het raadsbesluit d.d. 30.01.2023 houdende "Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie".

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Intrekking subsidiereglement vrijetijdstoelage: Goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het subsidiereglement vrijetijdstoelage, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting dd. 23 december 2019;

Overwegende dat het reglement vrijetijdstoelage overbodig is, daar de subsidies vervat in het reglement worden toegekend door gebruik te maken van de Opstap-pas;

 

Beslist:

Met 16 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken), 2 onthoudingen (Leo Haucourt en Myriam Baeyens)

Enig artikel:

Het subsidiereglement vrijetijdstoelage, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 23 december 2019, in te trekken vanaf 1 april 2023.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Bekrachtiging besluit burgemeester d.d. 24.01.2023 houdende: "Kapmachtiging acuut gevaar". - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Overwegende dat de burgemeester gemachtigd is om dringende besluiten te nemen op basis van art. 133 van de Nieuwe Gemeentewet, art. 134 van de Nieuwe Gemeentewet en art. 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet;

Overwegende dat deze besluiten dienen bekrachtigd te worden door de gemeenteraad;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Enig artikel:

Het burgemeestersbesluit d.d. 24.01.2023 houdende: "Kapmachtiging acuut gevaar - perceel met kadastraal nummer afdeling 1 sectie B perceelnummers 164 F en 165 D." wordt bekrachtigd.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact (1.0). - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Schelle van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen;

Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied";

Overwegende dat de gemeente gemeente Schelle het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 27.08.2021;

Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang moet opgemaakt worden, dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

Overwegende dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

 

Beslist:

Met 9 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Karl Van Hoofstat, Nicole Haerenout, Philip Lemal en Gilbert Van de Vreken), 9 onthoudingen (Leo Haucourt, Stan Scholiers, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts en Danny Schoonderwoert)

Enig artikel:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Bekrachtiging principiële goedkeuring aansluiting van de sOm-scholen bij OVSG Leersteuncentrum De Horizon: Goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 40, §1-2 en 41;

Gelet op het ontwerp van decreet leersteun, ingediend door de Vlaamse regering op 18.12.2022, nog te stemmen door het Vlaams Parlement;

Gezien het ontwerp van decreet over leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn school/scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs);

Gezien een dergelijk LSC leersteun biedt aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs) die leerlingen hebben met:

       Een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs en artikel 352 van de Codex Secundair Onderwijs).

       IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs en in artikel 294, §2, 1° van de Codex Secundair Onderwijs)

 of

       OV4-verslag (dit is het verslag vermeld in artikel 294, §2, 2° van de Codex Secundair Onderwijs).

Gezien het schoolbestuur de volgende school voor gewoon basisonderwijs heeft: GBS ‘De Klim’, Provinciale Steenweg 100 te 2627 Schelle;

Gezien deze school leerlingen heeft met de hierboven vermelde verslagen;

Gezien een dergelijk LSC deel kan uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of een zelfstandige instelling kan zijn;

Gezien een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7 een leersteuncentrum is dat deel uitmaakt van een school voor buitengewoon onderwijs en dat alleen leersteun biedt voor leerlingen met een GC-verslag, IAC-verslag of OV4-verslag type 4, type 6 of type 7, in het gewoon basisonderwijs en het gewoon secundair onderwijs;

Gezien het schoolbestuur momenteel aangesloten is bij het ondersteuningsnetwerk NOA;

Gezien het LSC in de plaats komt van het huidige ondersteuningsnetwerk NOA dat ophoudt te bestaan;

Gezien volgens de ontwerptekst van de memorie van toelichting de Vlaamse Regering hiermee kiest voor een nieuw ondersteuningsmodel:

       Mensen, middelen en expertise worden geconcentreerd in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken.

       Er wordt gekozen voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa.

       Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten (los van het net of de koepel waartoe ze behoren) en nemen een belangrijke rol op in de leersteunraad. Jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden;

Gezien de Vlaamse Regering met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs een protocol heeft afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC);

Gezien het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij de zelfstandige instelling LSC OVSG Leersteuncentrum De Horizon om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen school te voorzien in professionele leersteun;

Gezien de beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in art. 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad;

Gezien dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025;

Gezien het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering;

Gezien het schoolbestuur zijn keuze moet meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan AGODI uiterlijk een maand na de publicatie van het vermelde protocol landschap LSC;

Gelet op de zeer strakke timing heeft het college van burgemeester bij hoogdringendheid een voorlopige beslissing moeten nemen die bekrachtigd moet worden door de gemeenteraad;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20.02.2023om aan te sluiten bij een welbepaald leersteuncentrum.

Artikel 2:

Het schoolbestuur sluit bijgevolg op 01.09.2023 met zijn school voor gewoon basisonderwijs GBS ‘De Klim’, Provinciale Steenweg 100 te 2627 Schelle aan bij het OVSG leersteuncentrum Beveren De Horizon, Gravenplein 8 te 9120 Beveren.

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

       het gekozen LSC (uiterlijk een maand na de publicatie van het protocol landschap LSC);

       AGODI (uiterlijk een maand na de publicatie van het protocol landschap LSC);

       de dienst onderwijs;

       de schooldirectie;

       het CLB.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Vaststelling lokale verlofdagen schooljaar 2023-2024 Gemeentelijke Basisschool ‘De Klim’: Goedkeuring. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op het besluit van 17.04.1991 van de Vlaamse Regering betreffende de organisatie van het schooljaar in het basis- en secundair onderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap;

Gezien voor het schooljaar 2023-2024 twee volledige lokale verlofdagen mogen toegekend worden;

Gelet op het voorstel dd. 07.02.2023 van het schoolteam om deze twee volledige lokale verlofdagen vast te stellen op:

-woensdag 08.05.2024

-dinsdag 21.05.2024

-woensdag 22.05.2024;

Gelet op het protocol dd. 06.02.2023 van het ABC;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op het decreet houdende het administratief toezicht;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Artikel 1:

De lokale verlofdagen voor het schooljaar 2023-2024 voor de Gemeentelijke Basisschool ‘De Klim’ worden als volgt vastgesteld:

- woensdag 08.05.2024

- dinsdag 21.05.2024

- woensdag 22.05.2024.

Artikel 2:

Dit besluit zal worden overgemaakt aan de tijdelijk directeur en ter kennis gebracht worden van de Provinciale Overheid in het kader van het administratief toezicht.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Schenking schilderij "Poort Ravenstein": Aanvaarding. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de schenking van het schilderij van Walter Hadermann "Poort Ravenstein" door de heer Camiel Mortier aan de gemeente Schelle;

Gezien het aanvaarden van dit schilderij een verrijking is van het kunstpatrimonium van de gemeente;

Gelet op art. 41 van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet d.d. 28.04.1993 houdende het administratief toezicht;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Enig artikel:

De schenking van het schilderij "Poort Ravenstein" door de heer Camiel Mortier wordt aanvaard.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Schenking 3 kunstwerken: Aanvaarding. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Gelet op de schenking van 3 kunstwerken van Roger Pintens sr. "Kraaiende haan", "Roofvogel" en "Haan" door De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen aan de gemeente Schelle;

Gezien het aanvaarden van deze beelden een verrijking is van het kunstpatrimonium van de gemeente;

Gelet op art. 41 van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet d.d. 28.04.1993 houdende het administratief toezicht;

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Enig artikel:

De schenking van de 3 kunstwerken door De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen wordt aanvaard.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Voorstel groenslingers. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Dit punt werd met éénparigheid verdaagd naar de volgende gemeenteraadszitting.
 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Verdeling en ingebruikname gele doos. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Dit punt werd met éénparigheid verdaagd naar de volgende gemeenteraadszitting.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Voorstel motie – tekort aan geldautomaten. - Goedgekeurd

 

De gemeenteraad,

CONTEXT

Vlaamse steden en gemeenten zien met lede ogen aan hoe geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld door besparings- en efficiëntiemaatregelen van de banken. Daarbij verliezen inwoners een essentiële financiële dienstverlening. Ook lokale handelaars die geen bankautomaten in de buurt hebben, lijden hier onder. Een aandeel van hun lokaal cliënteel gaat immers cash afhalen in een andere stad of gemeente en blijven daar in de buurt inkopen doen en horeca bezoeken.

 

Ondanks de digitalisering van onze maatschappij en de daaraan verbonden stijgende evolutie van digitaal bankieren en elektronisch betalen, mogen we niet blind zijn voor het deel van de bevolking dat momenteel moeite heeft met deze ontwikkelingen. Zij rekenen nog altijd op een eenvoudige toegang tot cash geld.

 

BATOPIN

De vier grootbanken in België hebben intussen een Batopin project opgestart. Batopin is een samenwerkingsverband om tegen 2025 een efficiënt netwerk op te richten van cashpunten waarbij elke burger minstens één geldautomaat zou moeten vinden in een straal van vijf kilometer. De banken sluiten hun kantoren echter veel sneller dan dat ze cashpunten openen; Intussen bouwen de verschillende grootbanken verder hun kantorennetwerk af en halveerde het aanbod aan bankautomaten zich in de laatste acht jaar.

 

KORTE TERMIJN OPLOSSING

Begin dit jaar werd er een wetsvoorstel van de N-VA fractie in het federaal parlement ter stemming voorgelegd om lokale handelaars terug de mogelijkheid te geven geldautomaten in hun handelszaak te installeren en zelf te beheren, mits de nodige veiligheidsvoorwaarden. Dit voorstel lost het algemeen probleem van het chronisch tekort aan bankautomaten natuurlijk niet op. Maar het kan wel een deel van de oplossing zijn om zo op korte termijn de toegang tot cash geld te verbeteren. Het wetsvoorstel werd afgewezen door de meerderheidspartijen. Terwijl geldautomaten in handelszaken in de buurlanden, in Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld, heel normaal en wijdverspreid zijn.

 

Het is volgens ons niet de taak van de overheid om in te grijpen in economische dienstverlening, maar het is wel een kerntaak om bij nieuwe beleidsontwikkelingen de hele bevolking in acht te nemen. Niet alleen zij die mee surfen op de digitaliseringsgolf moeten in deze bediend worden, ook zij die dat (nog) niet kunnen. Voor deze laatste groep moet de toegang tot cash geld gegarandeerd worden of moeten op z’n minst afdoende alternatieve oplossingen worden voorgesteld.

 

MOTIE

Overwegende

 

       De dalende trend van het aantal bankautomaten en de toegang tot cash de laatste jaren;

       Het feit dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet mee is met de digitalisering, het internetbankieren en het elektronisch betalen;

       Dat de bankfilialen sneller hun aanbod aan bankautomaten afbouwt dan Batopin nieuwe cashpunten installeert;

       Het feit dat de overheid een garantie moet bieden aan haar inwoners van een dergelijke basis dienstverlening.

 

Beslist:

Met 18 stemmen voor (Rob Mennes, Geert Rottiers, Vera Goris, Pieter Smits, Axel Boen, Leo Haucourt, Stan Scholiers, Karl Van Hoofstat, Rita Jacobs, Koen Vaerten, Nicole Haerenout, Myriam Baeyens, Chantal Jacobs, Philip Lemal, Marjan Nauwelaert, Elke Bogaerts, Danny Schoonderwoert en Gilbert Van de Vreken)

Artikel 1

De gemeenteraad erkent het tekort aan geldautomaten en cashpunten in onze gemeente en wil zich engageren om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Artikel 2

De gemeenteraad is van oordeel dat de uitrol van cashpunten van het Batopin project niet evenredig verloopt met het sluiten van bankfilialen

Artikel 3

De gemeenteraad vraagt aan de federale regering, en in het bijzonder aan de Minister van Economie, om dit probleem ter harte te nemen en de nodige initiatieven, zoals onder meer het toelaten aan handelaars geldautomaten in de eigen handelszaak te installeren en beheren, op te starten. 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Mondelinge vragen

 

De vragen worden beantwoord door de daartoe bevoegde personen. De antwoorden kunnen beluisterd worden in het zittingsverslag (audio) dat na de gemeenteraad aan de fractieleiders wordt bezorgd.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023