Het college,
1. INHOUD VAN DE AANVRAAG
Stedenbouw / stedenbouwkundige handelingen
• Het verbouwen van een bestaande eengezinswoning in halfopen bebouwing
• Het slopen van de twee achterste bijgebouwen in de achtertuin
• Het slopen van de aanbouwen aan het hoofdgebouw
• Het slopen van de verharding in kiezel grijs in functie van een oprit rechts vooraan in de voortuinstrook
• Het slopen van de verharding in betonblokjes grijs op pas -0.35 m in functie van het terras links naast de aanbouw
• Het slopen van de verharding in silexdals wit in functie van een tuinpas rechts naast en achter het eerste bijgebouw
• Interne verbouwing van het hoofdvolume van de eengezinswoning. De bestaande gevels blijven behouden
• Het uitbreiden op het gelijkvloers van de eengezinswoning met een aanbouw van 7 m bij 8 m met 1 bouwlaag en een plat dak, kroonlijst op 3,15 m. De uitbreiding zorgt voor een totale bouwdiepte van 17 m ten opzichte van de bouwlijn. De nieuwe gevels worden afgewerkt met parement in grijze gevelbaksteen. Het buitenschrijnwerk van de nieuwe raam- en deuropeningen worden afgewerkt met zwart PVC.
• Het vernieuwen van de riolering van het te behouden bijgebouw (de garage). De bestaande gevels blijven in tact.
• Het aanleggen van nieuwe verharding (6,65 m x 4 m) in waterdoorlatende betonblokjes achter de uitbreiding in functie van het terras.
• De heraanleg van de tuin met streek- en standplaatseigen beplanting.
2. BEOORDELING VAN DE AANVRAAG
Beoordeling stedenbouw: stedenbouwkundige handelingen
2.1. Beoordeling adviezen
De adviezen zoals hierboven aangehaald werden waargenomen door de omgevingsambtenaar, welke zich hierbij aansluit.
2.2. Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag betreft het verbouwen van een bestaande eengezinswoning op een perceel dat zich grotendeels bevindt in woongebied met landelijk karakter. De gevraagde functie betreft “wonen”. De bestaande directe omgeving wordt gekenmerkt door eengezinswoningen in open en halfopen verband. De voorgestelde functie is principieel inpasbaar binnen de goede ruimtelijke ordening en de directe omgeving.
2.3. Mobiliteitsimpact
Niet van toepassing; de aanvraag voorziet geen wijzigingen aan parkeren, fietsgebruik of autogebruik.
2.4. Schaal
De aanvraag voorziet enerzijds de afbraak van twee bijgebouwen in de achtertuin. Er wordt op deze locatie geen nieuwe constructie voorzien, waardoor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening met betrekking tot deze twee bijgebouwen irrelevant is.
Anderzijds voorziet de aanvraag de afbraak van een bestaande aanbouw aan het hoofdgebouw. Deze aanbouw wordt afgebroken en op min of meer dezelfde locatie wordt een nieuwe aanbouw opgericht. De totale diepte van het gebouw wordt door deze wijziging teruggebracht van 18,65 m naar 17 m. De breedte van het gebouw wordt over de volledige diepte gewijzigd van 5 m naar 7 m. De kroonlijst van de nieuwe aanbouw zal worden bepaald op 3,15 m. Qua schaal zal de nieuw te bouwen aanbouw zich beter integreren binnen de goede ruimtelijke ordening. Wat betreft de schaal is de aanvraag dan ook aanvaardbaar binnen de goede ruimtelijke ordening.
2.5. Ruimtegebruik en bouwdichtheid
Zoals hierboven reeds uiteengezet zal de bestaande aanbouw worden afgebroken en zal hiervoor een nieuwe worden opgebouwd. Door de bouw van de nieuwe aanbouw, is er slechts een doorgang van 0,5 meter tussen het hoofdgebouw en de garage welke zich op een diepte van 17,50 meter bevindt.
De garage werd oorspronkelijk vergund met de voorwaarde dat ze diende te worden ingeplant op 27 m achter de voorgevel. De garage werd niet op deze manier ingeplant en werd om die reden later geregulariseerd op de locatie en in de vorm waarop ze vandaag aanwezig is, zijnde op 17,50 meter achter de voorgevel.
De bouwdiepte van 17 meter voor het hoofdgebouw kan in deze dan ook niet worden gevolgd. Indien dit het geval is, is er slechts een zeer beperkte doorgang van 0,50 meter, hetgeen zelfs niet volstaat om op een degelijke manier doorgang te vinden met een fiets. De achtertuin kan aldus onmogelijk met de wagen via de oprit worden bereikt, hetgeen voor bv. tuinonderhoud toch aangewezen is.
De gemiddelde standaard afstand tussen hoofd- en bijgebouw bedraagt door de band genomen 6 meter. De aanvraag komt hier zelfs nog niet van in de buurt.
Gezien de wijziging aan het bijgebouw te ingrijpend is, kan die niet worden opgelegd in de voorwaarden, waardoor dient te worden geoordeeld dat de aanvraag op gebied van ruimtegebruik niet in overeenstemming te brengen valt met de goede ruimtelijke ordening.
2.6. Visueel-vormelijke aspecten
De aanvraag wordt opgericht in kwalitatieve en duurzame materialen, waardoor ze in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
2.7. Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing. De aanvraag omvat geen cultuurhistorische of erfgoedgerelateerde elementen.
2.8. Bodemreliëf
Niet van toepassing. De aanvraag voorziet geen reliëfwijzigingen.
2.9. Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen
Niet van toepassing. De aanvraag voorziet geen storende hinder en ook geen impact op gezondheid / gebruiksgenot / veiligheid op het eigen perceel en ook niet naar omwonenden.
3. EINDADVIES VAN DE OMGEVINGSAMBTENAREN AAN HET COLLEGE
Eindadvies stedenbouw
ONGUNSTIG
Gelet op bovenstaande beoordeling voldoet de aanvraag niet aan de goede ruimtelijke ordening. De gemeentelijke omgevingsambtenaar (GOA) adviseert aan het College om de vergunning niet te verlenen.
Beslist:
Eenparig goedgekeurd
Enig artikel:
Op basis van het decreet betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het verslag d.d. 23.11.2021 van de gemeentelijke omgevingsambtenaren, dat in het kader van deze beslissing wordt bijgetreden en eigengemaakt, wordt de omgevingsvergunning voor Verbouwing ééngezinswoning op een eigendom gelegen Steenwinkelstraat 579, kadastraal gekend (afd. 1) sectie B 299 B4, aangevraagd door mevrouw Amale Basbas wonende te Steenwinkelstraat 579 te 2627 Schelle en de heer Amine Affani wonende te Steenwinkelstraat 579 te 2627 Schelle, geweigerd.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.