Het college,

1. INHOUD VAN DE AANVRAAG

Stedenbouw / stedenbouwkundige handelingen

       Bouwen van een bovengrondse silo voor wateropslag.

2. BEOORDELING VAN DE AANVRAAG

Beoordeling stedenbouw: stedenbouwkundige handelingen

2.1. Afwijkingen op de voorschriften en/of op de goede ruimtelijke ordening

Niet van toepassing op deze aanvraag. Er worden geen afwijkingen vastgesteld.

2.2. Beoordeling van de adviezen

Het advies van Departement Landbouw & Visserij is voorwaardelijk gunstig. Het advies wordt wel onderbouwd met specifieke regelgeving, waardoor dit advies dus wel onder de toepassing van VCRO art.4.3.3. “direct werkende normen” valt. Het cbs moet dit advies dus wel verplicht volgen; de voorwaarden moeten dus wel bij de vergunning opgelegd worden. Het advies luidt als volgt: 

Doelstelling en situering:

Voorliggende aanvraag voorziet in het bouwen van een bovengrondse silo voor wateropslag op het terrein van plukboerderij Zinckval.

Op het perceel zijn 3 gebouwen aanwezig. Aan de straatzijde staan de onlangs vergunde schuur en woning.

Midden op het terrein staat een schuur die dienst doet als berging voor klein materieel en voor zaden en planten.

Op het terrein is een open vijver aanwezig als opslag voor water. Deze is onvoldoende groot voor de behoeften van het bedrijf, bovendien heeft de vijver een groot verlies door verdamping.

De silo voor wateropslag zal het regenwater van de onlangs vergunde schuur opvangen voor hergebruik.

De keuze voor een bovengrondse wateropslag in plaats van een ondergrondse wateropslag is voornamelijk bepaald door economische factoren. De kost van een ondergrondse opslag ligt veel hoger.

Bijkomend is een bovengrondse opslag veel eenvoudiger te ontmantelen mochten de activiteiten van de plukboerderij ooit stoppen.

De aanvraag is van beperkte duur en wordt gekoppeld aan de termijn van de uitbating van de plukboerderij.

Rondom de industriële silo zal groenaanplanting worden voorzien om de visuele hinder te beperken. De groenaanplanting wordt gerealiseerd met hopplanten die groeien op een klimhulp. Hop is een inheems gewas met een oogstbare vrucht.

De silo heeft een diameter van 5,46 meter en een hoogte van 3,21 meter.

De silo wordt naast de schuur geplaatst, om het regenwater van het dak van de schuur eenvoudig op te vangen en wordt op 3 meter van de perceelgrens geplaatst.

Advies:

Het projectgebied met een oppervlakte van 3,11 ha ligt volgens het gewestplan binnen ‘0901 - landschappelijk waardevolle agrarische gebieden’.

Binnen het projectgebied is er 2,3 ha in geregistreerd beroepsmatig agrarisch gebruik, waarvan: 1,66 ha ‘Gespecialiseerde kapitaalintensieve teelten’

(Frambozen: 0,03 ha, Andere groenten (vers): 1,4 ha, Andere kruiden (vers): 0,03 ha);

0,61 ha ‘grasland’; 0,05ha ‘Kleine landschapselementen, poelen en tuinen’.

De aanvrager baat ter plaatse een actief en beroepsmatig landbouwbedrijf uit. Voorliggende aanvraag staat in functie van de uitbating van deze beroepsmatige agrarisch activiteiten.

De gevraagde watersilo wordt gebouwd aansluitend aan de bestaande bebouwing en vormt er zodoende één geheel mee. De aanvraag is geïntegreerd in het bestaande gebouwencomplex.

De gevraagde uitbreiding van de bedrijfsinfrastructuur zal de aanvrager toelaten het bedrijf op een duurzame manier verder uit te bouwen.

Het Departement Landbouw en Visserij formuleert een voorwaardelijk gunstig advies.

Zoals de aanvrager aangeeft in de ‘begeleidende nota wateropslag2’, dient deze vergunning gekoppeld te worden aan de aan de termijn van uitbating van de plukboerderij. Deze voorwaarde werd eveneens voor

de bouwen van een landbouwschuur en de tijdelijke bedrijfswoning opgenomen in artikel 3 van de omgevingsvergunning OMV_2020108647 d.d. 12/03/2021, in het bijzonder:

4° De gevraagde constructies kunnen enkel ten dienste staan van het agrarisch bedrijf: de woning uitsluitend voor de bedrijfseigenaars en de schuur enkel voor de landbouwfunctie (bv. stallen van materiaal)

5° De aanwezigheid van de gevraagde constructies en verhardingen wordt beperkt in tijd; ze mogen slechts aanwezig blijven tot zolang de exploitatie van het agrarisch bedrijf actief is.

2.3. Functionele inpasbaarheid

Voorliggende aanvraag betreft het plaatsen van een bovengrondse silo voor wateropslag op een perceel in landschappelijk waardevol agrarisch gebied. De gevraagde functie betreft een complementaire constructie die de landbouwfunctie ondersteunt.  De bestaande directe omgeving wordt gekenmerkt door landbouwbedrijven Daarom is de voorgestelde functie in principe inpasbaar in de directe omgeving.

2.4. Mobiliteitsimpact

Niet van toepassing; de aanvraag voorziet geen wijzigingen aan parkeren, fietsgebruik of autogebruik.

2.5. Schaal

De aanvraag voorziet een bovengrondse silo voor wateropslag met een hoogte van 3,21 m en een diameter van 5,46 m. Aangezien dit gabarit qua hoogte in overeenstemming is met courante hoogtes voor bijgebouwen is het voorgestelde gabarit / volume ten aanzien van de omgeving en/of het perceel dus aanvaardbaar.

2.6. Ruimtegebruik en bouwdichtheid

De aanvraag voorziet een bovengrondse voor wateropslag met een diameter van 5,46m. Aangezien dit een beperkte oppervlakte is en ten dienste staat van de landbouwactiviteiten zijn de voorgestelde constructies / verhardingen / ruimte-inname ten aanzien van de omgeving en/of het perceel dus aanvaardbaar.

2.7. Visueel-vormelijke aspecten

De aanvraag voorziet een bovengrondse silo voor wateropslag aan de buitenzijde voorzien van metaalkleurige gegolfde staalplaten. Rondom de wateropslag wordt groenaanplanting voorzien zodat de wateropslag niet zichtbaar is vanaf de weg.  Daarom is het voorgestelde materiaalgebruik / vormgeving / esthetiek ten aanzien van de omgeving en/of het perceel dus aanvaardbaar.

2.8. Cultuurhistorische aspecten

Niet van toepassing. De aanvraag omvat geen cultuurhistorische of erfgoed gerelateerde elementen.

2.9. Bodemreliëf / Milieu

Niet van toepassing. De aanvraag voorziet geen reliëfwijzigingen.

2.10. Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen

Niet van toepassing. De aanvraag voorziet geen storende hinder en ook geen impact op gezondheid / gebruiksgenot / veiligheid op het eigen perceel en ook niet naar omwonenden.

 

Op basis van het decreet betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het verslag d.d. 14.11.2022 van de gemeentelijke omgevingsambtenaren, dat in het kader van deze beslissing wordt bijgetreden en eigengemaakt, wordt de gevraagde omgevingsvergunning voor Plaatsen van bovengrondse wateropslag. op een eigendom gelegen Zinkvalstraat 1, kadastraal gekend (afd. 1) sectie B 229 A, aan de heer  Brecht Knippenberg met als contactadres Zinkvalstraat 1 te 2627 Schelle, mits de vergunninghouder de hierna geformuleerde voorwaarden naleeft.

 

Beslist:

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1:

De vergunninghouder is verplicht om gedurende 30 dagen de affiche uit te hangen, op het perceel waarop de beslissing van toepassing is, goed zichtbaar vanaf het openbaar domein. De start van het ophangen moet geschieden binnen een termijn van 10 dagen vanaf de dag van ontvangst van de beslissing. De vergunninghouder brengt de gemeente onmiddellijk op de hoogte van de startdatum van de aanplakking van de vergunning, met een foto van de affiche, waarop de datum van de foto-opname staat, per mail via ro@schelle.be. De sanctie bij niet-aanplakking is dat de beroepstermijn in hoofde van derden-belanghebbenden geen aanvang neemt, waardoor de vergunning onuitvoerbaar kan blijven.

Artikel 2:

De vergunninghouder is verplicht om de gemeente op de hoogte te brengen van de aanplakking van de bekendmaking van de omgevingsvergunning. De vergunningshouder dient dit bericht door te geven in uw dossier op www.omgevingsloket.be, per mail via ro@schelle.be, of per aangetekend schrijven op adres Fabiolalaan 55, 2627 Schelle.

Artikel 3:

De vergunning is uitvoerbaar binnen 35 dagen, te tellen vanaf de startdatum van de aanplakking, behalve indien de aanvrager binnen die 35 dagen op de hoogte werd gebracht van het instellen van een administratieve beroepsprocedure.

Artikel 4:

De vergunninghouder brengt het college van burgemeester en schepenen per beveiligde zending of mail op de hoogte van respectievelijk de start en het einde der werken, en dit ten laatste 8 dagen voor de respectievelijk start en einde van de werken, per mail via ro@schelle.be.

Artikel 5:

Met oog op beperken van schade en netheid aan het openbaar domein ter hoogte van het perceel tijdens de uitvoering van de werken, wordt opgelegd dat de vergunninghouder de openbare weg rein moet houden in de nabijheid van de bouwwerken. Schade moet door de vergunninghouder hersteld worden, de gemeentelijke diensten voeren na het einde der werken de controle uit.

Artikel 6:

Met oog op beperken van schade en netheid aan het openbaar domein ter hoogte van het perceel tijdens de uitvoering van de werken, wordt opgelegd dat, indien het openbaar domein ter hoogte van uw eigendom niet in goede staat is, dit vóór de aanvang van de werken enkele foto’s te bezorgen aan de gemeentelijke dienst Omgeving via ro@schelle.be, met daarbij een beknopte beschrijving en enkele foto’s van de staat van het openbaar domein.

Artikel 7:

Met oog op recyclage en gecontroleerd omgaan met afval, moeten bij oplevering van de werf alle afbraak- en bouwmaterialen worden afgevoerd naar de daartoe bestemde stortplaatsen of recuperatie-eenheden. De voorwaarden uit het Besluit van de Vlaamse regering van 17/02/2012 (VLAREMA-besluit) en latere wijzigingen (Besluit van de Vlaamse Regering van 22/03/2019 tot wijziging van voornoemd besluit) dienen te worden nageleefd.

Artikel 8:

Het is verplicht om alle gebouwen te voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel, een hemelwaterput van minstens 5000 liter, een operationele hergebruikinstallatie voor functioneel hergebruik minstens voor toiletspoeling, een voldoende gedimensioneerde infiltratievoorziening. Het is verplicht om alle platte daken te voorzien van (extensieve) groendaken, al dan niet in combinatie met één of meerdere van de voornoemde methodes. Gescheiden rioolaansluiting dient conform de richtlijnen van Pidpa – HidroRio te zijn. Voor rioleringswerken kan de vergunninghouder een afzonderlijke aanvraag tot (her-)aansluiting en keuring worden ingediend bij Pidpa Riolering via www.pidpa.be/afvalwater/aansluiting/nieuwe-aansluiting , klant@pidpa.be , klantenservicenummer 0800/90.300.

Artikel 9:

De voorwaarden bij het advies van Departement Landbouw & Visserij , zoals bijgevoegd in bijlagen, strikt na te leven.